Kruizinių kelionių ekspertė Laura Šepetienė papasakojo, kaip atrodo lietuvių pamėgta paskutinė gyvenimo kelionė, kiek kainuoja pigiausias kruizo maršrutas ir kodėl tautiečiams patinka tuoktis laivuose. 


Į kruizus keliautojus plukdo didžiuliai, keliolikos denių laivai, kuriuose telpa keli tūkstančiai žmonių. Tad norint geriau suprasti, kokia publika susirenka, kruizinį laivą reikėtų įsivaizduoti kaip didžiulį viešbutį ant vandens.

Visuose kruizuose kelionės tvarka labai panaši: ryte laivas atplaukia į uostą ir išleidžia keleivius, o vakare, visiems sugrįžus, laivas išplaukia. Taip pat į daugumą kruizų įeina ir „jūros dienos“ (sea days, – angl.), kurių metu laivas vien plaukia. Kelionių agentūros „West Express“ kruizinių kelionių ekspertė Laura Šepetienė papasakojo, ką tokiomis dienomis keliautojai veikia laivo viduje.

„Kruiziniuose laivuose yra sukurta itin daug veiklos: nuo alpinizmo sienelių, bėgimo takų aplink laivą, „Formulės-1“ simuliatorių, baseinų, laisvo kritimo kapsulių, kino teatrų po atviru dangumi, SPA centrų iki ledo čiuožyklų, meno galerijų ir, žinoma, aukščiausio lygio pasirodymų kas vakarą, – vardija ji ir pastebi, kad kruiziniai laivai tarpusavyje nebyliai rungtyniauja, kuriame pasirodys aukštesnio lygio žvaigždė. – Žinau ne vieną žmogų, kuris keliauti kruiziniais laivais renkasi būtent dėl vakarinių programų. Kelionių organizatoriai šioje vietoje taupo retai. Laivuose pasirodymus rengia aukščiausio lygio Brodvėjaus žvaigždės, visame pasaulyje žinomi atlikėjai, o viena iš kampanijų neseniai visą sezoną naujame savo laive rengė „Cirque du Soleil“ pasirodymus. Kelionė kruizu – puiki galimybė iš arti išvysti išskirtinės kokybės pasirodymus.“


L. Šepetienė paneigė mitą, kad kruiziniuose laivuose žmonės nieko neveikia, tik lošia, vartoja alkoholį ir miega: „Laivuose sudaroma galimybė laiką leisti kaip tik nori: norintys gerti, lošti ir valgyti tikrai turi tokią galimybę. Tik gerti kruizuose toli gražu nėra pigu, mat alkoholis juose parduodamas brangiai.“



– Daugelis žmonių mano, kad kelionės kruiziniais laivais yra labai brangios. Kokia yra realybė?


– Toks įspūdis galbūt susidaro todėl, kad viešumoje dažniausiai rodomi prabangiausi pasaulio kruiziniai laivai. Bet bendraudama su klientais matau, kad lietuvių keliautojų požiūris pastaraisiais metais labai sparčiai keičiasi, susidomėjimas kruizais kiekvieną sezoną auga.

Tiesa ta, kad kelionė kruizu gali kainuoti tiek, kiek keliautojas pasiryžęs už ją mokėti. Viskas priklauso nuo to, kokią jis renkasi trukmę, kokių pramogų, patirčių, aptarnavimo ieško. Kruizinės kelionės kainos gali skirtis dešimtis, šimtus kartų.



– Kaip atrodo pigiausias kelionės kruiziniu laivu paketas? Kas į jį įeina?


– 2–3 naktų kruizas po Karibų salyną ar Viduržemio jūrą žmogui kainuoja 100–150 eurų. Tokie pasiplaukiojimai – itin populiarūs tarp amerikiečių. Išplaukę iš Majamio, jie praleidžia ilgąjį savaitgalį mėgaudamiesi skaniu maistu, laivo pramogomis ir gražiais vaizdais. Panašiai ištisomis šeimomis mėgsta ilsėtis ir italai ar ispanai – itin populiarios ir tikrai įperkamos yra kelionės iš Genujos į Barseloną ir panašiai.


JAV tokios kelionės dažnai vadinamos „to nowhere“: kruizinės kompanijos dažniausiai turi nuosavas salas Karibų salyne ir plaukia būtent į jas. Keleiviai mėgaujasi gražiais gamtos vaizdais, maloniu plaukimu, praleidžia pusdienį degindamiesi ar vaikštinėdami privačioje saloje ir grįžta atgal.

