Atostogauti į Palangą plūstantys lietuviai visada trokšta to paties – naujienų. Metai iš metų tas pats. Jie rašo kolegoms, draugams, giminėms ir klausia jų, ką vieni ar kiti atrado naujo, kuo nustebino populiariausias šalies kurortas po ilgo žiemos miego. Aš, kaip daug keliaujantis reporteris taip pat gaunu tokių klausimų ir iš draugų, ir iš smalsių nepažįstamųjų. Būna net gatvėse stabdo žmonės ir klausia: „na, ką Palanga pristato šiemet? Kas naujo kurorte?“.

Žinodamas, ant kiek naujos vietos svarbu čia atvykstantiems poilsiautojams – stengiuosi kiekvieną vasarą paruošti karščiausių taškų apžvalgą. Apvažinėju visą kurortą dviračiu, išnaršau net ir atokiausias gatveles. Būna liūdna pamatyti, kad kai kas nuo praėjusių metų neišgyveno, užsidarė. Bet visada smagu pasidžiaugti naujom, tik ką atidarytom vietelėm. Įdomu pabendrauti su jų įkūrėjais, išgirsti istorijas, kaip jie kūrė verslą, kaip sugalvojo idėją.

2022-ieji gana sausoki, naujienų nėra tiek daug, kaip buvo prieš dvejus ar trejus metus, tačiau tikrai turiu ką apvželgti ir jums rekomenduoti.

Pavadinau šį neilgą sąrašiuką – TOP5, nes gerai skamba. Tačiau sąraše atsidūrusios penkios naujos vietos surašytos atsitiktinumo tvarka, nepriklausomai pagal jų gerumą. Jos visos skirtos valgytojams.

Nauja, geriausia picerija Palangoje
„Baltas vagonėlis“ picerija ant ratų (Malūno g. 3, Palanga)

Palangiškiai sako, kad jų mieste daug metų nebuvo geros picos. Buvo cepelinų, karbonadų, kotletų, žuvų, bet ne picos. Visi picą kepdavo vienodai, per daug paprastai, neįdomiai. Palangiškiai važiuodavo į Vilnių, Kauną, Klaipėdą ir pavydėdavo tų miestų gyventojams, kad pas juos šis itališkas skanumynas kepamas žymiai geriau. Bet vilnietis Mantas Linkevičius sugalvojo, kad atėjo metas gerą picą atvežti į Lietuvos pajūrio sostinę. Mantas daug metų dirbo su garsiuoju kulinarijos asu Alfu Ivanausku jo projekte „Virtuvės mitų griovėjai“. Mantas darydavo desertų šou, dirbo kulinarinių laidų užkulisiuose. Galima sakyti – praėjo tikrą kulinarijos akademiją. Taip pat Mantas daug keliauja po pasaulį, kur prisižiūri ir prisiragauja gero maisto. Po vienos kelionės į Italiją jis nusprendė, kad nori gyventi ten, kur daugiau atsipalaidavimo – t. y. Palangoje. Ir nori čia kepti picas. Taip gimė idėja atidaryti „Baltą vagonėlį“. Jeigu tikėsime atsiliepimais – geriausių Palangos picų vietą.

Vietos, kurias privaloma aplankyti šią vasarą Palangoje

Šalia didžiulės parduotuvės „Rimi“, gana neįprastoje vietoje, ant judraus kelio link Šventosios stovi baltas namelis ant ratų. O iš jo rūksta dūmai, sklindą picų kvapas. Dienos metu prie vagonėlio rikiuojasi eilės, vakarais būna ramiau.

