Engelbergas yra tokia pasakiškai jauki ir rami vieta. Čia atvykęs jautiesi papuolęs į pačią tikriausią žiemos pasaką. Mažos parduotuvėlės, šviežiomis bandelėmis kvepiančios kavinukės, kaip kokie grybukai kalnų papėdėse išdygę vietinių žmonių namukai. Kai kas nors įsivaizduoja idilišką žiemos miestelį tarp kalnų – tai yra būtent tai. Ir dar man labai patiko, kad čia nėra didelio judėjimo. Nei minios žmonių, nei automobilių kamščių.

Prisipažinsiu, kai su komanda važiavom čia – planas buvo nieko neveikti. Ir jums parodyti patį tikriausią poilsį Šveicarijos kalnuose. Bet ėmiau skaityti kuo garsėja Engelbergas ir supratau, kad Titlio kalnas čia yra pagrindinė žvaigždė nepaliekanti abejingų. Neužkilti į viršų būtų didžiausia klaida ir nuodėmė, nes tai aukščiausiai kabantis tiltas Europoje. Tik aš aišku nesitikėjau, kad tai bus toks brangus malonumas.

100 metrų ilgio ir tik beveik 1 metro pločio pėsčiųjų tiltas kabo 3238 metrų aukštyje virš jūros lygio ant to paties pavadinimo kalno. Širdį priverčia dažniau plakti po kojomis atsiverianti praraja bei tilto siūbavimas vėjui esant. Ne veltui lankytojai Titlį praminė baisiausiu tiltu pasaulyje.

Norint ant jo pasivaikščioti pirmiausia keltuvus reikia užkilti į garsųjį Titlio kalną. Vienam žmogui užkilti į kalną kainuoja 70 eurų.

Kai išgirdau kainą – atsirado noras kopti ten pėsčiomis, bet nužiūrėję mano ne itin šiltą aprangą darbuotojai ėmė juoktis ir rekomendavo to net nebandyti. Ir grasino iškviesti greitąją.

Per savo keliones esu kilęs kokiais penkiasdešimt skirtingų keltuvų ir funikulierių, bet atvirai pasakysiu dar nė vienas nebuvo toks išskirtinis ir nenuspėjamas. Keliesi ir nesupranti, o kas toliau?

Aš dar tokio dalyko tai nemačiau: važiuoji keltuvu, tada gali išlipti stotelėje prie ežero, kur gali pasivaikščioti, išgerti arbatos, kavos, yra viešbutukas ir kavinukė, ir yra kalnai. Pirmoji stotelė labiau skirta slidininkams nei turistams, čia prasideda Titlio kalno trasos. Patys šveicarai sako, kad tai viena iš nedaugelio vietų, kur slidinėjimo sezonas trunka ilgiausiai jų šalyje. O sniegas ant Titlio nenutirpsta net ir vasarą.

Bet čia dar ne pabaiga. Kaip sakoma: jeigu jau susimoki 70 eurų, tai kels tave aukštai aukštai.

Bet nemanykite, kad kalnai skirti tik slidininkams. Ant Titlio viršūnės yra prigalvota tiek daug visokių veiklų, kad nei slidžių, nei snieglentės čia tikrai nepritrūks.

Viršūnėje yra įrengti specialūs pasivaikščiojimo takai, o viena iš pagrindinių atrakcijų ant Titlio kalno – visomis prasmėmis kraują stingdantis pasivaikščiojimas per prarają.

Kaip Orijui sekėsi ant aukščiausio tilto Europoje pamatysite laidoje „Orijaus kelionės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)