Milžiniškas pastatas beveik du šimtus metų buvo griežtojo režimo Suomijos sostinės kalėjimas. Už baisiausius nusikaltimus jame kalėjo galvažudžiai, plėšikai, prievartautojai. Prieš keturiolika metų buvo nuspręsta kalinius perkelti toliau už miesto, o statinius miesto centre paversti prabangia nakvynės vieta turistams. Taip kalėjimas tapo keturių žvaigždučių viešbučiu.

Žmonėms nepakanka nakvynės paprastame viešbučio kambaryje ir gerų pusryčių. Kai kuriems norisi visokių įmantrybių, įdomybių. Štai – kalėjimas, į kurį sodina visus norinčius.

Vestibiulyje stovi kalėjimo spinta, kurioje išdėlioti suvenyrai, juos perka viešbutyje apsigyvenę svečiai. Dryžuotos kalinių kojinės, dryžuota piniginė, rankinė ir kiti daiktai primenantys nakvynę kalėjime. Šalia padėtos knygos apie kalėjimo istoriją, kalinių memuarai ir biografijos.

Viešbuty specialiai yra palikti keli autentiški kambariai, kad galėtumėte pamatyti, kaip viskas atrodė prieš 200 metų. Pati nejaukiausia vieta – vienutė, į kurią buvo sodinamas kalėjime nusikaltęs žmogus.

Kai iš šio pastato išvežė kalinius, pastatą suremontavo ir visas sienas perdažė. Nuo tada čia savo autografus, vardus ir pavardes ėmė rašyti nebe čia sėdintys kaliniai, o trumpam užsukę turistai. Žmonės iš viso pasaulio žymi, kada čia lankėsi, kai kurie palinkėjimus rašo.

Senieji kambariai – tik muziejinė relikvija, skirta turistams, kad pamatytų, kaip čia viskas atrodė anksčiau iki renovacijos. Vis tik į pastatą buvo investuoti milijonai eurų, viskas iš esmės pakeista, pertvarkyta, nudažyta ir apstatyta.

Belangėje valgykloje anksčiau valgydavo kaliniai, o dabar čia yra pusryčių restoranas. Kvepia cinamonu.

Tiesa, naktis suomiškame kalėjime ne tokia ir pigi. Dvivietis kambarys kainuoja nuo šimto iki šimto penkiasdešimties eurų. Kiek brangiau nei kituose keturių žvaigždučių viešbučiuose šiame mieste.

Minkšta dvigulė karališka lova, rašomasis stalas, televizorius, belaidis internetas, vonios kambarys su visais privalumais. Ir labai daug langų – toks yra šiuolaikinis suomiškas kalėjimas turistams.

Helsinkis ne vienintelis pasaulyje miestas savo kalėjimą pavertęs viešbučiu, tokių taip pat yra Bostone Amerikoje, Stambule Turkijoje, Oksforde Anglijoje ir net kaimyninėje Švedijoje. Kas ten žino, gal panašus likimas laukia ir Vilniaus Lukiškių?

Kaip atrodo viešnagė kamerose įrengtuose kambariuose – žiūrėkite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)