Visų pirma derėtų įsigilinti į sąlygas – kaip atpažinti situaciją, kurioje kompensacija jums priklauso, o kuriose – ne. Karo veiksmai, prastos oro sąlygos, lėktuvo gamintojo brokas, streikai – jei teko susidurti su viena iš šių ar dar kelių nuo oro linijų nepriklausančių situacijų, nei finansinė, nei moralinė žala jums neatlyginama, rašoma pranešime spaudai.

Tuo tarpu, jei jūsų skrydis vėlavo atvykti į kelionės tikslą daugiau nei 3 val. (atvykimo laiku laikomas lėktuvo durų atidarymas, ne nusileidimas), jei skrydis atšaukiamas likus mažiau nei 14 dienų iki skrydžio arba jei buvote išprašytas iš lėktuvo dėl perpildymo (angl. overbooking), pagal Europos parlamento reglamentą jums priklauso solidus kąsnelis.

Kaip pasakoja lietuvių startuolio „SKYCOP“, suteikiančio galimybę tokiu atveju lengvai atgauti pinigus per tarptautinę platformą www.skycop.com, vadovas Marius Stonkus, patekus į EU reglamento rėmus atitinkančią situaciją iš oro linijų galima reikalauti iki 600 eurų. Nepaisant to, įmonės turi begales būdų vilkinti procesą, o galiausiai – jo išvengti pasinaudojus biurokratine klaida. „SKYCOP“ specialistai pataria, ką reiktų daryti, siekiant atgauti teisėtai jums priklausiančius pinigus:

1. Net žinodami, jog skrydis gali būti atidėtas, atvykite į oro uostą ir užsiregistruokite skrydžiui numatytu laiku. To nepadarius, galite nepretenduoti į kompensaciją.

2. Jei skrydis buvo sutrikdytas, reikalaukite, kad jumis būtų tinkamai pasirūpinta: leista paskambinti artimiesiems, suteikta prieiga prie interneto, pasirūpinta maistu ir vandeniu.

3. Jokiu būdu nepriimkite parodiją primenančių kompensacijų (kuponai maistui, kitai kelionei, nemokama ekskursija ar pan.) ir nepasirašinėkite dokumentų, jog gavę tokią juokingą kompensaciją atsisakote tolimesnių pretenzijų.

4. Kuo skubiau pateikite skundą – priklausomai nuo šalies, kurioje įvyko incidentas, įstatymai gali numatyti itin trumpą terminą.

5. Jei vėluoja jūsų bagažas, iškart kreipkitės į atvykimo salėje esantį skyrių ir užpildykite skundą. Jei paliksite oro uostą, vėliau pateiktas skundas dėl dingusio ar vėluojančio bagažo greičiausiai bus atmestas.

6. Jei skridote ne vienas, nepamirškite, jog kompensacija priklauso kiekvienam keleiviui individualiai – nedarykite nuolaidų už nosies jus vedžiojančioms oro linijoms.

7. Jei skridote darbo reikalais ir už jūsų bilietą mokėjo bendrovė, nenuleiskite rankų – kompensacija priklauso žmogui, kurio pavardė nurodyta biliete, o ne tam, kas už jį sumokėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)