Kad nuotraukos pavyktų įdėjus minimaliai žinių ir pastangų, įrenginiai kasdien vis tobulėja ir siūlo naujas funkcijas. Visgi kartais vien to puikioms nuotraukoms nepakanka, ypač fotografuojantis tokiame ryškiai šviečiančių skulptūrų festivalyje „Didieji Kinijos Žibintai. Visatos ženklai 2019“.

Vieni žymiausių Lietuvos fotografų Ramūnas Danisevičius ir Rytis Šeškaitis pranešime žiniasklaidai pasidalija keliais patarimais, kaip fotografuoti(s) šiame festivalyje, kad įamžinti vaizdai gniaužtų kvapą.

Fotografuoti tamsoje iššūkis, bet įmanoma

Abu fotografai vienareikšmiškai sutinka, kad fotografuoti žibintus tamsoje ne tik įmanoma, bet ir yra labai įdomu. „Galbūt ne visais atvejais yra lengva tai padaryti, tačiau įdėjus šiek tiek pastangų, atitinkamai pasiruošus, galima nesudėtingai pasiekti gražių rezultatų. Nesvarbu, fotografuojate fotoaparatu ar telefonu, pagrindinė ir esminė taisyklė – laikyti aparatą kuo stabiliau.

Fotografuojant tamsoje reikia daug daugiau laiko šviesai patekti ant aparato matricos, todėl net ir menkiausias judesys gali vaizdą išlieti“, – sako muzikos fotografas Rytis Šeškaitis.

Žymus Lietuvos fotomenininkas Ramūnas Danisevičius rekomenduoja tam tiesiog nepamiršti stovo. „Jei jūsų fotoaparate ar telefone yra galimybė nustatyti rankinį valdymą – būtinai tuo pasinaudokite ir turėsite dar didesnę kontrolę.

Daugelis dabartinių telefonų turi nakties fotografavimo režimą – būtinai išbandykite ir jį. Nepamirškite, kad jei norėsite šalia žibintų nufotografuoti draugus ar giminaičius, paprašykite jų atsistoti kuo šviesesnėje vietoje, stebėkite, kad šviesos šaltinis nebūtų fotografuojamam žmogui už nugaros, paprašykite pasisukti veidu į šviesą, tuomet nuotraukose bus ryškus ir veidas, ir žibintai“, - pažeria dar daugiau patarimų R. Šeškaitis.

Fotografo techninės žinios – privalumas

Kasdien po renginių nuotraukų būna pilni socialiniai tinklai, ir rodos, kad fotografuoti dabar gali kiekvienas net ir neturėdamas tam reikalingų žinių. Visgi abu žymūs fotografai sutinka, kad techninės žinios yra svarbios ir privalomos norint pagauti tobulus kadrus. Profesionaliai fotografuojant renginį nebegali kilti klausimų, kokius nustatymus ar kokią techniką naudoti. Tačiau už techninius niuansus daug svarbiau yra gebėjimas pastebėti ir fiksuoti emocijas.

R. Danisevičius priduria, kad šioje vietoje yra svarbi ir paties fotografo pasaulėžiūra, kaip jis viską mato: „fotografuoju viską, kas juda ir nejuda, svarbu nepamiršti, kad kartais geriausias kadras gali būti ir tau už nugaros“,- sako jis.

„Žinoma, renginio akimirkas fiksuoti lengviau, kai jauti kontekstą, žinai, ko jame galima tikėtis. Fotografuodamas renginius stengiuosi perteikti ne tik įvykius, detales, bet ir parodyti juos tokiu kampu, kuriuo galbūt ne kiekvienas dalyvis galėjo pamatyti ar pastebėti savo akimis. Fotografas renginyje tampa lyg prezidento sargybiniu, kuris geba vienu metu stebėti aplinką 360 laipsnių kampu ir labai greitai reaguoti į įvykius, nes jie trunka tik akimirką, o ją praleidus antro šanso gali ir nebūti“,- priduria ir R. Šeškaitis.

Su fotografija aplink pasaulį

Fotografija yra tarptautinė kalba ir ja galima bendrauti bet kur. Pasak R. Šeškaičio, fotoaparatas kelionėse ir įpareigoja, ir priverčia atidžiau stebėti aplinką, pastebėti tiek detales, tiek visumą ir jas užfiksuoti.

„Fotografas – lyg ambasadorius, kuris vėliau reprezentuoja tas vietas, kuriose apsilankė, formuoja žiūrovo nuomonę, o galbūt ir sužadina norą ten apsilankyti kitiems. Galiu prisipažinti, kad vien šiemet fotografuodamas pasaulį apkeliavau daugiau nei 3 kartus: nuo Dakaro ralio Peru iki vestuvių Indijoje“.

Fotomenininkas ir spaudos fotografas R. Danisevičius priduria, kad per fotografiją pasaulį pažįstame ne tik mes, bet ir pasaulis pažįsta mus.

Svarbiausia fotografuojant – nebijoti eksperimentuoti

Abu pripažinti fotografai pasakoja, kad fotografuoja dažniausiai net ne vienu fotoaparatu. R. Šeškaičio rankose dažniausiai – profesionalus fotoaparatas, bet ne vienas, įprastai fotografuojant pakeičiami 5-6 objektyvai. R. Danisevičius prisipažįsta, kad fotografuoja kuo tik gali, kas tuo metu po ranka: skaitmeniniu fotoaparatu, juostiniu, pinhole camera, telefonu.

Abu fotografai vieningai sutinka, kad dabartiniai telefono aparatai nestokoja techninių savybių, kurios leidžia padaryti puikias nuotraukas.

„Telefonas dažnam žmogui, kuris nėra profesionalus fotografas, yra netgi geresnis pasirinkimas, nes telefonų automatinės funkcijos, sakyčiau, yra netgi geriau išvystytos nei kai kurių fotoaparatų ir dėl jų žmogui kartais net nebūtina žinoti svarbiausių fotografijos taisyklių norint pasiekti rezultatą“,- sako R. Šeškaitis.

„Pagrindinis patarimas fotografuojantiems būtų – nebijoti eksperimentuoti: prieš važiuodami į dvarą iš vakaro pabandykite fotografuoti namie, išjunkite šviesas, palikite nedidelį šviesos šaltinį, stebėkite rezultatus, keiskite nustatymus, tam, kad atvykę kuo daugiau laiko turėtumėte džiaugtis žibintais ir turėtumėte ką parodyti tiems, kas dar šioje išskirtinėje vietoje nebuvo“- patarimais dalijasi jis.

Šviečiančių šilko žibintų festivalis Pakruojo dvare vyksta penktadieniais ir savaitgaliais, taip pat žibės ir gruodžio 31 bei sausio 1 dienomis. Festivalis vyks ir žibintus, pasinaudoję patyrusių fotografų patarimais, įamžinti galėsite iki sausio 5 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)