Jeigu nori į Londoną, ar bet kurį kitą Didžiosios Britanijos miestą – privalai atitikti naujus šios šalies reikalavimus. Jeigu ne – teks 10 dienų izoliuotis už savo asmeninius pinigus, o tai nėra labai pigus ir malonus procesas. Vietinėje spaudoje yra daugybė istorijų, kaip neteisingai naujus vyriausybės reikalavimus interpretavę žmonės buvo uždaryti izoliacijai ir už tai paklojo ne vieną tūkstantį svarų. Būkite atidūs, nes ir jums taip gali nutikti.

Tik nuo šio pirmadienio (rugpjūčio 2-osios) Didžiojoje Britanijoje įsigaliojo nauja tvarka, pagal kurią visiškai paskiepytiems nuo COVID-19 keliautojams iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos Sąjungos, išskyrus Prancūziją, leidžiama atvykus nesilaikyti karantino. Tas reikalavimas būti „pilnai paskiepytiems“ yra pats svarbiausias punktas, kurį kažkodėl pastebi ne visi. Išgirdę, kad Anglija atsivėrė žmonės ėmė drąsiai užsisakinėti šiuo metu gerokai atpigusius lėktuvo bilietus. Ilgus devynis mėnesius nuo gruodžio – ši šalis buvo likusi be turizmo, lėktuvai į Londoną ir kitus pagrindinius miestus skrisdavo apytuščiai. Kelionei ryždavosi nebent tie, kas čia gyvena (dirba, mokosi ar pan.) ar turi neatidėliotinų reikalų ir galėjo sau leisti 10 dienų užsidaryti karantinui.

Beje, iš Anglijoje gyvenančių lietuvių girdėjau ne vieną istoriją, kaip rimtai į izoliacijos reikalavimus žiūri šios šalies valdžia. Tuos, kurie privalėjo ar vis dar privalo užsidaryti nuo pašalinių – stipriai kontroliuoja vietinės institucijos, nuo policijos iki specialių, būtent Covid-19 krizei spręsti sukurtų tarnybų. Internete galima pasiskaityti istorijų, kaip buvę ir esantys izoliacijoje, turėjo save filmuoti, fotografuoti ir panašiai. Kaip policija vyko į žmonių namus ir viešbučius, kaip gaudė ir baudė pažeidėjus.

Dabar, jeigu užėjo nenumaldomas noras pamatyti Karalienės Elžbietos šalį arba čia atsirado rimtų darbinių reikalų – neužtenka tik nusipirkti lėktuvo bilietų. Keliautojas privalo užtikrinti, kad po abiejų skiepų praėjo keturiolika dienų, tai labai svarbu. Netinka kelios dienos, netinka savaitė, netinka net ir trylika dienų. Jeigu patiems skaičiuoti išeina sunkiau, nesijaudinkite, tą už jus padarys Anglijos tarnybos. Nes prieš atvykstant, kiekvienas keliautojas privalo atsakingai užpildyti specialią, naujai atsiradusią Visuomenės sveikatos keleivių vietos nustatymo formą (Public Health Passenger Locator Form).

Toje formoje reikia tiksliai nurodyti jūsų skiepų nuo Covid-19 datą, kurią galite rasti ant oficialaus Europos skiepų paso. Bet vien tik to nepakanka. Anglijos valdžia su dabar atvykstančiais yra itin atsargi ir iš visų turistų reikalauja papildomų Covid-19 testų. Taip, net ir iš paskiepytų. Jokių išlygų nėra – norite atvykti – privalote už savo pinigus išsitirti. Ir net ne vieną kartą.

Pirmasis testas turi būti atliekamas prieš kelionę, dar būnant Lietuvoje. Tai gali būti greitasis antigenų testas arba PGR testas, abiem atvejais testas turi būti atliktas klinikoje (ne namuose), nes keliautojas su savimi privalo turėti neigiamo atsakymo rezultatą, su klinikos darbuotojų patvirtinimu – atspaudu ir parašu.

Tačiau tai dar ne viskas. Vieno testo neužteks. Pildant Didžiosios Britanijos formą, reikia iškarto užsisakyti dar vieną, taip pat mokamą testą, šįkart būtinai PGR (angliškai žymimas kaip PCR). Anglai jį vadina – „antros dienos testu“. Jis turi būti atliktas antrąją atvykimo į šią šalį dieną. Testą reikia užsisakyti tik iš patvirtintų tiekėjų, o jo kainą pridėti prie būtinų kelionės išlaidų į savo asmeninį biudžetą. Antros dienos testai pas daugelį tiekėjų kainuoja nuo 30 iki 85 svarų. Dar prieš atvykstant turite už jį susimokėti ir užsisakyti ten, kur planuojate apsistoti. Pas draugus, gimines, viešbutyje ar nuomojamuose apartamentuose. Apeiti šio reikalavimo neįmanoma – be testo užsakymo numerio – užpildyti formos nepavyks. O be jos – nebus kelionės.

Kai teisingai, pagal visus reikalavimus užpildote formą – gaunate unikalų kodą, kurio reikės prieš lipant į lėktuvą. Aš pavyzdžiui, įprasta tvarka užsiregistravau skrydžiui avialinijų puslapyje, tačiau savo lėktuvo bilieto, taip, kaip būdavo anksčiau – negavau. Sistemoje buvo aiškiai parašyta, kad šiuo metu, esant naujai tvarkai, bilietas bus išduotas tik atvykus į oro uostą. O taip yra todėl, kad prie skrydžio registracijos langelio dirbantis žmogus, prieš išduodamas jūsų bilietą į sistemą privalo įvesti jūsų, tos jau minėtos anglų formos, kodo numerį. Be jo – bilietas neprieinamas, skrydis negalimas.

