Nesumeluosiu, bet jau gerą mėnesį, maždaug nuo balandžio pradžios, socialiniuose tinkluose ir el. paštu kiekvieną dieną gaunu nepažįstamų žmonių užklausas su klausimais, kur keliauti šiemet. Smalsuoliai, niekaip neišsirenkantys kelionių krypties man rašo: „Jūs, kaip kelionių specialistas, tikrai turėtumėte žinoti, kur bus geriausias poilsis 2023-iasiais?“, „Orijau, gal žinote, kur reiktų keliauti gegužės mėnesį, kad būtų galima išsimaudyti jūroje?“, „Mes su mergina susitaupėme atostogoms, bet niekada niekur nekeliavome, nežinome, nuo ko pradėti, ar galite padėti?“, „Tik jumis pasitikiu – kur bus saugu keliauti su aštuonių mėnesių kūdikiu?“

Klausimai patys įvairiausi, dažnai su itin daug sukonkretinimų vienokiai ar kitokiai žmonių grupei. Tas yra labai gerai, nes keliaujantys žmonės visiems laikams turėtų įsikalti į galvas: vienos krypties visiems nėra. Net ir gražiausioje pasaulio vietoje visi laimingi nebus. Imkime, tarkime, Seišelių salas, mano galva, vieną gražiausių mūsų planetos žemės lopinėlių. Pašėlusių, itin audringų vakarėlių mėgėjai per atostogas norintys apturėti šimtus meilės romanų ten mirtų iš nuobodulio.

Kaip ir ekstremalai, ieškantys kelionėse kuo didesnio adrenalino. Bet Seišeliuose kaifuotų gražiame atviruke pailsėti svajojanti socialinių tinklų karalienė, kuri kiekvienų atostogų metu siekia pasidaryti rekordinį kiekį nuotraukų su savimi ir gražiu fonu užnugaryje. Kiekvienam yra sava kryptis. Belieka atrasti, o kuri jūsų?

Sudarinėdamas 2023-ųjų vasaros sezono krypčių sąrašą, aš pasistengiau paliesti visas keliautojų grupes: su vaikais, be vaikų, su amžiaus stažu, be amžiaus stažo, išlepusius ir mažiau lepius, turtingus bei save vargšais laikančius, tingius ir itin aktyvius.

Kur keliauti jaunoms studentiško amžiaus porelėms su ribotu biudžetu?

Berlynas yra jaunų, pašėlusių, iš asmeninių pinigų tik pradėjusių gyventi žmonių miestas, kuriame praleisti savaitgalį yra pigiau nei Vilniuje, Kaune ar, tuo labiau, Palangoje. Berlyne vyksta audringi vakarėliai, dažnai į juos įėjimas būna nemokamas. Vasarą tokie vakarėliai vyksta ne tik klubuose bei baruose, bet ir po atviru dangumi įvairiuose miesto parkuose.

Berlyne visada galima rasti pigią ir padorią nakvynę. Ten daug gero, skanaus maisto – nuo įvairiausių mėsainių už 2–4 eurus, turkų rajone keptų viščiukų už 6 eurus, picų už 5–6 eurus, azijietiškų jovalų už 5 eurus. Berlyne yra didžiulis kiekis kultūros įstaigų, vasaros sezono metu ten vyksta koncertai, festivaliai, be to, atsidaro vandens pramogų vietos su baseinais.

Berlynas

Kur keliauti aktyviems, gamtos grožybių ištroškusiems žmonėms?

Skriskite į Portugalijai priklausančią Madeiros salą. Pasinaudokite proga, kol iš Lietuvos turime tiesioginių, gana nebrangių skrydžių. Madeiros sala yra sutverta žygių mėgėjams, ten visą savaitę, kiekvieną dieną galima leistis į naują nuotykį, sunkiais ir lengviau praeinamais žygių takais. Ten galima keliauti per kaimelius, galima skaniai valgyti, maudytis vandenyne, o sostinėje – audringai palėbauti vietiniuose bariukuose.

Madeira yra gamtos nuotykių sala, joje saugu keliauti vienam, joje saugu merginoms, joje gražu, o vasaros sezono metu – labai geras klimatas, nebūna per karšta. Ir dar, kas man patiko Madeiroje, jeigu valgysite neturistiniuose bariukuose, nustebins patrauklios kainos. Mažesnės nei Lietuvoje.

Madeira

Kur keliauti didžiausiems taupuoliams su labai mažu biudžetu?

Viename britų kelionių tinklalapyje mačiau savotišką, mano galva, ne visai gerą patarimą: „Skriskite ten, kur tuo metu pigiausi lėktuvo bilietai“. Tokiu atveju iš Lietuvos nuskrisite į... Norvegijos miestus, o ten, vos tik nusileidę, suprasite, kad pigu nebus. Man yra buvę atvejų, kai už kelionę nuo oro uosto iki viešbučio sumokėjau daugiau, nei už patį lėktuvo bilietą. Tad šituo patarimu nesikliaučiau niekada.

