Keleiviai netilpo į lėktuvą

Bulgarija nėra nei pati gražiausia, nei pati įdomiausia atostogų kryptis, tačiau niekas nepaneigs, kad šioje šalyje labai labai pigu. O juk būtent to reikia daugybei apie keliones svajojančių piliečių. Reikalavimai labai paprasti ir aiškūs: skrydis lėktuvu, viešbutis su maitinimu ir geras oras. Jiems nelabai svarbu kur nuvykti – svarbu tik atsidurti prie jūros už kuo mažiau pinigų.

Į kokią kitą Europos šalį jūs dar matėte kelionių paketų žmogui už 180-250 eurų su skrydžiais ir viešbučiais kartu sudėjus vidurvasarį? Taip taip, pačiu paklausiausiu atostogų laikotarpiu – liepą ir rugpjūtį. Štai pavyzdžiui, remiantis „Novaturo“ puslapyje nurodytomis kainomis, trijų žvaigždučių viešbutis „Perla“ Burgaso apskrityje penkioms naktims su įskaičiuotais pusryčiais liepos mėnesį žmogui kainuoja 189 eurus. Palangoje kai kurie viešbučiai tiek ima už vieną naktį, ir dar didesnių sumų paprašo.
Ten pat esantis keturių žvaigžučių viešbutis „Kristal“ penkias paras atostogauti siūlo su „viskas įskaičiuota“ maitinimu (tai yra valgyti ir gerti neribotai nuo ryto iki vakaro), naudotis baseinais ir visais kitais viešbučio privalumais viso labo už 345 eurus žmogui. Aš net nelabai suprantu, kaip jiems tai apsimoka. Juk vien skrydis į abi puses turėtų kainuoti mažiausiai 100 eurų, vadinasi viešbučiui iš tos sumos lieka 245 eurai, padalinkite iš penkių naktų. Po 49 eurus parai. Kambariui, maistui, alkoholiui, gaiviesiems gėrimams. Tokių ir panašių pasiūlymų pilna, galėčiau vardinti ir vardinti.

Todėl visai nekeista, kad prieš savaitę iš Vilniaus į Burgaso kurortą pagal kelionių organizatoriaus „Novaturas“ užsakymą pakilęs avialinijų „Avion Express“ lėktuvas buvo pilnut pilnutėlis. Kelias dienas prieš skrydį organizatoriai net pakeitė lainerio modelį – iš mažesnio į didesnį, nes keleiviai paprasčiausiai nebetilpo. Žmonės logiškai pagalvojo: kaip nepasinaudoti tuo pigiu gėriu. Lietuvoje tokio atostogų paketo nepasiūlys niekas niekada, o jeigu ir pasiūlys, iškart po to tikriausiai turėtų skelbti bankrotą. Juk net pigiausią poilsį mūsų pajūryje siūlančios „Palangos močiutės“ atsisakytų už 245 eurus ne tik apgyvendinti, bet ir visą parą poilsiautoją maitinti bei girdyti svaigalais. O gal kuri nors sutiktų pabandyti? Šių eilučių autorius asmeniškai įsipareigoja apie tai parašyti.

Nuo daugiavaikių šeimų iki audringų vakarėlių mėgėjų

Į Bulgariją drąsiai keliauja tie, kas niekur kitur sau negalėtų leisti. Jūs pasakysite: kam iš viso keliauti, jeigu neturi tam normalaus biudžeto? O aš jums paprieštarausiu ir paaiškinsiu, kad atostogauti ir pailsėti nuo rutinos nori visi. Ir visi to nusipelno! Jaunos, paskolų prisiėmusios poros, daugiavaikės, po keturis-penkis vaikus auginančios šeimos, iš pensijos gyvenantys senjorai, galiausiai žmonės, kurie turi pinigų, bet jais nesišvaisto, todėl visada renkasi tai, kas pigiausia.

Į Bulgariją, beje, skrenda ir nuotykių ieškotojai, audringų vakarėlių mėgėjai ir seksturizmo auditorija. Bet čia jau kita tema ir apie tai netolimoje ateityje DELFI Kelionių skiltyje būtinai papasakosiu plačiau.

Labai daug metų Bulgarijos atvykstamojo turizmo agentūros reklamavo savo šalį, kaip pačią pigiausią Europoje. Pigiausi viešbučiai, pigiausi restoranai, pigiausios ekskursijos, pigiausios parduotuvės – šios viliojančios frazės buvo naudojamos visur, daug jų iki šiol liko kabėti vitrinose ar gatvėse ant stulpų. Bulgarai net kalbėdami apie savo prostitutes taip pat priklijuoja anglišką žodį „cheap“ (liet. k. – pigu), ir sako, kad jos pigiausios Europoje.

Tiesą sakant, šiuo vilioklišku žodžiu šioje šalyje švaistomasi į kairę ir į dešinę, ir tikrai ne visada pasveriama, ar tai tikrai yra tiesa. Bulgarai pagalvojo, kad tai, kas pigu – gerai ir viliojančiai skamba, o tik to jiems ir reikia. Kad po to kažkas prieštaraus ir skųsis – nelabai kam ir rūpi.

Štai kainos, kurios Bulgarijoje labiausiai džiugina. Porciją ledų daug kur galima nusipirkti už 0,20 – 0,50 Eur. Populiarių prekinių ženklų gaivieji gėrimai kioskuose ir parduotuvėse taip pat kainuoja gerokai pigiau nei Lietuvoje, beveik visais atvejais iki euro. Radau ne vieną vietą, kur alų parduoda už centus. Pigiausia matyta kaina – 0,40 Eur už pusės litro butelį. Kai kuriose, toliau nuo pagrindinių, turistinių gatvių esančiose kavinėse pavalgyti pietus ar vakarienę galima viso labo už 4-5 eurus, į šią kainą įskaičiuota sriuba, karštas patiekalas ir gaivusis gėrimas.
Labai pigus gatvės maistas: dešrainiai, mėsainiai, pyragėliai, panašūs į beliašus, kainuoja nuo 0,50 Eur iki 1,50 Eur. Labai pigu pirkti drabužius, avalynę, aksesuarus. Daugelio daiktų kainos bent 20 proc. pigiau nei pas mus. Bet vėlgi – norint sutaupyti, nereiktų prekintis pačiose pagrindinėse gatvėse. Kuo labiau į šoną – tuo pigiau. Šventa taisyklė.

Neregėto pigumo įvaizdis Bulgarijai leido pritraukti pas save tūkstančius biudžetinių turistų iš įvairiausių Europos valstybių, tokių, kurie taupo kiekvieną centą ir itin akylai skaičiuoja, bei lygina kainas.

Vietiniai verslininkai nepatenkinti

Srautai yra, lėktuvai skrenda pilni, tačiau su kiekvienais metais atsiranda vis daugiau vietinių verslininkų, kuriems tokia auditorija nebepatinka. Jokios prabangos prekės jiems neįkiši, jokios brangesnės paslaugos neįsiūlysi.

„Taupantys ir neturintys pinigų turistai naudingi nebent tik „viskas įskaičiuota“ tipo viešbučiams, o tiems, kas siūlo kitokias paslaugas, pavyzdžiui eskursijas ar pramogas – lieka skėsčioti rankomis. Tie žmonės atvyksta su pačiu mažiausiu biudžetu ir neleidžia sau atsipalaiduoti“, – skundžiasi kaljaninės Nessebaro kurorte šeimininkas Boiko Anev. Šis vyras per dešimt nuosavo verslo gyvavimo metų yra susidūręs su ne vienu lietuviu ir tvirtai gali pasakyti, kad mūsų tautiečiai pinigais nesišvaisto.

„Prieš porą savaičių pas mane buvo užsukusios dvi moterys iš Lietuvos sostinės. Jos ilgai derėjosi, prašė nuolaidos, flirtavo su manimi“, – sako Boiko, kurio širdį lietuvės ištirpdė ir galiausiai šis nuleido kainą. Jis sako, kad daryti nuolaidų visiškai neapsimoka, ypač po labai liūdnų praėjusių metų, kai dėl karantino ribojimų nepavyko užsidirbti.
„Prisivilioti klientą labai suniku, nes į Bulgariją dažniausiai atvyksta tie, kurie sočiai pavalgo viešbutyje ir išėję pasivaikščioti po miestą nieko neperka, tik žiūri“, – guodžiasi verslininkas. Boiko pasakoja, kad aplinkui bankrutavo daug restoranų ir kavinių, nes juos pražudė viešbučių vis plačiau siūlomas „viskas įskaičiuota“ maitinimas.

