Didžiulė eilė Frankfurto gyventojų ir šį Vokietijos miestą lankančių turistų stovi eilėje beveik keturiasdešimt minučių, nepaisydami lietaus ir gana žvarbaus vėjo. Viskas tam, kad patektų į tradicinę Kalėdų mugę. Praėjusiais metais dėl pasaulį užklupusios pandemijos be galo ilgas tradicijas turinčios mugės nevyko nei vienoje Europos šalyje, todėl žmonės kaip niekada stipriai pasiilgę šventinio šurmulio, dešrelių su kopūstais, meduolinių sausainių, karšto vyno ir bulvinių blynų.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad patekti į mugę norinčių kaip niekada daug, tarsi kelis kartus daugiau nei bet kuriais kitais metais. Tačiau eilė rikiuojasi visai ne dėl to, greičiausiai žmonių kiekis toks pats, tik anksčiau įėjimas būdavo visiškai laisvas, kas nori įeina, kas nori išeina. Šiemet pirmą kartą atsirado ribojimai. Tiek Frankfurte, tiek kituose Vokietijos, o taip pat ir Šveicarijos miestuose mėgautis kalėdiniu džiaugsmu gali tik tie, kurie jau yra pilnai paskiepyti nuo Covid-19, na ir tie, kurie neseniai šiuo virusu prasirgo.

Šiuo metų laiku visas Frankfurtas, penktas pagal dydį Vokietijos miestas, atrodo ypatingai puošniai, lemputėmis, švieselėmis, eglišakiais, Kalėdų senių kepurėmis ir kitais atributais pasipuošė tiek vienas didžiausių Europos oro uostų, tiek verslo centrai, kurių šiame megapolyje labai daug, o labiausiai aišku centrinės gatvės ir juose esantys pastatai. Labiausiai stebina Frankfurto kalėdinės mugės dydis, ji išsitęsusi per keletą ilgų gatvių, tarsi vienu metu vyktų dešimt atskirų mugių. Panašiai ir yra. Tam kad būtų lengviau valdyti žmonių srautus – šventinė teritorija suskirstyta į atskirus blokus. O prie kiekvieno iš jų stovi didžiulis būrys apsaugos darbuotojų ir policijos pareigūnų. Vietomis mugė net primena itin saugomą karinę bazę. Pirmiausiai dėl ne vieną kartą Vokietijoje tokių mugių metu įvykusių tragiškų teroristinių atakų. O antroji priežastis – mano jau minėtas ir mums visiems nusibodęs koronavirusas, kurio pasauliui niekaip nepavyksta pažaboti.

Įeinančius į kalėdines muges Vokietijoje šiuo metu tikrina dvigubai. Pirmiausiai pažiūrima, kad į šventinį šurmulį norintys įsilieti žmonės su savimi neturėtų jokių pavojingų daiktų, o tada apsaugos darbuotojai prašo pateikti vokišką ar europinį Covid-19 pažymėjimą ir šalia šio dokumento – būtinai reikia parodyti savo asmens tapatybės kortelę arba pasą. Kitaip sakant, patvirtinti, kad pažymėjimas tikrai to asmens, kuris jį rodo. Toks tikrinimas Vokietijoje vadinamas „2G“, kuomet žmogus privalo būti paskiepytas arba prasirgęs (geimpft/genesen – vok.)

Jokių pasiteisinimų apie pamirštus dokumentus einant į muges negali būti. Apsaugos darbuotojai nusiteikę gana griežtai ir be skiepų nepraleidžia nė vieno. Nors dėl to pykstančių ir prašančių nusižengti taisyklėms tikrai pasitaiko. Rusiškai kalbanti pora su kūdikio vežimėliu bandė aiškinti, kad jų šalies (nepaminėjo kurios) sistema užstrigusi ir, kad jie negali pasijungti prie jos tam, kad įrodytų skiepijimosi faktą. Deja, apsaugininkų nedomino pasiteisinimai, porą su mažu vaiku išprašė lauk.

