Daug kas svarstė, kaip stipriai pasikeis pasaulis po koronaviruso pandemijos. Kaip žmonės ims vengti vieni kitų, kokie turėtų atsirasti dideli tarpai baruose, kavinėse ir klubuose. Buvo įsivaizduojančių, kad bent jau kuriam laikui netrūks naujų pažinčių mezgimasis, o to pasekoje padaugės vienišų žmonių. Kai kurie spėliojo, kad bent jau porai metų stipriai apmažės vienos nakties nuotykių istorijų ir panašiai.
Tačiau nieko panašaus. Stiprus bendravimo ir santykių atšalimas tarp žmonių neįvyko. Tiksliau reiktų sakyti, kad apskritai niekas nepasikeitė. Viskas lygiai taip, kaip buvo daug metų prieš tai. Jokios virusų grėsmės, jokios taisyklės ir ribojimai nenumalšins žmonių noro bendrauti.

Tuo šimtu procentų buvo galima įsitikti šį savaitgalį Nidoje, pačiame prabangiausiame mūsų šalies kurorte. Daug kas mėgsta sakyti, kad būtent čia atostogauti renkasi šalies kultūros ir verslo elitas. Juk dažnai pabrėžiama, kad Nidoje ilsisi labiau išsilavinę, gaunantys didesnes pajamas ir panašiai. Tad būtų galima spėti, jog kur jau kur, bet būtent čia tikrai turėjo pasijausti kažkokie tarpusavio bendravimo pakeitimai. Tie, kas labiau išsilavinę juk dažniausiai labiau paiso įstatymų ir taisyklių, atsakingiau elgiasi. Bet nieko panašaus, tik ne po visuotinio karantino. Jis taip visiems nusibodo, kad apie kažkokią savisaugą, didesnių tarpų laikymąsi nebegalvoja niekas.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį veiksmas Nidoje priminė tuos senuosius, gerus laikus, kai kurortuose apie jokias ligas niekas negalvojo ir tiesiog šventė gyvenimą. Šimtai pramogų išsiilgusių atostogautojų šoko iki pat ryto, kol danguje vėl patekėjo saulė. Šėlsmas nuo sutemų iki aušros, ir dar ilgiau – tarsi oficialus visuomenės pareiškimas, kad karantino ribojimai jau tarsi niekam ir nerūpi. Tiesą sakant, žmonės jau net patys nesupranta, kokios taisyklės šiuo metu Lietuvoje galioja. Ir kol jų nepaklausi apie tai, mažai kas susimąsto.

„Nusibodo, užteks, kiek galima laikytis kažkokių ribojimų“, – apie 2 valandą nakties piktinosi vilnietė Gabija. Teisinį išsilavinimą turinti, bet šiuo metu savo prekybinį verslą kurianti mergina įsitikinusi, kad bet kokie ribojimai šiuo metu yra absoliučiai neefektingi, nes visuomenei jie tiesiog neberūpi. „Man net neįdomu, kas galima, ko negalima. Šokiai ir vakarėliai yra ne apie tai. Žmonės susirenka atsipalaiduoti, negalvoti apie taisykles. Bloga vien išgirdus tą žodį „karantinas“, viskas jis baigėsi, ačiū už dėmesį“, – buvo kategoriška ši mergina. Ji neslėpė, kad Nidoje per vieną poilsio dieną spėjo susirasti ir naujų draugų.

Savaitgalį visa Nida atrodė kaip vienas didelis vakarėlis, tarsi kurorte vyktų koks nors didelis festivalis. Restorane „Nidos prieplauka“ porą valandų įsilinksminusi minia šėlo pagal atlikėjo Vaido Baumilos hitus. Pasiklausyti jo dainų susirinko pilna salė. Nė vienos laisvos vietos, žmogus prie žmogaus. Suskambus jo šios vasaros hitui „Kunigunda“ atrodė, kad keli šimtai į koncertą atėjusių žmonių yra viena didelė šeima švenčianti kokį nors didelį jubiliejų ar naujus metus. Žmonės visa gerkle paskui atlikėją plėšė dainos žodžius: „Duoki man ženklą, o mieloji Kunigunda, tavo plaukai ir tavo akys kūną gundo“. Savas ar svetimas susirinkusiems „Nidos prieplaukoje“ niekam nerūpėjo, linksmintis norintys poilsiautojai nebijojo vieni su kitais apsikabinti, apsidalinti bučinukais į skruostus ir panašiai meilikauti.

