Kol Lietuva sukandusi dantis kantriai laukia, kada gi pagaliau pasibaigs pandemija, o kartu ir visi erzinantys ribojimai, šeichų valdomame Dubajuje verda visai kitoks gyvenimas. Ten apie griežtą 2020-ųjų metų karantiną ir visišką šalių užsidarymą jau kalbama kaip apie istorinį įvykį, prie kurio niekada niekas nenorėtų grįžti. Dubajus plačiai atvėręs duris laukia visų, kas tik turi pinigų. Na, ir, žinoma, privaloma paminėti – tų, kurie nebijo, nes koronavirusas niekur nedingo. Jis vis dar cirkuliuoja tarp žmonių, net ir šiame auksiniame Jungtinių Arabų Emyratų mieste. Tik jie čia įsitikinę, kad jeigu protingai elgsiesi, jeigu pasisaugosi, viskas bus gerai. Ir gyvena sau kaip ir anksčiau, tam tikrose vietose dėvėdami veido kaukes.

Natūralu, kad toks laisvas miestas traukia visus, pavargusius nuo ribojimų Europoje, o ypač turtingus žmones, kurie visada buvo įpratę prie begalinės laisvės, malonumų ir džiaugsmų. Tam juk skirdavo solidžias sumas, pramogoms ir kitiems gyvenimo malonumams išleisdavo tūkstančius. Kaip sakoma, „kad gyvenimo kokybė nenukentėtų“.

Būtent tokiu tikslu pinigingi žmonės užplūdo Dubajų. Šimtai vokiečių, prancūzų, austrų, šveicarų. Bet, žinoma, – daugiausia rusų, jų dvigubai daugiau nei kitų. Pastaraisiais mėnesiais Dubajuje itin daug ir mūsų šalies turtingųjų. Nuo pramogų pasaulio veikėjų iki verslo ir politikos grietinėlės. Paprastesni mūsų šalies turistai šnibždasi čia tiesiog gatvėje pamatę garsųjį grupės „Sel“ lyderį Egidijų Dragūną, vieni kitiems pirštais rodo išvydę seimo nario mandato atsisakiusį Antaną Guogą ar su verslininku Danieliumi Bunkumi skandalingai išsiskyrusią Viktoriją Siegel.

Anksčiau į Dubajų turtingi žmonės atvykdavo tik savaitgaliui ar septynioms dienoms, o dabar jie stengiasi išbūti kuo ilgiau. Daug kas mėnesiams rezervavo apartamentus su vaizdu į jūrą, kai kurie net užsisakė namus su aptarnaujančiu personalu. Tokia paslauga šiame mieste labai populiari. Išsirenki namą su kuo didesniu baseinu ir kartu gauni asmeninį sargą, virėją, sodo prižiūrėtoją, tvarkytoją, jeigu reikia – vairuotoją ar net apsauginį.

Populiaru ir tiesiog ilgam laikui apsigyventi viešbučiuose. Kaip žinia, Dubajuje jų yra pačių geriausių ir prabangiausių, tad kai kuriose vietose gali pasijausti geriau nei ištaigingame name. Prabangūs viešbučiai dar niekada neturėjo tiek daug ilgalaikių svečių, kai kurie jų atvyko sausį ir vis dar gyvena, laukia, kol Europoje prasidės atlaisvinimai. Tai vadinamosios atviros rezervacijos, kai rezervavimo sistemoje nėra nurodyta jokios datos, kada svečias išvyksta. Paklausiau, ar tokią paslaugą teikia vienas ištaigingiausių miesto viešbučių „Mandarin Oriental Jumeira“, kur viena naktis kainuoja 1052 eurus. Registratūroje dirbusi moteris net prunkštelėjo: „Žinoma, taip, galite apsigyventi pas mus. Turime daug tokių svečių.“

