Kapsulių viešbučiai 1979 metais buvo sugalvoti Japonijoje, Osakos mieste. Poreikis pigioms, mažai vietos užimančioms nakvynės vietoms atsirado tada, kai priemiesčiuose gyvenantys japonai po darbų miesto centre nespėdavo į paskutinį dienos traukinį ir negalėdavo nusigauti iki savo namų priemiesčiuose. Daugybė tokių žmonių neturėdami galimybių išsinuomoti normalaus viešbučio kambario, nes Japonijoje jie gana brangūs, likdavo nakvoti tiesiog stotyse ar gatvėse. Ši problema vis didėjo, kol galiausiai vienas verslininkas sukūrė naują nakvynės modelį – kapsules. Visa esmė buvo sukišti daug lovų į vieną, nedidelę erdvę. Tai leido šį nakvynės būdą pasiūlyti už pačią mažiausią rinkos kainą, kad daug neuždirbantiems darbininkams praleisti naktį tokioje vietoje būtų kuo mažiau skausminga.

Osaka buvo kapsulių pradininkė, bet netrukus tokie viešbutukai atsirado visoje Japonijoje, ypač stipriai išplito šalies sostinėje Tokijuje. 2017 metais lankydamasis šiame mieste aš taip pat išbandžiau, ką reiškia praleisti naktį kapsulėje. Kaip man sekėsi, galite paskaityti ČIA.

Beje, iki šiol pasakodamas žmonėms įdomiausias patirtis visame pasaulyje, aš vis prisimenu tą išskirtinę naktį. O manęs klausantiems visuomet kyla daug klausimų apie šią patirtį. Tai tik įrodo, kad kapsulės vis dar nepraranda aktualumo.

Beje, jų tinklas smarkiai plečiasi ne tik Japonijoje, bet ir visame pasaulyje. Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose, didžiausiuose miestuose, kur taip pat viešbučių kainos gana aukštos, yra didelė pigesnės nakvynės paklausa.

Nors Lietuvoje rasti nakvynę tiek didmiesčiuose, tiek kurortuose galima ir už pakankamai prieinamą kainą – pavyzdžiui, lovos pas močiutes Palangoje kartais tekainuoja 10-15 Eur, arba butų nuoma Vilniuje ar Kaune kartais už naktį nukrinta iki 20-30 Eur – vis tik mūsų šalies verslininkai neatsilieka nuo pasaulinių madų ir nusprendė keliautojams pasiūlyti kapsules.

Light House Coliving“ – taip vadinasi pirmasis ir kol kas vienintelis mūsų šalyje tikras, japoniško stiliaus kapsulių viešbutis, esantis Klaipėdos pakraštyje, pačiame Liepų gatvės gale, pramoninėje miesto zonoje. Atsidaręs 2019 metais – pataikė tiesiai ant koronaviruso pandemijos bangos ir kol kas žinia apie jį stipriai nepasklido, daugeliui lietuvių vis dar nežinoma, kad jau dvejus metus savo šalyje turime tokią išskirtinę vietą.

Tiesa, viešbutyje rasite ir įprastų, ekonominės klasės kambarių, tačiau sutikite – kapsulės daug įdomiau ir egzotiškiau. Tai toks nakvynės būdas, kurį šiais laikais turistai Japonijoje dažnai renkasi ne tam, kad sutaupytų, o tam, kad turėtų išskirtinės patirties ir po to visiems galėtų girtis ir pasakoti, kokia tai buvo išskirtinė naktis.

Man atrodo, kad platesniam ratui žmonių sužinojus apie šią vietą Klaipėdoje bus lygiai tas pats – žmonės turėtų užplūsti pirmąsias lietuviškas kapsules norėdami pasidaryti asmenukių, pasifilmuoti ir panašiai. Beje, kai kuriose šalyse kapsulių valdytojai, norėdami išvengti tokių, naujų patirčių medžiotojų ir socialinių tinklų vergų, neleidžia kapsulės rezervuotis tik vienai nakčiai, parduoda nakvyne mažiausiai dviem ar trims naktims. Tačiau tokių viešbutėlių gimtinėje Japonijoje – kai kurie tinklai elgiasi atvirkščiai, taikosi į vienos nakties svečius ir orientuojasi būtent į tokius, kuriems labiau reikia ne lovos nakčiai, o įdomaus nuotykio. Juk kuo didesnis srautas – tuo daugiau reklamos iš lūpų į lūpas.

