Dar visai neseniai nameliais ant ratų daugiausia keliaudavo pasiturintys į pensiją išėję vakariečiai. Šiandien viskas – jau kitaip: kemperius pamėgo daugelis keliautojų, ypač gausesnės šeimos: galima nemažai sutaupyti, kai 6 asmenų šeimai nereikia 3 kartus per dieną pietauti restorane ir rezervuoti dviejų viešbučio kambarių. O ir kemperius nuomojančią įmonę rasite greičiau nei susitepsite sumuštinį. Kita vertus, pasirinkus viešbutį, praktiškai dėl nieko nereikia sukti galvos. Taigi, kurį keliavimo būdą rinktis?

Pasirinkimą lemia daug kintamųjų

Svarstant, ar geriau išsinuomoti kemperį, ar nakvoti viešbučiuose, reikia įvertinti įvairius kintamuosius, pavyzdžiui, kuro kainas, kurios nuolat kinta.

Kitas svarbus klausimas – ar kemperį nuomositės, o gal vis tik pirksite? Jei planuojate kelių dienų netolimą kelionę, protingiau kemperį išsinuomoti. Rudenį nuomos kainos daug mažesnės nei karštuoju sezonu – nuo birželio vidurio iki rugpjūčio pabaigos. Tad neišleidžiant krūvos pinigų galima įvertinti, ar jums ir jūsų pakeleiviams patiks būtent toks keliavimo būdas. Beje, kokybiškas naujas ar apynaujis kemperis gali kainuoti panašiai tiek, kiek namas – nuo 30 iki 210 tūkst. eurų.

Ekonomiškai efektyvesnį pasirinkimą padiktuos įvairios kitos aplinkybės. Pavyzdžiui, po didmiesčius keliauti kemperiais nebus patogu, tačiau jei keliausite vaizdingais maršrutais, vien ką reiškia nakvynė prie gražiausio regione ežero ar kalnų papėdėje.

Taip pat labai skiriasi ir svečių namų, viešbučių, maisto kainos įvairiose šalyse. Apsvarstę ir žinodami, kur, kiek dienų, kiek asmenų keliaus, galėsite priimti geriausią sprendimą.

Kelionė kemperiu

Kelionės išlaidos

Pagrindinės išlaidos keliaujant tenka maistui ir kurui. Portale „TripSavvy“ buvo paskaičiuotos preliminarios 4 asmenų šeimos 2 sav. trukmės kelionės po JAV Vakarus išlaidos keliaujant nuosavu automobiliu ir kemperiu. O kiek galėtų kainuoti 4 asmenų šeimos 10 d. kelionė po Europą? Tarkime, jos metu nuvažiuojama apie 5000 km. Skaičiuojama, kad vidutinės automobilio išlaidos kurui – 8 l/100 km; kemperio – 13 l/100 km, o keliaujama liepos-rugpjūčio mėn.

Kelionė nuosavu automobiliu: kuras – ~400 eurų; maistas – ~900 eurų (3 kartus per dieną maitinantis restoranuose, kavinėse); apgyvendinimas – ~1000 eurų (apsistojant viename kambaryje su dviem mažamečiais vaikais bent 3 žv. viešbučiuose). Bendra suma – 2300 Eur.

Kelionė kemperiu: kuras – ~650 eurų, maistas – ~300 eurų (perkant maistą ir gaminant jį patiems); kemperio nuoma – 1100 eurų. Bendra suma – 2050 Eur (neskaičiuojant stovėjimo aikštelių ar kempingų mokesčių, kurie labai skiriasi).

Kelionė kemperiu

Įvertinkite ir vieną, ir kitą keliavimo būdą

Taigi atlikus šiuos skaičiavimus, galima matyti, kad kelionė kemperiu gali būti labai nežymiai pigesnė, tačiau tai tik apytiksliai skaičiavimai su daugybe galimų kintamųjų. Pavyzdžiui, gal keliaudami kemperiu nenorėsite gaminti maisto, tad išlaidos gerokai išaugs. Kemperio nuomai išleisite panašiai, kaip ir viešbučiams, užsisakę vieną numerį.

O jei vaikai jau paaugę ir nebetilps ar nenorės nakvoti viename kambaryje, reikės apartamentų arba dviejų standartinių kambarių: išlaidos viešbučiui gali padvigubėti. Be to, viską lemia ir poreikiai: vieniems visiškai užtenka paprastučio kambarėlio, kiti nori prabangos ir aukščiausio lygio aptarnavimo.

Keliavimas kemperiais itin tinka gausesnėms kompanijomis: vakarais prie laužo galėsite aptarinėti dienos įspūdžius, o rytą pabusti žadinami paukštelių čiulbėjimo. Tačiau į kemperį neatvyks tvarkytoja, reikės susipirkti produktus ir gaminti maistą, rūpintis talpų ištuštinimu, ieškoti, kur sustoti nakčiai ir kt. O jei iš esmės patinka nakvoti skirtinguose viešbučiuose, paragauti įvairesnių kulinarinių šedevrų ir mėgautis atostogomis be rūpesčių, rinkitės viešbučius.

Daugiau skaitykite Ieskaukeliones.lt arba Facebook puslapyje

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)