Tas pats ir kalbant apie galingus, visų akis patraukiančius superautomobilius, kurių Emyratų gatvėse tiek pat, kiek pas mus krepšinio gerbėjų. Metus niekur nekeliavę, pinigų prisitaupę turtingi keliautojai dabar atsigriebia su kaupu. Kol svečiuojasi Dubajuje, stengiasi išbandyti kuo įvairesnių, kuo brangesnių ir retesnių modelių – „Ferrari“, „Lamborghini“, „Porsche”, „Maserati“, „Bugatti“, „Bentley“, „Aston Martin“ ir t. t. Įdomu tai, kad pinigai čia lemia ne viską. Tik užsinorėti nepakanka: dabar prie prabangiausių automobilių susidariusios šiokios tokios eilės. Kuo retesnė ir brangesnė, tuo populiaresnė, tad norint ją pavairuoti tenka palaukti bent keletą dienų, o kartais – ir savaitę. Superautomobilių nuomą siūlantys biurai net pakabina skelbimų ant durų – „šiuo metu visi „Ferrari“ užimti“. Apie tai kiek pašiepiantį reportažą rodė ir arabų šalių naujienų kanalas „Al Jazeera“.

Įdomiausia tai, kad būtent prabangusis Dubajaus segmentas po koronaviruso atsigavo greičiausiai. Tuo metu, kai ekonominės klasės viešbučiai dar pustuščiai, prabangūs – jau visiškai pilni, ypač savaitgaliais, kai į miestą atvyksta dar ir svečių iš kaimyninių Persijos įlankos šalių: Kuveito, Kataro, Bahreino, Omano.
Tas pats – ir su drabužių parduotuvėmis. Pigesnėse – tyla ir ramybė, o pačiose prabangiausiose – eilės norinčių nusipirkti naujausių kolekcijų rankinių, suknelių, batelių ar skrybėlių. Na, bet tai suprasti galima; tarp didžiųjų turtuolių – savos taisyklės: su senos kolekcijos garderobu pasirodyti viešumoje kiek gėdinga. Tiek vyrai, tiek moterys stengiasi be atvangos sekti tendencijas, pagrindinių dizainerių madų šou ir užsisakyti tai, kas ką tik buvo pristatyta.

Gal jums ir bus sunku suprasti, bet prie pačių madingiausių daiktų – tikrų tikriausias deficitas. „Prada“ nespėja gaminti naujo modelio sportinių laisvalaikio batelių už 900 eurų. Jų firminėje Dubajaus parduotuvėje pardavėjai skėsčioja rankomis, net ir pačius turtingiausius nuliūdina – „ jei norite pirkti – mokėti galite dabar, bet prekę gausite tik po poros savaičių“. Lygiai tas pats su „Gucci“ ir dizainerio Keno Scotto bendros kolekcijos gaminiais – pavyzdžiui, šilkinės gėlėtos suknelės už 3000 eurų Dubajuje nebeliko, o jeigu jos labai norisi, teks palaukti mėnesį! Taip, aišku, turtuoliams tai nesuvokiamai ilgas terminas, greičiau patys nuskris į šių mados namų būstinę Florencijoje, apsipirks ir grįš. Bet dabartiniais laikais to nepadarysi – dėl pandemijos juk visokie suvaržymai, saviizoliacijos ir panašiai.

Kol Lietuvoje restoranai uždaryti, o jų savininkai verkia, kad nebeatlaikys, jeigu ir toliau negalės priimti klientų, Dubajuje – visai kita padėtis. Ten maitintojai sukasi sparčiai. Pigesnės ir vidutinės klasės maitinimo vietos stipriai nedžiūgauja, nors ir dirba. Turistų srautas šiuo metu sumažėjęs, tad ir pas juos valgytojų ne tiek daug, kiek galėtų būti. Tačiau geriausi ir prabangiausi restoranai – perpildyti. Restoranuose „Nobu“, „Zuma“, „Table 9“, „Coya“, „Cipriani“ staliuko vakarui negausi. Rekomenduojama rezervuotis dvi ar tris dienas iš anksto. Ar galite įsivaizduoti milijonieriaus veidą, kai jam pasako, kad savo norimo maisto negaus, nes nėra vietų? Sakyčiau, kad tai net šioks toks garbės ir orumo įžeidimas. Bet ką darysi, kai visi turtingieji suplūdo į vieną miestą? Tenka dalytis vieta po saule.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)