Dažnai, dar likus kelioms savaitėms iki kelionės, pasigirsta klausimai „Ar jau susikrovei lagaminą?“, „Kaip susidėti tiek daiktų, kad jų užtektų tokiam ilgam laikui?“. Atsakymai paprasti. Keliauju su kuprine, nes taip patogiau. Susikraunu daiktus per valandą. O daiktų daug nereikia. Bet viskas priklauso nuo poreikių, įpročių, požiūrio. O jie linkę keistis su laiku ir patirtimi, tad visą mėnesį ar net kelis galima išsiversti su „nameliu“ ant nugaros, sveriančiu iki 15 kg (svoris gali svyruoti priklausomai nuo klimato juostos, į kurią vykstate). Bet tai nereiškia, kad tą krovinuką visuomet teks nešiotis su savimi. Tik migruojant iš taško A į tašką B. Štai po Braziliją visą mėnesį keliavau tik su mažąja kuprine.

Bet yra ir daugiau reikalų, kuriuos reikia sutvarkyti prieš kelionę. Tad apie juos trumpai iš eilės.

Darbai. Jei dirbate, nepalikite nebaigtų reikalų tvarkymo paskutinei dienai. Sutvarkykite juos kuo anksčiau ir ramiai iškeliaukite. Žinoma, priklauso nuo darbo pobūdžio ir turimų pagalbininkų, bet aš visuomet ramia širdimi išvykdavau mėnesiui. Be jokios abejonės, prieš atostogas reikėdavo daug padirbėti ir parengti daugybę „paruoštukių“. Bet daugiau nei 4 savaičių atitrūkimas yra aukščiausio lygio atostogos! Šį kartą iš darbo išėjau atostogų visam laikui, tad teko sunkesnė užduotis – rasti įpėdinį. Radau. Perdaviau darbus ir atsisveikinau su kolegomis.

Namai. Teko patuštinti namus ir palikti erdvės naujam gyventojui. Gerai, kad tos erdvės daug nereikia nei man, nei naujam nuomininkui – tereikėjo išvežti kelias dėžes. Visa kita telpa po vienu stogu. O ir šiaip gera proga atsikratyti nereikalingų daiktų.

Bilietai. Žinoma, be jų nelabai kur pajudėsite, jei atstumą reikės įveikti lėktuvu ar kitu transportu. Tad žvalgausi gerų kainų ir jas radusi nieko nelaukdama perku bilietus. Įprastai bilietais pasirūpindavau likus maždaug keliems mėnesiams iki kelionės. Šįkart skubėjau išvykti, kol neprasidėjo žiema, tad pirkimo ir išvykimo datas skyrė beveik 2,5 mėnesio. Prieš skrydį nepamirškite užsiregistruoti ir pasirūpinti įlaipinimo kuponais, jei tai yra būtina.

Vizos. Visuomet pasidomėkite iš anksto, ar vykstant į pasirinktą šalį bus reikalingos vizos. Informaciją rasite LR Užsienio reikalų ministerijos svetainėje. Mano atveju vizų į Pietų Amerikos šalis nereikėjo.

Skiepai ir sveikata. Vykstant į kai kurias šalis, ypač Afrikoje ir Pietų Amerikoje, reikalaujama privalomų skiepų ir tarptautinio skiepų paso su įrašu apie skiepą nuo geltonojo drugio. Informaciją apie skiepų rekomendacijas rasite Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro svetainėje. Esu pakankamai prisiskiepijus dėl ankstesnių kelionių, tad papildomų rūpesčių ir išlaidų nebuvo. Tik atnaujinau kelionių vaistinėlę. Jei nerimą kelia dantų ar kitokie skausmai, apsilankykite pas medikus iš anksto, kad nekiltų bėdų kelionės metu.

Pinigai ir bankai. Klausiate, kiek gi pinigų reikia turėti ilgai ir tolimai kelionei? Atsakymas panašus kaip ir dėl daiktų – viskas priklauso nuo jūsų poreikių. Maniškiai nėra dideli. Daug pinigų neturiu, tad sukuosi su tiek, kiek yra. Darbo galimybių kelionės metu irgi neatmetu. Visi pinigai banko sąskaitoje, tačiau visuomet reikia turėti ir grynųjų, nes jau pasimokiau ankstesnių kelionių metu – tai bankai neaptarnauja mūsų kortelių, tai bankomatai tušti. Be to, reikia pasidomėti savo bankų ribojimais tiek dėl operuojamų sumų, tiek dėl atsiskaitymų trečiosiose šalyse. Štai, pavyzdžiui, SEB banke reikia užpildyti tam tikras formas ir aktyvuoti kortelę pasirinktu laiku pasirinktoje šalyje, jei ji yra įtraukta į sąrašą. Patartina turėti vieną debetinę (tinka atsiskaitymams ir pinigų išgryninimams, nes taikomi mažesni mokesčiai) ir vieną kreditinę (patogu atsiskaitymams ir pirkimams internetu) kortelę.

Draudimas. Pirmą kartą gyvenime teko pasinaudoti kelionių draudimu šioje ilgoje kelionėje po Pietų Ameriką. Niekada nežinai, kas gali nutikti. Įprastai keliauju su draudimu, kurį turiu kartu su kreditine kortele. Tačiau visuomet reikia atidžiai skaityti sąlygas – ar galioja padidintos rizikos veiklai, kokia galiojimo trukmė ir kt. Swedbank draudimas galioja 1 mėnesį nuo išvykimo, SEB banko – 3 mėnesius. Taigi, naudojausi SEB banko kortelės draudimu, o likusiam laikotarpiui įsigijau papildomą draudimą iš draudimo bendrovės.

Gidai. Visuomet prieš kelionę pasirūpinu kelionių gidu “Lonely Planet”. Ne dėl jų rekomendacijų, ką aplankyti, o dėl žemėlapių ir orientacinių transporto, nakvynės, maisto kainų. Turimos žinios, kiek turi mokėti, prideda papildomo svorio derybose.

Technologijos. Anksčiau, stengdamasi atitrūkti nuo technologijų, į kelionę pasiimdavau tik savo seną Nokia telefoną, kuris tarnaudavo kaip laikrodis, žadintuvas ar susisiekimo priemonė. Ir pakrauti reikia vos kartą per 2 savaites. Kelis kartus per mėnesį prisėsdavau prie kompiuterio ir to pilnai pakakdavo. Patikėkit, atitrūkti nuo jų tikrai verta – pailsėsit ir pamiršit tuos nereikšmingus dalykus, brukamus į galvą, ir pamatysit, kad Lietuvos problemos atrodo kaip mažo skruzdėlyno gyvenimas. Na, o šį kartą su manimi keliavo ir senoji Nokia, ir išmanusis telefonas, ir paskutinę dieną prieš kelionę draugės įsiūlytas iPad’as. Tik jos dėka gimė mano kelionių tinklaraštis ir visi tekstai apie klajones ir nuotykius.

Bendravimo palaikymui naudoju mobiliąsias programėles Viber, WhatsApp (ši ypač populiari bendraujant su vietiniais užsienyje), Messenger, leidžiančias nemokamai skambinti ir rašyti žinutes esant abipusiam interneto ryšiui. Visuomet prireikia ir seno gero Couchsurfing, per kurį randu vietinių gyventojų tiek pasibendravimui, tiek kitokiai pažinčiai su vietove, tiek nemokamai nakvynei.

Beje, rekomenduoju el.pašto dėžutėse turėti savo asmens ir kitų kelionės dokumentų skenuotas kopijas – tai palengvins situaciją netekus originalų, jei jau taip nutiktų.

