Kai Frankfurte sėdau į Maldyvų kryptimi skrendantį lėktuvą – visiškai netyčia, pats to nežinodamas savo socialinio tinklo „Instagram“ profilyje paviešinau vieną garsią Vokietijos infuencerę pasivadinusią „bibisbeautypalace“ pseudonimu. Ją iš lėktuve mano daryto trumpo vaizdo filmuko atpažino toje šalyje gyvenantys mūsų tautiečiai. Pasirodo, beveik 8 milijonus sekėjų turinti socialinių tinklų garsenybė, visai nenorėjo, kad gerbėjai sužinotų apie jos atostogas. Ir savo profilyje nei iš to skrydžio, nei iš pačių Maldyvų nieko neviešino ir vis dar neviešina.

Ši Vokietijos žvaigždė ne vienintelė tokia „tylenė“. Daug Lietuvos garsenybių taip pat vengia viešai girtis, kad tokiu sudėtingu laikotarpiu atostogauja. Taip nenorėdami sukelti žmonių pavydo ir apkalbų bangos. Na, o tos garsenybės, kurios savo sekėjus palepina vaizdais iš gražiųjų salų sulaukia ne tik malonių atsiliepimų, bet ir kandžių komentarų.

O pavydėti tikrai yra ko. Kol Lietuvoje ir daugelyje Europos valstybių vis dar galioja eilė įvairiausių karantininių ribojimų – kitoje pasaulio pusėje, Maldyvų salose – verda linksmas gyvenimas, lyg koronavirusas nė neegzistuotų.

Indijos vandenyno skalaujamoje salų valstybėje šiuo metu būtų galima susukti pikantišką realybės šou, kuriame dalyvautų iš žurnalų pažįstami lietuviški veidai. Garsūs verslininkai, televizijos laidų vedėjai, dainininkai, aktoriai. Neištvėrusios žiemos šalčių ir karantino draudimų garsenybės šokinėja per bangas, gyvena nameliuose ant vandens, mėgaujasi išskirtiniu aptarnavimu, o vakarieniauti sėdasi prie jūros gėrybės nukrautų stalų.

Maldyvus sudaro 1196 salos, iš kurių tik 203 yra gyvenamos. Šios dar skirstomos į tas paprastas, kuriose gyvena vietiniai maldyviečiai ir į tas prabangias-kurortines, kurias valdo privatūs investuotojai. Daug kas, nebuvęs šioje salų valstybėje įsivaizduoja, kad visi Maldyvai tai tik nesibaigianti prabanga ir nameliai ant vandens. Bet tai nėra tiesa. Čia galima pasirinkti nuo didelio ekonominės klasės viešbučio su kukliais kambariais iki rojų primenančių namelių.

Bandydami pritraukti kuo daugiau turistų – Maldyvai naudojasi savo geografine padėtimi ir visur stengiasi pabrėžti, kad jų kurortinės salos yra nedidelės, svečių skaičius juose ribotas, ir visi atvykstantys privalo turėti neigiamą COVID-19 testą.

Neigiamo testo kopijos reikalauja tiek oro uosto darbuotojai, tiek Maldyvų vyriausybės sukurta virtuali anketa, kurią privalo užpildyti kiekvienas turistas.

Siekdami, kad virusas prabangiuose kurortuose neplistų, daugelyje privačių salų – kiekvieną rytą darbuotojai matuoja savo svečių temperatūrą ir registruoja specialiuose žurnaluose.

Europiečiams pažįstami ribojimai dėl COVID-19 Maldyvuose taikomi tik tose salose, kur gyvena vietiniai gyventojai, o privačiose-turistinėse poilsiautojams suteikiama visiška laisvė. Nereikia dėvėti kaukių, nėra ribojimų dėl atstumų ir panašiai. Čia galima pamatyti vaizdelį, kokį Lietuvoje matėme nebent praėjusią vasarą. Kurortinių viešbučių restoranai ir barai – pilni žmonių, juose liejasi linksmybės.

Nepameluosiu sakydamas, kad prabangios, privačios Maldyvų salos šiuo metu išgyvena klestėjimo laikotarpį. Jeigu prieš pandemiją jų užpildymas buvo 50-60 procentų, tai dabar rezervacijų kiekis ženkliai šoktelėjo į viršų, ir siekia 80 ar net kartais 90 procentų. Tokį populiarumą lėmė tai, kad daugelis kitų Azijos valstybių vis dar yra užsidariusios nuo turistų, o Maldyvai jau nuo rudens priima svečius.

Iš pradžių, kai atsidarė po ilgo 2020-ųjų metų karantino, svečius privačios Maldyvų salos viliojo didelėmis nuolaidomis, vėliau, atsiradus paklausai, kainos ėmė kiek augti. Tačiau daugelyje vietų vis dar ženkliai mažesnės, nei būdavo 2019 metais. Atostogaujant dabar galima sutaupyti iki 20-30 procentų. Tai dar viena iš priežasčių, kodėl į Maldyvus nusprendė vykti tiek daug žinomų lietuvių.

Svajonių naktis namelyje ant vandens šiuo metu Maldyvuose svyruoja nuo 500 iki kelių tūkstančių eurų, panorėjus, galima rasti ir išskirtinių variantų už dar gerokai didesnes sumas, pavyzdžiui už 8 ar net 10 tūkstančių eurų. Viskas priklauso nuo pasirinkto kurorto ir nuo to, ką savo namelyje svečias gali rasti. Salos, kurias dažniausiai renkasi pasiturintys lietuviai savo namelius ant vandens nakčiai parduoda už nepilną tūkstantį dviem asmenims.

Daug turtingų keliautojų iš Lietuvos į Maldyvus keliauja kartu su šeima, todėl dažnai ima iškart du namelius vienam šeimos ūkiui. Taip savo savaitės atostogų biudžetą padidindami dvigubai, iki 15-20 tūkstančių eurų. Tokių šeimų mačiau ne vieną.

Įdomu tai, kad už panašią kainą Maldyvuose siūlomi labai skirtingi variantai, todėl išlošia tie, kas ieškojimui skiria laiko ir pasigilina į pasiūlymus. Vienuose vietose už kiekvieną papildomą dalyką teks mokėti papildomai, kitose – į nakvynės kainą būna įskaičiuotas pilnas maitinimas – 4 ar net 5 kartus per parą, alkoholiniai gėrimai, SPA paslaugos ir panašiai.

Dar tokiose prabangiose salose populiaru svečiams pasiūlyti asmeninio asistento paslaugą. T.y. kol žmonės atostogauja namelyje ant vandens – jie visą laiką turi padėjėją visiems klausimams. Norėsite – atneš desertų, net ir naktį, užsakys privatų laivelį pasiplaukiojimui, iškvies smuikiniką, kuris grieš, kol stebėsite saulėlydį ir panašiai. Patys nameliai taip pat labai skirtingi. Vienuose įrengti asmeniniai baseinai, sukurinės vonios, terasos ant vandens ir panašiai. Kiti – tokių prabangių patogumų neturi.

Yra tokių salų, kuriose už 50-80 tūkstančių galima atostogauti visiškai privačiai, be pašalinių. Tačiau jas dažniausiai renkasi ne lietuviai, o Holivudo žvaigždės ir visokie oligarchai iš Rusijos. Plaukiojant tarp salų galima pamatyti ne vieną milijardieriams priklausiančią super jachtą, pavyzdžiui šią savaitę prie privačios „Waldorf Astoria Ithaafushi“ salos švartavosi viena brangiausių pasaulyje „Motor Yacht A“, priklausanti rusų verslininkui Andrejui Melničenko.

Beje, rusai šiuo metu Maldyvuose sudaro didžiausią atvykstančių turistų dalį. Jų neišvengsite beveik visose salose. Dėl šios priežasties daugelyje prabangių kurortų yra bent vienas ar keli darbuotojai šnekatys rusiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (503)