Ach, kaip būtų gerai Lietuvoje turėti kažką panašaus į Barseloną – kažkada pasvajojau. Nes šis Ispanijos miestas – man pats mylimiausias Europoje. Paaiškinti kodėl, nesunku: Barselona – puikus pavyzdys, kaip visi rimti ir sudėtingi didmiesčio reikalai gali susilieti su tuo ypatingu atostogų jausmu ir nuotaika. Barselonoje yra visko, ko tik gali geisti turisto širdis: nuo didelių prekybos centrų ir mažyčių senamiesčio parduotuvėlių, puikių barų bei restoranų gurmanamas iki nuostabių muziejų, galerijų, teatrų ar to, ko labiausiai reikia atostogautojams – paplūdimių, parkų ir promenadų. Barseloną smagu aplankyti bet kokiu metų laiku, net jeigu ir lyja.

Taip jau pasaulyje susiklostė, kad patys mylimiausi ir turistų lankomiausi miestai yra didmiesčiai prie jūros. Lietuvoje mes tokį turime tik vieną – Klaipėdą, todėl noriu jums įrodyti, kad mūsų uostamiestis turi visko, ko reikia, kad taptų lietuviška Barselona.

Vienintelis Klaipėdos trūkumas, kad mes patys lietuviai ją dažnai pamirštame ir nuvertiname. Net ir dabar – vasaros sezono metu – poilsiautojai renkasi Palangą, Šventąją, Nidą... Nuvažiuoja į kurį nors paminėtą kurortą didelė trijų vaikų šeima ir skundžiasi, kad kurortinės kainos kandžiojasi, kad per brangu. O tai, kad šalia esančioje Klaipėdoje jau vien viešbučiai yra gerokai pigesni – nepastebi. Ką ten viešbučiai – uostamiestyje galima visai pigiai išsinuomoti butą ar net kotedžą, kuriame tilptų šešių asmenų ar net didesnė kompanija.

Štai jums kainos liepos mėnesio pabaigai ir rugpjūčiui: svetainėje „Booking.com“ pigiausią kambarį už 23 Eur nakčiai dviems asmenims man pavyko rasti svečių namuose „Little Amber Guest House“, už panašią sumą nakvynę siūlo ir kiti svečių namai bei moteliai.

Jeigu galite sau leisti daugiau, prašom: trijų žvaigždučių viešbutis „Bohema“ už naktį dviviečiame numeryje prašo 47 Eur. Prabangesni, keturių žvaigždučių viešbučiai, tokie kaip „Ararat“ ar „Navalis“ nakčiai dviems asmenims kainuoja tarp 50-60 Eur. O tiems, kas ieško kažko ypatingesnio ir įdomesnio – siūlau rinktis Klaipėdos naujieną, stilingu interjeru išsiskiriantį, ką tik naujai atsidariusį ir naują sistemą (jokio kontakto su personalu) įsidiegusį viešbutį „Dunetton“, už numerį dviems asmenims čia prašoma 68 Eur. Jeigu mėgstate apsistoti apartamentuose, siūlau rinktis labai gražius „Jono kalnelio apartamentus“ senamiestyje, jų kaina nakčiai – 72 Eur. Už panašią kainą galite apsistoti ir „Smiltynės jachtklube“, tiesiai ant marių kranto, kaina dviems asmenims – 75 Eur.

Klaipėda

Paplūdimių mylėtojams taip pat vien tik privalumai. Net ir tomis dienomis, kai kurortuose būna maksimali apgultis – Klaipėdoje visada rasite daugiau laisvos vietos, nereiks kovoti dėl ploto savo rankšluostukams. Sunkiausia užduotis, kurį iš paplūdimių pasirinkti – Giruliai, Melnragė, Smiltynė. Vienareikšmiškai pasakyti, kuris iš jų yra pats geriausias – negali niekas, kiekvienas klaipėdietis turi savo mėgstamą vietą ir ją gina. Todėl idealiausias variantas per atostogų savaitę kasdien išbandyti vis kitą, taip patys įvertinsite, kas labiausiai patiko, ir kitais metais galėsite sugrįžti. Mano asmeninis favoritas yra Smiltynės paplūdimys, man jis atrodo ir pats ramiausias iš visų. Gal dėl to, kad norint ten nukakti – reikia pasinaudoti keltu. Ne visiems tai priimtina, o man atvirkščiai – romantiška ir įdomu. Net sakyčiau – tai Klaipėdos privalumas prieš Vilnių. Visada, kai iš Senosios perkėlos keliuosi į Smiltynę, prisimenu savo patį pirmąjį plaukimą vaikystėje. Tada tas nedidelis keltas atrodė kaip gigantiškas laivas, o ir jaudulio buvo. Persikėlimo bilietas į abi puses žmogui kainuoja 1 Eur.

