Antroji kelionės dalis (pirmą dalį skaitykite ČIA) skirta mažesnėms, Lietuvoje mažai žinomoms latviškoms vietoms. Kitaip sakant – nematomai Latvijos pusei. Noriu parodyti, kokių grožybių ir įdomybių čia slepiasi.

Maršrutą specialiai sudariau taip, kad visas vietas būtų galima apvažiuoti per vieną savaitgalį, o jeigu skubate – net ir per vieną dieną. Pradėsime nuo pajūrio pusės ir baigsime netoli Lietuvos sienos, ties Biržais.

Ar Jums yra tekę eiti gatve ir staiga atsidurti prie pačios jūros kranto? Jei ne, tada važiuokite i Paviluostą ar Kablio ragą, kaip jis kažkada vadintas. Sakoma, kad čia yra daugiausia saulėtų dienų metuose. Pro Paviluostą teka Sakos upė, kuri yra viena iš trumpiausių (tik 6 km) ir giliausių upių Latvijoje (vietomis gylis siekia net 11 m).

Latvijos vakaruose esantis senas žvejų miestelis išgyvena tikrą atgimimą. Čia atsidarinėja naujos kavinukės, nedideli viešbutukai ir svečių namai, atsiranda vis daugiau vandens pramogų. Vieni gaudo vėją, kiti skrodžia per bangas.

Išalkus verta apsilankyti mažame Paviluostos ūkininių turgelyje. Čia viskas atkeliauja iš nedidelių vietinių ūkių, daug ką šeimininkės pačios gamina savo namuose ir savaitgaliais čia parduoda. Įdomu, kad čia galima rasti ne vieną, Lietuvoje nematytą gaminį, pavyzdžiui, ypatingą latvišką delikatesą iš morkų, labai populiarų šiame Kuržemės regione.

O dabar noriu jums pristatyti kitą – nedidelį, bet tikrai išskirtinį Latvijos miestelį Kuldygą. Daug kas, atvykęs čia pirmą kartą sako, kad šita vieta kažkuo primena Prancūziją. Kuldyga įsikūrusi Ventos upės pakrantėje, 155 km nuo Rygos. Senamiesčio istorinis centras Ventos senvagėje įtrauktas į UNESCO nacionalinį sąrašą, o gamta čia ne tik viena iš vaizdingiausių, bet ir viena šilčiausių Latvijoje. Turistai itin mėgsta Riežupės gamtos parką su paslaptingomis Hercogo Jokūbo smėlio olomis ir vaizdinga Riežupės vaga. Būtent dėl senovinių, siaurų Kuldygos gatvelių šį miestelį daug kas lygina su Prancūzija. Dar sakoma, kad tai viena fotogeniškiausių vietų Latvijoje.

Šiame miestelyje būtinai apsilankykite apžvalgos aikštelėje, iš kurios matosi pats svarbiausias Kuldygos objektas – Ventos upės krioklys, dar vadinamas Ventos slenksčiu. Tai plačiausias natūralus krioklys Europoje (249 m), apie kurį sukasi nemažai legendų ir istorinių įvykių. Dėl Hercogo Jokūbo išgudrautų žuvies žvejojimo priemonių slenkstyje senovėje Kuldygą vadino miestu, kuriame lašišą gaudo ore.

Pastebėjau, kad Latvijoje klesti vietinis turizmas, jaunimas važinėja po savo šalį ir ieško įdomių vietų. Pavyzdžiui, mūsų sutiktos merginos – visuose miesteliuose, kuriuos aplanko – surengia tokius improvizuotus šokius. Be jokios progos, be jokio tikslo, tiesiog šoka ir džiaugiasi gyvenimu.

Kokių dar išskirtinių vietų poilsiui ir nuotykiams Latvijoje rado Orijus – žiūrėkite laidoje „Orijaus kelionės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)