Net jeigu visiškai nesidomite dvarais – tikrai esate girdėję apie Pakruojo dvarą. Tai ne tik labai gražus statinys, tačiau ir didžiulė teritorija, kurioje nuolat vyksta renginiai ir ekspozicijos. Čia visai nesvarbu metų laikas – vasarą ar žiemą – veiksmo daugiau nei galite įsivaizduoti.

Vos tik įžengi pro Pakruojo dvaro vartus – patenki į kitą pasaulį, toks jausmas, kad iškeliavai laiko mašina arba kažkas tave ėmė ir įkėlė į senovinį filmą. Didžiulis būrys aktorių įsikūnija į įvairiausius personažus – jie vaikšto ir bendrauja su lankytojais.

Paprašiau, kad daugiau apie šią vietą man papasakotų Pakruojo dvaro senbuvis – viešbučio valdytojas Vadimas Ovčinko. Oficialiai jo pareigos čia vadinasi hofmaršalas. Vadimas rūpinasi, kad kiekvienas svečias jaustų išskirtinį dėmesį.

„Čia yra vienas lankomiausių dvarų šalyje, vienas populiariausių kultūrinio turizmo objektų Lietuvoje ir Europoje. Prieš porą metų mes buvome pripažinti kaip viena patraukliausių kultūrinio turizmo vietų Europos Sąjungoje. Viena iš 18-kos“, - dvaro pasiekimais džiaugiasi V. Ovčinko.

Dvare vienu metu dirba 70-75 darbuotojai, kurie pluša ne tik viešbučiuose, restoranuose, bet ir prižiūri gėlynus. Vien tik jais rūpinasi maždaug 20 žmonių.

Šiltuoju metų laiku čia žydi milijonai žiedų, statomos specialios skulptūros ir instaliacijos, o kai atšąla vyksta išskirtinis, jau ne tik Lietuvoje žinomas, šviesų festivalis.

„Reikėtų pas mus praleisti bent jau parą-dvi. Būtent tiek laiko reikia, kad galėtumėte viską patirti niekur neskubėdami. Ir amatininkų amatą išbandyti, ir ekskursijose sudalyvauti, galų gale neskubant pasigrožėti visu vasaros festivaliu, užsukti į bravorą, pavakarieniauti, kinu pasimėgauti, galbūt nukeliauti į mini SPA, vakare romantiškai Kruojos upėje pasiirstyti, su antrąja puse į Meilės salą nuplaukti“, - pramogas vardija hofmaršalas.

Pasaulyje vis labiau populiarėja unikalūs pramogų parkai, kuriuose žmonės gali pasijausti patekę į mėgstamus filmus, serialus ar kompiuterinius žaidimus ir net įsikūnyti į mėgstamus personažus. Panašiai yra ir čia. Jeigu tik svečias pageidauja – čia vietoje gali persirengti labai prabangiais senoviniais drabužiais.

Hošmaršalas Vadimas sako, kad kai kurie svečiai tik taip ir daro – jie dvi dienas ar net ilgiau būna įsijautę į vaidmenį. Ypač tai daryti mėgsta vyresnio amžiaus užsieniečiai: „Pakruojo dvaras yra visos dienos spektaklis, į kurį mes ir kviečiame įsitraukti visus atvykusius svečius. Dvaro aktoriai taip pat yra persirengę, todėl sukuria ypatingą atmosferą, ir žmonės drąsiau patys įsijaučia į spektaklį, patys nori persirengti 19-to amžiaus stiliumi.“

Kaip atrodo prabangus dvaro vidus ir ten įsikūręs viešbutis? Kuri dvaro vieta yra pati lankomiausia? Visa tai žiūrėkite laidoje „Orijaus kelionės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)