Atsiųstame pranešime dalijamasi 5 patarimais, kurie padės išvengti visuotinės bendrakeleivių neapykantos ir padės susitvarkyti su kylančia įtampa.

1. Dokumentai
Visų pirma, jei galvojate, kad vaiko gimimo liudijimas yra oficialus jo tapatybę įrodantis dokumentas, turime jus nuvilti. Nepilnamečiams keliaujantiems ES ir už jos ribų Europos žemyne svarbu su savimi turėti pasą arba asmens tapatybės kortelę. Tuo metu tiems, kurie keliauja su grupe ar su prižiūrinčiu asmeniu – notaro parašu patvirtintą leidimą išvykti iš šalies. Tiesa, jei vieno iš tėvų pavardė nesutampa su vaiko, privalu visuomet turėti gimimo liudijimą – jo oro uosto darbuotojai gali pareikalauti ir Šengeno zonoje, ir už jos ribų.

2. Bagažas
Vienas didžiausių iššūkių vaikams skrendant – išsėdėti sėdynėje ar tėvams ant kelių visą skrydį. Tai įgyvendinti jums gali padėti kelios stebuklingos priemonės jūsų rankiniame bagaže: mėgstamiausi vaikų užkandžiai, spalvinimo knygelės, kreidutės ir, svarbiausia, specialiai vaikams įrašyti žaidimai jūsų mobiliajame telefone ar planšetėje. Tiesa, rinkdami žaislus namuose, pagalvokite ir apie apsaugos patikrą – nerekomenduojame vežti žaislinių šautuvų ar kitų, saugumui įtarimų sukelti galinčių žaislų, kuriuos pagal oro uosto taisykles apsaugos darbuotojai privalo konfiskuoti.

Nepamirškite, kad, nors didesnių nei 100 ml talpos skysčių buteliukų rankiniame bagaže einant pro saugumo patikrą turėti negalima, kūdikių maistui, tyrelėms ir pienui taikomos išlygos – jų galite pasiimti tiek, kiek tikitės, kad prireiks. Lengvai atidaromos ir sandarios pakuotės užtikrins, kad jūs, mažylis ir visi paviršiai liksite švarūs.

Galiausiai, nors taisyklės dėl vežimėlių gabenimo skiriasi priklausimai nuo oro linijų, dažniausiai su juo galite keliauti tiesiai iki lėktuvo, kur juo pasirūpins oro linijos ir/ ar oro uosto darbuotojai. Vežimėliai gabenami bagažo skyriuje ir pasiekus kelionės tikslą atiduodami dar prie lėktuvo, kad jums būtų patogu. Tiesa, visuomet rengdamiesi skrydžiui prisiminkite, kad keliaujant su vaiku bagažo bus kur kas daugiau, todėl apsvarstykite, ar verta imti kiekvieną daiktą.

3. Bilietai
Kiekvienos oro linijos turi savo taisykles dėl kūdikių keliavimo lėktuvais. Taisyklėse nurodoma kaina, amžius, nuo kurio vaikai gali keliauti lėktuvu, bei ką galima pasiimti su savimi į skrydį. Dalis oro linijų nuo 8 dienų iki 24 mėnesių amžiaus mažyliams leidžia keliauti nemokamai, o jų vieta skiriama mamai ar tėčiui ant kelių. Jei taip keliauti jums nepatogu, už papildomą mokestį galite rezervuoti šalia esančią sėdynę. Tokiu atveju vaikas sodinamas į specialią vaikišką kėdutę. Kitos bendrovės kūdikių skrydžio bilietams taiko nuolaidas.

4. Skrydis
Kelionę lėktuvu galima suskirstyti trimis etapais: pakilimas, skrydis ir nusileidimas. Pirmajame ir trečiajame etapuose vaikai būna suirzę labiausiai. Kartais, net ir susodinus keleivius, pakilimo tenka laukti ilgiau nei įprasta. Remiantis „Eurocontrol“, 2017 m. pakilti vėlavo net 82 % didžiųjų ES oro linijų skrydžių. Jei skrydžio laukiate daugiau nei 2 val., oro linijos privalo pasirūpinti gėrimais, užkandžiais ir suteikti prieigą prie interneto.

Pakilimo ir nusileidimo metu dėl besikeičiančio slėgio užklupusį ausų skausmą palengvinsite duodami savo kūdikiui buteliuką ar jį maitindami, o vyresniuosius palepinkite čiulpiamu saldainiu. Iškilus problemai, su kuria nežinote, kaip susidoroti, kreipkitės į skrydžio palydovus – visada galite tikėtis, nors ir minimalios pagalbos, o pagalvėl ir pledas vaikams priklauso skrendant bet kokiomis oro linijomis Europoje.

5. Vietų paskirstymas
Šeimos susodinimo taisyklės skiriasi nuo oro linijų politikos, tačiau kad ir ką sugalvotų bendrovės, jos visos privalo sutikti su tvarka, nustatyta vietinės civilinės aviacijos administracijos (CAA). Didžiosios Britanijos CAA aiškiai nurodo, kad šeimos sėdėjimas greta privalo tapti kiekvienų oro linijų prioritetu. Geriausios vietos lėktuve keliaujant su mažamečiais – lėktuvo viduryje. Kraštuose esantys tualetai, kavos aparatas ir įgulos patalpos gali greitai tapti didžiausiu vaiko miego priešu.

Marius Stonkus

„Keliaujant su vaikais visada nusiteikiame didesniems ar mažesniems sunkumams: nuoboduliui, pykčio protrūkiams ar skrydžių trukdžiams. Numatyti skrydžių vėlavimų, atšaukimų ir perpildymų negalime, tačiau juos įveikti nepalyginamai lengviau, kai esame iš anksto tam pasiruošę. Trumpai tariant, prieš skrydį visus tėvus raginame susipažinti su oro linijų šeimų politika ir oro keleivių teisėmis, kurios, vis dažnėjant skrydžių vėlavimams, darosi tik aktualesnės. ES įstatymai gina kiekvieną šeimos narį, kuris yra pakankamai didelis, kad turėtų savo sėdynę lėktuve. Nepamirškime tuo pasinaudoti“, – teigia skrydžių kompensavimo bendrovės „Skycop“ vadovas Marius Stonkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)