Kartais, nors ir atrodo, kad kelionė organizuojama legaliai, verta atkreipti dėmesį į tam tikrus ženklus, duodančius pagrindo įtarti, jog tai – aferistų pinklės. Taip pat neprošal žinoti, kokių priemonių galima imtis, siekiant apsisaugoti nuo neteisėtai rezgamų machinacijų.

Toliau išvardyta keletas pagrindinių požymių, kuriuos pastebėjus kelionės organizatoriaus svetainėje arba skelbime patariama neskubėti krautis lagaminų.

Interneto svetainėje begalė įvairiausių klaidų

Organizacijoje „Better Business Bureau“ (BBB) dirbantys specialistai įspėja, kad interneto svetainėje, kurioje pateiktas kelionės pasiūlymas, tikrai neturi būti ypač daug klaidų. Jų, aišku, pasitaiko ir teisėtų kompanijų pranešimuose, tačiau ne per daugiausiai.

Verta žinoti, kad aferistai labai dažnai nėra iš jūsų šalies, o svetainėje rodomas tekstas – mašininis vertimas, todėl gausybė gramatinių ir rašybos klaidų turėtų būti aiškus signalas, kad kažkas ne taip.

Jei atsidarėte puslapį kita kalba (ne anglų) ir jame – taip pat daug gramatinių klaidų, atkreipkite dėmesį ir į pateiktas nuorodas bei nuotraukas ir paveikslėlius. Jei jie netinkamo dydžio, o logotipas – akivaizdžiai nukopijuotas, yra pagrindo manyti, kad susidūrėte su sukčiais ir jų „siūloma“ kelionė liks tik fikcija.

Neveikia nė viena svetainėje pateikta nuoroda į socialinį tinklą

Labai patartina patikrinti, ar veikia svetainėje pateiktos nuorodos į socialinius tinklus, pvz., „Facebook“.

„Aferistų svetainėse esančios nuorodos dažniausiai būna susietos su, pvz., facebook.com, o ne su facebook.com/ĮmonėsPavadinimas“, – teigia analitikai iš BBB. Todėl būtinai spustelėkite nuorodą, kad sužinotumėte, ar ji veikia, o jei taip, kur būsite nukreipti.

Jei kyla abejonių dėl kelionių agentūros realumo arba pateikto pasiūlymo teisėtumo, geriau nerizikuokite.

Sumokėti pinigus reikalaujama anksčiau nei prieš 60 dienų iki menamos kelionės

Joks kelionių organizatorius paprastai nereikalauja apmokėti kelionės anksčiau nei prieš 60 dienų iki išvykimo. Viena iš priežasčių, kodėl aferistai reikalauja sumokėti pinigus taip anksti yra ta, kad tuo atveju, jei norėtumėte pareikšti pretenzijų dėl neva apgaulės būdu išsireikalauto ir kredito kortele sumokėto mokesčio, turėtumėte tai padaryti ne vėliau kaip per 60 dienų nuo sąskaitos gavimo.

Skundų dėl mokėjimų kredito kortelėmis teisėtumo pateikia vis daugiau keliauti susiruošusių žmonių, siekiančių susigrąžinti pinigus arba išvengti aferistų, taigi, būkite itin apdairūs, jei sutartyje su kelionės organizatoriumi visą mokėtiną sumą reikalaujama pervesti gerokai iš anksto.

Priimami elektroniniai pervedimai arba dovanų kortelės

JAV federalinė prekybos komisija nurodė, kaip dar aferistai paprastai mėgina išvilioti iš žmonių pinigus. Tai gali būti elektroninis pervedimas, pervedimas į dovanų kortelę arba į kitą atitinkamą kortelę.

Jei jūsų prašoma papildyti pinigais „iTunes“ dovanų kortelę ir tokiu būdu apmokėti kelionę, ko gero, susidūrėte su sukčiais.

Įtarimų kelia atsiliepimai apie kelionę: jie neatrodo autentiški

Jei peržiūrėdami atsiliepimus apie kompanijos teikiamas paslaugas susiduriate vien su ypač puikiais arba ypač prastais vertinimais, žinokite, kad puikūs gali būti suklastoti.

