„Klaipėdoje labai geros nuotaikos. Šiemet atsidarė tiek daug naujų vietų, kad net patys nespėjame visko sekti. O svarbiausia – tos vietos įdomios, tokios, kokių dar neturėjome“, – džiaugiasi Klaipėdos turizmo ir informacijos centro direktorė Romena Savickienė, kai paskambinau telefonu jos paklausti, ar savo mieste turi kažko naujo ir įdomaus. Netrukus ji man ėmė siųsti žinutes su neseniai veiklą pradėjusių kavinių ir restoranų pavadinimais ir prierašais: „Čia gera žuvis, čia geros picos, čia neįprasta aplinka, čia gyva muzika“.

Pagaliau Klaipėdos verslininkai suprato: kol kolegos iš Palangos apsimeta, kad verslas šlubuoja ir nuolatos kelia kainas, reikia privilioti turistus pas save į uostamiestį. Klaipėda tai ne Palanga, Nida ar Šventoji, kur trumpas sezonas ir visi stengiasi uždirbti per tris vasaros mėnesius. Verslai Klaipėdoje dirba ištisus metus, todėl čia galima palaikyti pakankamai padorias kainas, na, bent jau mažesnes nei aplink esančiuose kurortuose. Pastaruosius keletą metų galima pastebėti, kad uostamiestyje vyksta neįprastas sujudimas. Jeigu 2019-ųjų vasarą čia buvo vos keli įdomesni restoranai ar kavinės, tai dabar jų galima rasti ilgą sąrašą.

Visų pirma derėtų paminėti kavos gėrikų tarpe staigiai išpopuliarėjusią kavos vietą „10 tiltų“, kurioje anot mano kalbintų klaipėdiečių ruošiama skaniausia kava Lietuvoje. Nuo ankstaus ryto čia driekiasi žmonių eilutė ir durys neužsidaro visą dieną. Kai kurie sako, kad čia dar skaniau nei kava yra japoniška mača arbata, kurią šeimininkai patys importuoja, todėl ja labai didžiuojasi. „10 tiltų“ kavinė tuo pačiu ir meno galerija – ant sienų čia kabo Lietuvos menininkų darbai, o aplinka labai primena panašias kavines Niujorke ar Londone.

Visoms pajūrio kurortų desertinėms nušluostyti nosį nusprendė kavinė „Cremia“, kur gaminami labai aukštos kokybės naminiai ledai. Pavyzdžiui, braškinius ledus jie ruošia iš vietos ūkininkų užaugintų braškių, uogos turi būti tinkamo saldumo, tinkamo prinokimo. Citrininiams ledams citrinos atkeliauja iš Italijos, anot šios vietos šefo Roko Jarašūno, jokios kitos – geriems ledams netinka. Tačiau ne ledai yra vizitinė „Cremia“ kortelė. Labiausiai ši vieta smaližių mėgstama dėl geriausių kruasanų mūsų šalyje. Prancūziškas bandeles čia kepa pagal ypatingą receptą, o tada ragelius pripildo įvairiausiais įdarais. Kas paragauja – greitai pajaučia priklausomybę. Sako, kad po pietų kavinės lentynos jau būna tuščios, žmonės išperka viską.

Klaipėdos centre, Teatro aikštėje pradėjo veikti gastrobaras „Miražai“, kuris tarp miestiečių išgarsėjo gražiausia terasa Lietuvos pajūryje. „Visi investuoja į restoranų vidų, o mes nusprendėme daug dėmesio skirti ir mūsų terasai, juk vasaros sezono metu visi svečiai nori būti terasoje, todėl turime daug gėlių, gražius, stilingus baldus“, – sako šios vietos šeimininkė Eglė Klaišienė.


Į geriausių miesto restoranų sąrašą veržiasi visiškai nauja, tik praėjusį rudenį atidaryta vieta – restoranas „Grasso“ siūlantys klasikinę itališką virtuvę. Šią vietą atidarė po Italiją daug keliavusi jauna pora. Keliavo ir tyrė itališką virtuvę, iš vietinių užsirašinėjo receptus, o dabar visą tai siūlo klaipėdiečiams ir miesto svečiams. Aštuonkojai, kalmarai, krevetės, įvairios žuvys – tai, ką šios vietos šefas ruošia pagal laiko patikrintus italų receptus. Įdomu, kad „Grasso“ šeimininkai nebijo konservatyviems lietuviams pasiūlyti naujienų – pavyzdžiui, „Ossobuco“ veršienos troškinį. Mano žiniomis, jo neruošia nė viena kita vieta Lietuvoje.

O šiame restorane ruošiamos salotos su šviežiu buffalo sūriu primena meno kūrinį lėkštėje. Jį užsisakę žmonės – iš pradžių puola fotografuoti, ir tik tada ragauja.

