Už pusantros valandos kelio nuo visame pasaulyje puikiai žinomo Meksikos kurorto Kankūno rasite naują atostogų perlą Tulumą, pastaruosius penketą metų itin pamėgtą Jungtinių Amerikos Valstijų auksinio jaunimo. Būtent Niujorko ir Los Andželo grietinėlė – aktoriai, dainininkai, sportininkai, investuotojai, lošėjai ir visaip kitaip praturtėję jaunosios kartos atstovai – išgarsino nedidelį miestelį, įsikūrusį nepaprastoje geografinėje vietoje. Tarp tikrų meksikietiškų džiunglių ir nuostabiosios Karibų jūros.

Kalbama, kad šią vietovę pirmasis atrado ir didžiulę vilą čia pasistatė žiaurusis Kolumbijos narkobaronas Pablas Eskobaras. Tuo metu aplinkui nieko nebuvo, tik atokios valstiečių trobos, todėl kokaino karalius galėjo ramiai slėptis nuo pašalinių akių. Vėliau, po jo mirties 1993-ųjų pabaigoje, Tulume niekas nevyko, niekas nieko nestatė, neatidarinėjo. Eskobaro vila liko pamiršta ir nereikalinga. Tik apie 2012-uosius metus vienas amerikietis iš naujo atrado šią vietovę ir pradėjo joje judinti turizmą.

Nuo kelių pirmųjų holistinių viešbutėlių, kuriuose pagrindinis dėmesys buvo skiriamas jogai, meditacijoms, sveikam gyvenimo būdui, Tulumas ėmė sparčiai augti. Iš pradžių į kurortą pradėjo plūsti sveikuoliškų atostogų trokštantys didelių miestų jaunuoliai, o paskui juos – ir visi kiti, išgirdę, kad yra nauja, neįprasta atostogų kryptis.

Tie, kas buvo holistinio Tulumo pradininkai, visais įmanomais būdais stengėsi komunikuoti, kad ši vieta – „ne kiekvienam“, kad čia – kitaip nei Kankūne ar kitame netoliese esančiame Plaja del Karmeno kurorte.

Tačiau bandymas išlaikyti Tulumo šventumą ir ramybę, atvirkščiai, nei buvo tikėtasi, kaip tik viliojo smalsuolius iš įvairiausių kampelių. Juolab kad kurorto atsiradimas sutapo su pasaulyje populiarėjančia sveikuoliškumo ir dvasingumo banga. Tūkstančiai „savęs ieškotojų“ ėmė svajoti čia atvykti.

Gal ir nebūtų Tulumas sulaukęs tiek daug dėmesio, jeigu ne kelios Holivudo įžymybės, savo socialiniuose tinkluose ir įvairiose interviu ėmusios šlovinti naują vietelę Meksikoje. „Čia – kitas pasaulis, čia – kitaip nei Majamyje ar Kankūne“, – kalbėjo žvaigždės. Ir, žinoma, šie žodžiai buvo išgirsti.

Dabartinis Tulumas – visiška auksinio jaunimo meka. Kaip man aiškino šiame kurorte butus nuomojanti argentinietė Sofia, Niujorke ir Los Andžele atsirado nerašyta taisyklė – jeigu nori būti madingas, privalai bent vieną kartą čia atvykti. O juk visi žinome: tai, kas populiaru Amerikoje, labai greitai išplinta ir kitose vietose, pavyzdžiui, Europoje. Paskui juos dabar į Tulumą keliaujame ir mes, Senojo žemyno atstovai.

Taip kurortas iš „labai švento“ tapo labai audringu. Jeigu kam dar neteko girdėti apie nuostabų poilsį Tulume, tai tikrai galėjo pasiekti žinios apie nepaprastai audringus vakarėlius, kuriuos čia nuolat rengia visokie aktoriai ir milijonieriai. Kur nors atokiai džiunglėse, be pašalinių akių, be spaudos, be policijos, su privačia apsauga. Panašiai, kaip rodo Holivudo filmuose, – su kviestinėmis žvaigždėmis, su daug alkoholio ir kitomis svaiginamosiomis medžiagomis.
Tokie du Tulumo veidai. Dienomis holistinis, naktimis nuodėmingas. Dar pridėkime ir tai, kad miestelį pamėgo meno pasaulio žmonės. Čia vyksta ir įvairių renginių, ir projektų.

Ne tik dėl gamtos, bet ir dėl to, ką čia sukūrė žmonės, naujasis kurortas pradėtas vadinti madingiausiu pasaulyje. Nors su tuo turėtų nesutikti pamėgę Balį: Indonezijai priklausančiai salai taip pat klijuojama tokia pati etiketė, bet čia jau – ne mūsų reikalas, tegu jie patys tarpusavyje išsiaiškina.

Dar iki koronaviruso pandemijos į Tulumą laisvųjų profesijų atstovai ir turintys savo verslus pradėjo keliauti mėnesiams. Pavyzdžiui, visam žiemos sezonui, norėdami pabėgti nuo šalčių. O per pandemiją tokių atsirado dar daugiau. Žiemoti į gamtos apsuptyje esančią vietovę atvyko ir ne vienas lietuvis.

Natūralu, kad didėjant paklausai Tulume atsirado didžiulių apartamentų kompleksų, išdygo dešimtys didesnių ir mažesnių viešbučių, aplink miestelį pristatė vilų ir kotedžų. Ir toliau stato, iš visų pusių kurortas sparčiai auga. Jeigu šiandien atkeliautumėte į šį miestelį, pamatytumėte, kad tam tikros jo vietos primena didžiulę statybų aikštelę. Iš įvairiausių Meksikos regionų atvykę statybininkai ir meistrai konstruoja, klijuoja, virina, dažo ir, aišku, sėdi pavėsyje slėpdamiesi nuo saulės, vėdina kojas.

Pasivažinėti po vietines statybų aikšteles man buvo be galo įdomu. Tiesą sakant, nustebino tai, kad nekilnojamojo turto vystytojai visi kaip susitarę įrengia vien tik be galo gražius, sakyčiau, prabangius ir modernius namus. Nė vieno tokio, kad nenorėtum jame gyventi. Čia, aišku, skonio reikalas, bet jeigu jums patinka modernumas, tikrai „susilydytumėte“.

Dauguma naujųjų statinių – tai apartamentų kompleksai su visokiais, pavadinkime, „meksikietiškais“ priedais. Tarkime, apsaugos postais, nes šalis garsėja savo kriminaline situacija. Taip pat kiekviename komplekse yra po baseiną (dažnai net ir ne po vieną) tiems, kas iki jūros važiuoti ar eiti tingi. Dar labai patiko, kad kompleksai apsodinami egzotiškais, šiam regionui būdingomis gėlėmis ir palmėmis, kitais augalais. Vieni mažiau, kiti daugiau, kad net primena botanikos parką.

Mano bičiulė, Tulume kuriam laikui apsistojusi lietuvė, pasiūlė atkreipti dėmesį į kelis projektus – jų apartamentus perkasi ir mūsų tautiečiai. „Čia labai populiaru užsieniečiams įsigyti nekilnojamojo turto ir jį nuomoti. Labai apsimoka, nes butai gana pigūs, o grąža iš jų tikrai nebloga“, – yra paskaičiavusi mano bičiulė. Galutinai ji mane sudomino ištarusi vieną paprastą palygimą – Tulume butai pigesni nei Palangoje.

Šio fakto, žinoma, negalima suabsoliutinti, nes madingajame Meksikos kurorte yra tokių butų, kad net milijonieriai iš Niujorko pagalvoja, ar tikrai verta pirkti. Kalbu apie liukso klasės 200 kvadratinių metrų butus su vaizdu į Karibų jūrą ir panašiai. Tačiau, jeigu žvalgysimės į paprastesnius skelbimus, – tikra tiesa, kainos stebinamai nedidelės. Vietiniai sako, kad jeigu neturi banko sąskaitoje milijonų, nori pigiai, bet gerai investuoti, verta pasidairyti naujame, ekologiškame Aldea Zamos rajone, kur pristatyta naujų apartamentų kompleksų ir kotedžų. Maždaug penkiolika minučių dviračiu iki populiariausio miestelio paplūdimio.

Tulumo gatvėse galima pamatyti daug reklaminių nekilnojamojo turto agentūrų skelbimų lentų. Prie kiekvieno naujo komplekso veikia jį pristatantys biurai, kur pardavėjai gali suteikti visą informaciją. Dauguma reklamuojasi taip, kad suviliotų atostogauti atvykstančius užsieniečius. Pavyzdžiui, skelbia, kad greitai ir kokybiškai sutvarko užsieniečių dokumentus, reikalingus nekilnojamajam turtui įsigyti Meksikos Jungtinėse Valstijose. Anot reklamų, tai labai paprasta. Be to, kaip didelis privalumas pažymima, kad visi pardavėjai kalba ne tik ispaniškai, bet ir angliškai. Taip pat galima rasti ir rusiškai, vokiškai bei kiniškai šnekančių agentų.

Štai keli mane sudominę skelbimai, kuriuos nesunkiai radau nekilnojamojo turto puslapiuose selvacorealty.com, livingtulum.com, tuluminvestor.com ir moskito.mx.
82 tūkstančius eurų (originali kaina skelbiama Amerikos doleriais (99 tūkst.) ir Meksikos pesais (2 milijonai 277 tūkst.)) kainuoja naujutėlis 38 kvadratinių metrų studijos tipo butas. Skelbime pažymima, kad studijos savininkas galės naudotis didžiuliu baseinu ant apartamentų stogo, taip pat – sporto sale su panoraminiu vaizdu ir visais joje esančiais įrenginiais. Dar vienas privalumas – baras ant stogo gėrėtis saulėlydžiais ir susitikti su draugais.

Kitame skelbime parašyta, kad parduodami visiškai nauji 58 kvadratinių metrų vieno miegamojo apartamentai. Su tais pačiais prieš tai įvardytais priedais. Tokio buto kaina eurais – 115 tūkstančių (originali kaina doleriais – 139 tūkst., pesais – 3 milijonai 197 tūkst.).

Kitame skelbime – prabangesnis variantas tame pačiame Aldea Zamos rajone pastatytame ekologiškame name. Pastatytas, bet iki galo dar neįrengtas, užbaigti planuojama šių metų balandį. Iš lauko pusės atrodo kaip koks didžiulis žiemos sodas. Daugybė augalų, stiklo konstrukcijos. Tikrai labai modernu ir labai žalia.

70 kvadratinių metrų butas su vienu miegamuoju čia kainuoja 135 tūkst. eurų (originali kaina – 163 tūkst. dolerių). Šis ir kai kurie kiti butai parduodami su visiškai įrengta virtuve ir vonios kambariu. Skelbime pabrėžiami ir kiti privalumai: prabangus namo vestibiulis, moderni vaikų zona, bendro naudojimo jogos kambarys, bendras biuro kambarys nuotoliniam darbui atlikti su visa reikalinga įranga (kopijavimo aparatas, internetas, kompiuteriai, kavos aparatas ir t. t.), angliškos arbatėlės kambarys, sporto salė su panoraminiu vaizdu į sodą, terasa su gultais ir baseinu. Vardijama ir daug smulkių privalumų, tokių kaip patogi dviračių aikštelė.

Beveik visuose skelbimuose pabrėžiama, kad naujuose Tulumo namuose naudojama tik ekologiška, saulės baterijų generuojama elektra, taip pat rašoma, kad statant ir įrengiant būstus siekiama išlaikyti kuo daugiau žmogaus sąlyčio su gamta, todėl naudojama daug medienos, augalų, vandens instaliacijų. Pavyzdžiui, laiptinėse įrengiami fontanai, kriokliai ar nedideli baseinėliai.

Apie didesnius kompleksus rašoma, kad prie namo baseino budės gelbėtojas arba kad jogos salėje dirbs profesionali instruktorė, kai kur siūlomos skalbyklos ir valyklos paslaugos, SPA paslaugos.

Beveik prie visų skelbimų prirašoma, kad tai – puiki investicija į nekilnojamąjį turtą, kad būstas puikiai tiks nuomoti. Beje, būtent taip daug kas ir daro. Nusiperka butą, bet jame negyvena, o tiesiog nuomoja kitiems. Tulume veikia daug agentūrų, kurios administruoja svetimą nekilnojamąjį turtą, išvalo, pakeičia patalus, remontuoja, jeigu to reikia. Naujakuriams tokios įmonės iškart prisistato ir pasiūlo savo paslaugas.

Pasidomėjau, už kokią kainą realu išnuomoti vieno miegamojo butą. Naktis privačiuose apartamentuose čia kainuoja nuo 50 iki kelių tūkstančių eurų dviem žmonėms. Padoresni, gražiau įrengti, geresniuose kompleksuose esantys kainuoja apie 120–180 eurų nakčiai. Žinoma, nuomojantis ilgesniam laikotarpiui savininkai dažnai linkę nuleisti kainas. Iš Tulume žiemojančių lietuvių sužinojau, kad mėnesinė dviejų kambarių buto kaina gali būti apie 1500–2000 eurų. Įskaičiuojant visus komunalinius mokesčius, internetą, kabelinę televiziją.

Palyginimui – šiek tiek apie būsto kainas Palangoje. 40 kvadratinių metrų butas Rambyno gatvėje čia kainuoja 140 tūkstančių eurų. 48 kvadratinių metrų butas 1958 metais statytame name Vytauto gatvėje kainuoja 210 tūkstančių eurų. Erdvesnis – beveik 59 kvadratinių metrų – butas Daukanto gatvėje kainuoja 180 tūkstančių eurų, kaip privalumas pažymima, kad parduodamas su baldais ir buitine technika. Šioje gatvėje galima rasti ir pigesnį variantą – už 129 tūkstančius parduodamas moderniai įrengtas 40 kvadratinių metrų butas 2014 metais statytame name.

Kalbant apie Palangą, žinome, kad atostogų sezonas ten trunka 3 mėnesius per metus, dažniausiai pusantro mėnesio būna tobulas oras, o visas kitas laikas – kaip Dievas duos.
Tulume atostogų sezonas tęsiasi apie 7–8 mėnesius per metus, keli mėnesiai lietingesni, visuomet būna audrų ir uraganų sezonas, kai nežinai, ko gali sulaukti. Bet apskritai, kaip sako vietiniai, miestelyje ištisus metus – puiki meksikietiška nuotaika.

Tik štai, Palangą pasiekti paprasta ir greita iš bet kurios Lietuvos vietos, o į Tulumą kasdien nepriskraidysi. Viena kelionė į abi puses iš Lietuvos (pirmyn ir atgal) kainuoja apie 600–800 eurų, skrendant į tarptautinį Kankūno oro uostą. Iš ten iki Tulumo teks keliauti autobusu, taksi arba išsinuomotu automobiliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)