„Baltas vagonėlis“, ant jo įkūrėjo, kepa netradicines neopolietiškas picas. Netradicinės jos todėl, kad naudojami ne tik itališki, bet ir lietuviški, ispaniški produktai, pavyzdžiui ispaniška čiorizo dešra. Iš viso meniu tik 7 pasirinkimai, nedaug, kaip ir pačiose geriausiose Italijos picerijose. Jų kainos nuo 7 iki 11 eurų. Picas kepa vagonėlio viduje, ten įrengtos dvi angliškos „Rocc box“ iškylom, sodybom skirtos krosnelės. Jas picerijos šeimininkas šiek tiek perdarė ir pritaikė specialiai picoms. Jeigu žmonių nedaug, nuo užsakymo priėmimo iki picos pateikimo jie čia apsisuka per 5 minutes. Vienu metu picerijoje dirba du žmonės.

Vietos, kurias privaloma aplankyti šią vasarą Palangoje

Iš viso šioje nedidelėje picerijoje tik 4 staliukai su kėdėmis ir suolais, taip pat 3 bačkos prie kurių galima valgyti atsistojus. Ypatingiems klientams „Balto vagonėlio“ šeimininkas atrakina šalia priparkuotą nedidukę „Nissan Micra“, kurioje galima pavalgyti privatesnėje erdvėje. Mantas Linkevičius sako, kad žmonės jo piceriją patys išreklamavo dalindamiesi pagyrimais iš lūpų į lūpas. Kai kurie atvyksta net iš Klaipėdos, Šventosios, buvo kompanijų iš Latvijos. „Gerų picų šitam Lietuvos galui labai trūko, tą iškart pajaučiau, nereikėjo daug vargti, kad mus žmonės pamiltų“, – sako jis.

Levandos Basanavičiaus gatvėje
„Lavender Inn“ restoranas (J. Basanavičiaus g. 35, Palanga)

Aš atvirai pasakysiu – nemėgstu Palangos Basanavičiaus gatvės. Joje daug kičo, nemalonaus ausiai triukšmo. Tačiau norim mes to ar ne – būtent ši gatvė yra Palangos širdis. Ir joje taip pat būna vertų dėmesio naujienų. Esu įsitikinęs, kad naujasis restoranas „Lavender Inn“ šią vasarą tikrai sulauks išskirtinio valgytojų dėmesio. Buvę emigrantai Laimonas ir Erika Adomaičiai daug metų gyveno Anglijoje, turėjo verslą, bet po „brexito“ viską metė ir įkūrė levandų ūkį Telšiuose. Dabar ten ne tik ūkis, bet ir visas dvaras – viešbutis su restoranu. Populiari vieta vestuvėms, krikštynoms, jubiliejams.

Telšiškiai ją labai greitai pamėgo. O įkūrėjai užsinorėjo plėstis, bet net ir patys negalėjo pagalvoti, kad plėtra juos nuneš į Palangą. Šią idėją Laimonui pasufleravo draugas, kuris pamatė, kad Basanavičiaus gatvėje parduodamas ypatingas namas, kuriame anksčiau veikė viešbutis, o dar seniau tai buvo grafų Tiškevičių vila. „Atvažiavom pažiūrėti ir supratom, kad labai norime čia atidaryti savo restoraną. Paėmėm didžiulę paskolą iš banko, ilgai viską remontavom, tvarkėm ir pagaliau, prieš dvi savaites atsidarėm“, – pasakoja šios vietos šeimininkas.

Vietos, kurias privaloma aplankyti šią vasarą Palangoje

„Lavender Inn“ – labiau primena jaukų parkelį nei įprastą restoraną. Jo teritorijoje stovi daug pavėsinių, kurias įkūrėjų pora vadina rotondomis. Jos papuoštos levandomis ir lemputėmis. Įkūrėjai pasistengė į lankytojų širdis belstis per jaukumą ir išskirtinę aplinką. Daug kas čia eis vien dėl nuotraukų socialiniams tinklams.

Bet ne tik šio restorano aplinka išskirtinė, nustebina ir meniu. Levandų ūkio šeimininkai tai, ką užaugina – sunaudoja gėrimams ir patiekalams. Tikriausiai visi čia užsukę ragauja levandų limonado už 6 Eur arba alkoholinį levandų kokteilį su džinu už 9 Eur. Levandine suknele svečius pasitinkanti Erika Adomaitienė sako, kad šių gėlių tyrę naudojamą gėrimams restorano šefas gamina pats, ji verdama net 3 valandas.

