„Žygis yra kur kas daugiau nei tiesiog ėjimas – tai galimybė pažinti savo šalies gamtą, istorines vietas, praleisti laiką su savo šeima ir draugais. Jeigu manysite, kad žygis tik ėjimas – tokia kelionė taps kančia jau po pirmojo pusvalandžio. Žinoma, taip gali nutikti ir tuo atveju, jeigu netinkamai pasiruošime žygiui: pasirinksite netinkamą avalynę, perkrausite kuprinę, nepasirūpinsite vandeniu“, – teigia ilgametis „Misija Sibiras“ ekspedicijų vadovas Arnoldas Fokas ir dalijasi pagrindiniais patarimais žygeiviams.

1. Įvertinkite žygio trukmę ir sudėtingumą.

Svarbu išsiaiškinti, kiek kilometrų žygiuosite, nes tik taip galima apskaičiuoti apytikslę žygio trukmę. Paprastai per valandą nužygiuojama 5 kilometrus, jeigu keliaujama tam pritaikytais takais. Pagal tai galima nuspręsti, kiek maisto ir vandens reikės kelionėje.

2. Tinkamai pasiruoškite oro sąlygoms

Į kuprinę neverta prisikrauti nereikalingų daiktų, tačiau, esant bent menkiausiai lietaus tikimybei pravartu įsidėti lietpaltį ir lietskraistę, kuri padės drabužiams išlikti sausiems. Žygiuojant su šlapiais drabužiais darosi nepatogu, didėja tikimybė peršalti ir, žinoma, prastėja nuotaika.

3. Pasirūpinkite tinkama avalyne ir apranga

Žygiavimui pasiruoškite laisvus, neaptemptus drabužius, kurie nevaržytų judesių. Geriausia rinktis drabužius iš lengvų, šiltų ir greitai džiūstančių medžiagų, pavyzdžiui polarteko. Didelį dėmesį reikia skirti avalynei – tai svarbiausias žygeivio atributas. Ilgesniems atstumams puikiai tiks žygio batai storesniu, amortizuojančiu padu, kuris padės „neatmušti“ kojų padų. Svarbu rinktis jau pranešiotą avalynę, o nusipirkus naują žygio avalynę panešioti ją bent kelias dienas, kad pėda priprastų.

4. Tinkamai susikraukite kuprinę

Jeigu žygiuojate trumpesnes distancijas, pakaks daiktų vienai dienai. Svarbu turėti vandens, išsiaiškinti, ar žygio apylinkėse, bus kur pasipildyti jo atsargas. Užkandžiams tinka pasiimti sumuštinių, riešutų, šokolado, vaisių – produktų, kurie teiktų energijos, reikalingos ėjimui pėsčiomis. Svarbu išsiaiškinti, ar produktuose nėra alergenų, kad žygyje nelauktų netikėtumai. Jeigu planuojama žygiuoti iki sutemstant pravartu turėti žibintuvėlį. Vasaros metu svarbu nepamiršti galvos apdangalo ir priemonių nuo vabzdžių.

„Pavyzdžiui, ekspedicijų metu Sibire sakome, kad kiekvienas papildomas gramas tampa dešimt kartų sunkesnis, todėl net ir papildomi marškinėliai gali atrodyti kaip didžiausia našta“, – teigia A. Fokas.

5. Įvertinkite savo fizinę būklę

Į žygį svarbu išeiti pailsėjus, gerai išsimiegojus. Jeigu jaučiatės ne kaip, geriau atidėti žygį kitai dienai.

Pasak mediko, „Misija Sibiras‘13“ dalyvio Dominyko Dvylio žygyje didžiausias priešas yra drėgmė bate. „Jei nepavyko išvengti drėgmės, su saiku galima naudoti pudrą, kuri sugeria drėgmę. Taip pat visada reikia turėti antras sausas kojines. Dar vienas naudojamas triukas – kelias dienas prieš žygį tepti pėdas vazelinu, taip minkštinant odą.“

Vis dėlto, kartais pūslių ir nuospaudų išvengti nepavyksta. Tokiu atveju, pasak D. Dvylio, geriausia būtų keisti batus, bet jei tokios galimybės nėra trinamas vietas geriausia apklijuoti pleistrais. „Jeigu pleistrai nepadeda, pūslė traumuojama, ją skauda, reiktų švariai nusiplauti rankas, nuospaudas ar pūsles dezinfekuoti, dezinfekuota ar sterilia adata padaryti kelias skylutes pūslėje ir leisti skysčiui nusidrenuoti, o tuomet viską sutvarstyti arba naudoti pleistrą, prieš tai padarius paminkštinimą bintu. Dar svarbiau stebėti pažeistas odos vietas ir uždegimui plečiantis nedelsiant kreiptis į gydytoją“, – pataria D. Dvylys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)