Labai panašiai linksmybės atrodė ir takelyje prie pagrindinio Nidos paplūdimio įsikūrusioje kavinėje „Zuikio daržas“, kur šokdami šeštadienį užbaigė keli šimtai iš įvairių Lietuvos vietų atvykę jaunuoliai. „Čia tiek daug meilės, tiek daug gėrio, taip gera matyti laimingus žmones. Visiems reikia psichologiškai atsigauti po visuotinės izoliacijos ir ramybės etapo“, – įsitikinęs kaunietis Arūnas. Vyrukas ilsėtis atvyko su dviem geriausiais draugais, tačiau jo kompanija atėjus į „Zuikio daržą“ prasiplėtė iki dešimties asmenų. „Mes čia susipažinome su fantastiškomis merginomis, labai greitai radome bendrą kalbą, manau bendrausime ir ateityje“, – sakė jis.

Pajudėti pagal muzikos ritmus prie „Zuikio daržo“ atėjusi Viktorija negalėjo pasakyti ar Lietuvoje vis dar taikomi kokie nors karantino ribojimai. „Man atrodo, kad jau viską panaikino, kažką girdėjau, kad leido dirbti klubams ir barams iki ryto. Labai dėl to džiaugiuosi, nes to labai trūko“, – sakė viena į Nidą ilsėtis atvykusi mergina. Tačiau Viktorija nevienišavo, vilnietė pasidžiaugė, kad šiame kurorte visi tokie draugiški ir nusiteikę bendrauti, kad susirasti naujų draugų itin lengva.

Tačiau pats didžiausias ir ilgiausiai trukęs vakarėlis vyko pačiame Nidos pakraštyje, paplūdimyje esančiame bare „Kupolas“, kur apie tūkstantis žmonių palydėjo šeštadienio saulę ir pagal šokių muzikos ritmus judėjo iki pat ankstyvo sekmadienio ryto. Jaunimas, vyresni, šeimos su vaikais, net senjorai – pašokti norėjo visi ir jie visi visiškai nemokamai galėjo išpildyti šią savo svajonę. Kas netilpo pačiame bare „Kupolas“ pagal ritmą judėjo paplūdimyje, tiesiai ant jūros kranto.
Ši vieta buvo puikus įrodymas, kad gyvenimas grįžo į senas vėžias. Apie jokius atstumus vieni tarp kitų čia niekas negalvojo. Atvirkščiai – daug kas norėjo apsikabinti, bučiuotis, žmonės iš tų pačių taurių siurbė kokteilius, dalijosi cigarečių dūmais.

„Šį savaitgalį Nida yra įrodymas, kad žmonės pasiilgo vakarėlių, pasiilgo švenčių. Ačiū karantinui, bet viskas, nusibodo, baigėme su tuo reikalu. Dabar gyvensime normaliai“, – linksmai nusiteikusi kalbėjo vilnietė Eglė. Stilingai pasipuošusi mergina vakarėlyje ieškojo fotografo, kad šis įamžintų jos pastangas gerai atrodyti. „Atvirai pasakysiu: po metų pertraukos vėl pasipuošiau, norėjau gerai atrodyti, todėl būtų gerai kur nors papozuoti“, – apie gražią savo nuotrauką svajojo mergina.

Vėl šokti „kaip senais gerais laikais“ svajojo ir didelė draugų kompanija iš Kauno. „Nors Lietuvos valdžia dar neatšaukia karantino, jį atšaukiame mes, paprasti žmonės, viskas, niekam tai nerūpi – pradedam naują etapą“, – kalbėjo Darius, vienas iš dešimties kartu atostogaujančių draugų. Vyro nuomone, visuomenė iki rudens nepaisys jokių griežtesnių ribojimų, net jeigu bus uždrausti vakarėliai. „Jeigu legaliai nebus galima – visi linksminsis nelegaliai. Absoliučiai būtų nesąmonė taikyti kažkokius apribojimus, nes niekam jie nebeįdomūs. Pabuvome ramiai nuo lapkričio mėnesio, dabar jau norisi atsipalaiduoti. Tą ir darysime“, – savo nuomone pasidalino jis.

Prisijungti prie linksmybių sūkurio Nidoje panoro ir pramogų pasaulio atstovai. Atitrūkti nuo kasdienybės į Nidos „Kupolą“ atvyko atlikėjas Tadas Juodsnukis, vaikinas stipriai įsijautęs šoko pagal didžėjų grojamus ritmus. Čia taip pat linksminosi garsus mados fotografas Lukas Gricius. O Vaido Baumilos koncerte „Nidos prieplaukoje“ pagal atlikėjo dainas šėlo ne viename televizijos projekte dalyvavęs, neseniai realybės šou „Burbulas“ išgarsintas šokėjas Justinas Mejeris.
Atrodo, kad nusimato tikrai audringa vasara. Nidą yra kuo puikiausias įrodymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (572)