Iš įdomesnių, niekur kitur nematytų valgių šis restoranas taip pat siūlo paragauti midijų ruoštų su levandomis ir putojančiu vynu už 16 Eur, arba deserto – levandų putėsių su sūdyta karamele, skrudintais obuoliais, citrinomis, meduje karamelizuotais riešutais ir avižomis už 8 Eur.

Jeigu ir toliau taip seksis – „Lavender Inn“ šeimininkai tikisi, kad naujasis jų restoranas pagrindinėje Palangos gatvėje dirbs ne tik vasaros metu, bet net ir žiemos sezonu.

Naujas rojus turtuoliams
„Toda“ restoranas (S. Nėries g. 25, Palanga)

„Toda“ – hebrajų kalba reiškia „ačiū“, – parašyta ant naujo, paties prabangiausio Palangoje restorano meniu pirmojo lapo. Visi turtingesni, madingesni – čia jau rikiuojasi į rezervacijų eilę. Savaitgaliais „Todoje“ sutiksite visą Vilniaus, Kauno ir kitų didmiesčių grietinėlę. Garsūs dainininkai, aktoriai, laidų vedėjai, verslininkai, politikai – visi nori pavalgyti šioje vietoje.

Šis restoranas – tai naujas, garsaus, geriausiu Lietuvos virtuvės šefu vadinamo Martyno Praškevičiaus projektas. Tai tas pats žmogus, kuris Vilniuje vadovauja geriausiam Lietuvos restoranui (oficialiai pripažintas ne vieną kartą) „Džiaugsmas“.

Vietos, kurias privaloma aplankyti šią vasarą Palangoje

Kelis metus Palangoje sklido kalbos, kad Martynas šiame kurorte ketina atidaryti šašlikinę. Anot kai kurių gandų skleidėjų, tai turėjo įvykti praėjusiais metais, bet kažkas nutiko, kad restorano atidarymas buvo atidėtas šiai vasarai.

Ir pasirodo, tai visai ne šašlikinė. „Toda“ yra Artimųjų Rytų virtuvės vieta, kurioje galite paragauti to, ką žmonės mėgsta Libane ar Izraelyje. Įmantriai ruošti humusai už 13 Eur, baklažanas nuklotas fetos sūrio padažu 15 Eur, raudonųjų pipirų užtepėlė su graikiniais riešutais Muhamara už 4 Eur, mėlynųjų kopūstų salotos granatų padaže už 5 Eur. Meniu galima rasti ir lietuvišką patiekalą – šaltibarščius, kuriuos garsusis šefas čia patiekai kartu su libanietiškom bulvytėm už 9 Eur. Kaip pagrindiniai patiekalai čia siūlomi įvairūs šašlykai, jų kainos sviruoja nuo 17 iki 36 Eur. Patys brangiausi – ėrienos nugarinė su kaulu.

Vietos, kurias privaloma aplankyti šią vasarą Palangoje

Padavėjai siūlo visus patiekalus dalintis, ir taip išgarauti daug įvairių skonių.

Šiai vietai visai nereikia reklamos. Atrodo, kad visas Lietuvos elitas laukė „Todos“ atidarymo. Garbingi ponai ir ponios, negailėstingai paliko kitus, daug metų mylėtus Palangos restoranus, ir dabar renkasi šioje – naujoje vietoje.

Vakarienė dviem žmonėm, su keliomis taurėmis vyno šiame restorane kainuoja apie 150 Eur, tiek mokėjome mes su bičiuliu.

