Nors renkantis, kur atostogauti, tarp lietuvių Juodkalnija dar tikrai nepapuola į pirmąjį šalių penketuką, labai gali būti, kad greitai viskas pasikeis. Visų pirma – kiekvienais metais vis labiau ryškėja tendencija ieškoti naujų, dar neatrastų ir nenuvalkiotų vietų. Visi nori pabūvoti ten, kur dar nebuvo draugai ir giminės. Juk tada lengviau girtis ir sukelti pavydą kitiems, kai kurie turi būtent tokį tikslą.

Kuo didesnis poreikis naujovių – tuo labiau stengiasi mūsų kelionių organizatoriai, kaip įmanydami ieško, ką mažiau girdėto ir įdomaus pasiūlyti.

Iš to, ką šiemet galima išsirinkti atostogoms – Juodkalnija yra viena tų, įdomiųjų krypčių. Daugeliui dar neatrasta, bet viliojanti. Turime tiesioginius, užsakomuosius skrydžius iš Vilniaus į Tivatą, vieną iš garsiųjų šios šalies kurortų. „Novaturas“ kol kas tik kartą per savaitę – ketvirtadieniais siūlo 2,5 val. trunkantį reisą, bet jeigu poreikis didės – greičiausiai skrydžių gali atsirasti ir daugiau.

Būtent tokį tikslą turi su lietuviais kelionių organizatoriais bendradarbiaujantis vietinio turizmo ekspertas Borislav Rabrenovic. Jis sako, kad po pirmųjų reisų iš Vilniaus jau pastebėjo stiprų susidomėjimą jo šalimi. „Mes neturime didelių biudžetų prabangiai šalies reklamai, bet mus labiausiai reklamuoja tie, kas čia jau lankėsi. Geri atsiliepimai yra pati geriausia ir nuoširdžiausia reklama“, – sako Borislav. Lietuvius jis vadina smalsiais, daug pamatyti ir sužinoti norinčiais turistais. „Atvykę pas mus jie išspaudžia maksimumą, apvažiuoja kiek gali, išbando įvairius paplūdimius, aplanko salas. Būtent tokias – aktyvias atostogas rinkčiausi ir pats“, – giria mūsų keliautojus.

Juodkalnija

Tie, kas ieško, kur įdomiau pailsėti – dažnai mėgsta remtis pasauliniais pavyzdžiais. Tokios, visame pasaulyje žinomos asmenybės kaip dainininkė Madonna, aktoriai Bradas Pitas ir Angelina Jolie, Catherine Zeta-Jones ir Michaelas Douglas, Jessica Alba, teniso žvaigždės Maria Sharapova ir Novak Djokovic, vienos gražiausių pasaulio moterų, supermanekenės Naomi Campbell ir Adriana Lima jau atostogavo Juodkalnijoje, kai kurios iš jų jau ir ne vieną kartą. Pavyzdžiui, šios šalies gyventojai nepaprastai didžiuojasi, kad tarp tokių sugrįžtančių poilsiautojų buvo ir garsioji Davido bei Viktorijos Beckhamų šeimyna. Jie čia atrado tobulą, saloje įsikūrusį viešbutį „Aman Sveti Stefan“, kurį net pavadino viena tobuliausių vietų žemėje. Ir pažadėjo sugrįžti trečią kartą.

Žvaigždės išskiria ne tik Juodkalnijos grožį ir aukštą viešbučių kokybę, bet ir tai, kad ši šalis dar nėra perpildyta turistais. Joms patinka, kad čia gali jaustis laisvai, keliauti po miestelius ir nebijoti minios gerbėjų. Be to, joms smagu pasigirti, kad buvo kažkur originaliau, nei tradicinėse atostogų vietose. Sutikite, Juodkalnija skamba žymiai egzotiškiau nei Ibizos sala Ispanijoje, ar Nica Prancūzijos žydrajame krante.

Tačiau tai, kad Juodkalniją pamėgo garsenybės – visai nereiškia, kad tai brangi ir nepasiekiama kryptis. Atvirkščiai, kainos dažnai nustebina gerąją prasme. Matyt, jie dar per daug neišlepo ir nesukėlė specialiųjų antkainių, kuriais garsėja garsiausi Europos kurortai.

Kavos puodelis 0,70 Eur, torto gabalėlis 1,50 Eur, graikiškų salotų dubenėlis 3 Eur, kiaulienos kepsnys 5 Eur – tai paties populiariausio Juodkalnijos kurorto Budvos kavinukių kainos turistinėje zonoje. Įlindus kur nors giliau – pigiau, valgant populiariausiose vietose ant jūros kranto – kiek brangiau. Tačiau šios kainos maloniai nustebina daugelį europiečių, ypač tuos, kurie yra atostogavę Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje. Juodkalnija siekia išspardyti užpakalius visoms savo konkurentėms ir kiekvienais metais gerokai pasididinti atvykstančių turistų skaičių. O geras, mažesnes kainas nurodo kaip vieną iš privalumų.

Juodkalnija

Viena jauniausių Europos ir pasaulio valstybių, tik 2006 metais nepriklausomybę paskelbusi Juodkalnija nuo pat pradžių ėmė visomis išgalėmis vystyti turizmą. Pakrantėje vienas po kito pradėjo dygti viešbučiai, atsidarė dešimtys restoranų, kavinių, barų. Supratę, kad iš atvykstančių poilsiautojų galima gerai uždirbti – greitai reagavo ir vietiniai gyventojai, jie pradėjo siūlyti nakvynę pas save namuose. Važinėjant po šalį net ir atokiausiuose kaimeliuose ant žmonių langų galima rasti iškabas, kad nuomojami kambariai arba lovos nakvynei. Bet privalau įspėti, kad ne visada tai būna pigiau, nei apsigyventi viešbutyje. Juodkalnijoje jie stipriai konkuruoja vieni su kitais, todėl dažnai gerokai nusimeta kainas, kad prisiviliotų kuo daugiau svečių. O tai, žinoma, nepaprastai naudinga mums, keliaujantiems pailsėti.

Ši šalis itin daug dėmesio skiria apgyvendinimo paslaugoms ir stengiasi sukurti itin patrauklią viešbučių infrastruktūrą. Nuo labai pigių, ekonominių iki prabangių, liukso klasės. Beje, Juodkalnijoje daug išskirtinių butique stiliaus viešbutėlių patenkančių į pasaulio lygio kelionių žurnalus. Savo lygiu jie nenusileidžia, o kai kuriais atvejais net ir lenkia daugelį Europos valstybių.

Juodkalniečiai puikiai supranta, kad turi kuo didžiuotis – vien tik jų gamta verta krūvos pinigų: kalnai, slėniai, upės, ežerai, galiausiai nuostabios Adrijos jūros pakrantės. Gamta, kaip iš stropiai nugludinto dailininko paveikslo. Tačiau ne tik tai, Budvos ir Kotoro miestai daugeliui atvykstančiųjų labiausiai įsimena dėl įspūdingų, iki šių dienų išlikusių senamiesčių. Kotore dar ir senoji, gynybinė siena, išsiraizgiusi per miestą supantį kalną. Tai antra pagal dydį siena pasaulyje, po Didžiosios kinų sienos. Sutikite, įspūdingas faktas. Kaip ir kita, ne ką mažiau populiari, turistų lankoma vieta – Tara kanjonas. Po Didžiojo Amerikos kanjono – tai antras giliausias kanjonas pasaulyje. Visiškai įspūdingas, užgniaužiantis kvapą.

Šioje šalyje rekomenduojamas aktyvus poilsis, kad pilnai pajaustumėte, kuo Juodkalnija ypatinga reiktų ne tik gulėti ant viešbučių gultų, bet ir pavažinėti po šalį, atrasti įspūdingiausius kampelius. Tai galima padaryti užsisakant ekskursijas arba išsinuomojant automobilį ir savarankiškai keliaujant po plačiai internete aprašomas lokacijas. Nors aš supratau per pirmąsias vizito šioje šalyje dienas – tikslūs maršrutai net nebūtini, tiesiog važiuoji kur akys mato ir norisi sustoti kas keliasdešimt kilometrų. Tai įspūdinga apžvalgos aikštelė, tai koks krioklys ar kavinukė su panoraminiu vaizdu.

Juodkalnija

Čia jau spėjusiems apsilankyti lietuviams nepaprastai įstringa vietinių paprastumas ir draugiškumas. Bendraujant su kavinės ar parduotuvėlės savininku galite ne kartą išgirsti padėkas, kad atostogoms pasirinkote būtent šią šalį. Kai kurie net duoda smulkių dovanėlių, prašo sugrįžti ir atsivežti draugų. Taip pat jie labai reaguoja į arbatpinigius, kaip tik gali rodo savo dėkingumą. Kai už dviejų asmenų vakarienę, kuri kainavo 23 Eur padavėjui palikau 5 Eur, šis mane net pasivijo gatvėje ir spaudė ranką iš dėkingumo. Kvietė sugrįžti ir pažadėjo pavaišinti kažkokiu vietiniu delikatesu.

Tai, kas patiks mūsų vyresniajai kartai – pagrindiniuose kurortuose su daugeliu aptarnavimo srityje dirbančiųjų galima susikalbėti ne tik angliškai, bet ir rusiškai. Nesitikėkite visiškai švarios kalbos, tačiau pagrindinius žodžius, frazes daug kas žino.

Juodkalnija, kaip ir visas likęs pasaulis, stipriai nukentėjo nuo koronaviruso pandemijos, turizmo verslas visiškai merdėjo. Tačiau jie visais būdais bando jį skubiai reanimuoti. Vienas iš triukų – vilioja turistus į savo paplūdimius, siūlydami nemokamus gultus ir skėčius. Iškabos kviečiančios gultis po kaitriais saulės spinduliais iškabintos kone ant kiekvieno Budvos kurorto kampo.

Kad žmonės drąsiau keliautų į šią šalį, Juodkalnija jau atšaukė beveik visusus su COVID-19 susijusius ribojimus. Čia veikia barai, naktiniai klubai, žmonės linksminasi, kaip senais laikais. Gatvėse, paplūdimiuose, baruose – kaukės nereikalingos, jas privalo dėvėti tik aptarnavime dirbantys žmonės. Tačiau kaukių prašoma užėjus į parduotuves, beveik visur jos duodamos nemokamai, net ir savo kaukę turintys – gali pasiimti naują, nemokamai ją pasikeisti. Valstybinėse klinikose tiek vietiniai, tiek turistai gali pasidaryti nemokamus koronaviruso testus, tačiau jie čia nėra privalomi. Tik jeigu pačiam žmogui norisi, ar kyla įtarimų užsikrėtus.

Taip pat ir iš Lietuvos galite skristi laisvai, be testų, nereikia nei kokių nors registracijų, nei dar ko nors.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)