Laidą apie San Diegą noriu pradėti labai netradicinėje ir keistoje, bet simboliškoje vietoje – Border field (liet. pasienio lauko) valstijos parke. Tai reiškia, kad San Diegas yra pats piečiausias JAV pakrantės miestas, kuris, galima sakyti, tiesiogine žodžio prasme ribojasi su Meksika. Jos siena yra štai šito parko teritorijoje.

Stovi tvora iš vielos, tačiau tai nėra ta siena, apie kurią jūs galvojate – tai yra aptvertas parko objektas. Iš tikrųjų, Meksikos siena yra truputį toliau. Pasistengsiu parodyti, kaip ji atrodo ir kaip žmonės gyvena JAV pakraštyje prie Meksikos.

JAV ir Meksikos pasienis

Visada įsivaizdavau, kad prie šios sienos patekti turistams itin sudėtinga. Mane nustebino, jog jie čia turi tikrai gražų ir didelį parką, nuvedantį prie vandenyno krantų. San Diego gyventojai mėgsta čia savaitgaliais su šeimomis atvažiuoti pasivaikščioti – taip ir sako, kad važiuoja prasieiti prie Meksikos sienos. Visgi jie neslepia, jog čia galima sutikti tuos, kurie ką tik kažkokiu būdu pateko į JAV.

Štai ir ji – garsioji Meksikos bei JAV siena. Didžiulė, ant kalno. Prisipažinsiu, nejaukus jausmas. Eini ir atrodo, kad kažkas čia tyko, kažkas bus, bet kol kas nepriėjo nei kokie kariai, nei policija, nei sutikome kitų žmonių. Matyt, esu prisižiūrėjęs per daug filmų apie šį pasienio ruožą bei kaip jį saugo.

Pavažiavus 10–15 minučių, galima privažiuoti pasienio kontrolės punktą. Ten stovi daugybė automobilių, kurie nori įvažiuoti į Meksiką, o dar daugiau tų, kurie nori patekti į JAV. Greitesnis judėjimas vyksta pėsčiomis – kai kurie žmonės dėl pramogos taip ir daro – iš San Diego pereina į Meksiką, pabūna bei grįžta atgal.

Šitoje pusėje, kur esu aš, yra saulėta ir prabangi JAV valstija Kalifornija, o ten, vos tik peržengus sieną, būtų jų valstija labai panašiu pavadinimu – Baja Kalifornija. Išvertus į lietuvių kalbą, tai reikštų Žemutinė Kalifornija, kurios didžiausias miestas – Tichuana.

JAV ir Meksikos pasienis

Pasaulyje jį žino dėl čia iš visos Meksikos suvažiuojančių nelegalių migrantų bei nusikaltėlių kartelių, kurie reguliuoja ne tik tų pačių migrantų judėjimą per sieną, bet ir narkotikų kelius. Kitaip sakant, ten, už sienos, tikra pekla. Tuo metu čia, JAV, tvyro ramybė.

Daugiausia pasienio teritorijoje gyvena vien tik ūkininkai. Viskas aplink man čia primena kolektyvinius sodus. Vienas įdomus dalykas – iš už krūmų kyšo JAV vėliavos. Vienas žmogus jų kieme pasistatė net kelias.

Aš mielai važinėčiau po šias apylinkes ir rodyčiau jums, kaip gyvena paprasti kaimo žmonės. Visgi tai nebūtų tikrasis San Diegas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)