Japoniški desertai Palangoje
„Motiko luxury japanese desserts“ (Vytauto g. 74, Palanga)

Jau keletą metų desertų valgytojų širdis ir skrandžius visame pasaulyje užkariauja japoniški „Mochi“ ledai gaminami su ryškiaspalviais iš ryžių miltų pagamintais apvalkalais. Kai kurie japoniški restoranai juos jau siūlo ir Lietuvoje. O štai vilniečių verslininkų porelė Jorūnė Stonienė ir Tomas Cilsius sugalvojo į mūsų šalį atvežti tokiu pačiu pagrindu ruoštus japoniškus desertus „Motiko“. Tai gerai, daugelyje Europos šalių pažįstamas ispaniškas prekės ženklas. Ispanai gamina prabangius japoniškus desertus. Iš pradžių – praėjusią vasarą Vilniuje atsidarė keli „Motiko“ taškai, o šią vasarą atėjo laikas Palangai. Labai prabangiai skambanti „Motiko luxury japanese desserts“ desertinė įsikūrė ten, kur ne vienus metus buvo kepami olandiški blyneliai. Baltas namelis su lempučių girliandomis jau buvo išpopuliarėjęs tarp desertų valgytojų.

Vietos, kurias privaloma aplankyti šią vasarą Palangoje

„Ryžių miltų apvalkalas ir veganiškas kremas viduje. Iš viso 13 skonių. Patys populiariausi pistacijų, mango, žaliosios arbatos – matchos“, – apie savo parduodamus desertus pasakoja kavinės vadovė Jorūnė. Ryškūs pyragaičiai patiekiami iš šaldymo kameros, šalti. Juos valgytojai gauna kartu su smėlio laikrodžiu. „Iš karto valgyti negalima, reikia palaukti, kol šiek tiek atitirps, rekomenduojamas laukimo laikas – 10 minučių. Pasėdi, išgeri arbatos, pasimėgauji gražia aplinka, ir tik tada skanauji. Viskas pagal japonišką filosofiją. Reikia sustoti, palaukti, pajausti akimirką. Nes visi aplink vien tik skuba, lekia. Su šiuo desertu taip nebus, palaukti būtina“, – pasakoja prie baro klientus aptarnaujantis Tomas.

Įvairių skonių mochi desertai kainuoja po 3,50 Eur. Juos ši kavinė patiekia su vaisiais, bei uogom. Taip pat naujoji desertinė ruošia Palangos svečių jau pamėgtus olandiškus blynelius, vaflius ant pagaliuko, kavos gėrimus, šaltus limonadus.

Mėsos valgytojų rojus
„Meatbusters“ gastronominė aludė (Gintaro g. 43, Palanga)

Vilniuje išpopuliarėjęs mėsainius ir šonkaulius ruošiantis užkandinių tinklas „Meatbusters“ prieš keletą metų įžengė į Palangą. Iš pradžių tai buvo nedidelis kioskelis Meilės alėjoje veikusioje terasoje. Ten mėsos ruošėjai suprato, kad Palangos svečiams patinka tai, ką jie gamina, todėl nutarė atidaryti tikrą gastrobarą „Meatbusters“ įsikūrė toje vietoje, kur daug metų veikė populiarus baras „Šilelis“. Pakeitė vidaus interjerą, atnaujino lauko terasą. Vasaros sezono metu joje stovi radijo stoties „Zip fm“ kilnojama studija iš kurios transliuojamos laidos visai Lietuvai.

Vietos, kurias privaloma aplankyti šią vasarą Palangoje

Palangoje greitai išpopuliarėję, tikrai dideli mėsainiai čia kainuoja po 11-13 Eur, jie patiekiami kartu su gruzdintomis bulvėmis. Garsieji rūkyti kiaulienos šonkauliai gastrobare parduodami po 15 Eur. Be šių, vizitine baro kortele tapusių patiekalų rekomenduoju paragauti aštuonkojo, jo kaina 20 Eur, o kebabų mėgėjams turėtų patikti plėšytos vištienos arba kiaulienos lėkštė už 11 Eur.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją