Apie kelionių organizavimo subtilybes, mitus ir stereotipus kalbamės su turizmo agentūrų tinklo „West Express“ Pardavimų departamento direktoriumi Andriumi Sideravičiumi.

– Andriau, pradėkime nuo skrydžių. Prieš kiek laiko patartumėte ieškoti pigių skrydžių bilietų?

– Kuo anksčiau pradėsite planuoti, tuo didesnė tikimybė rasti geriausią pasiūlymą. Žinoma, yra ir išimčių. Tarkime, planuojant keliones Azijoje, dažnai geriau išlaukti, kol iki norimos skrydžio datos liks nedaug laiko. Organizuojant kelionę reikia galvoti ne tik apie bilietus, kurie yra tik maža kelionės dalis, bet atsižvelgti ir kitus dalykus: viešbučius, galimas pramogas, ekskursijas, išvykas, tuo metu vykstančias dideles šventes, renginius, festivalius.

Pavyzdžiui, Kinų Naujieji Metai, trunkantys dvi savaites ar Naujieji Izraelyje, kurie prasideda rudenį ir trunka beveik mėnesį. Vykstant į Braziliją, reiktų pasidomėti, kada vyksta Rio karnavalas, į Indiją – Holi šventė, į Ispaniją - žymusis San Fermino festivalis, į Veneciją – Venecijos karnavalas ir dar daugybė kitų šalių ir renginių.

Jie gali arba paįvairinti kelionę, arba kaip tik išvarginti, nes į juos plūsta tūkstančiai turistų iš viso pasaulio, tad spūsčių neišvengsite ir galbūt neaplankysite visko, ką suplanavote. Pasiruošimas kelionei yra atsakingas ir ilgai trunkantis procesas, jei tai darote savarankiškai. Jei organizuoja jūsų kelionių agentas, tuomet belieka tik susikrauti lagaminą. Turime žiūrėti į kelionę ne kaip į atskirus komponentus, o kaip į visumą. Tik tuomet galutinis rezultatas bus džiuginantis.

– Kuriuo metų laiku skrydžiai yra pigiausi ir kuriuo metu brangiausi?

– Pigiausius skrydžius rasite vykdami į pasirinktą šalį ne sezono metu. Nuo spalio iki balandžio pigūs skrydžiai į Europos valstybes. Visada yra išimčių iš taisyklių, tačiau brangiausi skrydžiai yra vasaros sezono metu, žiemą – Kalėdiniu laikotarpiu, pavasarį – per Šv. Velykas.

Atostogos

– Ar galima nusipirkti tik bilietą į čarterinį skrydį, toliau organizuojantis kelionę savarankiškai? Tarkime, į Turkiją, Egiptą, Tailandą? Galbūt šioje vietoje galima kažkiek sutaupyti?

– Galima nusipirkti skrydžio bilietą, tačiau kelionių operatoriai gauna išskirtines sąlygas apgyvendinimo bei kitoms paslaugoms, kas jiems leidžia pateikti geresnius kelionių paketų pasiūlymus keliaujantiems. Jeigu norėtumėte susiorganizuoti kelionės paketą savarankiškai iš analogiškų paslaugų, greičiausiai praloštumėte.

– Pakalbėkime apie bilietų pirkimą ir sklandančius mitus. Ar tiesa, kad ilgiau ieškant to paties skrydžio iš to paties telefono ar kompiuterio, oro bendrovės ar operatoriai tai užfiksuoja ir kainos gali didėti?

– Paprastai tai neveikia, ypač tradicinėms oro bendrovėms. Dažnesnis variantas, kad perkant bilietus skirtingose šalyse kaina gali skirtis.

– Norint įsigyti visą kelionės paketą, kada reiktų tikėtis geriausių pasiūlymų ir išpardavimų?

– Didžiausios kelionių paketų pardavimo akcijos – išankstiniai kelionių pardavimai. Kasmet jie prasideda vis anksčiau – jau dabar galima nusipirkti keliones kitai vasarai. Pavasarį lauksime pasirodant pasiūlymų ateinančiai žiemai. Paskutinės minutės išpardavimai startuoja nereguliariai – atsiranda tada, kai lieka vietų, kurias reikia parduoti. Paprastai tai būna nepopuliarios datos, pavyzdžiui, pati rugpjūčio pabaiga ar rugsėjo 1-oji, kai daugelis ruošiasi į mokyklą.

– Užsiminėte apie paskutinės minutės pasiūlymus. Ar verta jų laukti? Ar pasiteisina rizika?

– Pastaraisiais metais tokia tendencija pasitvirtina retai. Lėktuvai užpildomi pakankamai greitai, todėl rekomenduotume nerizikuoti. Didieji vežėjai laiku negauna užsakytų lėktuvų, prie to taip pat prisidėjo Boeing 737 Max krizė. Iš kitos pusės, viskas priklauso nuo keliautojo pasiryžimo ir galimybių mesti visus rūpesčius, darbus ir pasinaudoti atsiradusiu pigiu pasiūlymu.

Tas pats galioja ir perkant poilsio kelionių paketus. Pirkdami iš anksto visada gausite ne tik mažesnę kainą, bet ir turėsite didesnį pasirinkimą. Paskutinė minutė – tai loterija arba, kitaip sakant – likę trupiniai ant buvusio gausiai padengto stalo. Neverta rizikuoti, jeigu nepaslankus darbo grafikas arba norite keliauti per moksleivių atostogas, didžiąsias šventes. Kuo arčiau šios datos – tuo mažesnis pasirinkimas.

