Šiuolaikiniai žmonės taip priprato prie kelionių, kad 2020-ųjų karantinas ir suirutė dėl koronaviruso jų jau nebegali sulaikyti. Daugiau nei pusmetį daug kas kentėjo ir apsiribojo keliavimu po savo šalis, tačiau kuo toliau, tuo labiau matyti, kad keliautojai bunda iš miego ir ieško, kur galėtų ištrūkti pailsėti.

Pastarosiomis savaitėmis kaip kokia superžvaigždė ėmė šviesti Kipras, save reklamuojantis kaip itin saugią vietą nuo baisios ligos. Skaičiai iškalbingi – susirgimų skaičius jau ne pirmą savaitę laikosi stabiliai mažas. „Kiekvieną dieną atsibudę tikriname užregistruotus susirgimus ir meldžiamės. Atrodo, kad mūsų maldų kažkas tikrai klausosi“, – atsidūsta Raisa Duko, Limasolio mieste daug metų gyvenanti ukrainietė.

Moters šeima kurortiniame mieste turi tris butus, kuriuos nuomoja turistams. Įprastai nuo kovo iki spalio jie visi būdavo visiškai užimti, teikdavo nemažą pelną, tačiau šiemet butai tušti. Vos vienas kitas žmogus užsisako, ir tai dažniausiai po Kiprą keliaujantys vietiniai gyventojai arba graikai, kurie mėgsta čia ilsėtis. Labiausiai Raisai trūksta rusų, britų ir vokiečių.

Buvau pirmas lietuvis, šiemet išsinuomojęs šiai moteriai priklausančius apartamentus, tačiau ne paskutinis. „Rugsėjo gale atvyks dar vieni lietuviai, spalio 2-ąją ir vėl bus lietuvių“, – sako pašnekovė ir pastebi, kad būtent atėjus rudeniui jos verslas pagyvėjo. Tiesą sakant, ne tik jos – visa sala jaučia pagyvėjimą ir pastebi naujų tendencijų, kuo šis rudens ir žiemos sezonas skiriasi nuo praėjusių. „Šiemet Kipras bus žiemos atostogų sala, žmonės iš visos Europos pas mus atvyks slėptis nuo šalčių“, – sako butus Pafose nuomojantis Andreasas Constantinou.

Stipriai sumažinę kainas už būsto nuomą kipriečiai bando prisišaukti ilgalaikių turistų ir, atrodo, jų planas gali pavykti. Prie to stipriai prisideda ir dabartinė situacija daugelyje šalių. „Nuo pavasario daug žmonių išmoko dirbti nuotoliniu būdu, kai kurios didelės kompanijos netgi skatina neiti į biurą ir viską daryti nuotoliniu būdu, todėl žmonės gali dirbti iš bet kurios planetos vietos. Tai – didžiulis pliusas mums“, – sako kiprietis verslininkas.

Jis pastebėjo, kad daug kam net nereikės pasiimti tikrų atostogų. Žmonės ir toliau dirbs, tik tai darys ne iš savo namų Hamburge, Varšuvoje ar Vilniuje, o iš saulėtos terasos ant jūros kranto Kipre. „Būtent į tokius žmones labiausiai orientuojamės. Turėti ilgalaikį svečią vienam, dviem ar net trims mėnesiams nori visi, tai užtikrins mūsų pajamų stabilumą“, – neslepia ponas Andreasas, turizmo sferoje dirbantis per dvidešimt metų. Jis drąsiai sako, kad šis sezonas – pats blogiausias iš visų, kokius tik prisimena, tačiau panikuoti dėl to nepradėjo. „O kas iš to, kam nervintis, jei šito negali pakeisti. Mes, kipriečiai, turime posakį „siga siga“, jis reiškia „lėtai lėtai“ arba „ramiai ramiai“. Tai puikiai tinka esant šiai situacijai. Lėtai lėtai, bet turistai pas mus sugrįš“, – gražia kiprietiška filosofija pasidalijo vyras.

Saloje gyvenantys lietuviai pastebėjo, kad mūsų tautiečiai į Kiprą vyksta ištisus metus. Tai, kad vasaros sezonas čia jau į pabaigą, – nesvarbu. Nuo 40 iki 25 laipsnių šilumos nukrentanti temperatūra mūsiškiams niekada nebuvo kliūtis. Netgi atvirkščiai – savarankiškai keliaujančių turistų padaugėja, daug kas net ir nenori didelių karščių, žmonės tiesiog bėga nuo vėjo ir lietaus Lietuvoje. Taigi nieko nestebina masiškai čia pradėję skraidyti žmonės iš Vilniaus, Kauno, Rygos oro uostų. Kiekvieną rugsėjį, spalį, lapkritį ir gruodį jų būdavo daug. Tik jau dabar galima pastebėti, kad šiemet gali būti dar daugiau. Tie, kas bijojo atostogauti vasaros sezono metu, dabar atsipalaiduoja ir perka bilietus, užsisako būstą ir net sumoka avansą į priekį.

Niekas nė vienoje šalyje dar negali pasakyti, koks šiemet bus spalis ar lapkritis, tik daug kas spėlioja, kad ir vėl mums teks išgyventi karantiną, vėl visi užsidarysime. Ta nežinomybė gąsdina, tačiau jau ne taip, kaip kovą ar balandį, todėl išdrąsėję lietuvaičiai iš anksto planuoja, kad jeigu jau teks karantinuotis, tai ten, kur šilčiau, ne namuose. „Tokių buvo ir pavasarį, kai užsidarė šalys. Pas mus atostogavo viena lietuvių pora, ji nusprendė namo negrįžti. Prasitęsė buto nuomą ir praleido tą laiką saloje“, – sako su atvykstančiais lietuviais daug bendraujanti Ugnė, vietinių kelionių konsultantė.

Kipre gyvenantys lietuviai tautiečius perspėja rudens ir žiemos sezonams nesirinkti tų pačių kurortų, kurie saloje būna populiarūs vasarą. Pavyzdžiui, triukšmingu naktiniu gyvenimu garsėjantis miestelis Agia Napa šiltuoju metų laiku būna kupinas gyvybės, klubuose ir baruose tiesiog netelpa žmonės, tačiau nuo spalio vidurio jame viskas užsidaro, kurortas ištuštėja. „Būstą ten susirasti tikrai lengva, tačiau gyventi bus nepatogu. Vien dėl parduotuvės ar kavinės reikės važiuoti į kitus miestelius, tai daug ką gali erzinti“, – įspėja iš Vilniaus į Kiprą persikėlusi mergina.

Tiek Ugnė, tiek su turizmu dirbantys kipriečiai ilgų atostogų vykstantiems žmonėms siūlo apsistoti didžiausiuose Kipro miestuose, kur gyvenimas nenutrūksta ištisus metus. „Tiems, kurie nori ir civilizuotos aplinkos, ir atostogų, gyvenamosios vietos reikėtų paieškoti Limasolyje arba Pafose. Čia ne tik veikia maitinimo įstaigos, grožio salonai ir pramogų vietos, pavyzdžiui, kino teatrai, bet ir gydytoją ar automobilių meistrą galima nesunkiai rasti“, – šių miestų privalumus vardija kipriečiai.

Verta pastebėti, kad, priklausomai nuo miesto, Kipre stipriai skiriasi būsto nuomos kainos. Pavyzdžiui, Limasolis yra viena brangiausių vietų saloje, ten nemažai verslo įmonių, daug finansinių kompanijų, todėl būsto poreikis didesnis. O štai Pafosas tuo klausimu ramesnis, todėl ir pigesnis. „Patys salos gyventojai šį miestą labiausiai mėgsta ir atostogauti važiuoja būtent čia“, – sako lietuvė Ugnė Gudeliauskaitė, padedanti mūsų tautiečiams nuomos klausimais.

Šią žiemą pastebima nauja tendencija – ne tik privatūs žmonės, tačiau ir viešbučiai orientuojasi į ilgalaikius turistus, vadinamus žiemos migrantais. Kai kurie didesni viešbučiai ėmė siūlyti specialius paketus tiems, kurie nori apsistoti mėnesiui ar ilgesniam laikui. „Paverskite viešbutį savo namais“, – skelbia reklamos.

Nors tokių paketų esmė yra didelės nuolaidos, vis dėlto apsistoti viešbutyje vis tiek bus brangiau nei privačiame bute ar net viloje. Per puslapį „Airbnb“ būstus nuomojantys kipriečiai linkę daryti dideles nuolaidas, nuo bendros sumos numesti ne vieną šimtą eurų, kad tik prisiviliotų svečią. Tad laimi tie, kurie moka derėtis, o čia jau pravers turguje įgyta praktika. Jeigu mokate derėtis dėl palaidinės ar braškių kilogramo, bandykite tai daryti ir ieškodami namų šiai žiemai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)