„Ar įmanoma atskristi į Lietuva ir kaip nors išvengti izoliacijos? Gal kažką galima sumeluoti, ar praeiti nepastebėtam?“ - klausia manęs viena verslininkė, bent taip parašyta jos feisbuke. Iš tų dešimčių užklausų, kurias pastaruoju metu gaunu į savo socialinių tinklų anketas suprantu, kad iki šiol buvo dešimtys, o gal net šimtai tokių lietuvių, kurie melavo ir sąmoningai apeidavo saviizoliaciją. Tiesą sakant, tai buvo gana nesudėtinga, „Delfi Kelionėse“ jau esu rašęs, kaip įžūliai meluodavo kai kurie keliautojai, nuslėpdami tikrąsias savo kelionių kryptis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) anketose, kurias jau senokai privaloma pildyti visiems grįžtantiems – šie rašydavo tokią valstybę, iš kurios grįžus izoliuotis nereikia. Tai itin lengva buvo daryti, jeigu skrisdavai su persėdimu Rygoje, Frankfurte, Stambule ar kur kitur. Na, ir anketos iš pradžių buvo gana „skystos“, kur daug kas prirašydavo tikrovės neatitinkančių faktų, o Lietuvos oro uostose tai niekam neužkliūdavo. Žinau istorijų, kai žmonės rašė ne savo vardus, netikrus adresus, netikrus telefono numerius.

Dabar situacija pasikeitė, izoliuotis privalo visi. Ir NVSC anketos bei jų patikra pagaliau atrodo daug rimčiau. Ten net gi reikia įvesti savo asmens kodą, ko iš pradžių nebūdavo. Supraskite – žymiai mažiau šansų, kad koks nors piktavalis sugrįžėlis paklius į šalį be visiems taikomų apribojimų. O tai reiškia – neplatins, ne duok tu Dieve, kartu su savimi atsivežto viruso.

Be to, užpildytą lietuvišką anketą šiuo metu prašo parodyti ir tuose oro uostose, iš kurių keleiviai išskrenda į Lietuvą. Tai reiškia, kad neparodę jos – neturėtumėte patekti į lėktuvą. To iš atvykstančiųjų šiuo metu reikalauja daug pasaulio valstybių.

Pabandysiu papasakoti, kaip šiuo metu atrodo patikra Lietuvos oro uostuose, ir kokios taisyklės galioja sugrįžusiems. Taip pat noriu pasidalinti įspūdžiais, kaip man sekėsi saviizoliacija, kuri truko tik savaitę. Pagal dabartinius Sveikatos apsaugos ministro nurodymus – taip galima.

Atskridus iš bet kokios pasaulio vietos – tiek Vilniaus, tiek kitų Lietuvos miestų – oro uostose sugrįžėlius tikrina NVSC žmonės. Nebe viena teta su skeneriu, kaip būdavo anksčiau, o didžiulė komisija, sėdinti prie stalų. Toji patikra vyksta prieš pat paliekant oro uostą, kai keliautojai jau būna pasiėmę bagažą.

Visi keleiviai sustoja į ilgą, lėtai judančią eilę. Joje, tiesą sakant, žmonės atstumų nelabai laikosi, susirikiuoja vienas šalia kito. Daug kas skuba kuo greičiau palikti oro uostą, nes jų atvyko pasitikti giminės arba nekantriai laukia taksistai. Todėl stovintys eilėje garsiai skundžiasi, kad neturi daug laiko, kad nori judėti greičiau ir panašiai. Na, bet skundai nelabai padeda. Eilėje tvarką prižiūri uniformuoti pasieniečiai, kurie liepia laikytis tvarkos ir laukti.

Kai pagaliau sulaukiate savo eilės, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams reikės parodyti užpildytos anketos QR kodą, taip pat NVSC pareigūnui reikia pateikti asmens dokumentą, kurį nuskenuoja. Šiuo metu yra privalomas ir COVID-19 tyrimas, kuris turi būti atliktas 48 val. laikotarpiu iki atvykimo į Lietuvą arba jau atvykus į šalį. Asmenims, atvykstantiems iš užsienio, galioja tik PGR tyrimas. Serologinis antikūnų tyrimas nepripažįstamas. Jeigu turite pasidarę PGR tyrimą – jūsų rezultatus liudijantį dokumentą taip pat reikės pateikti pareigūnui, jeigu neturite – jus užregistruos tyrimui artimiausiu laiku. Matyt taupydami savo pinigus daug keliautojų grįžta nepasidarę testų, nes užsienio šalyse už juos tektų mokėti, o Lietuvoje jį gauna nemokamai.

Patikros metu visą jūsų pateiktą informaciją NVSC pareigūnai suveda į kompiuterį, užregistruoja savo sistemoje, kurią vėliau gauna ir Lietuvos policija.

Nuo izoliacijos atleidžiami tik gavę abu skiepus nuo šios baisios ligos. Tik pasienyje teks pateikti šį faktą patvirtinančius dokumentus. Norint tai įrodyti, būtina pateikti gydymo įstaigos pažymą, konkrečios šalies skiepijimų sertifikatą arba tarptautinį skiepijimų sertifikatą, nurodantį, kad asmuo buvo pilnai paskiepytas COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcina pagal skiepijimo schemą. Visi paminėti dokumentai turi būti pateikiami su vertimu į lietuvių, anglų ar rusų kalbą. Anot NVSC atstovų, pagal dabar galiojančius teisės aktus, persirgusiems asmenims, grįžusiems iš užsienio, izoliacija taip pat netaikoma, tačiau tai jie turi įrodyti pateikdami asmens sveikatos priežiūros įstaigos pažymą apie tai, kad persirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 90 dienų iki atvykimo į Lietuvą. Gydymo įstaigos pažymos nereikia, jei asmeniui COVID-19 liga buvo diagnozuota Lietuvoje ir duomenys pateikti Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje (toliau – ESPBI IS).

Informacija ir nuostatos nuolat keičiasi, todėl patartina grįžus iškarto pasiklausti apie konkretų savo atvejį išsamiau. Jeigu ne oro uoste, tai paskambinus karštąją koronaviruso linija 1808 arba internete. Mat grįžusiems iš skirtingų šalių taikomi skirtingi reikalavimai, taip pat kai kuriems saviizoliacijoje esantiems asmenims leidžiama išeiti pasivaikščioti aplink savo namus. Tai nebloga pramoga, turint omenyje, kad likę – visą laiką privalo sėdėti tarp keturių sienų.

Arba dar vienas įdomus dalykas, kurio anksčiau neteko girdėti – jeigu atitinkate tam tikrus punktus – jums gali būti leista išeiti į darbą. Taip, kad ir kaip keistai tai beskambėtų – saviizoliacijos metu leidžia eiti į darbą. Tik su sąlyga, kad jūsų maršrutas bus namai-darbas-namai, jokių maisto prekių parduotuvių, jokių giminių lankymų. Įdomu, kas nutinka, jeigu saviizoliacijoje esantis, iš kelionės grįžęs žmogus dirba didžiuliame prekybos centre, pavyzdžiui, kasininku? Ar jis gali eiti dirbti?

Štai konkretus atvejis, po kelionės sugrįžusi vilnietė mergina oro uoste iš NVSC pareigūno gauna patikinimą, kad dėl darbinių reikalų ji bet kada gali palikti savo izoliacijos vietą. Ji taip ir padaro, tačiau kaip tik tą akimirką jai skambina policijos pareigūnas, tikrina, ar keliautoja laikosi namų režimo. Išgirdęs, kad panelė išėjo į darbą – pareigūnas fiksuoja pažeidimą. Mergina prašo, kad šis to nedarytų, nes jokio pažeidimo nėra. Pareigūnas žada išsiaiškinti su NVSC. Kaip viskas baigėsi – mano minima mergina nežino. Skambino į karštąją liniją, ten dar kartą gavo patikinimą, kad izoliuodamasi ji gali dirbti. Deja, tik policija to nežino.

Kai šitaip dažnai keičiasi taisyklės, įvyko tai, ko ir buvo galima tikėtis – „sugedęs telefonas“ tarp sveikatos pareigūnų ir policijos. Štai jums dar vienas pavyzdys.
Pagal naująją tvarką saviizoliacija po kelionės privaloma nebe 14, o tik 10 dienų, tačiau ir šį laiką dar galima sutrumpinti. Ką reikia padaryti? Ne anksčiau kaip 7-ą izoliacijos dieną savo lėšomis atlikus koronaviruso (PGR) tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą. Jeigu tokį gaunate – prašom, jūsų izoliacija baigta.

Tačiau apie tai, bent jau praėjusią savaitę nežinojo sostinės policininkai, tarp kurių buvo ir man skambinęs pareigūnas. „Sveiki, čia policija, tikriname ar laikotės izoliacijos?“ - klausia. Patikinu, kad esu namuose ir pasiūlau pamojuoti pro langą, tarsi įrodydamas tai. Žinau, kad to policija prašė ne vieno mano keliaujančio pažįstamo. „Galite nemojuoti, aš komisariate esu. Bet gal rytoj atvažiuosime patikrinti“, - sako malonaus balso tembro pareigūnas. „Kaip gi taip?“ - klausiu jo ir papasakoju, kad kaip tik rytoj sueina 7 dienos ir aš keliausiu darytis testo. „Bet pas mane parašyta, kad jums izoliacija 14 dienų“, - sako. Siūlau pareigūnui paskaityti naujausius Sveikatos ministro nustatymus, policininkas sutinka, kad reikėtų. Mūsų pokalbis baigiasi, ateina tas rytojus, gaunu neigiamą testą, bet nežinau, ar tikrai galiu žengti pro namų duris.

Jeigu keliautojai sąžiningai paiso visų reikalavimų – jie šiuo metu labiausiai patikrinta ir sveikiausia mūsų visuomenės dalis. Du testai iš kiekvieno pargrįžėlio, rimta garantija, kad žmogus neserga. Pasiskaityti visus naujausius reikalavimus galite čia: https://nvsc.lrv.lt/lt/informacija-visuomenei-apie-covid-19/grizusiems-atvykusiems-is-uzsienio-1/iki-28

Mane nustebino, kad iš sergančiųjų koronavirusu reikalaujama mažiau nei iš keliaujančių. Štai šiuo metu serga du mano niekur nekeliaujantys draugai, nuo kažko užsikrėtė Vilniuje. Praėjusį šeštadienį jie pasidarė testus, kurie, deja, buvo teigiami. Draugai užsidarė namuose saviizoliacijai, jokių didelių negalavimų nėra. Antradienio rytą minima draugė pasiskambino į NVSC, kur išgirdo ją nustebinusią naujieną: jeigu jausitės gerai penktadienį jau galite baigti izoliaciją. Nereikia nei testo daryti, nei kažkur registruotis. Visiškai nieko.

Pasak NVSC atstovų, dėl sergančiųjų COVID-19 gydymo ir izoliacijos sprendžia ne NVSC, o gydytojas. Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, sergant lengva ligos formos izoliacija gali būti nutraukiama po 10 dienų. Taip pat, kaip ir keliautojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)