1. Imk kuo mažiau daiktų

Jei ketinate skristi, būtinai pasverkite savo lagaminus prieš išvažiuodami iš namų. Jums geli tekti mokėti ne tik už kiekvieną lagaminą, kurį priduodate į bagažo skyrių – nemažai pigių skrydžių bendrovių jau taiko šį mokestį – bet ir už kiekvieną bagažo limitą viršijantį kilogramą.

2. Keiskite valiutą protingai

Kiek pinigų išleisite pasirinkto kurorto baruose ir turguose iš dalies priklauso nuo to, kiek nusipirksite vietos valiutos. Keisti pinigus oro uoste būtų blogiausias pasirinkimas, tuo tarpu išsiimti pinigų iš bankomato užsienyje gali būti gana naudinga, jei turite tinkamą kortelę. Prieš įsigydami vietos valiutos, išsiaiškinkite kokiu būdu galite padaryti tai pigiausiai.

3. Ieškokite internete

Tikrai neturėtų stebinti tai, kad pigiausią kelionės variantą lengviausia rasti naršant internete ir peržiūrint įvairius pasiūlymus. Visa bėda ta, kad dažnai pernelyg patikliai perleidžiame atsokomybę už savo kelionę agentūrų konsultantams ar gidams, kurių nepažįstame. Mūsų kraštuose, kur taupumas neabejotinai laikomas ypatinga dorybe, labiausiai patyrusiu keliautoju laikomas tas, kuris viską susiplanuoja pats - ir susiplanuoja iki smulkiausių detalių. Palikdami šiek tiek vietos spontaniškumui, be abejo.

4. Vykite traukiniu

Traukiniu keliauti gali būti pigiau, ypač, jei vyksite su mažais vaikais. Skrisdami turėsi mokėti už vyresnius nei 2 m. vaikus, o taip pat oro uosto ir administravimo mokesčius net už kūdikius. Vaikai iki 4 metų gali keliauti nemokamai Eurostar ir daugeliu Europos geležinkelių, nors jiems ir negarantuota vieta. Kai kuriose šalyse vaikai net iki 6 metų gali keliauti traukiniu nemokamai. Daugelyje valstybių bilietai vaikams iki 11 m., o Šveicarijoje net iki 15 m. yra žymiai pigesni.

5. Įsigykite tinkamą kelionės draudimą

Draudimas, nupirktas vienai konkrečiai kelionei apsimoka tik tuomet, jei keliaujate kartą per metus.

6. Sutaupykite pinigų, palikdami automobilį oro uoste

Jei ketinate palikti automobilį oro uoste, galite sutaupyti iki 60 proc. užsisakydami vietą automobiliui iš anksto internetu.

7. Iškyla

Pasistenkite atsispirti pagundai atostogų metu kaskart valgyti kavinėse ir restoranuose. Kodėl gi nenusipirkus skanaus vietinio maisto ir nesurengus iškylos?

8. Pasiimkite savo automobilines kėdutes

Jei keliaujate su vaikais ir nuomojatės automobilį, pasiimkite savo automobilines kėdutes. Tokiu būdu ne tik sutaupysite pinigų, bet ir būsite tikri, kad kėdutė yra švari ir sausa, o jei ir ne, tai bent jau žinosite, kad visas purvas yra savas.

9. Ieškokite pigios automobilių nuomos

Peržiūrėkite automobilių nuomos kainų palyginimų tinklapius ir raskite pigiausią. Tai nebūtinai turėtų būti stambi tarptautinė automoblių nuomos kompanija, nepraleiskite pro akis ir vietinių automobilių nuomos agentūrų pasiūlymų ar pasidairykite „privatininkų“ (pastarasis patarimas galioja tik jums geriau pažįstamose šalyse ir praktiškai apsiriboja vien valstybėmis, geografiškai išsidėsčiusiose Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje.

10. Pasinaudokite „svetingumo klubu“

Tikrai sutaupytumėte pinigų, apsistodami pas ką nors namie. Internete galite rasti „svetingumo klubui“ priklausančių žmonių iš viso pasaulio, pasiruošusių atverti savo namų duris turistams. Žaibiškai išpopuliarėjęs „Couchsurfing“ subūria jau toli gražu ne vien pačius jauniausius keliautojus, be to leidžia nenutraukti ryšių su kelionėje sutiktais draugais šiai jau seniai pasibaigus. Tinklapiuose, tokiuose kaip HomeExchange.com galima rasti svetingų žmonių iš viso pasaulio už tikrai nedidelę kainą su sąlyga, kad manais pasiūlysite svečiams apsistoti jūsų namuose.