Būtinai peržiūrėkite portale „TripAdvisor“ pateiktus atsiliepimus, taip pat pasidomėkite agentūra kreipdamiesi į konkrečias tarnybas.

Svetainėje „MarketWatch“ patariama atkreipti dėmesį ir į įkeltų atsiliepimų kalbos taisyklingumą. Dar galima pasidomėti, ar menamas atsiliepimo autorius yra pateikęs kokių nors kitų atsiliepimų.

Mokėjimą prašoma atlikti ne toje svetainėje, kurioje rezervuojate kelionę

Portalu „Airbnb“ besinaudojantys aferistai gali įkelti fiktyvių nuotraukų, o tada bandyti įtikinti potencialius klientus apmokėti kelionę ne per „Airbnb“ portalą arba programėlę, o kurioje nors kitoje svetainėje. Naudodamiesi „Airbnb“ svetaine aferistai bando sudaryti įspūdį, atseit tikrasis kelionės organizatoriaus portalas laikinai neveikia, bet dėl kokių nors priežasčių privalote sumokėti net prie jo neprisijungę. Šitaip elgiamasi tik stengiantis apsukti žmones aplink pirštą.

Nėra nė vienos nuotraukos

Į skandalingą festivalį „Fyre“ išsiruošę piliečiai rezervacijos svetainėje nematė nei apartamentų, kuriuose turėjo apsistoti, nei paplūdimio, į kurį jau vyko, nuotraukų. Buvo pateikti tik kažkokie piešinėliai. Galop paaiškėjo, kad ten, kur turėjo vykti prestižiniu skelbtas renginys, teks tenkintis toli gražu ne prabanga.

Taigi, jei kelionę organizuojančios kompanijos svetainėje nėra viešbučio, apartamentų arba kruizinio laivo nuotraukų, turėtumėte suabejoti kelionės realumu.

Jei pasinaudojote paskutinės minutės pasiūlymu, kelis kartus patikrinkite rezervaciją

Atlikus apgavikiškų kelionių pasiūlymų analizę paaiškėjo, kad tos pačios dienos viešbučių rezervacijos gali būti ženklas, kad susidūrėte su sukčiais. Taip, esą, įvyksta 4,3 karto dažniau nei tais atvejais, kai viešbutis rezervuojamas kuriai nors vėlesnei dienai.

Taigi, jei nutarėte pasinaudoti paskutinės minutės pasiūlymu, tvirtai įsitikinkite, kad jis – realus: pvz., paskambinkite į viešbutį arba oro transporto bendrovę ir pasitikslinkite, ar rezervacija užfiksuota.

Kainos peržengia racionalaus konkurencingumo ribas

Jei skrydis į Prancūziją ir apsigyvenimas viešbutyje rugpjūčio mėnesį žada būti perpus pigesnis nei nurodoma kitų kelionių agentūrų svetainėse, gali būti, kad jus bando suvilioti aferistai.

Iš anksto numatytos nuolaidos įmanomos tik ne sezono metu. Jei pernelyg mažos kainos kelia abejonių, įsitikinkite sandorio pagrįstumu susisiekę su konkretaus viešbučio arba oro vežėjo administracija.

Nepatikimas rezervacijos svetainės adresas (URL)

Portalo Money.com atliktas apgavikiškų viešbučių rezervacijų tyrimas parodė, kad patikimų svetainių universalieji adresai skiriasi nuo nepatikimų. Legalių viešbučių svetainių adresai paprastai prasideda simboliais https://. Raidė s nurodo, kad svetainė patikima. Jei adreso pradžia – http://, turėtumėte sunerimti.

Atrodo per gerai, kad būtų tiesa

Savaitės trukmės kelionė į Orlando miestą Floridoje su apgyvendinimu prie pat pramogų komplekso „Disney World“ ir dar trys dienos Bahamų paplūdimyje už sumą, į kurią įskaičiuojamas maitinimas ir kuriai taikoma 75 proc. nuolaida, be to, dar žadama pridėti dovaną, greičiausiai neįvyks.

Pernelyg viliojantys pasiūlymai tikrai turėtų kelti abejonių, o jei jų kyla, susisiekite su viešnagę organizuojančia kompanija arba kelionių agentūra ir viską tinkamai išsiaiškinkite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)