Nuo 2015-ųjų rudens rusams oficialiai buvo nerekomenduojama vykti atostogauti į Egiptą, o visoms Rusiją ir Egiptą jungiančioms avialinijoms uždrausta vykdyti keleivinius reisus.

Tų metų spalio 31-ąją, praėjus kelioms minutėms nuo pakilimo Rusijos oro bendrovės „Kogalymavia“ keleivinis lėktuvas „Airbus A-321“ skrisdamas iš Egipto kurorto Šarm el Šeicho į Sankt Peterburgą sudužo Sinajaus pusiasalyje. Kaip vėliau paaiškėjo – tai buvo teroristinė ataka, lėktuvo katastrofos vietoje buvo rasti sprogmenų pėdsakai.

Egiptui netekti atostogauti atvykstančių ir daug pinigų išleidžiančių rusų buvo didžiulis ir skaudus smūgis. Tais pačiais metais Raudonosios jūros kurortuose pradėjo buksuoti verslai: užsidarė ne viena parduotuvė, kavinė ir viešbutis. Iki šiol pavažinėjus po garsiojo Hurgados kurorto apylinkes galima pamatyti ne vieną ir ne du pastatus vaiduoklius. Tuo pačiu sustojo ir dešimtys pačių rusų valdytų projektų – jie čia masiškai statėsi vilas, bet tada, prieš šešerius metus, viską staigiai užšaldė.

Tiesą sakant, šių metų pradžioje, kovo mėnesį, kuomet lankiausi Hurgadoje – kurortas atrodė itin ramus. Susidėjo krizė su Rusija ir visą pasaulį krečianti koronaviruso pandemija, apribojusi daugelio šalių turistų susisiekimą su Egiptu. Tuo metu mano kalbinti turizmo srities darbuotojai kone verkė, kad jų verslams itin liūdnos dienos. Kai kurių viešbučių užimtumas nesiekė net penkiasdešimties procentų, o tarptautinis Hurgados oro uostas atrodė labai niūriai.

Galime tik įsivaizduoti, kaip vietos verslininkai turėjo nudžiugti išgirdę Rusijos valdžios sprendimą, nuo šių metų rugpjūčio vėl paleisti reisus į Egiptą. Iš pradžių jų buvo nedaug, vos keli per savaitę, bet šąlant orams Rusijoje – sparčiai daugėjo ir dabar jų jau tiek daug, kad net būtų sunku suskaičiuoti.

Dabar, lapkričio mėnesį – vaizdelis Egipte kardinaliai kitoks nei man teko matyti pavasarį. Tyla ir ramybė išnyko, tarsi jų niekada ir nebuvo. Nusileidus Hurgadoje keliautojai iškart papuola į ilgas eiles prie vizų patikros, o tada – dar ilgesnės eilės prie lagaminų atsiėmimo takelių. Sunku tuo patikėti, bet savo lagaminų užsakomuoju reisu atskridę lietuviai laukė net pusantros valandos.

Paklausti, kodėl šitaip stringa įprasti oro uosto procesai, darbuotojai paaiškino labai paprastai: „Nespėjame, nes labai daug lėktuvų ir Rusijos“. Beveik vienu metu nusileido reisas iš Maskvos, reisas iš Kazanės, reisas iš Samaros, iš Krasnodaro, Kaliningrado, Žemutinio Novgorodo, Ufos ir dar vienas iš Maskvos, tik iš kito oro uosto. Viskas per vieną antradienio vakarą, per kelias valandas. Lėktuvai iš Lietuvos ir Estijos sostinių, Leipcigo Vokietijoje ir Katovicų Lenkijoje – sudarė tik mažąją dalį visų priimamų skrydžių.

Akivaizdu, kad Egipto oro uostai nebuvo pasiruošę šitokiam turistų šturmui ir nespėjo pasisamdyti papildomų darbo rankų. Trūksta ne tik keleivinį bagažą skirstančių žmonių, bet ir kitų darbuotojų. Iš bičiulių keliavusių į Šarm el Šeichą girdėjau, kad ten labai reikia keleivius skrydžiui registruojančių žmonių, taip pat keleivių patikros apsaugos žmonių. Eilės itin ilgos ir labai lėtai judančios. Eilių netrūksta ir Hurgadoje, todėl į oro uostą visiems keliaujantiems rekomenduojama atvykti ne dvi valandas prieš skrydį, o bent jau dvi su puse, ar tris. Papildomo laiko prireiks stovint eilėse.

Nežinau, ar taip būdavo ir anksčiau, prieš šešerius metus, bet dabar, tame pačiame, jau minėtame Hurgados oro uoste, visa informacija apie skrydžius kartojama net trimis kalbomis: arabiškai, angliškai ir rusiškai. Taip tarsi parodant, kad keleiviai iš didžiosios rytų šalies sudaro didžiąją daugumą. Nors ir rodyti nereikia, oro uoste tas akivaizdžiai girdisi iš pro šalį einančių keliautojų.

Ramybė baigėsi ne tik Egipto kurortų oro uostose, bet ir viešbučiuose. Tuščius kambarius rusai greitai išgraibstė, šios šalies jie taip stipriai pasiilgo, kad kai kurie viešbučiai nesikuklindami skelbia pardavę visas vietas mėnesiui į priekį. O šiuo metu jau graibstomos nakvynės šventiniu periodu. Akivaizdu, kad daug rusų naujuosius 2022-uosius metus ketina sutikti Hurgadoje arba Šarm el Šeiche.

Nors turistų srautas stipriai paaugo, bent jau kol kas didelio kainų šuolio atvykstamojo turizmo darbuotojai nepastebi, tačiau prognozuoja, kad kitais metais, jeigu rusai ir toliau masiškai vyks į Egiptą – jos tikrai didės. Tačiau nuspėti, keliais procentais – dar per anksti. Juk dar neaišku, kaip šį žiemos sezoną atlaikys koronaviruso vis dar krečiamas pasaulis. Ir ar neatsiras tokių šalių, kurios vėl ims riboti turizmą.

Iš atvykstančių europiečių Egiptas reikalauja skiepus nuo Covid-19 patvirtinančio dokumento, o jeigu žmogus neskiepytas – neigiamo testo atsakymo.

Ši šalis ir toliau kiekvienam atvykėliui dovanoja nemokamą draudimą nuo koronaviruso, tai reiškia, kad jeigu poilsiautojas virusu užsikrėstų atostogų metu – jis nemokamai būtų gydomas ir apgyvendintas atitinkamose patalpose. Dažniausiai tame pačiame viešbutyje, kuriame gyveno iki tol. Taip pat užsikrėtęs asmuo gautų „viskas įskaičiuota“ maitinimą.

Kai kurie į šią Afrikos šalį atvykę poilsiautojai net viešai juokauja, kad specialiai užsikrės pavojingu virusu, nes tokiu būdu nemokamai prasitęs atostogas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)