Oro uoste taip pat reikės pateikti skiepų pažymėjimą, taip pat ir neigiamą Covid-19 testo atsakymą. Darbuotojai itin atidžiai tikrina testo datą. Kai kurie žmonės, pasidarę juos per anksti arba savarankiškai namuose, be klinikos patvirtinimo – į lėktuvą nepateko.

Didžioji Britanija išstojo iš Europos Sąjungos, įsivedė naują, griežtesnę tvarką atvykstantiems Covid-19 pandemijos metu, daug kam neramu, kokio griežtumo patikra bus atvykus į šią šalį. Kiek „kratys“, ko klausinės, kokius popierius žiūrės. Griežtesnių procedūrų pasienyje tiesą sakant tikėjausi ir aš pats. Tačiau buvau maloniai nustebintas – procedūra nepasikeitė, viskas tarsi prieš keletą metų 2019-ais.
Iš pradžių išsigandau pamatęs milžinišką eilę nusidriekusią prie muitinės pareigūnų Liutono oro uoste, bet tiesiog taip sutapo, kad vienu metu leidosi bent penki lėktuvai. Kaip ir anksčiau atvykus į Angliją keliautojai su ID kortelėmis turi stoti į bendrą eilę, kur juos patikrins pareigūnas. O tie, kas kelionei pasirinko popierinį pasą gali stoti į mažesnę eilę prie elektroninių vartų, kur pasą nuskenuoji pats, savarankiškai.

Įdomu tai, kad jokių kelionei reikalingų popierių – nei skiepų paso, nei neigiamo testo nusileidus Londone niekas neprašė ir netikrino. Vadinasi viskas paliekama šalių, iš kurių keliautojai atvyksta oro uosto darbuotojų sąžinei ir atsakomybei.

Labai svarbu būnant Londone nepamiršti pasidaryti antros dienos testo. Kitaip į jūsų duris gali pasibelsti pareigūnai ir skaudžiai nubausti. Testas atkeliavo tiesiai į mano viešbutį. Tai tokia nedidelė dėžutė su angliška instrukcija kaip ir ką turėčiau daryti, viskas gana aiškiai surašyta. „Įsikiškite pagaliuką į nosį, penkis kartus pamakaluokite ir siųskite jį į mūsų laboratoriją“, - maždaug tokie nurodymai. Įdėtas ir atgalinio laiško dokumentas reikalingas pašto tarnybai, kad šie siuntinį pristatytų nemokamai.

Mane kiek nustebino, kad visas testo atlikimas paliekamas pilnai žmogaus sąžinei. Kiek teko girdėti, dar visai neseniai Anglijoje darydami tokius testus namuose patys – turėdavo visą procedūrą filmuoti, kaip įrodymą, kad tikrai tyrėsi ir tai darė patys, o ne močiutė ar pusbrolis. Tačiau dabar šio reikalavimo neliko.

Atliekant testą žmogus privalo jį aktyvuoti internetinėje erdvėje, tiesiog telefonu nuskenuoti ant testo esantį kodą. Taip sistema supras, kad testas, kurį atsiuntėte į laboratoriją yra būtent jūsų. Kiek žmonių testus atlieka teisingai, pagal visas procedūras – lieka tik spėlioti.

O ir visa tvarka Londono gatvėse, parduotuvėse, viešajame transporte šiuo metu palikta labiau pačių žmonių savireguliacijai, be valdžios kišimosi. Daugelyje vietų rašoma, kad veidą dengiančios kaukės ne privalomos, o tiesiog rekomenduojamos. Vadinasi žmogus pats gali nuspręsti reikia jam jos ar ne. Todėl pavyzdžiui metro traukiniuose – kas trečias keliautojas yra atsidengęs. Taip pat ir prekybos centre.

Beje, dar vienas įdomus dalykas, kurį pastebėjau – dažnas be kaukės vaikštantis žmogus ant kaklo būna pasikabinęs kortelę, kurioje pažymima, kad jam dėl tam tikrų priežasčių (jos nenurodomos) kaukės nešioti nereikia.

Anglijoje, kurioje šiuo metu siaučia koronaviruso Delta atmaina, gyvenimas atrodo grįžo į senas vėžias. Vaizdelis tikrai daug gyvesnis nei lygiai prieš metus, tokiu pačiu laiku. 2020-ųjų rugpjūtį buvo daug tuštesni traukiniai, barai, kavinės. Na, ir miesto gatvės buvo ramesnės.

Jeigu ne kaukės pas parduotuvių, barų darbuotojus ir gatvėse išrikiuoti ženklai su prašymu laikytis atstumo tarp žmonių – galėtum pamanyti, kad jokios pandemijos nebuvo.

Vis dėlto, kiekvienam derėtų prisiminti, kad pavojinguoju virusu susirgus šioje šalyje – turistas už gydymą turės susimokėti pats, taip pat ir už izoliaciją viešbutyje, jeigu tokios prireiktų. Todėl būkite atsargūs, paisykite saugumo reikalavimų. Nors ne visada viskas priklauso tik nuo jūsų, apčiaudėtas ir apkosėtas Londono traukiniuose per vieną dieną buvau ne kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)