Sunku paaiškinti, kas čia lietuviams nutiko, bet, kai portalas Delfi pranešė apie tai, kad Lenkijoje bus atidarytas didžiausias vandens parkas Senajame žemyne, susidomėjimas buvo toks didelis, kad iš šono stebint sunku ir patikėti. Lyg Vilniuje ir Druskininkuose neturėtume vandens parkų. Turime, ir nepasakyčiau, kad jie pas mus būtų perpildyti. Tačiau, matyt, visada taip yra – labiau vilioja tai, ką turi kiti, labiau traukia tai, kas pavadinta didžiausiu ir įspūdingiausiu. Žmonės vieni su kitais dalijosi minėta naujiena ir iškart dėliojosi planus, kada vyks aplankyti naujos vietos. Vasario 20-oji, parko atidarymo diena, buvo laukiama ne tik Lenkijoje, bet ir Lietuvoje.

Prieš dvi savaites tai įvyko, pagaliau! 529 kilometrai nuo Vilniaus, 480 kilometrų nuo Kauno, arba tiesiog 40 kilometrų nuo Varšuvos, važiuojant link Lenkijos viduryje esančios Lodzės, nedideliame ir iki šiol niekuo negarsėjusiame kaimelyje Wrecza, buvo atidarytas „Park of Poland Suntago“. 70 tūkst. kv. metrų plotą užimantis parkas savo dydžiu iškart nuskynė karūną iš Vokietijoje, netoli Brandenburgo, esančio „Tropical Island“ (plotas – 66 tūkst. kv. metrai) ir oficialiai tapo pačiu didžiausiu ir, žinoma, įspūdingiausiu. Galime pasveikinti, puikus ėjimas, 4 tūkstančiai kvadratinių metrų pelnė titulą, kuris reklamuoja parką ir skleidžia žinią apie jį visoje Europoje.

Pirmomis savaitėmis, ypač savaitgaliais, papulti į šią naują vietą buvo neįmanoma misija. Lenkai iš anksto išpirko bilietus ir, kaip skelbė vietos spauda, žmonių kiekis buvo toks didelis, kad veiksmas viduje labiau priminė ne linksmybes, o nevaldomą chaosą. Žmonės vieni su kitais trynėse užpakaliais, lipo ant kulnų, stumdėsi, pykosi, nepasidalijo vietų ir panašiai. Tai šalyje sukėlė didžiulį skandalą. Didžiausi laikraščiai ir naujienų portalai puolė smerkti „Suntago“ parką. Keli vietiniai korespondentai nepatingėjo ir suskaičiavo dešimtis dalykų, kas, jų manymu, dar iki galo neišbaigta ir neparuošta lankytojams. „Ne pasididžiavimas, o gėda“, – nuskambėjo tokios antraštės. Socialiniuose tinkluose tarp lenkų plito parko trūkumus pabrėžiančios nuotraukos.

Nemeluosiu, perskaitęs visą tą baisią informaciją galvojau, kad parkas bus klaikus ir vietoj linksmybių turėsiu išbandymą savo nervų ląstelėms. Lūkesčiai buvo patys mažiausi, netgi sukalbėjau maldelę, kad nenutiktų jokių baisių traumų, nes keliuose lenkiškuose portaluose būtent taip ir rašė: „Žmonės tame parke netelpa, todėl čiuožinėti vandens kalneliais nesaugu ir galima susižaloti.“ Sutikite, ne pats maloniausias perspėjimas.

Tikriausiai visa ta antireklama suveikė, nes praėjusį savaitgalį, dešimt dienų po atidarymo, žmonių kiekis stipriai apmažėjęs, aikštelė, kur telpa 2,5 tūkstančio automobilių, buvo tik pusiau pripildyta. Atvažiavęs net išsigandau, kad gal uždarė parką skubiai remontuoti, juk, pagal visus tuos perspėjimus, turėjo būti absoliutus balaganas, bet tvyrojo ramybė.

Nustebino tai, kad ne vienas aš toks drąsus, galimų pavojų nepabūgęs lietuvis. Aikštelėje greta lenkiškų automobilių stovėjo keli su vokiškais numeriais ir labai daug lietuviškų.

Bijodamas, kad esant tokiam dideliam susidomėjimui atvažiavęs į parką bilieto negausiu, pasirūpinau juo iš anksto, pirkau internetu, oficialioje parko svetainėje. Akivaizdu, kad tą padarė daugelis lankytojų, nes prie kasų (jų, beje, labai daug ir visos veikiančios) nebuvo jokios eilės. Ką čia eilės, prie kasų išvis nebuvo žmonių, o tai dar labiau nustebino. Kai tikiesi chaoso, o matai tokį vaizdą, tikrai gali pagalvoti, kad gal ne visai ten atvažiavai.

Bilietus perkant internetu ar vietoje – kainos tokios pačios. Kiekvienas lankytojas gali pasirinkti laiką, kiek norės būti parke, taip pat zonas, kurias nori aplankyti ir išbandyti. Būtent nuo to priklauso ir kaina. Visos dienos bilietas į visus įmanomus kalnelius, baseinus, pirtis ir t. t. darbo dienomis kainuoja 129 zlotus (30 eurų), savaitgaliais – 139 zlotus (32 eurus). Tie, kurie visą dieną pliuškentis nenori, gali įsigyti pigesnius bilietus dviem arba keturioms valandoms ir pasirinkti, pavyzdžiui, tik baseinų zoną. Beje, vaikams, paaugliams, neįgaliesiems kainos mažesnės.

Svečius priimančios kasininkės nekalba nei angliškai, nei rusiškai, tad, jeigu nemokate lenkų kalbos, gali būti sunku susikalbėti, bet gestais bei baksnodamos paveikslėlius jos vis tiek bando paaiškinti parko taisykles ir pateikia savų rekomendacijų. „Jeigu esate be vaikų, eikite į tą galą, ten drabužinės tik suaugusiems, o šios (rodo į kairę pusę) skirtos visai šeimai, ten daug vaikučių, todėl didesnis triukšmas ir judėjimas“, – lenkiškai paaiškino malonioji ponia Danuta, ji mane ir aptarnavo.

Perėjus kasininkės patikrą – rankšluosčių ir chalatų nuomos punktas, jame galite įsigyti guminių šlepečių, jų, deja, nenuomoja. Jeigu į parką atvykote be savo maudymosi kelnaičių, galėsite įsigyti specializuotoje parduotuvėje, vos įėję į parką. Tik turėkite omenyje, kad kainos joje didesnės nei įprastose parduotuvėse Lenkijoje.

Maloniai nustebina drabužinių erdvė ir persirengimo kabinų bei daiktų saugojimo kamerų kiekis. Paskaičiuota, kad vienu metu čia persirenginėti ir pasidėti daiktus gali net 8 tūkstančiai lankytojų. Sistema veikia puikiai – bent jau praėjusį savaitgalį nebuvo eilių nei prie kabinų, nei prie dušų. Čia irgi atrodė gana tuštoka. Žinoma, neabejoju, kad šylant orams ir parkui vis labiau populiarėjant situacija gali pasikeisti.

Įdomu tai, kad tiek vyrai, tiek moterys naudojasi bendra erdve. Rinkdamiesi daiktų saugojimo kabiną atkreipkite dėmesį, kad jos yra skirtingo dydžio, – labai didelės, vidutinės ir mažesnės. Nelygu, kiek asmeninių daiktų su savimi turite. Visos jos nemokamos, įskaičiuotos į bilieto kainą, tad pasirinkimas priklauso tik nuo asmeninių poreikių.

Visus žengiančius iš drabužinių į parko teritoriją pasitinka kojų apiplovimo sistema. Sausi pro ją nepraeisite, tai labai patinka mažiesiems lankytojams, jie po kojų prausimo sistemą bėgioja kaip po kokį fontaną. Tačiau tai dar toli gražu ne parko atrakcija, o jų čia be galo daug.

Kai patekau prie baseinų, o ypač prie vandens čiuožyklų, supratau, kur slepiasi visi žmonės. Pasirodo, viduje jų tūkstančiai, tik atvyko žymiai anksčiau už mane. Pirkdami visos dienos bilietą žmonės stengiasi jį išnaudoti maksimaliai, todėl pliuškenasi nuo ryto iki vakaro, o ne nuo 13 val. dienos.
Neabejotinai didžiausią įspūdį palieka „Relax Suntango“ zona, kurioje gali lankytis tik asmenys nuo šešiolikos metų.

Tai stiklinėmis sienomis ir stikliniu stogu dengtas 20 tūkstančių kvadratinių metrų sodas su krūmais, gėlėmis ir net 400 gyvų palmių (beje, iš viso parke jų auga net 700). O svarbiausias akcentas – 840 kvadratinių metrų baseinas su dviem barais. Žmonės sėdėjo vandenyje, po skėčiais, ant baro kėdžių ir siurbė egzotiškus kokteilius, kaip kokiuose Maldyvuose ar Seišeliuose. Kokį nors prabangų kurortą primena ir šimtai gultų aplink baseiną. Žmonės ant jų guli ir ilsisi, skaito knygas, kas bučiuojasi ir švelniai glaustosi, kas svaiginasi alkoholiu. Prilyginčiau Turkijos „viskas įskaičiuota“ viešbučiams.

Akimirkai gali pamiršti, kad virš galvų – stiklinis stogas ir nėra tikros saulės. Temperatūra visada laikosi apie 30 laipsnių šilumos, gana karšta. Parko administratoriams pasiūlyčiau virš žmonių galvų įrengti švelnias soliariumo lempas, kad net ir visą dieną gulinčių per stipriai nesuskrudintų. Na, bet kol kas įdegio čia negausite.

Dar vienas malonus dalykas – pakraščiuose, prie stiklinės sienos, už kurios matyti lauke įrengti baseinai, galite nemokamai išbandyti masažines vandens lovas. Labai malonus jausmas, kai kurie lankytojai nuo jų nenulipa ilgas valandas.