Įdomu ir tai, kad kalėdinėse mugėse šiemet nebėra tos laisvės, kuri būdavo anksčiau. Didelis būrys apsaugininkų kontroliuoja visus užėjusius, stebi, kad nebūtų valgoma ir geriama ne tam skirtose vietose. Po mugę, bent jau Frankfurte, leidžiama vaikščioti tik užsidengus veidą kauke. Ir jos negalima nusiimti jokiais atvejais, išskyrus užsiėmus vietą prie staliuko ir turint maisto ar gėrimų. Tai gana sudėtinga, nes staliukų yra kur kas mažiau nei mugės lankytojų, todėl žmonės nusipirkę karšto vyno ar kokių skanėstų – vaikšto pirmyn atgal ir ieško, kur gi būtų galima suvartoti pirkinius. Tie, kas mėgina gerti vyną einant arba atsistojus prie prekystalių – tuoj pat gauna įspėjimą iš apsaugos.

Reikia pripažinti, kad Šveicarijoje reguliavimas šiek tiek švelnesnis. Ten, taip pat apsauga tikrina tiek Covid-19 pažymėjimą, tiek pasą, tačiau patekus į mugę – kontrolės beveik nėra. Valgyti ir gerti galima kur tik nori, svarbu nesimaišyti kitiems lankytojams po kojomis.

Nei Vokietijoje, nei Šveicarijoje mugėse nėra jokių reikalavimų laikytis didesnio atstumo, nėra ir kokių nors atitvarų ar sienelių, vienas kompanijas atskiriančias nuo kitų. Tarsi visi turėtų jaustis saugūs, nes linksminasi paskiepyti tarp paskiepytų.

Su prekėmis ir paslaugomis kalėdinėse mugėse – taip pat jokių ribojimų, pasiūla tokia pati, kaip ir būdavo daugybę metų prieš tai. Įdomu, kad pavyzdžiui pagrindinėje Ciuricho Kalėdų mugėje veikia vaikų žaidimų kambarys, kur mažieji mugės lankytojai gali laisvai kontaktuoti su kitais ir be jokių kaukių.

Nustebino ir tai, kad kaip ir anksčiau – daugelio parduodamų skanėstų galima paragauti. Bet dėl siaučiančio viruso nėra įvesta kokių nors ragavimo ribojimų. Tarkim karamelizuotus riešutus parduodantis vyrukas praeiviams siūlo paragauti savo gaminio tiesiai iš bendro indelio. Tiesia indą vienam žmogui, po to kitam, o šie pirštais ima riešutus. Panašiai dalinami ir kalėdinio pyrago gabalėliai, kiekvienas savo pirštais gali pasiimti gabalėlį, arba atskirti vieną gabalėlį nuo kito.

Beje, įdomus faktas apie Vokietiją. Neskiepytieji čia ne tik negali lankyti gražiųjų mugių, bet net ir važinėti viešuoju transportu jiems uždrausta. Frankfurte šiuo metu yra sustiprinta kontrolė autobusuose ir traukiniuose. Kontrolieriai patikrina bilietėlius, tada paprašo Covid-19 sertifikato, ir žinoma, paso. Jeigu tarp keleivių įsimaišo nesirgęs antivakseris jam gresia bauda ir išlaipinimas iš transporto priemonės.

Tokių pačių dokumentų prašo ir visose Vokietijos bei Šveicarijos viešojo maitinimo įstaigose. Patikra trunka kiek ilgiau, nei Lietuvoje, bet daugelis žmonių jau žino, kad reikės parodyti taip pat ir pasą arba jo nuotrauką – todėl būna pasiruošę iš anksto.
Vokiečiai negalėjo patikėti, kai pasakiau, kad Lietuvoje pasų niekas netikrina. „Ar pas jus tokie sąžiningi žmonės? Negi niekas nerodo svetimų žmonių sertifikatų?“, - nuoširdžiai stebėjosi santuokoje su lietuve gyvenantis inžinierius Tomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1032)