Fotografija. Kiekvienam pagal save. Aš kaskart fotografuoju vis mažiau. Vis dažniau mėgaujuosi akimirka, užuot ieškojus fotoaparato ir reguliuodama tinkamus režimus. Neturiu geros fototechnikos, tad gerų nuotraukų vis tiek nepadarysiu. Gražių nuotraukų pilnas internetas. Akimirkas fiksuoju savo trenktu fotoaparatu, nukritusiu iš kelių metrų aukščio traukinių kapinėse Bolivijoje, ir mobiliuoju telefonu. Tad kokybės ir kiekybės nėra.

Kontaktai. Prieš išvykimą susirenku turimus kontaktus svečiose šalyse. Susitariu dėl artimiausių viešnagių. Nepamirškite pasižiūrėti, kaip nuvykti iki reikiamo taško iš oro uosto.

Daiktų sąrašas. Pateikiu sąrašą daiktų, kurie praverčia kelionėje. Jis gana platus, labiau orientuotas į moteris, bet atsirinkite, kam ko reikia būtent jūsų kelionėje. Be to, pasaulyje gana daug civilizacijos, tad daug ką galima įsigyti atvykus į vietą. Kuo mažiau daiktų ir svorio ant pečių, tuo mažiau vargo.

Rekomenduotinų daiktų sąrašas

Dokumentai:
PASAS ir kopija,
SKIEPŲ PASAS ir kopija,
KELIONĖS DRAUDIMO POLISAS ir kopija,
PINIGAI/MOKĖJIMO KORTELĖS,
LĖKTUVO BILIETAI,
patvirtinti užsakymai,
pora dokumentinių nuotraukų.

Daiktų talpyklos:
didelė kuprinė (kai kuriems ne problema ir lagaminai),
maža rankinė ar kuprinė kasdienai.

Drabužiai, avalynė:
apatiniai ir kojinės,
palaidinė ilgom rankovėm,
džemperis/megztinis,
marškinėliai,
kelnės,
sijonas,
suknelės,
šortai,
pėdkelnės/tamprės,
striukė,
lietpaltis arba neperšlampama striukytė,
patogūs žygio batai arba sportbačiai,
sandalai ir/arba šlepetės,
kepurė,
šalikėlis,
pirštinės,
maudymosi kostiumėlis.

Išvykdama iš šaltesnių kraštų šiltus rūbus išmetu ir taip atlaisvinu vietos kuprinėje. Kitose kelionėse drabužius taip pat išmetinėdavau, nes pasiimdavau tuos, kurių negaila. O garderobą atnaujinti man patinka svečiose šalyse – vis randu ką nors mielo širdžiai.

Higiena ir vaistai:
rankšluostis (labai patogūs kelioniniai rankšluosčiai – užima mažai vietos, lengvi, greitai džiūsta),
asmeniniai higienos reikmenys,
šlapios servetėlės,
tualetinis popierius,
stiprus kremas nuo saulės (ypač stiprus kalnuose arba arčiau pusiaujo),
repelentas nuo vabzdžių,
vaistai (nuo skausmo, karščiavimo, alergijos, virškinimo sutrikimų, viduriavimo ir t.t.).

Kiti daiktai:
akiniai nuo saulės,
miegmaišis,
gertuvė,
kišeninis peiliukas,
žibintuvėlis,
kartais, priklausomai nuo kelionės pobūdžio, praverčia žiūronai,
nedidelis siuvimo rinkinukas,
spynelė bagažo spintelėms,
fotoaparatas ir pakrovėjas,
papildoma atminties kortelė / USB,
universalus kištuko adapteris,
telefonas ir pakrovėjas,
iPad ir pakrovėjas,
kompasas,
gidai, žemėlapiai, žodynai,
skaitiniai, knygos,
simbolinės dovanėlės sielos draugams (tinka atvirukai su Lietuvos vaizdais, skanėstai),
mane visada džiugina nagų lakas.

Kuo mažiau vertingų daiktų, tuo mažiau vagišių dėmesio.

Tai štai, kiek tam žmogui tereikia.