Orijus Gasanovas, DELFI Kelionės ambasadorius, keliautojas ir žurnalistas

Barselona (Ispanija) ir jos apylinkės, kur prieš porą savaičių lankiausi. Negausite vasariškos šilumos, tačiau jau dabar ten orai pavasariški, temperatūra apie 18 laipsnių šilumos. Tad ten tikras džiaugsmas išsiilgusiems saulės spindulių ir pavasario.

Galėsite juo mėgautis, be to bus ženkliai pigiau nei vasaros sezono metu. Bene didžiausias pliusas – iki balandžio vidurio viešbučiai gerokai pigesni, nuo balandžio vidurio iki gegužės pabaigos jau brangiau, bet vis tiek kainos geresnės nei vasaros metu.

Ypatingai Barselona nuostabi gegužės mėnesį, kai jau galima voliotis pliaže ir net maudytis jūroje.



Gruzija – mano praėjusių metų atradimas. Jau tikriausiai visi girdėjo ir žino, kad toje šalyje be galo myli lietuvius. Tą jums primins ant kiekvieno kampo. Gruzijoje gražu, egzotiška, yra daug keistų vietų, apleistų miestelių, kalnų, paplūdimių. Dar šį kraštą išskirčiau kaip kulinarinio turizmo rojų.

Nuostabus maistas, didelės porcijos ir labai geros kainos. 
Rekomenduoju nesėdėti vienoje vietoj, o keliauti po visą šalį. Tbilisis, Batumis ir mažesnės vietovės. Keliauti visai komfortiška, nes už labai nedidelius pinigus galima pasisamdyti asmeninį vairuotoją, kuris nuveš nuo taško A iki taško B. Tokį turėjau ir aš. 



Gruzija

Londonas – šis miestas tinka visiems metų laikams, bet pavasario metu mėgstu labiausiai. Nes ten – šopingo karalystė. Galite pigiau ir įdomiau apsipirkti vasaros sezonui, aš tai darau kiekvienais metais. Būtinai Londone aplankykite muziejus, dauguma jų yra nemokami. Ir skirkite laiko restoranams, būtent Londonas diktuoja madas visai Europai.

Ten rasite fantastiškų indų, tailandiečių, japonų vietelių. Ir paskutinis dalykas – tai Londono teatrai. Tiems, kas nėra labai „kultūringas“, rekomenduoju lengvo turinio „Michaelio Jacksono miuziklą“. Jame atliekami didžiausi pop karaliaus hitai.



Japonija – į šią šalį reikia keliauti būtent pavasarį. Nuo kovo pabaigos iki balandžio vidurio visoje šalyje žydi sakuros. Tai nepaprastai gražus laikas. Beje, japonai turi specialų sakurų žemėlapį su tiksliomis datomis, kuriame regione, kuriuo laiku jos ima žydėti. Tad tūkstančiai turistų seka šį grafiką ir keliauja būtent pagal žydėjimą. Tuo pačiu pamato visas svarbiausias Japonijos vietas.



Vakajamos prefektūra, Japonija

Lvovas – tai mano tikslas šį pavasarį. Jau spėjau pamėgti Kijevą ir Odesą, dabar atėjo laikas Lvovui. Draugai, kurie ten buvo jį vadina pačių įdomiausiu ir europietiškiausiu Ukrainos miestu. Dar Lvovą vadina restoranų, barų, kavinių ir klubų miestu.

Tad į Lvovą reikia nukeliauti savaitgaliui, bent dviem dienoms. Pats ten dar nebuvau, bet nė vienos kitos vietos mano bičiuliai taip negyrė. Ir, žinoma, kaip visada visi pabrėžia, kad lietuviams patiks vietinės kainos. Atrodo, jos net mažesnės nei Kijeve.

Lvovas

Gabrielė Štaraitė, kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ vadovė

Jei planuojama kelionė trumpa – visada žiūriu tas kryptis, kurias iš Vilniaus galima pasiekti tiesiogiai. Žinoma, yra tekę skristi į Tailandą pailsėti savaitei, bet tai buvo eksperimentas ir visiems rekomenduoju į tolimas keliones išsiruošti bent dviem savaitėms.



Na, o ilgam savaitgaliui šį pavasarį siūlau fantastiškąjį Stambulą – Azijos ir Europos mišinį. Miestas trykšta džiaugsmu ir moka linksmintis. Per trumpą savaitgalio išvyką pamatysite Bizantijos imperijos liekanas, susipažinsite su krikščionybės pradžia, apžiūrėsite Osmanų sultonų rūmus ir paragausite turkiškos virtuvės patiekalų bei saldumynų. Jei keliausite balandį – akis džiugins tulpių festivalis. 