Dar viena, Klaipėdoje jau spėjusi išpopuliarėti itališka vieta – picerija „Pas Francesco”. Čia šeimininkauja italas Franscesco, kuris prieš tai verslavo Plungėje. Ten jo picerija tapo tokia populiari, kad žmonės valgyti picų važiuodavo iš visų Žemaitijos apylinkių. Galiausiai italas nusprendė, kad jau yra subrendęs didžiausiam regiono miestui ir persikėlė į Klaipėdos centrą. Juokinga, kad populiarios picerijos šeimininkas dirba visai ne pagal lietuviškas taisykles. Vietiniai pasakoja, kad italas labai laisvai reguliuoja savo darbo laiką. Kada nori dirba, kada nenori – užsidaro. Klientų nuo to nesumažėja, vos durys atsidaro – visi puola užsisakinėti picų.

Naktinį Klaipėdos gyvenimą žada išjudinti tikras kubietiškas baras „Little Havana“, kuriame šeimininkai žada ne tik gėrimus pagal kubietiškus receptus, bet ir šiai lotynų šaliai būdingą atmosferą bei muziką.

Tačiau pats įdomiausias baras Klaipėdoje nuo šiol veikia ne ant žemės, o vandenyje – Danės upės krantinėje. Čia prišvartuotas senas žvejų laivas „Olga“ buvo prikeltas naujam gyvenimui ir pervadintas „Open Deck Olga“. Ant laivo stiebo pakabintos lemputės, tarsi vyktų kokia šventė, kapitono tiltelyje įrengta virtuvė, kur ruošiami šonkauliukai, bulviniai blynai su jūros gėrybėmis ir kiti skanumynai. Savaitgaliais čia groja didžėjai. Labiausiai pajūrio atmosferą atspindintis baras, kuriam nereikia jokios reklamos. Eidami pro šalį žmonės patys nori čia užsukti ir prisėsti bent bokalui alaus.

Pagaliau ir uostamiesčio viešbučių šeimininkai suprato, kad šiuolaikiniam keliautojui neužtenka vien lovos ir dušo. Norint pritraukti kuo daugiau žmonių – reikia gražios aplinkos, skanių pusryčių, namų jausmo. Jie pradėjo stengtis. Kaip didžiausias šios vasaros hitas – pačiame miesto centre atsidarė naujas, stilingas viešbutis „Victoria“ su labai prabangia SPA erdve. Štai, kelios smulkmenos, kurias pastebėjo šiame viešbutyje gyvenę žmonės. „Naujasis viešbutis skiria dėmesio smulkmenoms. Jie savo svečiams siūlo geros kavos, kurį yra įskaičiuota į kambario kainą. Kiekviename kambaryje stovi „Nespresso“ aparatai ir yra pridėta kavos kapsulių. Labai patiko graikiška, ekologiška kosmetika „Anyah“, kurią radome vonios kambaryje“, – pasakojo mano bičiulė Gintarė, praleidusi šiame viešbutyje kelias naktis.

Klaipėdoje veikia ir dar vienas, labai stilingas viešbutis „Jono kalnelis“, savo grožiu nenusileidžiantis geriausiems sostinės viešbučiams. Tik kainos čia – drąsiai galima sakyti – juokingos. Jeigu Palangoje panašiose vietose už naktį mokėtumėte 200-300 eurų, „Jono kalnelis“ šeimininkai už dvivieti kambarį prašo vos 75 eurų. Pačiame uostamiesčio centre, su gražiausiais baldais, moderniu interjeru.

Norintiems privačių apartamentų – pasiūla taip pat lenkia visus pajūrio kurortus. Vienoje pagrindinių miesto gatvių atsidarė apartamentų viešbutis „Tiltų namai“, kur naujutėlaičius, be galo gražiai įrengtus privačius apartamentus porai galima užsisakyti nuo 69 eurų. Iš viso yra net keturiolika kambarių, visi jie įrengti tarsi atskiri butukai.


O jeigu Klaipėdos centras jūsų netenkina, norisi vaizdo į jūrą – booking.com svetainėje radau Melnragės paplūdimyje esantį butą „Sand in the City“, skirtą keturiems asmenims. Dviejų miegamųjų, 110 kvadratinių metrų butas nakčiai kainuoja kaip 128 eurus. Turint galvoje, kad didžiuliame šio buto balkone galėsite grožėtis ne tik kopomis, bet ir jūra – kaina tikrai nedidelė. Pigiau vaizdo į jūrą keturiems asmenins neradau nei viename šalies kurorte. Jeigu turite tokių, gražiai įrengtų variantų – duokite žinoti, parašysiu ir apie juos.

Lietuvos atostogautojai ne kvailiai, kad ir kaip Nidoje, Palangoje ar kituose kurortuose jiems bepatiktų, visiems norisi ir geresnių kainų, ir didesnio pasirinkimo. Klaipėda šioje vietoje pirmauja ir lenkia visus. Akivaizdu, kad vis daugiau žmonių ims tai suprasti ir atostogoms pradės rinktis didžiausią miestą prie jūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją