Bent jau taip būdavo iki šiol, metai iš metų visi visur skraidydavo, bet 2020 metais pasaulis pasikeitė. Nuo kovo mėnesio skrydžių drastiškai sumažėjo, be to jie stipriai pasikeitė. Savo laidose jau pasakojau, kad dabar žmonės keliaudami lėktuvais privalo dėvėti apsaugines veido kaukes tiek skrydžio metu, tiek prieš skrydį visoje oro uosto teritorijoje.

Kitas dalykas, kurį galima pastebėti net neanalizuojant oficialios statistikos – tai, kad oro uostuose, o tuo pačiu ir padangėse stipriai sumažėjo lėktuvų. Tai labai liūdnas faktas, bet jį šioje laidoje priminsiu ne vieną kartą.

Vieni žmonės bijo keliauti dėl rizikos užsikrėsti, kiti bijo įstrigti ar prarasti pinigus, nes šiais metais tapo įprasta atšaukinėti ir visaip kaitalioti skrydžius.

Yra tokia legendinė, iki skausmo visiems gerai pažįstama Chris Rea daina „Driving home for Christmas“, kurioje žymusis britų roko muzikantas apdainuoja tą ypatingąjį prieškalėdinį laikotarpį, kai visi nori grįžti į savo namus švęsti Kalėdų su šeimomis.

Internete galite rasti milijonus senų nuotraukų ir filmukų, kuriuose plačiai išsišiepę keliautojai vyksta su dovanomis pas tuos, kurių pasiilgo. Traukiniai, laivai, lėktuvai. Velniškai romantiška.

Tačiau dabar viskas kitaip. Niekas dar tiksliai nepaskaičiavo, bet iš akies jau galima pasakyti, kad šiuo metu keleivių net ir pačiuose didžiausiuose oro uostose yra kokiais septyniasdešimt ar aštuoniasdešimt procentų mažiau. Pilni susirenka tik pavieniai skrydžiai.

Jeigu teko keliauti – jūs tikrai turėtumėte prisiminti tą vargą ieškant laisvos kėdės ieškant kur atsisėsti. Tai žinokite, šita problema, jau praeityje, bent jau kol kas. Dabar sėdimų vietų kiek tik nori. Visas oro uostas, tūkstančiai kėdžių, krėslų, esu tikras, net ir hamakų rastumėte.

Oro uostose dingo eilės prie patikrų, nebėra eilių priduodant lagaminus ir visur kitur, kur anksčiau valandos tiesiog ištirpdavo. Dabar vos atvyksti į oro uostą ir visur be problemų gali praeiti.

Tiesa, socialiniuose tinkluose sklinda daug keistų ir melagingų legendų apie skrydžius koronos metu, todėl noriu jums parodyti, kaip gi viskas vyksta realybėje.

Nesvarbu, skrendate dvi valandas, dešimt ar keturiolika – kaukės visą laiką privalo dengti burną ir nosį. Kartais keleivės stiuardesėms skundžiasi, kad kaukė veidą nuspaudė, bet skundai nepadės – jos vis tiek yra privalomos.

Vienintelis legalus laikas, kai keleiviui oficialiai galima nusiimti kaukę yra maisto patiekimo metas. Štai mano indelyje yra vaisių salotos, sumuštinis su troškintomis daržovėmis, ir batonėlis. Ir, aišku, karšta arbata.

Vis tik toks kaukės atidengimas ir užkandžiavimas sulaukia daug kritikos bei prieštaravimų. Žmonės klausia, ar nebūtų logiška, kad tokie pavalgymai ir kaukių atsidengimai būtų suskirstyti bent jau skirtingomis valandomis, kad ne visi keleiviai kaukes atsidengtų vienu metu, kaip yra dabar.

Ko ilguose reisuose tikrai neliko – tai nemokamai dalinamų kojinių, akių raiščių ir kitų smulkmenėlių, kurias anksčiau išdalindavo stiuardai. Dabar to nebėra. Matyt, avialinijos taip taupo.

Dar vienas netikras gandas apie skrydžius, kad šiuo metu skrydžiuose žmonės sodinami paliekant didelius tarpus, esą vienas šalia kito keleiviai nesodinami. Ne, tai nėra tiesa, sodinami lygiai taip, kaip visada. Nebent, reisas būna tuštesnis, tais atvejais tikrai paliekami vienos sėdynės tarpai.

Na ir dar viena naujovė – tai keleivių išlaipinimas. Kai lėktuvas nusileidžia, įgula neleidžia žmonėms stotis iš savo vietų. Per garsiakalbius paskelbia, kad išleidinės tik po 4-5 eiles, vieni išeina, tada leidžia stotis kitiems. Žinoma, toks procesas trunka daug ilgiau.

Kaip pasikeitė oro uostų tualetai ir kaip šiandien atrodo garsusis Čikagos O’Haro tarptautinį oro uostas, kuriame filmavo „Vienas namuose“ – žiūrėkite laidoje „Orijaus kelionės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)