Atostogos

– Keliaujantys su vaikais žino, kad per moksleivių atostogas kelionių kainos ypatingai šokteli į viršų. Kokie būtų Jūsų patarimai, keliaujantiems tokiu metu?

– Moksleivių atostogos, Naujieji Metai, Šv. Velykos – šiomis datomis dažnai nebūna nieko labai pigaus, net ir pradėjus ieškoti labai anksti. Pasiūla tokioms kelionėms dažnai svarbesnė nei kaina. Nusipirkti kelionę anksčiau verta dėl didesnio pasirinkimo galimybių. Vėliau ir kainos bus didesnės, ir pasirinkimas gerokai mažesnis.

– Minėjote, kad vasarą yra brangiausi skrydžiai. Kada geriausias metas ieškoti kelionių pasiūlymų ateinančiam vasaros sezonui?

– Jei norite atostogauti ten, kur norite – reikia pirkti jau dabar, nes tai yra geriausias laikas tiek dėl skrydžių datų, tiek dėl viešbučių pasirinkimo galimybių, tiek dėl kainų apskritai. Jeigu nesvarbu kur ir kaip, galima pirkti ir jau susikrovus lagaminus ar pasinaudojus paskutinės minutės pasiūlymais.

– Nusipirkti kelionę, kuri įvyks po metų, neretam lietuviui yra iššūkis. Kaip jaustis saugiai ir nesibaiminti prarasti pinigus, jei suplanuota kelionė visgi neįvyktų dėl nenumatytų priežasčių?

– Dėl tokio iššūkio nesutikčiau dėl to, kad iš arti matome pasikeitusius keliautojų įpročius. Pastebime, kad dabar žmonės linkę planuoti savo laiką. Šiuo metu visu tempu vyksta kelionių pirkimas kitų metų vasaros sezonui. Slidinėjimo kelionės irgi planuojamos iš anksto – dažnai vos grįžę iš vienos kelionės klientai užsisako patikusio viešbučio kambarius kitų metų sezonui. Taip elgiasi keliautojai, kurie tiksliai žino, kur ir kokių nori atostogų, kokiame viešbutyje nori apsistoti, kokios pramogos, paslaugos jiems yra reikalingos, įskaitant paslaugų kokybę.

Planuojantiems atostogas pirkti anksčiau, bet tuo pačiu norintiems jaustis saugiai, siūlome draudimus – neįvykus kelionei grąžinama 80 proc. sumokėtos sumos. Draudžiame ne tik visus paketus, bet ir aviabilietus. Perkant išankstinių pardavimų metu, daugelis operatorių siūlo galimybę keisti kelionę ir prašo palyginti nedidelio pradinio avanso. Visa suma įprastai mokama tik likus maždaug mėnesiui iki išvykimo.

Atostogos

– Žiemą į svečias šalis vykstama ne tik sutikti Naujųjų metų, slidinėti, ypatingai populiarios kelionės į tolimuosius šiltuosius kraštus. Ar ne vėlu dabar susirūpinti šios žiemos atostogomis? Ir ar dar galima rasti pigesnių pasiūlymų Naujųjų metų sutikimui?

– Sutikti šiuos Naujuosius metus svečioje šalyje pigiau bus gerokai sunkiau, nes kainos stipriai pakilusios, o vėliau tik kils. Vien tik skrydžiai gali tapti neįkandami. Reikia įvertinti ir tai, kad ne tik lietuviai, bet daugelis kitų šalių žmonių keliauja Naujųjų Metų sutikti į užsienio šalis, o slidinėti Austrijoje ar Italijoje mėgsta ne tik turistai, bet ir vietiniai.

Keičiasi ne tik lietuvių, bet ir kitų šalių keliautojų įpročiai – kelionės planuojamos iki jų likus gerokai daugiau nei pusei metų ar metams, tad akivaizdu, kad tokie pasikeitimai daro įtaką ir kelionių organizatorių veiklai. Keliautojų įpročių pokyčiai susiję su didėjančiu gyvenimo tempu ir jo atsakingu planavimu, pakilusiu atostogų kokybės vertinimu, kainų skirtumu. Žengdami koja kojon su visais šiais pokyčiais, kasmet savo klientams vis iš anksčiau pradedame organizuoti visų tipų ir sezonų keliones.

Visuomet patariame du dalykus - nepalikti atostogų paieškos paskutinei minutei, nes jei tai buvo populiaru prieš kelis metus, tai šiandien yra didelė tikimybė patirti visišką fiasko, o rizikuoti savo šeimos poilsiu neverta niekada. Ir antras - apgalvoti savo ateinančių metų atostogas, nes taip turi galimybę jas išsirinkti iš maksimalaus kiekio pasiūlymų, o pasinaudoję tuo metu esančiomis didžiausiomis nuolaidomis gaus mažiausias kainas.

Taip šeima pailsės kokybiškai ne tik dėl to, kad išsirinks savo lūkesčius atitinkančią kelionę, bet ir prieš išvykstant turės laiko ramiai ir visapusiškai pasiruošti atostogomis – išsamiai pasidomėti šalimi, į kurią vyksta, išsinagrinėjus rekomendacijas ir siūlymus, susiplanuoti dėmesio vertas ekskursijas.

Atostogos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)