Europoje pigiausias kruizas iš Valencijos į Genują kainuoja 120 Eur. Tai 3 dienų kruizas, į kurį įskaičiuota: plaukimas pasirinktoje kajutėje, visos dienos maitinimas ir pramogos. Viskas įskaičiuota, tik alkoholiniai gėrimai – už papildomą mokestį. 



Svarbu paminėti, kad, nors net ir pigiausiuose kruizuose keleiviams užtikrinamas maitinimas triskart per dieną ir užkandžių stalas beveik visą parą, tačiau dažniausiai į kainą nėra įskaičiuojami jokie gėrimai: ne tik alkoholiniai, bet ir gaivieji. Tiesa, vis dažniau į kainą įtraukti gėrimai yra siūlomi kaip specialios akcijos – vis daugiau kompanijų atranda, kad ši priemonė labiau skatina pardavimus nei anksčiau taikytos nuolaidos.



Kruizai

– O kaip atrodo prašmatniausi pasaulio kruizai? Ko gali tikėtis keliaujantys jais? 


– Prabangiausius kruizus keleiviai renkasi dėl asmeninio dėmesio ir išskirtinės aptarnavimo kokybės. Paslaugus, visus įgeidžius tenkinantis liokajus, itin gurmaniški aukščiausio lygio patiekalai, asmeninis personalo dėmesys kiekviename žingsnyje – visa tai sukuria tikrai itin malonias patirtis.


Dešimtis tūkstančių eurų kainuojančiose kelionėse jų organizatoriai pasirūpina kiekviena smulkmena: užtikrina, kad jūsų kajutėje būtų pamerktos jūsų mėgstamiausios gėlės, ji kvepėtų jums patinkančiu aromatu, mini bare lauktų tik mėgstamiausi gėrimai. Personalas puikiai žinos jūsų pomėgius, norus ir net alergijas.


Svarbu ir tai, kad prabangiausieji laivai nėra dideli: aptarnaujančio personalo juose – dvigubai daugiau nei keleivių, o nedidelis dydis leidžia tokiems laivams švartuotis miestų centruose. Tai – vadinamieji „lėti kruizai“, kurie uoste praleidžia net kelias dienas, kol keleiviai susipažįsta, iš esmės atranda miestą, aplanko visas įdomiausias jo vietas.


Tokie laivai siekia kurti mažas, stebinančias smulkmenas: pavyzdžiui, po kajutės langu pasodina veją. Keliautojams jie siūlo specialius robotukus, verčiančius viską į norimą kalbą, pranešančius apie atsilaisvinusį staliuką norimame restorane ir panašiai.


– Kiek kainuoja tokios prašmatnios kelionės?



– Štai viena mano klientų pora kasmet bent porą kartų keliauja kruiziniais laivais, rinkdamiesi vis kitą maršrutą, tačiau visuomet tą pačią kompaniją – nes jiems patinka būtent jos siūlomas aptarnavimas. Kiekviena kelionė šiems žmonėms atsieina 20–30 tūkst. eurų.


Tiesa, yra ir visai kitokių brangių kruizų. Juose nėra liokajų ir prabangos, tačiau daugybė keliautojų yra pasiryžę už juos mokėti tikrai didelius pinigus. Tai – ekspedicinės kelionės. Tokiais kruizais keliaujama pažinti Antarktidos, Galapagų ir panašių egzotiškų, retai turistų lankomų vietų. Šiose kelionėse keliautojus lydi mokslininkai, kurie supažindina su nykstančiais gyvūnais, gamtos stebuklais, atskleidžia jos paslaptis. Tai – tikrai brangus malonumas, jam reikia specialaus pasiruošimo ir įrangos.


Pastebime tendenciją, kad vis daugiau žmonių domisi gamta, jos išsaugojimu, ekologiniu turizmu. Pačios kruizinės kompanijos labai atsakingai žiūri į ekologiją ir stengiasi kuo mažiau teršti gamtą, atsakingai naudoti elektros energiją bei vandenį ir perdirbti visus produktus. Yra šūkiai ir kampanijos „save the waves“ , skatinančios keliautojus elgtis atsakingai.



