Nei kiek neperdėsiu pasakydamas, kad iš pradžių šis, trečiasis pagal dydį Italijos miestas, gali truputį išgąsdinti, galbūt pasijausite nejaukiai, bet taip būna tik pirmomis valandomis, kol imi ir nejučia atsipalaiduoji. O tada meilė Neapoliui didėja su kiekviena čia praleista diena. Miestas įsikūręs tarp Tirėnų jūros ir Vezuvijaus ugnikalnio turi labai stiprią energetiką.

Sakoma, kad net jeigu teko daug keliauti po Italiją ir įsigilinti į šios šalies kultūrą – Kampanijos regiono sostinė privers ne kartą nustebti.

Kai kurie italai sako, kad Neapolis yra ne tik jų šalies, bet ir visos Europos elgetų sostinė. Iš svetimų žmonių prašyti pinigų maistui, drabužiams, komunaliniams mokesčiams ar kitiems reikalams – čia visiškai įprasta ir tai nieko nestebina. Daugiausiai elgetaujančių žinoma būna prie šventų vietų. O turint omeny, kad mieste galima suskaičiuoti net 448 istorines bažnyčias – galite tik įsivaizduoti, kiek aplink jas sukasi elgetaujančių.

Labai liūdnas, bet iškalbingas faktas, kodėl Neapolis yra labai pavojingas – net 30 proc. Neapolio gyventojų turėjo arba turi bėdų su policijos pareigūnais.

Nusižengimai vairuojant, viešosios tvarkos pažeidimai, buitiniai konfliktai, mokesčių vengimas, nelegali prekyba, smulkios vagystės, stambūs plėšimai – tai pagrindinės neapoliečių problemos su teisėsauga.

Nors mieste nuolatos budi labai daug policininkų, o kai kuriose vietose net ir karių – čia vis tiek rekomenduojama elgtis itin atidžiai ir jokiais būdais nesusidėti su įtartinais asmenimis. O taip pat – nenuleisti akių nuo savo asmeninio turto.

Ir nors miestas nėra tobulas, jis vis tiek vilioja keliautojus iš viso pasaulio. Ypač picų mėgėjus. Neapolis – pagrindinis picų valgytojų miestas. Tai šio puikaus patiekalo gimtinė. Sakoma, kad čia ne tik buvo iškepta pati pirmoji pica, bet ir pirmoji pasaulyje picerija taip pat atidaryta būtent Neapolyje. Tai įvyko 1830 metais.


Kai kurie turistai į Neapolį atvyksta vien tik su tikslu – paragauti kuo daugiau skirtingų picų. Gal skamba ir keistai, bet aš juos puikiai suprantu. Prisipažinsiu, kad picai jaučiu išskirtinę simpatiją.

Picerijų Neapolyje – „ant kiekvieno kampo“ po penkias. Tačiau viena iš jų vadinama pačia geriausia. Jeigu norite į ją papulti, rekomenduojama ateiti, kaip ir man, anksti ryte. Patys pirmieji lankytojai čia buriuojasi dar neatsidarius picerijai, nes vėliau eilėse gali tekti laukti net 2 valandas. Apie piceriją „L’antica pizzeria da Michele“ legendos sklinda visame žemės rutulyje. Apie ją žino tiek Amerikoje, tiek Japonijoje, tiek Australijoje, tiek Argentinoje. Visi, kas tik domisi picomis – yra girdėję apie šią vietą, todėl eilė žmonių nesibaigia niekada.

Kad patektum į vidų – reikės ištvermės ir užsispyrimo, kaip tikram sportininkui. Silpnieji palūžta ir nesulaukia savo eilės. Todėl būkite pasiruošę. Ir nors picerija tituluojama geriausia bei populiariausia, jos vidus nė kiek neprabangus. Viskas labai paprasta, net gi truputi primena valgyklą. Bet nuo to picos skonis juk neblogesnis.

Jeigu laukiant eilėje – sukyla nervai ir norisi juos visus kur nors pasiųsti, tai viduje viskas atvirkščiai. Padavėjai greiti ir profesionalūs, užsakymus priima iškart, o ir picos ilgai nereikia laukti. Tad greitai mano išsirinkta pica jau puikavosi ant mano stalo. Nors pica buvo tobulai skani, prisipažinsiu, kad jos visos suvalgyti nepajėgiau. Jos didelės ir sočios, todėl ateikite čia visiškai tuščiais skrandžiais, dar geriau, pusdienį iki atėjimo pabadaukite. Nes nesuvalgyti tokio skanėsto – tikra nuodėmė.

Kiek kainuoja geriausia pica pasaulyje ir kodėl ant picerijos sienų puikuojasi Holivudo aktorės Julia Roberts nuotraukos – žiūrėkite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)