Analizuodamas viešbučių, transporto, parduotuvių ir restoranų kainas, drįstu tvirtinti, kad pigiausios kryptys šią vasarą Europoje yra Rumunija ir Bulgarija. Ten pailsėti bei papramogauti savaitę du žmonės drąsiai gali už tūkstantį eurų. Žinoma, derėtų suprasti, jog daugelio pramogų, restoranų bei viešbučių kokybė nebus pati aukščiausia, dažnai net ir abejotina, bet tai, kas pigu – ne visada labai kokybiška.

Rumunijos rinkos aš dar gerai neišsianalizavęs, bet štai Bulgarijoje mačiau nemažai ir galiu patvirtinti, kad vietų, kur galima skaniai pavalgyti, audringai pašėlti, tikrai yra.

Sol Nessebar Palace (Burgasas, Bulgarija)

Kur keliauti tiems, kas atostogoms prisitaupė ir gali paišlaidauti?

Po praėjusių metų kelionės po Kaliforniją Amerikoje – keliu abi rankas už šią pasaulio vietą. Gal ir nebūčiau jos prisiminęs, bet prieš kelias dienas lėktuvų bilietų paieškos sistemos man ėmė siūlyti pigius (sąlyginai, lyginant su kitomis tolimomis kryptimis) skrydžius iš Vilniaus į Los Andželą. Asmeniui pirmyn–atgal skrydis per Varšuvą/Amsterdamą/Frankfurtą gegužės–birželio mėnesiais kainuoja nepilnus 600 eurų su įskaičiuotu bagažu.

Jeigu keliautumėte į Kaliforniją, pirmiausia aplankykite Los Andželą, pasaulinę pramogų sostinę. Ten restoranų ir parduotuvių rojus, viešbučių taip pat – jų yra išties labai puikių, bet kainos didelės, net sakyčiau – skaudžiai kandančios. Tad Los Andžele nesiūlau būti ilgiau 3–4 parų, o iš ten nuvykti į dykumoje esantį kurortinį miestelį Palm Springsą. Būtent ten atostogauja Holivudo žvaigždės ir Amerikos elitas, ten daug metų gyvena Leonardo DiCaprio.

Palm Springse yra be galo daug, nuostabių, idealius atostogų atvirukus primenančių viešbučių, kurių kaina, lyginant su Los Andželu, ženkliai mažesnė. 5–6 naktys Palm Springso dykumoje, visoje toje gražioje aplinkoje, bus kaip sanatorija jūsų kūnui ir protui. Po miestelį siūlau važinėti dviračiu, nuolat pliuškentis pastelinių spalvų baseinuose, valgyti nuostabų kalifornietišką maistą. Tokia kelionė žmogui, viską organizuojant savarankiškai, turėtų kainuoti apie 2500–3500 eurų (įskaičiuojant lėktuvų bilietus).

Kur keliauti „viskas įskaičiuota“ mėgėjams?

Šį klausimą gavau iš vieno vyro, užsiimančio pavėžėjimo paslaugomis. Su šeima jis nori nerūpestingai pailsėti, pasideginti, daug valgyti, pavartoti svaigiųjų gėrimų, bet šitiems malonumams išleisti kuo mažiau pinigų. Nes biudžetas, kaip sakė tas vyras, stipriai ribotas. Keturiems asmenims (jam su žmona ir dviem vaikais) reikia tilpti į 4 tūkst. eurų, bet būtų geriau į 3 tūkst., jeigu tai įmanoma.

Visiems „viskas įskaičiuota“ mėgėjams derėtų įsikalti į galvą, kad geriausiai šitą paslaugų paketą ištobulinę yra Turkijos kurortų verslininkai. Todėl sakydami „norime į „viskas įskaičiuota“, bet Turkijos nesiūlykite, nes atsibodo“, jūs tiesiog prieštaraujate patys sau. Apkeliavau daug vietovių, „viskas įskaičiuota“ bandžiau nuo Juodkalnijos iki Brazilijos, bet niekur ši valgymo ir gėrimo sistema nebuvo tiek gera, kiek būna Turkijoje. Tegul nesupyksta kelionių organizatoriai, bet Ispanijos kurortuose „viskas įskaičiuota“ derėtų pavadinti „viskas pagaminta be meilės“ arba „ant visko, ką sudėjome ant stalo, pagailėjome biudžeto, todėl užsakėme prasčiausios kokybės produktus“.

 Antalija

Žinoma, ir toje pačioje Ispanijoje, ir jos konkurentėje Graikijoje tikrai yra gerų „viskas įskaičiuota“ viešbučių, bet tų, kurių kokybė aukšta – kaina būna nesuvokiamai didelė. Pavyzdžiui, Graikijoje dažnai apsimoka pasiimti paprastesnį viešbutį tik su pusryčiais ir kasdien pietus bei vakarienę valgyti aplinkui esančiose tavernose – taip bus daug skaniau, o ir finansiškai tikrai neišleisite kosminių sumų.

Turkija jau kelis dešimtmečius yra „viskas įskaičiuota“ lyderė ir daugiausia dėl šitos priežasties į jos kurortus iš Lietuvos oro uostų kiekvieną rytą kyla ne vienas ir ne du lėktuvai. Jeigu nusibodo vienas kurortas, imkite kitą, pakeiskite viešbutį, pakeiskite Turkijos regioną, bet jeigu norite „viskas įskaičiuota“, vis dar keliaukite į šią šalį.