Kruizai

– Ypatingas dėmesys čia skiriamas maistui. Pavyzdžiui, kruizinio laivo keleiviai ne tik lanko nepažintus kraštus, bet ir gali tuo pat metu išmėginti originalius visų pasaulio virtuvių patiekalus: kasdien jiems pasiūloma tokia didelė aukščiausios kokybės maisto įvairovė.


– Dar vienas prabangių kruizų tipas – upiniai kruizai. Kas tai?



– Jais lietuviai keliauja tiek Europoje, tiek Afrikoje, Pietų Amerikoje. Labai įdomūs plaukimai yra iš Vietnamo į Kambodžą, Amazonės upe. Klasikiniai variantai Europoje: Viena–Bratislava–Budapeštas. Yra ir įdomių maršrutų Portugalijoje ar iš Portugalijos į Ispaniją. Upiniai kruizai – brangesni nei jūriniai, tačiau ir juose kuriamos patirtys – visai kitokios. Upėmis plaukia mažesni laivai, iš jų visuomet matomi kerintys pakrančių vaizdai. Šie kruizai skirti patirti, grožėtis, stebėti gamtą ir kultūrą.

Upiniai kruizai dažnai būna teminiai: skirti, pavyzdžiui, jogos ar sporto užsiėmimams, vyno degustacijoms, kalėdiniu laikotarpiu labai populiarūs ir pasipuošusių miestų grožį iš vandens atskleidžiantys kruizai. Pavyzdžiui, kasmet gruodį tokia pramoga siūloma Paryžiuje: laivas tuomet tarnauja kaip prabangus viešbutis, leidžiantis apžiūrėti kerinčio grožio šventinį miestą ir po jį pasivaikščioti, prisišvartavus uostuose. Pavasarį, tulpių žydėjimo metu, nuostabius vaizdus žada iš Amsterdamo išplaukiantis kruizas.


Yra ir visai siauroms temoms skirtų upinių kruizų – pavyzdžiui, istorinis plaukimas per žinomiausias Antrojo pasaulinio karo vietas, klausantis gidų pasakojimų apie jose vykusius mūšius.

Kruizas

– Viešbučiai vertinami žvaigždutėmis, o kaip klasifikuojami kruiziniai laivai?

– Kiekvienas laivas atskirai nėra klasifikuojamas, kaip ir nėra bendros kruizinių kompanijų sistemos.
Tačiau yra bazinės kruizinės kompanijos, nuo kurių prasideda pažintis su kruizu. Tokios kompanijos siūlo visas paslaugas, tačiau jos nėra personalizuotos: pavyzdžiui, nėra galimybės pasirinkti, prie keliaviečio staliuko vakarieniausite – jis paskiriamas automatiškai ir visą kelionę vakarieniaujate su tais pačiais žmonėmis. 

Neturėsite galimybės pasirinkti, ar norite, kad lova būtų dvigulė, ar dvi atskiros. Kuo aukštesnio lygio yra kruizinė kampanija, tuo daugiau asmeninio dėmesio ji skiria kiekvienam klientui ir jo poreikiams – tikriausiai tai būtų tiksliausia kruizų klasifikacija.


– Ar verta kruizu keliauti šeimoms su mažais vaikais? 


– Laivuose kuriamos pramogos įvairaus amžiaus vaikams: nuo žaidimų kambarių ir auklių paslaugų iki diskotekų paaugliams. Yra ir specialiai vaikams skirtų kruizinių kelionių. Pavyzdžiui, „Disney“ pasauliui dedikuotas plaukimas Karibų salyne. Pagrindinis kelionės tikslas – nepaliauti stebinti ir jiems tikrai tai pavyksta: nuo milžiniškų vandens čiuožyklų, įrengtų tiesiai virš jūros, iki linksmybių su žinomiausiais filmukų herojais, pasiplaukiojimų povandeniniais laivais ir panašiai. Tačiau visa tai – išties brangi pramoga.



– Keliones kruizais itin pamėgę pensininkai. Ar yra tekę sutikti taip keliaujančių Lietuvos senjorų?


– Teko sutikti moterį, kuriai buvo per 80 metų, ir ji, pardavusi visą per gyvenimą sukauptą turtą, 7 metus praleido plaukiodama kruizu. Laivo ji nekeisdavo, plaukė ten, kur plukdė. Ji buvo vieniša, o laivo personalas tapo jos šeima. Tad ji niekada neliko viena, kaip pasakojo, į krantą lipdavo retai – poreikio nebeliko. Tad kruize yra puiki galimybė susirasti naujų pažįstamų, pabendrauti su skirtingų kultūrų žmonėmis.


Tarp vyresnio amžiaus lietuvių populiari ir vadinamoji „paskutinė gyvenimo kelionė“. Tai – ilgas, maždaug dviejų–trijų savaičių plaukimas kruizu aplink Pietų Ameriką, būtinai užsisakant kelionę sraigtasparniu į piečiausią tašką. Šią kelionę renkasi itin daug tikrai garbaus amžiaus žmonių visame pasaulyje.


– Ar kelionė kruizu populiari tarp kopinėjančių povestuvinį medų?


– Populiaru ne tik medų kopinėti, bet ir susituokti laive. Tiesa, teisinės galios tokios vestuvės neturi, tačiau šventė atrodo iš tiesų įspūdingai, tad tokių vestuvių skaičius kasmet sparčiai auga, vis dažniau tokios pramogos pageidauja ir lietuviai. Daug egzotikos prideda ir tai, kad jaunavedžius laive laimina ne bet kas, o jo kapitonas. Be to, populiarios ir bernvakario ar mergvakario šventės laivuose.


– Kokie kruizai populiariausi tarp lietuvių? Ar daug tautiečių domisi tokiu keliavimo būdu?


– Besidominčių skaičius tikrai auga, daugėja žmonių, kurie plaukia ne pirmą ir ne antrą kartą. Tiesą pasakius, mažai vietų, kur lietuviai nėra buvę. Gal mažai tuo giriasi, bet mūsų tautiečiai iš tiesų leidžiasi į itin egzotiškas keliones.


Lietuviai – pakankamai prieraišūs, tad dažnai renkasi vis tą pačią kruizinę kompaniją, nebando kitų kompanijų. Nes išbandę vieną kartą, jaučiasi saugiau, jau žino tvarką ir kaip kas laive vyksta.
Daugiausia lietuvių plaukia Viduržemio jūros kruizais. Tačiau atsiradus labai patrauklioms kruizų, išplaukiančių iš Kubos, aplankant Jamaiką, Meksiką ir Bahamas, kainoms labai išaugo jų paklausa, taip pat žiemą labai populiarūs kruizai po Jungtinius Arabų Emyratus ir Karibus.


Kruizai

– Kuriuose uostuose dažniausiai reikia įsėsti į laivą? Ar perkant tam tikrą kelionės paketą kelionė iki uosto būna įskaičiuota?


– Kiekviena kompanija turi savo motininį uostą: MSC – Genują, Costa – Savoną. Bet patogiausiai ten, kur yra tiesioginiai skrydžiai: Barselona, Roma, Havana, Majamis ir kiti. 

Kruizas yra viena sudedamoji paketo dalis. Paketas apima viską, t.y. skrydį, pervežimą iki uosto, kruizą, nakvynę prieš ar po kruizo, jei to reikia.


– Kokie maršrutai populiariausi tarp europiečių?


– Vasarą dažniausiai renkamasi Viduržemio jūrą, žiemą populiarūs Karibai ir Azijos bei Emyratų kruizai. Vasarą populiarūs kruizai po Norvegijos fiordus – juos išperka greičiausiai, kaip ir kruizus po Aliaską.



– Ar kelionės kruizu yra tinkamas būdas susipažinti su svetimomis šalimis? Yra tekę girdėti, kad žmonės išleidžiami iš laivo vos porai valandų, o per tiek laiko sunku kažką dorai pamatyti.

– Susipažinti – tinkamas būdas, o pažinti – per trumpas. Tiesa, yra maršrutų, kur sustojimas trunka kelias valandas ir sunku ką nors pamatyti, tad svarbu įsigilinti į patį maršrutą, pasidomėti, kaip toli uostas nuo miesto centro arba, jei sustojimo laikas – trumpas, tiesiog nusipirkti ekskursiją iš kruizinės kompanijos ir pamatyti viską koncentruotai.

– Kokio tipo keliautojams siūlytumėte išbandyti keliones kruizu? 


– Smalsiems, ieškantiems kitokio keliavimo būdo, mėgstantiems daug pamatyti, bet nepakuoti kasdien lagamino. Kruizas – nelabai tinkamas pasirinkimas tiems, kurie nori nuo A iki Z išnagrinėti konkrečią vietovę: jie skirti pamatyti daug ir įvairių vietų, nuolat keisti aplinką.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)