Įspūdingas Gamara turgus yra didžiausias visoje Pietų Amerikoje. Jame yra visas skyrius, skirtas netradicinei medicinai, juodajai magijai, ir, be abejo, Pietų Amerikos šamanams.

Šamanizmas šioje šalyje yra labai rimta ir daugumos žmonių gerbiama sritis, apie kurią net bijoma juokauti.

Peru užima antrą vietą pasaulyje pagal joje esančių ir aktyviai veikiančių šamanų skaičių. Šioje srityje pirmauja tik Indija.

Kadangi dauguma perujiečių iki šiol neturi galimybės naudotis gydytojų paslaugomis ar mums įprasta, vakarietiška medicina, nemažai vietinių, ištikus bėdai, pagalbos kreipiasi būtent į šamanus. Prašo išgydyti senoviniais būdais, iš gamtos surinktais augalais, o kartais tam naudojamais gyvūnais.

Šioje vietoje verta prisiminti, kas nutiko Kinijoje, Uhano mieste, kai vietiniame turguje medicinai buvo naudojami keisti laukiniai gyvūnai. Koronavirusas, pasaulinė pandemija. Tiksliau tragedija.

Orijus savo kelionių laidoje perspėja, kad į viską, ką išgirsite ir pamatysite reportaže apie šamanus, žiūrėkite kritiškai ir net nemėginkite to kartoti namuose. Beje, tą patį sako ir patys vietiniai šamanai. Be priežiūros to negalima kartoti.

„Mano bičiulis Chorchė sako, kad turguje prie pirkėjų gali lysti visokios įtartinos, šamanėmis save vadinančios moterys, tačiau jomis pasitikėti neverta. Geri šamanai, kaip sako jis, patys į akis nelenda, reikia jų gerai paieškoti. Chorchė rinko rekomendacijas ir pagaliau, mes patekome pas vieną ypatingą poną, kuris, beje, nuolat rodomas įvairiose televizijos laidose visoje Pietų Amerikoje. Yra daug tikinčių, kad šis ponas geba stebuklingai gydyti. Prisiliečia, kažką pabarsto ant galvos, duoda išgerti ir sako, kad tai medicina“, – laidoje „Orijaus kelionės“ pasakoja žurnalistas.

Garbaus pono priimamasis tikrai nėra pačioje patogiausioje ir erdviausioje turgaus vietoje, bet jis dėl to nė kiek nesijaudina. Klientai irgi nesiskundžia, atvirkščiai – žmonės tik džiaugiasi čia papuolę ir gavę jo prisilietimą.

Tiesą sakant, visą tai, ką savo nedidelėse valdose demonstruoja šamanas – primena šiokį tokį šou turistams. Juk daug kas atvyksta tikėdamiesi pamatyti magiją, visokių antgamtiškų dalykų. Štai tą jis ir rodo, o jau tik nuo kliento priklauso, tikėti tuo, ar ne.

Dar vienai šamanei, taip pat labai populiariai Peru, žmonės siunčia savo nuotraukas iš viso pasaulio ir prašo, kad ši juos per atstumą atkerėtų nuo visokių užkeikimų.

Jos darbo vietos interjeras nenusakomas, visos detalės – baugina ir stebina. Šamanė išsikabinusi galingiausių pasaulio vyrų portretus, įvairiausių pasaulyje nutikusių katastrofų ir nelaimių nuotraukas.

Ši šamanė garsėja tuo, kad gali pasakyti ateitį. Tai ji daro kokos lapų dėka. Lapus naudoja vietoj kortų, juose perskaito kažkokią nežemišką informaciją, kurios mums, paprastiesiems nesuprasti.

Laidoje „Orijaus kelionės“ pamatysite kaip atrodo šamanų burtai, ką jie išpranašavo Orijui ir kokius keistus patiekalus valgo peruiečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)