Kur keliauti tiems, kas nori į užsienio kraštus, bet bijo skirsti?

Per 12 valandų iš Vilniaus centro galite atsidurti mieste, kurį Amerikoje šią vasarą „vadina patraukliausiu Europos miestu“. Aš apie Čekijos sostinę Prahą. Ją, beje, tolimose šalyse, tokiose kaip Tailandas, Japonija, Kanada, Singapūras, išskiria kaip vieną įdomiausių ir gražiausių vietovių mūsų žemyne.

Praha patiks kultūros, architektūros, istorijos, alaus mėgėjams. Be to, Amerikos kelionių agentūros ją išskiria ir dėl gerų kainų (lyginant su Prancūzija ir Italija) bei dėl mažesnių turistų kiekių, vėlgi lyginat su Paryžiumi ar Roma. Praha lengvai pasiekiama, Praha patraukli ir daug kam dar neatrasta. Pasinaudokite proga, jeigu ten dar nebuvote – nuvykite ir pažinkite ją.

Kur keliauti senjorams, kurie nemoka angliškai, bet nuo senų laikų puikiai susikalba rusiškai?

Prieš kelias savaites buvau susitikime su Armėnijos turizmo specialistais, kurie man pasakojo, ką įdomaus galima nuveikti jų šalyje. Be to, kad sudarė didelį sąrašą „skanių vietelių“ kulinariniam turizmui, armėnai nustebino tuo, jog turi nemažai vietų aktyviam poilsiui, žygiams, važinėjimui dviračiu ir pan. Bet ne apie tai šį kartą.

Armėniją, o konkrečiai šios šalies sostinę Jerevaną, išskirčiau kaip tobulą vietą vyresnio amžiaus keliauninkams. Toje šalyje puikiai susikalbėsite rusų kalba, ten daug skanaus maisto, gerų viešbučių, kultūros. Turizmo specialistai mane užtikrino, kad ten saugu. O jau pats savarankiškai aš pasitikrinau vietines kainas ir galiu patvirtinti – jos ženkliai mažesnės nei pas mus. Tad kelionė, ją gerai ir iš anksto suplanavus, nebus brangi.

Kur keliauti šeimai su mažais vaikais?

Nežinau, kaip dažnai tikrinate naujas iš Lietuvos atsiradusias kryptis, bet ar jau matėte, kad mūsų skrydžių žemėlapyje sušvito tiesioginis skrydis iš Vilniaus oro uosto į Ispanijos Andalūzijos regione esančią Malagą? Turistams patiks, kad tai daug pigesnis miestas nei populiarioji Barselona, be to, ir žymiai ramesnis, tuštesnis. Barseloną aš dievinu, bet turistų minios, eilės prie svarbiausių objektų labai vargina. Tuo tarpu Malagoje ženkliai ramiau.

Malagą daugelis ispanų išskiria kaip meno miestą. Kai savo bičiulio, Madride gyvenančio Chaviero, paklausiau, kuo jam patinka Malaga, jis iškart pasakė: „Brolyti, tai meno miestas. Visur galerijos, muziejai, skrisk ten, nes ten labai gražu ir jauku.“ Įdomus ir daug pasakantis faktas – Malagoje gimė pats Pablo Picasso! Tą ten daug kur pajausite.

Malaga

Malagoje didelis viešbučių pasirinkimas, tai ne tik miesto gatvės, bet ir plati kurortinė zona – pajūris. Tai daug saugesnis miestas už Barseloną ar Madridą, mažiau kišenvagių, mažiau užpuolimų gatvėse. Malagą patys ispanai rekomenduoja tiems, kas nori pailsėti komfortiškai, su šeima, vaikais. Todėl ir aš drįstu šią kryptį rekomenduoti jums, lietuviškos šeimynėlės. Planuoju ir pats ten šią vasarą nuskristi.

Kur keliauti nekenčiantiems karščių?

Jeigu lauko temperatūrai pakilus jums ima svaigti galva, trūksta oro, daužosi širdis bei sukyla nervai, jei buvote Turkijoje ir nuo vietinių karščių jums darėsi bloga, o dabar svajojate apie tokią atostogų vietą, kur būtų šiek tiek vėsiau nei Lietuvoje, rinkitės Škotiją. Ne veltui ši Didžiosios Britanijos dalis vadinama viena gražiausių vietų žemės planetoje. Tiek Edinburgo architektūra, tiek gamta važiuojant Škotijos pakrantėmis.

Škotijoje siūlyčiau turėti aktyvią kelionę ir per savaitę pakeisti bent 3–4 vietas. Pradėti nuo Edinburgo, užsukti į Glazgą ir keliauti iki Inverneso. Pagal Škotijoje įsikūrusių lietuvių rekomendacijas reiktų rinktis vaizdingą maršrutą aplink šiaurinę Škotijos pakrantę. Jie mane įspėjo, kad ten norisi stoti kas keletą kilometrų ir viską fotografuoti bei filmuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją