1. Būkite keliautojai, o ne turistai

Visada stengiuosi prisidėti prie šalies, į kurią atvykstu, ekonomikos, todėl pirmenybę teikiu vietinių įkurtiems viešbučiams, o ne tiems, kurie priklauso stambiems tinklams. Užuot leidus pinigus įprastoms turistams numatytoms pramogoms, patariu domėtis tuo, ką siūlo vietos bendruomenės, ir jas paremti.

2. Neatsisakykite kelionių net ir į tas šalis, kuriose teko patirti ką nors ne ypač malonaus

Pati norėčiau grįžti į visas šalis, išskyrus Šiaurės Korėją. Net toms, kuriose teko patirti ką nors ne ypač malonaus, aš būtinai suteikia antrą, o kartais ir trečią šansą. Manau, kad viską lemia aplinkybės, kelionės laikas arba kartu esantys žmonės.

Mano mėgstamų šalių sąrašas nuolatos keičiasi. Kai esi visko tiek daug matęs, labai sunku išsirinkti, kur vykti kitą kartą. Labiausiai neįvertinta šalis, mano galva, – Pakistanas. Ši šalis tiesiog užburia nuostabia gamta, įdomia kultūra ir geranoriškomis vietinių nuotaikomis.

3. Naudokitės kredito kortelėmis ir balais

Jei turite galimybę įsigyti porą kredito kortelių su geromis balų rinkimo programomis, siūlau būtinai tuo pasinaudoti. Taip elgiantis pavyksta sutaupyti nemenkas sumas.

4. Pasidomėkite, kaip apsisaugoti patekus į pavojingą situaciją

Kadangi keliauju viena, privalau žinoti, kaip elgtis patekus į pavojingą situaciją. Tarkime, smulkaus sudėjimo moteris, atsidūrusi šalia augaloto ir agresyviai nusiteikusio vyro, turi žinoti, ką daryti, kad nenukentėtų ar net išgelbėtų savo gyvybę. Labai mėgstu moteris, galinčias už save pakovoti, pavyzdžiui, mokančias atlikti Izraelyje sukurtos savigynos sistemos Krav Maga veiksmus.

Apie tai, kur konkrečiu metu esate, būtinai praneškite bent vienam draugui arba giminaičiui. Taip pat nemanykite, kad visada turite būti maloni ir su visais noriai bendrauti. Atminkite, jog svarbiausia – asmeninis saugumas.

5. Su savimi visada turėkite durų fiksatorių, savigynos priemonę ir palydovinį GPS sekimo įrenginį

Kartą, lankydamasi Burkina Fase, patekau į pavojų. Trečią valandą nakties į mano viešbučio numerį įsiveržė kažkoks vyras. Be galo išsigandau. Tada labai pasigailėjau, kad neturėjau bent vieno durų fiksatoriaus: juk taip būčiau galėjusi užkirsti kelią tokiam incidentui.

Taip pat labai rekomenduoju turėti kokią nors savigynos priemonę, kad iškilus būtinybei pavyktų apsiginti nuo agresyviai nusiteikusio asmens. Pačiai teko naudotis ir GPS sekimo įrenginiu su SOS mygtuku. Tais atvejais, kai per telefoną buvimo vietos nustatyti neįmanoma, šis prietaisas labai praverčia.

6. Asmeninis pastebėjimas: tiems, kurie keliauja be kompanijos, rinktis viešbutį paprastai yra saugiau negu naudotis „Airbnb“ pasiūlymais

Pati jų paslaugomis naudojausi maždaug 10 kartų. Šiaip stengiuosi apsistoti viešbučiuose vien jau todėl, kad juose saugiau. Iš viešbučių dažnai organizuojamas nuvežimas į oro uostą, be to, registratūroje visada sėdi darbuotojas, kuriam galima paskambinti nelaimės atveju.

Dėl šių priežasčių viešbutyje galima jaustis gana ramiai. Minėtina ir tai, kad neretai viešbučių teikiami pasiūlymai atsieina pigiau. Bent man ne kartą pavyko rasti tokį viešbučio numerį, kuris būtų pigesnis už per „Airbnb“ siūlomus butus. Žinoma, puikių variantų pasisekė aptikti ir minėtoje platformoje.

7. Nuo kultūrinio šoko gelbsti kuklumas ir jautrumas

Kai būdama 18-os pirmą kartą išvažiavau už Šiaurės Amerikos ribų, patyriau nemenką kultūrinį šoką. Mane be galo nustebino tai, ką teko pamatyti, ir suglumino kai kurių žmonių gyvenimo sąlygos užsienio šalyse. Laimei, su laiku pavyko prie daug ko prisitaikyti, ir čia labiausiai padėjo elementarus suvokimas, kad nė vienas žmogus iš esmės nesiskiria nuo manęs pačios.

Juk visi per gyvenimą patiria ir džiaugsmo, ir liūdesio akimirkų, visi turi užsidirbti pinigų, rūpintis šeimomis bei nuolatos kovoti už vietą po saule. Kai tik pasiseka įsivaizduoti save kitų žmonių vietoje, tuoj pat pasijuntu tarsi namie, nesvarbu, kokioje neįprastoje ir bauginančioje vietoje būčiau atsidūrusi. Nuo tada, kai išsiugdžiau šį įgūdį, kultūrinio šoko nebepatiriu.

Viskas, ko nori bet kuris žmogus, – tai šiltas maistas, stogas virš galvos, švarus geriamas vanduo ir kažkieno meilė. Daugelis žmonių užvis labiausiai nori parodyti šalies, kurioje gyvena, grožį, o ne atskleisti buitines savo problemas.

8. Pasidomėkite, kaip galima kompensuoti savo CO2 pėdsaką

Keliauti ekologiškai yra, galima sakyti, mano misija. Svarbu, kad žmonės suprastų, kaip galima kompensuoti kelionės paliekamą CO2 pėdsaką. Kartais į pagalbą gali ateiti oro vežėjas, o kartais – tam tikros organizacijos, kurioms galima paaukoti pinigų nuvykus į užsienį.

Man pačiai teko sodinti medelius šalyse, į kurias atskridau, ir taip kompensuoti orlaivių išmetamus teršalus. Be to, stengiuosi apsistoti tokiuose viešbučiuose, kurie laikosi aplinkos tausojimo politikos.

9. Vežkitės minimalų kiekį daiktų

Į garsiąją savo kelionę aplink pasaulį aš leidausi su viena kuprine. Pasiėmiau komplektą drabužių, gal porą tamprių, porą sportinių liemenėlių, maisto papildų ir fotografavimui skirtą įrangą.

Apskritai, per keliones stengiuosi neapsikrauti, bet pastaruoju metu taip elgtis darosi sudėtingiau. Dabar imu vis daugiau ir daugiau daiktų, tačiau kai keliavau aplink pasaulį, nutariau, kad neverta gaišti laiko laukiant bagažo. Taigi, keliavau tik su rankiniu bagažu. Turiu pasakyti, jog toks sprendimas pasiteisino.

10. Naudokitės aviakompanijų lojalumo programomis

Patariu dalyvauti visų oro vežėjų ir viešbučių parengtomis lojalumo programomis. Kaupkite kilometražo taškus bei naudokitės jais atsiskaitydami už lėktuvų bilietus arba apgyvendinimo paslaugas.

Kelionės – nebūtinai brangus malonumas. Pamatyti svečias šalis ir įvairias kultūras pavyksta ir turint visai nedidelį biudžetą. Svarbiausia – noras!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)