O blogiausia tai, kad turistas gali pasijusti atskirtas nuo realaus šalies gyvenimo, kultūros. Ir priešingai – jei sugebate sklandžiai įsilieti, užmezgate kontaktą su kultūra, tampate stebėtoju, ne vien pasyviu žiūrovu.

Štai keli patarimai, kaip išvengti tipinio turisto įvaizdžio:

Būkite sumanūs

Kuo sumaniau elgiatės, tuo mažesnė tikimybė būti priskirtiems turistų kategorijai. Atidžiau stebėkite vietos gyventojus. JAV galite vilkėti marškinėlius, šortus, mūvėti kojines su sandalais ir įsilieti į minią. Paryžiuje ar Tokijuje su tokia apranga nebūtumėte savi. Didžiausi išdavikai – prie diržo prisegamos piniginės ir chaki spalvos šortai.

Nevaikščiokite su kuprine

Ar tikrai jums reikia šitiek daiktų? Susidėkite būtiniausius dalykus į maišelį iš vietos prekybos centro ar rankinę, ir iš karto atrodysite kitaip.

Važinėkite autobusais

Nes vietiniai važinėja autobusais, o turistai renkasi metro.

Mažiau fotografuokite

Išpopuliarėjus išmaniesiems telefonams su fotoaparatais turistų nebeišduoda ant kaklo kabantis fotoaparatas. Kita vertus, jei dažniau dairysitės ir rečiau fotografuosite, būsite mažiau panašūs į atvykėlius ir – svarbiausia – daugiau pamatysite.



Nevalgykite turistinėse vietose

Jei paėjėsite kelias gatveles nuo pagrindinio turistų srauto ir susirasite kavinę, kurioje nėra meniu turistams, greičiausiai mažiau sumokėsite, skaniau pavalgysite ir pasijusite labiau susiję su lankoma vietove.

Išsinuomokite butą su „Airbnb“ ar kt. sistema

Tada negyvensite viešbutyje kartu su turistais, o maisto eisite pirkti į parduotuves, į turgų.

Pasirinkite kelionėms netradicines vietas

Turistus iš karto pamatysi Barselonoje, Venecijoje, Amsterdame, Romoje ir Florencijoje – bet kokią savaitės dieną 95 procentai žmonių pusantro kilometro spinduliu nuo centro yra atostogaujantieji. Keliaukite į netradicines vietas. Pavyzdžiui, vietoje Amsterdamo išbandykite Utrechtą, keliaukite ne į Veneciją, o į Ansi (Prancūzijoje), Prahą iškeiskite į Bratislavą.

Nevažinėkite riedžiu (angl. segway)

Na ir kam važinėti po miestą šitaip įtartinai, iššaukiamai atrodant? Riedis, kaip ir prisegama prie diržo piniginė, paverčia jus turistu.

Jokio kelionių vadovo rankose

Ir išmanųjį palikite viešbutyje ar išsinuomotame bute. Eikite ir pasiklyskite, eikite, kur akys mato. Ir pramokite bent kelis lankomos šalies kalbos žodžius.

Keliaukite ne sezono metu

Patikimiausias būdas neatrodyti lyg turistui – keliauti ne tada, kai keliauja dauguma. Daugumoje šalių oras ir ne sezono metu būna geras, o dauguma parduotuvių ir restoranų veikia. Dar vienas privalumas – ne sezono metu bus pigiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)