Tai šio miesto pakraščiai, tos vietos, kur patys miestiečiai, gyvenantys geruose rajonuose – greičiausiai niekada nėra buvę. Vieniems „nelygis“, kiti tiesiog bijo.

Paryžiuje yra keli priemiesčiai, kuriuos nuo šeštojo ir septintojo dešimtmečių specialiai kūrė ir ruošė iš skurdžių kraštų imigruojantiems žmonėms. Tais laikais miestą valdę pareigūnai buvo šventai įsitikinę, kad iš vargingų Azijos ir Afrikos šalių atvykstantys darbininkai privalo apsigyventi išskirtiniuose namuose. Kažkoks psichologas to laikmečio daugiabučių architektams patarė, kad norint išlaikyti darbininkų nusiteikimą dirbti – jiems reikia nuotaiką pakeliančių formų. Todėl mieste ir atsirado unikalūs rajonai daug kam primenantys kažką labai futuristiško ir kosmiško.

Galima pavadinti, kad tai yra naujasis Paryžius: dangoraižiai, stikliniai pastatai, visai kitas vaizdas, negu esame įpratę matyti Paryžiuje. Pats pagrindinis šito rajono pastatas yra Didžioji arka. Tai verslo centras – modernaus Paryžiaus simbolis. Tačiau čia pat prasideda visai kitas pasaulis. Ir tai yra ne turistinis Paryžiaus pasaulis – jo dažniausiai turistai taip ir nepamato.

Pirmas įspūdis atvykus čia būna labai ryškus. Pamatęs tuos visus futuristinius pastatus, dažnas žmogus juos prilygina kosmosui. Ir iš tikrųjų galima sakyti, kad tai yra kosminis rajonas, nors kiti gi visiškai atvirkščiai sako, kad tai yra Paryžiaus lūšnynas. Na, lūšnyno čia tikrai nesimato, pastatai įdomūs, visai kitokie, bet skurdas slepiasi truputėlį giliau.

Prasibrovus pro modernius stiklinius verslo centrus atsiveria senas miegamasis rajonas, labai panašus į lietuviškus miegamuosius rajonus didžiuosiuose miestuose. Tik pastatų forma ir viskas aplinkui kardinaliai kitaip, o būtent tai ir yra įdomu.

Tours Aillaud rajonas, pastatytas 1977 metais, ir nuo pat pradžių jis buvo skirtas imigrantams iš vargingų šalių, tokių, kaip Senegalo, Maroko, Dramblio kaulo respublikos ir Alžyro. Nuo pat pradžių čia įsikūrė imigrantai ir gyvena iki šių dienų.

Nors snobai prancūzai šitą rajoną vadina pačiais negražiausiais žodžiais, iš tikrųjų man šita vieta atrodo be galo jauki. Viskas gražiai įrengta, švari aplinka. Tikrai, visiškai nesijaučia to, ką apie šitą rajoną kalba aukštesnės klasės, tie turtingesni žmonės.

Kadangi dauguma atvykėlių čia atvyksta iš tokių šalių, kuriose mėgstama daug laiko leisti gamtoje, gryname ore, tai ir čia tarp namų įrengtos tokios aikštelės, parkeliai.

Nors sakoma, kad sutemus čia geriau nesirodyti, nes rajonas yra labai pavojingas, pastebėjau vieną skirtumą: čia gyvenantys pirmame aukšte ant langų neturi grotų. Tuo tarpu miesto centre visi paryžiečiai užsidėję ir grotas, ir dar daug visokių kitokių apsaugų.

Kaip atrodo šis imigrantų rajonas ir išskirtinė jo architektūra žiūrėkite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją