Be judrių ir chaotiškų gatvelių, kuriose vyksta visokia prekyba, Marakešas turi labai gražių parkų ir sodų. Ir čia rekomenduojama tiesiog ateiti pasivaikščioti, pasimėgauti gražiomis alėjomis, augalais, palmėmis ir fontanais.

Sėdėjimas parkuose, be jokio tikslo yra daugumos Marakešo gyventojų mėgstamiausias laisvalaikio užsiėmimas. Visų pirma – tai nieko nekainuoja, visų antra – pasivaikščiojus miesto gatvėmis, žmonės tiesiog pervargsta ir nori bent trupučio ramybės.

Bet ir čia vyksta prekyba – štai marokietiškas kavos puodelis parke kainuoja 2 eurus. Nepatariu, aišku, tokioje vietoje gerti, nes vietinis vanduo nėra geras mūsų skrandžiui.

Na, o jei paremsite vieną verslininką, reikia iškart pasiruošti kitų atakai. Jeigu tu nusprendi, ką nors nusipirkti pas vieną pardavėją – tarsi parodai, kad turi pinigų ir esi linkęs juos išleisti, todėl netrukus prisistato dar penki ir ką nors siūlo. Geriausias būdas nusikratyti įkyruolių – pasakyti, kad neturite grynų pinigų ir pamojuoti kortele.

Viešint Maroke, o tiksliau Marakeše, būtina nuvykti į pačią svarbiausią miesto vietą. Net ne miesto, o visos šalies svarbiausia vietą. Sakoma, jeigu tu nebuvai Djema El Fna aikštėje, tu nebuvai Maroke.

Nėra jokio tinkamo žodžio, norint apibūdinti Djema El Fna. Tai unikali vieta, kurioje galima pavalgyti, apsipirkti, pasiklausyti įdomių istorijų, pašokti, padainuoti ar kaip nors kitaip pasilinksminti. Būtent to čia ir atvyksta žmonės iš viso pasaulio. Beje, svarbu paminėti, kad net ir patiems marokiečiams, tai, kas vyksta šioje aikštėje yra didelė egzotika. Jie patys ateina čia ir stebisi, ką jų tautiečiai sugalvoja.

Aplinkui zuja karietos su žirgais – tai yra visiškai tradicinis Marakešo transportas. Jie tai netgi vadina Marakešo taksi, ir šitoje aikštėje jūs galite užsisakyti pasijodinėjimą po miestą. Apžvalga po pagrindines miesto gatves žmogui kainuoja apie 10 eurų, bet reikia visada derėtis. Jeigu leisite darbuotojams sakyt kainą, jie visada pasakys dvigubai didesnę, ir 20, ir 30 eurų paprašys, bet standartinė kaina yra maždaug 10 eurų.

Šioje aikštėje svarbu suprasti vieną dalyką: visi, kas ką nors čia rodo, laiko rankose, šoka ar dainuoja – nori iš jūsų vieno vienintelio dalyko – pinigų. Todėl jeigu tik akimirkai sustoji, jeigu parodai susidomėjimą, viskas – laikykis. Prašys susimokėti.

Pirmiausia aikštėje sutikau vyrus su beždžionėmis, ir jie siūlė pasidaryti nuotrauką arba video su beždžione. Jos yra dresuotos, sako, saugios, nors jų elgesys kelia įtarimų.

Pozuojant su beždžionėmis čia reikia būti itin atidiems, nes kai kurios iš jų – profesionalios, apmokytos vagilkos. Pozavimo metu ištraukia pinigus, telefonus ar kitus vertingus daiktus. Ir jeigu jūs to nepastebėsite – po to, kažką įrodyti ir atgauti savo daiktus nebus šansų.

Marakeše sakoma: jeigu nieko gyvenime nesugebi – keliauk į Djema El Fna, ten tikrai ką nors sugalvosi. Taip ir būna. Norėdami užsidirbti žmonės čia uždainuoja, arba atranda savyje akrobatinių sugebėjimų. Na, bet į užsienietį prašantį pinigų čia tiesą sakant žiūrėtų nekaip. Konkurencijos užtenka ir tarp savų, tad pašalinių jiems tikrai netrūksta. Net nemėginkit.

Aikštėje yra ir gyvačių zona, kurioje vyrukai su įvairių rūšių gyvatėmis rodo visokius triukus, jei taip galima pavadinti tai ką jie išdarinėja su gyvūnais. Vienai gyvatei įkiša cigaretę, kitą erzina ir provokuoja puolimui. Už šitą gyvačių šou žmonės noriai moka pinigus. Bet čia pakankamai pavojinga, nes gyvatės tiesiog gatvėje šliaužioja, o jie jas erzina. Nelabai jauki vieta ir labai, labai triukšminga.

Šitie vyrai čia vadinami gyvačių užkalbėtojais. Dauguma jų šitą keistą amatą paveldėjo iš savo tėvų ir senelių, kurie daug metų dirbo tą patį.

Paklausiau šių vyrų, iš kur jie tas gyvates gauna, kur perka. O jie man paaiškino, kad niekas nieko neperka. Kai reikia naujos gyvatės – tiesiog eina į dykumą ar į kalnus, ten susiranda ir po truputį prisijaukina.

Tiesa, nėra šitas darbas jau toks lengvas ir saugus, kaip gali atrodyti. Kiekvienais metais tarp gyvačių užkalbėtojų pasitaiko mirčių, maždaug po dvi-tris per metus. Tiesiog taip išerzina savo augintinius, kad nebesusitvarko su jais.

Todėl labai rekomenduoju būti atsargiems, kad ir ką šie ponai sakytų.

Daugiau garsiosios aikštės keistenybių žiūrėkite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)