Smiltynėje, prieš paplūdimį arba po jo, galite ir pasikultūrinti. Visų pirma, privalau rekomenduoti aplankyti moderniai atsinaujinusį legendinį Jūrų muziejų ir Delfinariumą šalia jo. Visada sakau, kad tokios vietos neturi amžiaus limito. Vaikai į ruoniukus, pingvinukus ir kitus jūrų gyvūnus žiūri vienomis akimis, o suaugę – kitomis. Kiekvienas randa, kuo nustebti ir pasidžiaugti. Tiesą sako muziejaus darbuotojos, kad pasinėręs į Jūrų muziejaus gelmes, žmogus tarsi pabėga nuo savo kasdienybės į kitą pasaulį, o pabendravęs su jūrų gyvūnais, kiekvienas iš mūsų tampa mielesnis. Jie nuima bet kokį irzlumą ir piktumą, kaip kokie stebuklingi vaistai. Įėjimas į akvariumą ir muziejaus ekspozicijas suaugusiems kainuoja 10 Eur, mokiniams, studentams ir vaikams nuo 4 metų – per pus pigau – 5 Eur. Tiek pat kainuos ir įėjimas į delfinų šou, jam reikia atskiro bilieto.

Svarbu žinoti, kad norint patekti į Delfinariumą, reikia iš anksto pasižiūrėti, kokiu laiku vyksta pasirodymai ir geriausia internetu įsigyti bilietus, kad atvykus prie durų vėliau netektų skėsčioti rankomis, kad jums neliko vietos.

Nuo kelto iki muziejaus galite nueiti pėsčiomis – tai truks apie 10-20 minučių, priklausomai kokiu greičiu judate. Taip pat galite važiuoti specialiu traukinuku, arba rinktis prabangesnį variantą – žirgo traukiamą karietą. Įprastai už gana trumpą pasivažinėjimą prašoma 25 Eur, tačiau turėkite omenyje, jeigu nėra daug žmonių ir prie karietų nestovi eilė – galite laisvai derėtis. Kaina stebuklingai gali sumažėti iki 20 ar net 15 Eur.

Klaipėda

Eiti pėsčiomis irgi apsimoka, nes vos už kelių metrų nuo perkėlos galite aplankyti dar vieną, kur kas mažiau išreklamuotą vietą. Smiltynėje, viena latvių kompanija pastatė egzotišką tropinių drugelių muziejų. Dviejuose kupoluose plasnoja šimtai ryškių, spalvotų Pietų Amerikos, Azijos ir Afrikos drugių. Įdomiausia, kad žmonių jie visai nebijo, todėl skraido tiesiai palei nosį, arba net nutūpia ant lankytojų galvų ar pečių. Tiesa, juos nufotografuoti skraidant – gana sunku, nes plasnoja pakankamai greitai, vos spėji nusitaikyti ir paspausti mygtuką – jau žiūrėk nuskrido. Tačiau muziejuje yra kelios vietos, kur drugeliai tupi ant egzotiškų vaisių, tarsi specialiai pozuodami, tad tikrai išeisite pasidarę gražių nuotraukų. Šis muziejus ypač patiks vaikams, romantikams ir socialinio tinklo „Instagram“ vartotojams, garantuotai – nuotraukos su drugeliais surinks daug patiktukų. Muziejaus „Smiltynės drugeliai“ bilieto kaina suaugusiems – 4,5 Eur, vaikams nuo 4 iki 18 metų – 2 Eur, studentams – 3,5 Eur.

Dar viena vieta Smiltynėje tarp drugelių ir delfinų – laivų veteranų ekspozicija, kur visiškai nemokamai galima pasmalsauti po senus, jau nenaudojamus žvejybinius laivus. Šalia laivų nuolat galite sutikti „Smiltynės močiučių“ – tai senjorės, parduodančios namų gamybos desertus – į triubelę susuktus vaflius. Jų pardavimų taškai yra visoje Smiltynėje, prie perkėlos, paplūdimyje ir prie senųjų laivų. Daugiau nei dvidešimt metų vaflius kepanti ir parduodanti Konstancija garantuoja už kokybę ir rekomenduoja ragauti ne tuščiavidurį vaflį už 1 Eur, o dvigubai brangesnį – su karamelinio kremo įdaru už 2 Eur. Tiesa, kremo ten nėra labai daug ir vafliai gana sausoki, tačiau tai Smiltynės klasika. Konstancija sako, kad toks desertas Klaipėdoje vadinamas „Smiltynės pasaka“. Ne tik pasisotinate, bet ir paremiate močiutes. Dviguba nauda.

Lietuviškoje Barselonoje – Klaipėdoje – rekomenduojama užsisakyti pasiplaukiojimus įvairiomis vandens transporto priemonėmis. Galite išsinuomoti paprastai atrodantį laivelį, galite rinktis prabangią jachtą, viskas priklauso nuo norų ir galimybių. Vienas įdomiausių pasiūlymų – užsisakyti specialią žvejybos iškylą jūroje. Senojoje perkėloje prišvartuota daug mažų laivelių su specialiais pasiūlymais. Žvejyba visai dienai, žvejyba kelioms valandoms, žvejyba anksti ryte ar vėlai vakare – renkatės jūs. Tiesa, kapitonai iškart įspėja, kad šiuo metu labai daug iš žuvies gaudymo klientai nesitikėtų: „Prastai kimba, nebent šiaip patinka meškerę įmerkt, pakaifuot jūroje“, – man aiškino laivo „Gundiga“ kapitonas. Anot jo – geriausias laikas tokioms iškyloms yra sausio mėnuo, per stintų sezoną.

Kad pajaustumėte laivybos dvasią – lipti į laivą ar juo plaukti nebūtina, daug kas tiesiog vaikšto tarp senosios perkėlos ir kruizinių laivų terminalo – tai industrinė, bet labai romantiška vieta. O jeigu vaikščioti tingite, galite prisėsti užkasti čia esančiuose baruose „Penn station”, „Meat lovers Klaipėda” arba išbandyti naują vietą – kiemelį pavadintą „Hofas“, ten stovi keli maisto vagonėliai ir baras. Hof – vokiškai reiškia kiemą, tikriausiai ne veltui šios vietos įkūrėjai pasistengė, kad atmosfera čia būtų neįpareigojanti, tarsi savo namų kiemelyje, kur gali daryti ką nori, atrodyti kaip nori. „Hofe“ jausmas kaip kokiam Berlyne, pačiame centre stovi nedidelis senas laivelis, aplink didžiuliai sandėliai, taip pat stovi scena, ant kurios kartais vyksta koncertai. Klaipėdos jaunimas šią vietą labai greit pamilo ir jau vadina miesto širdimi. Todėl aplankyti ją, bent pasidairyti ar trumpam pasėdėti – privaloma.

Klaipėda

Ten pat, netoli senosios perkėlos galite surasti ir pirmąjį Klaipėdoje populiariojo angliško patiekalo „fish & chips“ kioską „Neptūno žuvys“, kuriame prekiaujama kepta menke ir gruzdintomis bulvytėmis. Taip ilgai laukiau, kol šis visame pasaulyje populiarus skanėstas atsiras uostamiestyje, pagaliau sulaukiau. Tie, kas buvo Didžiojoje Britanijoje, puikiai žino, kad žuvis su bulvėmis ten daug populiariau už mėsainius, dešrainius ar kebabus. Beje, reikia pagirti klaipėdiečius – jų ruošiamas patiekalas yra puikios kokybės ir svarbiausia – skanus. Didelė porcija, kurios laisvai užteks dviems žmonėms kainuoja 6,5 Eur.

Šalia stovi kitas kioskas, kur jaunutė mergina parduoda šviežiai išrūkytą žuvį. Šią vietą pajausite iš ryškaus kvapo sklindančio aplink. Pardavėja pasigyrė, kad toje pačioje vietoje produkcija ir rūkoma, todėl klientai dažnai nusiperka dar karštą žuvį, tik ištrauktą iš rūkyklos. Tik čia kainos aukštesnės, nei legendiniame Klaipėdos žuvies turguje Taikos prospekte.

„Naujasis turgus“ taip vadinasi ši vieta, kurioje nuo 1989-ųjų metų kasdien susirenka kelios dešimtys šviežios, rūkytos, marinuotos, keptos ir konservuotos žuvies pardavėjų. Dvidešimt metų turguje dirbanti Sigita sako, kad niekur kitur Lietuvoje nėra tokio didelio pasirinkimo ir tokių žemų kainų. Būtent todėl čia apsiperka ne tik klaipėdiečiai, bet ir tie žmonės, kurie atostogauja pajūryje . „Visada sakau, kad žuvį reikia pirkti ne kurortuose, o pas mus, taip bent jau bus garantija, kad viskas šviežia ir kokybiška, be to sutaupysite nemažai pinigėlių. Klaipėda juk visiems pakeliui, ir tiems, kas atostogavo Nidoje, ir tiems, kad važiuoja iš Palangos“, – pas save vilioja Sigita. Tarp jos klientų – ir daug restoranų šefų, kurie šiame turguje perka produktus.

Klaipėda

Tarp įdomiausių prekių ši pardavėja išskiria lašišos traškučius, kurių kilogramas kainuoja 15 Eur, tokia pati ir išskirtinai atrodančių menkės ikrų kaina. Sigita išduoda, kad populiariausia prekė turguje yra rūkyti karšiai ir aštuonkojai. „Anksčiau aštuonkojų lietuviai visai nežinojo, o dabar juos visi labai mėgsta, nespėja vežti, kiek daug perka“, – sako ji.

Jau daug metų visiems esantiems pajūrio zonoje rekomenduoju Klaipėdą aplankyti vien dėl puikių šio miesto restoranų. Aukštos kokybės restoraninis maistas čia šiek tiek pigesnis nei Vilniuje ar Kaune. Vakarieniauti arba pietauti siūlau štai šiose vietose: kepsnių restorane „Momo grill“, išskirtinėje picerijoje „Baltos lėkštės“, pusiau armėniškame, pusiau lietuviškame restorane, kur galite gauti ir šaltibarščių, ir kaukazietiškų patiekalų – „Pepper Grey“. Šioje vietoje visada labai greitas aptarnavimas, puiki maisto kokybė ir nuostabus šeimininkas Armen Manykyan – visada pats eina pas svečius, juos kalbina, jeigu reikia – duoda rekomendacijų.

Karštai rūkytos silkės sumuštinių nueikite paragauti į „Storą katiną“, nuo senų laikų klaipėdiečiai sako, kad skaniausi šonkauliukai jų mieste yra restorane „Skandalas“. Pernai Klaipėdoje atsidarė uzbekiško plovo vieta „Urzaa“, geriausiais uostamiesčio mėsainiais giriasi baras „Dock“, o sušių visi rekomenduoja paragauti sušinėje „Kanpai“.

Jeigu tik norite kažko labai ypatingo arba turite progą atšvęsti, privalote užsukti į nuolat geriausių Lietuvos restoranų sąrašą papuolančius – „Monus“. Tai šiuolaikinės europietiškos virtuvės vieta. Mano nuomone – Klaipėdos restoranų lyderis.

Tarp ypatingų Klaipėdos vietų kiekvienas miestietis būtinai išskiria ir barą „Senamiestis“, kuriame kelis dešimtmečius kepami ypatingi sūrio piršteliai. Tai tokios pailgos spurgos su sūrio įdaru. Nepaprastai riebu ir skanu, kaloringa, nuodėminga, bet norisi dar ir dar. Štai todėl prie šio baro visuomet stovi eilė valgytojų, o kai žmonės gauna staliuką, iškart užsisako dvi lėkštes pirštelių. Viena porcija jų kainuoja 4,5 Eur.

Praėjusį rudenį Melnragės paplūdimyje, buvusiame saugumiečių žvalgybos namelyje, atsidarė nauja, labai romantiška ir stilinga vieta „Baltas ruonis“ – tai pati geriausia vieta stebėti saulėlydžius, nes matysite ne tik Baltijos jūrą, bet ir Klaipėdos molą, bei uosto vartus, pro kuriuos nuolat pirmyn ir atgal kursuoja milžiniški laivai.

Klaipėda

Kiekvieną vakarą „Baltame ruonyje“ būna užimtos visos vietos, žmonės jas rezervuoja iš anksto, kad tik galėtų mėgautis tuo nuostabiu vaizdu, kurio nėra niekur kitur Lietuvoje. Tiesa, dėl didžiulio populiarumo čia kiek stringa maisto paruošimas, dažnai tenka ilgokai palaukti arba iš padavėjos išgirsti, kad kažkas iš patiekalų jau baigėsi. Nieko tokio, už ypatingą aplinką jiems atleidžiama viskas. Net jeigu nenorite valgyti – aplankykite šią vietą ir palydėkite saulę.

Melnragės paplūdimys turi ir dar vieną išskirtinę vietą – tai vienintelis Lietuvoje sporto klubas ant jūros kranto „Golden gym“. Sportuoti čia gali visi, kas tik ateina, ir tai nieko nekainuoja. Po stogu stovi daugybė įvairių, skirtingoms raumenų grupėms reikalingų prietaisų, kabo bokso kriaušė, sudėti svarmenys. Šią vietą prieš daug metų įkūrė vienas klaipėdietis sporto entuziastas, o šiemet „Golden gym“ prižiūrėti ir administruoti ėmėsi garsus reperis Vytautas Medineckas – Ironvytas. Jis ir pats dažnai čia sportuoja, pasikviečia garsių draugų, bei rengia įvairius turnyrus. Dar viena vieta, kuri labai primena Barseloną.

Kad vizitas Klaipėdoje įsimintų dar labiau, siūlau ypatingą atrakciją Danės upe, kurią prieš kelis metus sugalvojo ir įgyvendino klaipėdietis Janis Žekanis. Šis vyrukas pats savo rankomis gamina labai stilingas, medines kanojas „Wet Weim” ir siūlo jomis naktinius pasiklaukiojimus po uostamiesčio centrinę dalį. Viskas prasideda temstant, kai Janis praveda instrukciją, kaip valdyti kanoją. Turėkite omenyje, kad tai kardinaliai skiriasi nuo baidarių, tačiau tikrai nėra sunku, galima išmokti per dešimt minučių. Šios ypatingos pramogos kaina žmogui – 20 Eur. Iš upės miestas tikrai atrodo, kitoks, nei vaikštant gatvėmis. Tikriausiai todėl daug žmonių kanojomis nori plaukti dar kartą, ir atsiveda savo draugus.

Šio vasaros sezono naujiena ir kita turistinė atrakcija – tai ekskursijos įvairiomis Klaipėdos gatvėmis su profesionaliais gidais ir pantomimos teatro aktoriais. Jos vyksta kiekvieną vasaros penktadienį, vis po skirtingas gatves: Liepų, Danės, Žvejų ir t.t. Norint ten patekti – būtina išankstinė registracija.

Klaipėda nėra tiesiog didelis miestas. Tai didelis miestas prie jūros, su paplūdimiais, laivais, romantiškomis pakrantėmis ir nuostabiomis vietomis saulėlydžiams stebėti, todėl čia galite praleisti nuostabias atostogas.

O kitą savaitę DELFI Kelionėse pristatysiu – Šiaulius, kuo ypatingas Saulės miestas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)