Motokroso žvaigždė, didžiulis motociklų mylėtojas latvis Aleksandras Nesteriukas daug metų dirbo užsidaręs garaže ir kažką patyliukais konstravo. Tarp Preilių gyventojų jau buvo pasklidę įvairiausi gandai, tačiau vyras visas kvailystes išsklaidė pristatydamas nepaprastų kūrinių kolekciją – tai įvairios metalinės konstrukcijos pagamintos iš automobilių ir motociklų detalių. Pasirodo, per keletą metų Aleksandras savo rankomis sukonstravo įvairaus dydžio robotų, šunį, aligatorių, strutį, briedžio galvą, šachmatų stalelį, šviestuvų ir t.t. Pranešimai apie tai jau kurį laiką skrieja net ir labai toli už Latvijos ribų.

Preilių miestas Latvijoje

„Nieko panašaus nėra niekur pasaulyje, tik pas mus Latvijoje. Štai šis aligatorius pagamintas iš brangių „Porsche“ detalių, tie, kas išmano automobiliuose – net negali patikėti savo akimis, kai jį pamato“, – sako garažo-galerijos „Moto Metal Revolution“ administratorė, Preilių miestelio gražuolė Tija. Ji sako, kad per dieną į mažytį miestelį atvyksta po 30 turistų ne tik iš Latvijos, Lietuvos ir Estijos, bet ir viso pasaulio. „Susidomėjimas milžiniškas, automobilistai, motociklistai vieni kitiems iš lūpų į lūpas perduoda apie tai, kas čia pas mus stovi. Aleksandro darbai nustebino visus, net ir labai tolimuose kraštuose, pavyzdžiui Amerikoje“, – sako Tija, pažįstanti garsųjį motokroso čempioną nuo vaikystės. Miestelis nedidelis, jame visi vieni kitus pažįsta.

Tija atskleidžia, kad daugiausiai dėmesio sulaukia didžiulis, žmogaus ūgio robotas pavadinimu „Nesteratorius“, primenantis kultinius fantastinius filmus. „Būtent toks ir buvo kūrėjo tikslas, kad šis robotas primintų tuos populiarius trilerių veikėjus, pavyzdžiui, Terminatorių. Prie šio roboto fotografuojasi visi, nuo mažų berniukų iki vyresnių vyrų“, – sako pastebėjusi ji. Šios vietos darbuotoja sako dažnai girdinti klausimus apie eskponatų kainas, tačiau daugelis jų nėra parduodami. „Tai išskirtiniai turtai, kad juos pagamintų Aleksandras atidavė labai daug laiko, jie jam svarbūs morališkai, todėl abejoju, kad sutiktų parduoti“, – sako Tija. Tiesa, mažesnio kalibro metalo darbus ir visokius aksesuarus čia galima įsigyti ir pakankamai nebrangiai.

Preilių miestas Latvijoje

Aprodydama garažą-muziejų administratorė įspėja, kad antrajame aukšte daug lankytojų sutrinka, nes pamato ne visai tai, ko tikėjosi. Ant sienos kabo didžiulė lateksiniais šortukais aptraukto moteriško užpakaliuko nuotrauka. Negana to, pozuotojos kojas dengia seksualios tinklinės pėdkelnės. „Tai nuostabus menas, tikrai ne erotika. Čia mūsų Aleksandras taip stipriai myli savo žmoną Aliną, kad net jos nuotrauką pakabino galerijoje“, – aiškina Tija. Sutrikau, nes nustebau. Paklausiau, kodėl ne žmonos portretas, o būtent užpakaliuko nuotrauka pasirinkta eksponavimui. „Na, jūs pažiūrėkite, ji pozuoja keturiomis, ant kelių. Jos kūnas susilieja su motociklu, tai dar vienas mūsų autoriaus meninis kūrinys“, – paprastai paaiškino.

Aleksandro garaže-galerijoje ne tik įrėmintas žmonos užpakaliukas, šalia šios nuotraukos stovi iš motociklo ir automobilių detalių sukonstruota jos figūra žmona-robotė. Tiesa, ji taip pat atrodo gana erotiškai – nuoga, nes metalinės krūtys nepridengtos. „Alinos nuostabi figūra, daug vyrų norėtų savo meilę pagerbti tokiu būdu“, – sako administratorė. Ji pastebėjo, kad prie šios moteriškos metalinės figūros taip pat mėgsta fotografuotis daug turistų vyrų.

Prieš metus atidaryta vieta – negrįžtamai pakeitė miestelio gyvenimą. Už galvos susiėmusios ir Preilių močiutės, tokio judesio savo miestelyje jos nėra mačiusios. Žmonės važiuoja ir važiuoja, visiems reikia to paties – Aleksandro Nesteriuko garažo. Mano kalbintos senjorės puikiai žino, kas ten eksponuojama, tačiau pačios savo akimis dar nieko nėra mačiusios. „Viską perskaitėme spaudoje, per televiziją rodė, labai gražu, šaunuolis vaikinas. Šiais laikais labai sunku sugalvoti kažką, ko niekas nėra padaręs, bet jam pavyko“, – savo kaimyno sėkme džiaugiasi jos. Močiutės, kasdien sėdinčios ant suoliukų priešais Aleksandro garažą-galeriją, sako dažnai sulaukiančios klausimų iš turistų, o ką dar vertėtų pamatyti Preiliuose. Jos sako, kad miestelis turi gražų parką, miškelių. Taip pat siūlo paragauti sūrio gaminamo vietiniame fabrike. „Labai norime nueiti pažiūrėti, kas ten pas Aleksandrą viduje, bet vis nerandame laiko, gal nueisime vasaros pabaigoje“, – svarsto kaimynės.

Daugiau apie neįprastą garažą-galeriją ir apie ten eksponuojamus kūrinius, taip pat apie legendinę Latvijos šovinių ir šratų gamyklą, ir žinoma apie nepaprastą pramogą Siguldoje – žiūrėkite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)