Jei esate vienas iš nelaimingųjų, priklausančių antrajai grupei, ilga kelionė gali virsti košmaru, nes neišsimiegojus ir dėl laiko juostų skirtumo sutrikus organizmo ritmui atsigauti greičiausiai prireiks bent 72 valandų. Tačiau nesibaiminkite – yra įvairių metodų, padėsiančių lengviau išsimiegoti. Štai mūsų patarimai, kaip užmigti lėktuve, rašo tinklalapis independent.co.uk.

Užimkite visą eilę

Visi žinome, kad svarbiausias dalykas norint išsimiegoti – išsitiesti, kad atrodytų, jog gulite lovoje. Žinoma, lengviausia tai padaryti nusipirkus verslo klasės bilietą, tačiau jei esate priversti skristi ekonomine klase, daugiau šansų turėsite, jeigu pirkdami bilietą rinksitės vidurinę sėdynę. Poros ir šeimos greičiausiai nenorės sėdėti šonuose, nes norės būti kartu, tad jei lėktuvas nebus pilnas, didesnė tikimybė, kad sėdėsite vieni. Rinkitės lėktuvo vidurį arba galą, nes sėdynės lėktuvo priekyje populiaresnės.

Jei šis planas nepavyks, apsidairykite – gal matote tuščių eilių? Jei taip, kaip įmanoma greičiau paklauskite skrydžio palydovo, ar galėtumėte persėsti į laisvesnę vietą.

O štai svarbiausias patarimas – kai patogiai įsitaisysite, prisisekite diržą taip, kad matytųsi per apklotą. Nėra nieko blogiau už skrydžio palydovą, kilus turbulencijai pažadinusį jus patikrinti, ar užsisegėte diržą.

Miegas lėktuve

Laikykitės savo įpročių

Gali pasirodyti kvaila, tačiau jei ruošitės „eiti į lovą“ taip, kaip ruošiatės būdami namuose, geriau psichologiškai pasirengsite miegui. Jei persirengsite pižama, išsivalysite dantis, nusivalysite makiažą ar nusiprausite veidą, miegui tinkamą būseną pasieksite lengviau. Jei namuose prieš užmigdami visada paskaitote knygą, taip darykite ir dabar – tada savo smegenims perduosite signalą, kad dienos dalis, kai turite būti prabudę, jau baigėsi.

Įsigykite gerą miego kaukę

Miego kaukės viena kitai nelygios. Nors netikro atlaso kaukė su dailiais raštais atrodo graži, iš tiesų miego kaukės – tai labai praktiški daiktai, o vienintelė jų paskirtis – nepraleisti šviesos, kad galėtumėte užmigti. Geriau rinkitės praktišką juodą kaukę švelniu pamušalu ir aukštais krašteliais, kad ją užsidėjus tikrai būtų tamsu.

Užsikimškite ausis

Geri ausų kištukai (kaip ir gera miego kaukė) gali pakeisti viską, nes daugelis žmonių lėktuve negali užmigti būtent dėl nuolatinio variklio ūžimo. Verta išbandyti kelių skirtingų rūšių kištukus ir pažiūrėti, ar jums labiau patinka iš vaško, ar iš putplasčio pagaminti kištukai. Juk visų ausys skirtingos.

Pasiimkite savo pagalvę

Jei reikia miegoti atsisėdus, žinokite, kad kvailai atrodančios pasagos formos pagalvėlės iš tiesų labai padeda – jos daug patogesnės negu plokščios kaip blynai pagalvės, nes kad būtų įmanoma miegoti, iš jų tenka lankstyti įvairiausias formas.

Išjunkite elektrinius prietaisus

Miegoti labiausiai trukdo per daug dirgiklių. Nors pažiūrėti kine nematytus filmus arba pažaisti telefonu labai smagu, jei prieš miegą naudositės elektroniniais prietaisais, jūsų smegenys degs kaip lemputė. Suplanuokite, kada norėtumėte užmigti, o iki to laiko likus pusvalandžiui išjunkite visus prietaisus. Geriau paskaitykite arba 20 minučių pamedituokite, kad nurimtų neuronai.

Naudokite kvapus

Kvapai daug galingesni, nei manote. Migdančių kvapų eteriniai aliejai ir rankų kremai labai padeda atsipalaiduoti ir pasiruošti miegoti. Labiausiai su mieguistumu siejami levandų, kvapiųjų auksabarzdžių, ramunėlių, kvapiųjų kanangų, citrinmedžių ir sandalmedžių kvapai. Kad pavyktų pasiekti vidinę ramybę, pasikvėpinkite sprandą arba šiek tiek patrinkite kvepalais vietas, kuriose juntamas pulsas.

Pasiimkite vaistų

Įvairūs vaistiniai preparatai bei valerijonų šaknys švelniai pastūmės jus miego link. O jei keliaujate per JAV arba Kanadą, vaistinėje įsigykite melatonino (Jungtinėje Karalystėje šis preparatas neparduodamas). Melatoninas – tai natūralus kūno išskiriamas hormonas, reguliuojantis nakties ir dienos ritmą. Kai tamsu, mūsų organizmai išskiria daugiau melatonino, tad kūnui duodamas signalas ruoštis miegoti. Nereikėtų jo perdozuoti, tačiau jei skrisdami išgersite vieną tabletę, užmigsite be jokių pastangų. O kai atvyksite, eidami gulti išgerkite dar vieną – taip bus lengviau įveikti dėl laiko juostų skirtumo kamuojančią nemigą.

Nesijaudinkite, kad neišsimiegosite

Žinoma, lengviau pasakyti, negu padaryti, bet jeigu jaudinsitės, kad neišsimiegosite, užmigti bus dar sunkiau. Pasistenkite nusiraminti – geriau galvokite, kad dabar puiki proga šiek tiek pailsinti akis. Patogiai įsitaisykite ir atsipalaiduokite ir nepamirškite, kad nieko tokio, jei užmigti ir nepavyks. Jei užmigsite, puiku. O jei ne... Na, tikėkimės, kad apsaugos darbuotojai nesupyks, kai paklausus, ar keliaujate darbo reikalais, atsakysite „taip“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)