Kita puiki kryptis – Sakartvelas (Gruzija). Tik rinkitės ne Kutaisį, bet naujus tiesioginius skrydžius į Tbilisį. Jie startuos balandžio pradžioje, kai šiluma ten bus užtikrintai atėjusi. Myliu Tbilisio senamiesčio medinukus, galėčiau ten sukti ratus ilgai. O ieškantiems linksmybių nereikės apsiriboti tradicinėmis vaišėmis su legendiniais tostais – rekomenduoju apsilankyti miesto džiazo klubuose. 



Jei turite šiek tiek daugiau laiko, drąsiai savaitę skirkite Jordanijai. Neapsiribokite tik Petra ir Negyvąja jūra. Tiesiog privaloma aplankyti Vadi Rum dykumą ir likti joje nakvoti. Jei labai norisi pabūti prie „paprastos“ jūros – spėsite ir prie Raudonosios, nors aš pati verčiau tą laiką skirčiau istorinėms vietoms – Nebo kalnui, Madabai ar dykumų pilims arčiau sostinės Amano.



Kur keliauti pavasarį

Žygimantas Barysas, asmeninių kelionių ekspertas ir žurnalistas

Berlynas, Vokietija. Paprastai į Berlyną vykstu bent 3 dienoms. Berlynas iš visų Europos sostinių išsiskiria itin mažomis kainomis ir gera kokybe.
Paprastai Vokietijos sostinėje galima ne tik pasimėgauti kultūra (čia yra garsioji filharmonija, muziejų sala), bet ir pasimėgauti naktiniu gyvenimu. Sau barą ar naktinį klubą ras turintys įvairiausią skonį.

Lietuviams priimtinas vokiečių maistas – jis ne itin skiriasi nuo lietuviško, todėl mums yra gardus.
Kainos Vokietijos sostinėje tiesiog puikios. Ekonominės klasės viešbučio dviviečių kambarių kainos prasideda vos nuo 30 eurų, daug gerų parduotuvių, kurios galima sėkmingai apsipirkti. Trumpai kalbant, tai puikus miestas neilgoms atostogoms.


Į Berlyną skraidina net kelios aviakompanijos, skrydžiai į vieną pusę paprastai kainuoja vos nuo 13 eurų. Taip pat į Berlyną galima vykti automobiliu ar autobusu, tačiau rekomenduoju skristi.


Rekomendacijos: aplankyti zoologijos sodą, nemokamai aplankyti Reichstago kupolą (tik internetu reikia užsiregistruoti iš anksto), suvalgyti šnicelį (pavyzdžiui, restorane „Elfida”) arba kebabą ( bet kur Berlyne).

Privalumai: trumpas skrydis, nebrangu.
Trūkumas: panašus oras kaip Lietuvoje, tad norintys labiau pasilepinti saulute, gali nusivilti.

Barselona, Ispanija. Nežinau žmogaus, kuriam nebūtų patikę nuostabiajame Ispanijos perle. Labai svarbu, kad Barseloną galima lengvai pasiekti tiek tiesioginiu reisu (skrenda dvi kompanijos), tiek su persėdimu.

Paprastai keliautojai čia žavisi keliais dalykais: nuostabia architektūra, maistu ir... jausmu, kuris pulsuoja šiame mieste.

Man čia patinka tiesiog pasivaikščioti senamiesčiu ar Park Guell, paragauti jūrų gėrybių ar išskirtinių ispaniškų gardėsių, o tuomet atsiduoti vakaro linksmybėms, kurios – niekada nežinai – kada ir kaip pasibaigs.

Kainos Barselonoje priklauso nuo sezono. Kai yra šalčiau, tuomet tiek skrydžiai, tiek viešbučiai kainuoja mažiau, tačiau prasidėjus karštajam sezonui kainos kyla.

Nuostabu, kad Barselona – miestas prie vandens. Tad paplūdimio gerbėjai čia visada ras ką veikti.
Be to, šalia Barselonos – tokie populiarūs kurortai kaip Salou, Lloret de Mar, Tossa de Mar. Vienos kelionės metu galima pamatyti ir juos.


Rekomendacijos: pasivaikščioti senamiestyje, pagrindine gatve La Rambla, aplankyti Park Guell, pavalgyti restorane „La Fonda“.

Privalumai: nuostabi architektūra, gardus maistas, puiki atmosfera.

Trūkumai: daug kišenvagių (reikia saugotis tiek dienos metu, tiek naktį), kintančios kainos (priklauso nuo sezono).

Kur keliauti pavasarį

Roma, Italija

Nuostabus Italijos miestas negali nežavėti savo grožiu, maisto gardumu, stilingais žmonėmis.