Bent jau kol kas Klaipėdos kapsulėse jokių ribojimų nėra, galite čia apsistoti tiek nakčiai, tiek savaitei ar mėnesiui.

Japonijoje kapsulių viešbučiai dažniausiai žaidžia dideliu kapsulių kiekiu ir siūlo kelis šimtus nakvynės vietų. Ten būną ilgi koridoriai, tikri labirintai ir keliais aukštais išstatytos kapsulės. Beveik visuomet lieka nemažai laisvų, nes toks juk ir buvo pirmasis užmanymas, kad rezervaciją būtų galima atlikti pačią paskutinę akimirką, tada, kai nuvažiuoja paskutinis traukinys ir lieki „ant gatvės“. O ir turistams naudinga, visada žinoti, kad neradus pigaus kambario, ar nespėjus į lėktuvą yra pigi galimybė saugiai ir šiltai pernakvoti.

Pas mus tokių didelių turistų srautų, kaip pas japonus nėra, todėl savaime aišku – sukurti milžiniško viešbučio niekas nesiryžo. Pirmąjį Lietuvoje kapsulių viešbutį galima pavadinti deficitiniu, nes kapsulės jame viso labo tik šešios, todėl dažnai, ypač savaitgaliais – nelieka nė vienos laisvos. Norite patekti – galvokite iš anksto, pasiplanuokite. Viešbučio vadovai rekomenduoja užsirezervuoti nakvynę bent savaitę prieš atvykstant į Klaipėdą, kad po to nereikėtų graužti nagų.

Šešios pirmosios mūsų šalies kapsulės įrengtos didelėje medinėje dėžėje, primenančioje spintą su atskiromis lentynomis. Išorėje, kad vaizdas būtų mielesnis akiai, ir, kad būtų daugiau atostogų nuotaikos, priklijuota siautėjančios jūros, bangų ir švyturio kompozicija. Įėjimai į kapsules paryškinti geltona spalva. Trys yra pirmajame aukšte, trys – antrajame, o kad į jas patektum reikia lipti kopėtėlėmis. Prie kapsulių spintos galima pasikabinti lauko drabužius – striukes, paltus, kailius ar ką tik norite. Taip pat yra vieta batams, dideliems lagaminams susidėti.

Kapsulės turi nuleidžiamas ir iš abiejų pusių rakinamas apsaugines žaliuzes. Tokias, kokios būna ant kavinių ir parduotuvių fasadų, arba sandėliuose. Viduje erdvės nedaug, ten rasite tik lovą, patalus, rankšluostį, taip pat lentynėlę susidėti smulkiems daiktams, taip pat dvi rozetes ir šviesos jungiklį. Patartina į kapsulės vidų lįsti švariomis kojomis, geriausia nusirengus lauko drabužius, mat jokio prieškambario nėra. Vos įlendi į vidų – iškart atsiduri lovoje. Tad jeigu prisilaikai higienos, jeigu nenori prisinešti purvo ten, kur miegosi – pirmiausia siūlau pasinaudoti vienu iš dviejų vonios kambarių. Vonios yra priešais kapsules, jose svečiai ras dušą, tualetą, kriauklę, taip pat feną. Į kainą įskaičiuotas tualetinis popierius bei dušo želė, naudokite kiek lenda, niekas nenormuoja. Laiko praleisto duše tai pat niekas neseka, tačiau pageidautina, kad neužsibūtumėte, ypač jeigu kitose kapsulėse yra svečių. Kapsulės juk šešios, o vonios tik dvi.