Ukrainietė verslininkė Galina, daug metų gyvenanti ir dirbanti Burgaso kurorte, taip pat skundžiasi čia atvykstančiais turistais. „Jie nieko neperka, tik žiūri kaip muziejuje ir praeina pro šalį“, – sako sportiniais batais, marškinėliais ir vaikiškom smulkenom prekiaujanti moteris. Jos nuomone, Bulgarijos kurortų verslininkams labai pakenkė šios šalies turizmo pareigūnų sugalvotos reklaminės kampanijos, kuomet kai kuriose šalyse buvo reklamuojama, kad į šią kurortinę valstybę galima atvykti už paskutinius pinigus.
„Jie visur skelbė, kad atvažiavus atostogauti pas mus – nereikia pinigų, kad svarbu pasirinkti gerą viešbutį ir daugiau nieko nereiks. Tą žmonės ir daro, atvažiuoja neturėdami net ledams. Vaikai verkia, prašo, o jie neperka“, – skundžiasi Galina.

Laukia euro ir tikisi kainų šuolio
Bulgarija yra viena tų šalių, kur turistai atvyksta neplanuodami daug pramogauti ar kažko nusipirkti. Todėl daugelio kelioninis biudžetas būna minimalus. Burgaso oro uoste sutikta lietuvių pora iš Kauno, Gediminas ir nenorėjusi prisistatyti jo žmona, neslėpė, kad į šią šalį atvyksta tik dėl itin palankių kainų. Kauniečiai į Burgasą atvyko jau antrą kartą, pasirinko „viskas įskaičiuota“ viešbutį ir jiems to gana. „Mes nevaikštome į restoranus ir nieko neperkame, norime tik pailsėti“, – sakė ponas Gediminas, ačiū jam už atvirumą.

Ilma iš Marijampolės buvo panašios nuomonės, moteris su vyru ir dviem vaikais savaitei planavo išleisti daugiausiai 100 eurų. „Nebent tik vaikams kokių nors saldumynų, ledų pirksim. Na ir lauktuvės tėvams, tetoms. Bet aš abejoju ar visus pinigus išleisim, manau, kad tikrai turėtų likti. Jau ne pirmą kartą Bulgarijoje, kainos čia geros, nekanda“, – sakė oro uoste sutikta lietuvė.
Plačiai išreklamuoto pigaus poilsio trokšantys lietuviai dažnai net neišlenda iš bulgariškų „viskas įskaičiuota“ viešbučių teritorijos. Tokiu būdu iki nulio apribodami bet kokias papildomas išlaidas atostogų metu. Tokių taupuolių vis labiau nemėgsta vietos verslininkai, bet turistams nuo to nei šilta, nei šalta. Atvyko pigiai pailsėti – tą ir daro.

Tas pigumas kai kuriose vietose atsispindi prekių ar paslaugų kokybėje. Tačiau jeigu tam nekeliate didžiulių reikalavimų, greičiausiai net nepajausite. Vis tik, jeigu esate priekabūs ir daug reikalaujantys klientai – Bulgarijoje imdami pačius pigiausius dalykus, galite susierzinti. Reikliems žmonėms stipriai taupyti nepatariu. Šioje šalyje yra ir tikrai gerų, brangesnių viešbučių ar restoranų. Bet ten jau apie taupymą niekas negalvoja.
„Mes laukiame, kada pagaliau turėsime eurus. Tikimės, kad tada kainos pakils ir daugiau uždirbsime“, – savo svajonę išdavė atrakcionų parke Auksinių smilčių (Golden Sands) kurorte dirbantis Georgi. Tą patį galvoja ne vienas vietinis, pavargęs nuo taupuolių biudžetinių keliautojų.

Šiuo metu Bulgarijoje kursuojanti valiuta yra levai. Nors daugelyje vietų iš turistų priima ir eurais arba doleriais. Levus galima išsikeisti vietinėse keityklose, arba paprasčiausias būdas – išsigryninti bankomatuose. Jeigu norėsite pramogauti, prekintis ar užsisakinėti kokias nors paslaugas – geriausia turėti grynųjų, nes kortelės priimamos ne visur.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)