Romą man labiausiai patinka tyrinėti vaikštant pėsčiomis. Tiesiog įsijungiu mėgstamą muziką ir einu. Einu be jokio plano, pasuku į tą gatvėlę, kur tuo metu noriu. Paprastai taip pravaikštau bent pusdienį ir kitiems linkiu išmėginti tokį būdą tyrinėjant miestus. Ypač Italijos sostinę.

Atskiro paminėjimo vertas itališkas maistas. Esu buvęs Romoje ne kartą, valgęs begalėje restoranų, užkandinių, desertinių ir galiu garantuoti vieną dalyką: kad ir kur besivaišintumėte, tikrai liksite patenkinti skoniu.

Rekomendacijos: nuvykite į Trastevere rajoną, aplankykite koliziejų, Vatikaną. Pasimėgaukite ledais ir kitais desertais bene garsiausioje Romos desertinėje „Giolitti” arba „Bari Pompi“ (vietiniai sako, kad čia skaniausias pasaulyje Tiramisu).

Privalumai: ypač skanus maistas, daug lankytinų objektų.

Trūkumai: sumažėjo tiesioginių skrydžių į Roma, vietoje nėra taip gerai, kaip tarkim, Berlyne išvystyta viešojo transporto sistema.

Roma


Robertas Pogorelis, knygos „Mokėk keliauti“ autorius Robertas Pogorelis


Pavasaris yra vienas maloniausių laikų keliauti Europoje. Iki gegužės pradžios maudynių mėgėjams pietų Europoje paprastai vis dar per šalta, bet miestų ar kalnų turizmui – pats tas, nes saulė ne tokia kaitri. Kovą ir balandį daug kur sužydi gėlės, todėl kraštovaizdis tampa nuostabus. 



Nuo balandžio kalnų žygių mėgėjams rekomenduočiau Madeirą, Korsiką, taip pat Turkijos Kapadokiją. 



Kapadokija

Miestų lankytojams – Veneciją (kol dar nesugužėjo visi turistai), Romą ir kitus Italijos miestus, taip pat Stambulą, Barseloną, Madridą, Seviliją, Lisaboną, Portą. 



Kam patinka musulmonų kultūra – pavasarį geras metas aplankyti Maroką, Tunisą, Egiptą ar Jordaniją. Palankus klimatas ir gretimame Izraelyje. 



Na, o norintys pasidžiaugti paplūdimiais turėtų nukakti iki Kanarų salų arba net Kabo Verdės. Beje, kovo pradžioje šioje šalyje vyks vienas spalvingiausių pasaulio karnavalų. Tuo pačiu metu karnavalai vyks ir Brazilijos miestuose. 

Ištroškusiems egzotikos pavasaris yra tinkamas metas aplankyti Karibų jūros regioną (mano favoritė – Gvatemala), taip pat Kiniją ir Pietryčių Aziją. Tuo metu ten ne taip karšta ir mažai lyja.


Jokūbas Laukaitis, keliautojas ir verslininkas

Kamerono aukštumos Malaizijoje. Tai aukštumų regionas, esantis maždaug 200 km į šiaurę nuo Kuala Lumpūro. Aukštumos yra maždaug pusantro kilometro aukštyje, tad galima mėgautis vėsesniu oru ir, tarkim, panaudoti šias vietas arbatos auginimui. Būtent dėl arbatos plantacijų ir yra garsus šis regionas – čia išauginama daugiausia arbatos visoje Malaizijoje. Vienos gražiausių arbatos plantacijų, kurias esu matęs savo gyvenime. Taip pat labai daug vietų pasivaikščiojimams po džiungles. Jūros čia nėra, tačiau saulės – kiek tik norite.

Lombok sala Indonezijoje. Viena mano mėgstamiausių salų Indonezijoje. Šį sala kadaise populiari tarp atostogautojų, ypač tarp tų, kurie nori išvengti perpildytų Balio paplūdimių. Sala yra tokia pat graži, kaip Balis, tačiau kur kas mažiau turistinė vieta. Joje stūkso antras aukščiausias ugnikalnis visoje Indonezijoje, taip pat galybe krioklių ir įspūdingų paplūdimių.


Kur keliauti pavasarį


Kat Ba sala Vietname.
Nuo seno saloje yra įsikūrę nedideli žvejų kaimeliai, yra vienas miestas, kuris kaip ir visa sala vadinasi Kat Ba. Ši graži sala – vietnamiečių ir kinų mėgstamas kurortas, kurį pastaraisiais metais atranda ir turistai iš Europos. Vietnamo keliones mėgstančius vakariečius vilioja vis dažniau. Uolėtas Kat Ba peizažas, skęstantis džiunglių augmenijoje, atrodo nepaprastai įspūdingai. Iš salos daug kompanijų rengia įdomius turus laivu po populiarų „Ha Long Bay”
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)