Taip pat kapsulių Klaipėdoje svečiai gali naudotis laisvalaikio kambariu, kuriame yra virtuvė ir visa reikalinga įranga pasigaminti pietus ar vakarienę, taip pat daug sėdimų vietų darbui ar poilsiui. Visame „Light House Coliving“ viešbutyje veikia greitas WiFi internetas, tad čia pat vietoje galima padirbėti. Tą dieną, kai kapsulėse apsistojau aš, laisvalaikio kambarys buvo labai ramus ir tuščias, ten vakarą leido tik vienas užsienietis vyrukas, kelias valandas žaidė kompiuteriu. Beje, šios vietos savininkai tame pačiame pastate valdo ir tuo pačiu pavadinimu pavadintą bendradarbystės erdvę, kur siūlo išsinuomoti darbo vietą dienai, savaitei ar mėnesiui. Kaip man aiškino Gintarė Selenytė, „Light House“ vadovė, norima, kad žmogus atvykęs į Klaipėdą čia galėtų ir paatostogauti, bet tuo pačiu ir padirbėti. „Mes orientuojamės ne tik į paprastus poilsiautojus, bet ir į tuos, kas nori Klaipėdoje praleisti darbostogas – poilsį derinti su darbu, tai dabar labai madinga“, - sako man Gintarė.

Nakvynė pirmose lietuviškose kapsulėse vienam asmeniui kainuos tarp 20-30 Eur už naktį. Labai panašią kainą taiko ir dauguma Europos, Amerikos bei Azijos kapsulių, nors atsiranda vis labiau į prabangą orientuotų vietų, kurios kainas kelia į viršų.
Tiesa, nuo japoniško, Tokijuje mano bandyto kapsulių viešbučio, lietuviškas variantas gerokai skiriasi. Pavyzdžiui, Japonijoje vyrai ir moterys turi apsistoti atskiruose aukštuose, skirtinguose kapsulių blokuose. O Klaipėdoje kapsulių spinta yra bendra, skirta abiem lytims. Taip pat Tokijuje atvykusiems svečiams administratorė paduoda firminę kapsulių pižamą (kurią panaudojus reikia gražinti), duoda ir higieninių reikmenų rinkinį, pavyzdžiui, vienkartinį dantų šepetėlį, šukas, šampūno ir pan., o Klaipėdoje šių dalykų nėra.

Tačiau patirtis, tiek Japonijoje, tiek uostamiestyje – labai panaši. Tai maža erdvė skirta miegui, gana klaustrofobiška, bet patogi. Tos pačios problemos tiek ten, tiek čia – užsidarius kapsulės duris – viduje būną gana mažai oro, neįmanoma atsivėsinti, nes nėra įrengtų asmeninių kondicionierių ar kitokių priemonių, todėl jeigu norisi daugiau oro, reikia atidaryti apsaugines žaliuzes. Bet tada išlenda kitas minusas – jeigu tuo metu gyvena daugiau gyventojų, atsidarius girdisi pašaliniai garsai. Japonijoje naktį labiausiai erzino aplinkui choru knarkiantys vyrai, gal dvidešimt vienu metu. Na, pas mus Klaipėdoje šios problemos nebuvo jau vien todėl, kad čia daug mažiau kapsulių ir žmonių. Todėl ir daugiau ramybės. Bet tie, kurie nuo bet kokio garso gali išsierzinti – turėtų su savimi pasiimti ausų kištukus – jie išspręs šią problemą.

Kapsulių svečiai nėra varžomi jokiais laiko rėmais. Atvykti nakvynei galima bet kuriuo metu, tiek dienos metu, tiek vidurnaktį ar paryčiais. Kiekvienas elgiasi pagal savo norus, jokia sargė ar prižiūrėtoja nesibars.

Kai savo socialiniuose tinkluose rodžiau, kad nakvoju pirmame lietuviškame kapsulių viešbutyje – sulaukiau lygiai tų pačių replikų ir klausimų, kaip ir aną kartą, prieš ketverius metus Tokijuje. Žmonės teiravosi, ar nesijaučiu palaidotas, tarsi uždarytas karste. Buvo klausiančių, ar nekyla klaustrofobijos priepuoliai, taip pat daug kam buvo įdomu ar į kapsulę galima atsivesti draugą ar draugę. Oficialus atsakymas – negalima, ji skirta vienam asmeniui. Bet neoficialiai – taip, tai daug kas daro. Tik nežinau ar tai labai patogu, tikriausiai ne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)