Prieš kokių penkiolika metų Amerikoje, po to Australijoje ir pagaliau Europoje prasidėjo nauja turizmo mada – įdomybių ir nuotykių ieškoti ten, kur jų paprastai nebūna. Mažuose, visų pamirštuose miesteliuose, kaimuose ir net vienkiemiuose ėmė rastis visokie išskirtiniai projektai. Ir tai toli gražu ne kaimo turizmas, tai kur kas įdomiau.

Mūsų kaimyninėje Latvijoje taip pat išplito šita mada, todėl kai keliausite po šią šalį siūlau žvalgytis ne tik į didžiuosius miestus ir populiariuosius kurortus, bet kur kas giliau.

Vienas įdomiausių projektų gimė populiaraus Latvijos televizijos laidų vedėjo Mārio Olte galvoje. Šis vyras – mokslininkas, biologas tapęs kelionių žurnalistu. Per kelis dešimtmečius Maris įvairiuose kanaluose ir internete turėjo ne vieną televizinį šou, o dabar jis ramiai gyvena mažyčiame Ērgļi miestelyje.

Šią vietą Maris pasirinko todėl, kad čia gimė ir augo, tačiau vėliau išvyko į sostinę Rygą, ten ir tapo žvaigžde. Atėjo toks laikas, kai šlovė vyrą ėmė varginti, norėjosi nuo visų pasislėpti ir štai jis čia. Kelionių žurnalistas nusipirko seną, nebenaudojamą geležinkelio stotį – tokį baisų apleistą pastatą ir iš jo padarė labai madingą vietelę turistams.

Stiklinės valtys Latvijoje

Senosios stoties viduje – zona poilsiui, nedidelė kavinukė, biblioteka, erdvė nedideliems renginiams. „Tai dar ne viskas – aplink stoties pastatą bus dar keli nauji projektai“, – sako Maris. Tačiau pats svarbiausias dalykas, kuo ši TV žvaigždė labiausiai didžiuojasi, yra už 400 metrų nuo stoties pastato. Ten, kur atrodo nieko nėra, tik – bruzgynai, slepiasi nepaprasto grožio ežeras, kurį kažkodėl latviai tiesiog pamiršo. „Ilgus metus ten nieko nevyko, nei kas nors maudėsi, nei žvejojo. Tarsi ežeras neegzistuotu“, – prisimena Maris ir sako, kad jam suskaudo širdį.

Šiame ežere laidų vedėjas sugalvojo turistams pasiūlyti unikalią paslaugą – pasiplaukiojimus stiklinėmis valtimis su skaidriu dugnu. Maris aiškina, kad jos reikalingos ne tik dėl ypatingų pojūčių, bet ir tam, kad plaukimo metu turistams garsusis biologas galėtų pasakoti apie augalus ir gyvūnus, gyvenančius ežere.

„Kadangi žmonės šio ežero ilgai nenaudojo ir jame neplaukiojo – prisiveisė daug žuvų ir kitokių gyvūnų, yra kelios labai pavojingos vietos, kur veisiasi tūkstančiai dėlių, ten siūlau rankų nekaišioti“, – šypsosi laidų vedėjas. Taip pat jis pastebi, kad ežere galima pamatyti daug išskirtinių augalų.

Maris sako, kad šiuolaikiniai žmonės susikoncentravę į nesvarbius dalykus ir plaukiodami ežerais visi galvoja tik apie nuotraukas socilianiams tinklams ar apie apie tai, kaip išgerti šampano. O tai, kad po mumis vandenyje slepiasi nepaprastas pasaulis – daug kam net nešauna į galvą. Todėl jo tikslas – pakeisti žmonių požiūrį.

Stiklinės valtys Latvijoje

Savo projektui – prikelti mirštantį miestelį Maris paaukojo visas šeimos santaupas, negalvodamas ar tai tikrai atsipirks. Jis sako, kad visai ne čia esmė, ir juokiasi, kad pinigai, tiesiog gulintys banko sąskaitoje, neatneša laimės. „Juos reikia išleisti svajonėms, tai ir padariau“, – šypsosi visoje Latvijoje be galo mylimas biologas.

Stiklinės valtys nėra Mario išradimas. Jas jis per pažįstamus surado Jungtinėse Amerikos Valstijose ir užsisakė į savo nedidelį ežeriuką. „Skaičiuojant su visomis išlaidomis, su muitais ir kitais mokesčiais – viena valtis kainavo apie 2000 dolerių. Tai nėra pigi transporto priemonė, bet labai ypatinga“, – sako jis.

Apie kiekvieną augaliuką, esantį ežere, biologas gali pasakoti ilgas valandas, ir svarbiausia – žmonėms tai patinka, net ir tiems, kurie visiškai nesidomi flora ir fauna. Maris moka pasakoti paprastai, kad būtų aišku kiekvienam. Tačiau, pradėjęs reklamuoti savo paslaugas, jis susidūrė su keistu netikėtumu – turistai mielai sutinka mokėti 10 eurų už valčių nuomą, tačiau už gido paslaugas pinigų leisti nenori. „.Nusispjoviau, jeigu nenori mokėti, tegu nemoka, aš vis tiek, tiems, kurie nuomojasi mano valtis – nemokamai pravedu ekskursijas. Nes aš visada bijau, kad tu imi knygą ir matai špygą, yra toks pasakymas. Ir štai ta knyga, ji tokia įdomi ir skirtinga, kad noriu, jog žmonės tai suprastų“, – iš visos širdies kalba mokslininkas ir laidų vedėjas.

Kaip atrodo Mārio Olte stiklinės valtys ir tas ypatingas ežeras, galite pamatyti naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje iš Latvijos. Taip pat laidoje pasakojama apie nedidelį kaimą miškuose, kuriame veikia labai prabangus viešbutis ir vienas geriausių Latvijos restoranų. Trečioji „Orijaus kelionės“ istorija iš Latvijos – apie medžių ūkį, kuriame iš medžių gamina ne baldus ir ne malkas, o maisto produktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)