Egzotiškai atrodo ir garinė pirtis stiklinėmis sienomis, pastatyta tiesiai ant didžiulio baseino krašto. Kaip koks žmonių šiltnamis palmių giraitėje.

Pagrindinė vandens linksmybių zona, kurioje judėjimas didžiausias, šiame parke pavadinta „Jamango“. Tie, kurie atvyko su vaikais ir negali nukeliauti iki „Relax“ zonos, mirksta didžiuliame baseine, kuriame kas pusvalandį įsijungia bangavimas, tarsi jūroje. Porelės, draugų kompanijos, šeimos su vaikais siūbuoja su bangomis, krykštauja iš juoko, o viską iš savo postų stebi akyli gelbėtojai. Jie švilpukais kontroliuoja, kad tik niekas nešokinėtų į baseiną žemyn galva ir kad nedarytų kitokių nesąmonių, nuo kurių galima susižeisti.

Aplink didįjį „Jamango“ baseiną ir šalia jo esančių mažesnių baseinėlių bei vonių rasite net 4 tūkstančius gultų bei 300 gyvų palmių. Gultai sode būna užimami pirmiausia, daug kas jais net nesinaudoja, tiesiog numeta savo rankšluostį ir eina linksmintis į vandenį. Todėl pavėlavusiems teks gultis ant ne tokių jaukių, pakampėse išstatytų gultų. Dėl to kartais kyla ir konfliktų, šeimos barasi, kuri iš jų labiau nusipelnė geresnių vietų.

Mažesnių ir intymesnių erdvių mėgėjams šiame parke yra atskira graikiška vonių salė, kurioje lankytojams siūlomi skirtingi potyriai. Vonia su Negyvosios jūros vandeniu, vonia su mineralų prisotintu vandeniu, burbulinė vonia ir panašiai. Čia daugiausia renkasi porelės ir jaunimas, beje, bent tą dieną, kai lankiausi parke, vonių zona priminė vieną didelį barą, daug kas vartojo alkoholinius gėrimus, o vienoje vonioje įsilinksminusi kompanija net traukė lenkiškas dainas.

Kiek kurioziškas dalykas tai, kad daugelis parko prižiūrėtų ir gelbėtojų yra ukrainiečiai, jie lenkiškai kalba prastokai ir ne visai susikalba su lankytojais. Pavyzdžiui, nuraminti dainuojančių lenkų jaunam gelbėtojui nepavyko. Dainorėliai jam kartojo, kad nesupranta, ko šis iš jų nori.

Daugiausia dėmesio, žinoma, sulaukia net 32 „Park of Poland Suntago“ vandens čiuožyklos. Norint jas visas išbandyti teks apsišarvuoti kantrybe ir pasistumdyti eilėse. Lenkų spauda kritikavo šį parką, kad pirmomis dienomis po atidarymo būtent čiuožyklose įvyko kelios skausmingos traumos – keli poilsiautojai atsitrenkė vienas į kitą, nes neveikė šviesoforų sistema.

Dabar šios problemos jau išspręstos, darbas vyksta sklandžiai. Vargina tik žmonių stumdymasis ir varžymasis, kas greičiau pagriebs nusileisti skirtą ratą ar valtelę. Jaunesni lankytojai net agresyviai dėl to lenktyniauja, jie bėga taip greitai, kad pailsėti atvykusios mamytės imasi už galvų ir pyksta, jog jų vaikams čia nesaugu. Savo akimis mačiau, kaip čiuožyklų zonoje kelios jaunos porelės vaikščiojo su daugiausia pusės metų amžiaus kūdikiais ant rankų.

Nuo ryto iki vakaro eilė rikiuojasi prie didžiausios Europoje net 320 metrų ilgio čiuožyklos. Laukti prie jos gali tekti net iki pusvalandžio ar dar daugiau. Tačiau tai neatbaido adrenalino fanatikų – juk dėl to ir atvažiavo.

Laukiančius eilėje sutikau iš Vokietijos namo į Lietuvą keliaujančius du vaikinus, perskaitę naujieną apie šio parko atidarymą jie nusprendė, kad prieš sugrįžtant į tėvynę būtinai reikia išbandyti vandens atrakcijas. Vaikinai džiaugėsi, kad parkas pranoko jų lūkesčius ir realybėje atrodo dar geriau nei iš nuotraukų. O laukimą prie pagrindinės čiuožyklos pavadino pramoga, nes, kol stoviniuoja, gali susipažinti su lenkaitėmis. „Dviguba nauda“, – juokavo jie.

Iš Kauno specialiai į parką linksmintis su šeima atvykusią Jūratę sutikau prie vienos iš parko užkandinių. Moteris skundėsi, kad maisto kainos čia gerokai aukštesnės, nei ji tikėjosi. „Sako, kad Lenkijoje pigiau, bet man taip neatrodo. Už du sumuštinius ir gėrimus sumokėjau beveik 15 eurų“, – piktinosi moteris. Tačiau pats vandens parkas Jūratės nenuvylė, labiausiai jai patiko banguojanti jūra ir tai, kad virš galvos – stiklinis stogas. „Visiškai kitas lygis nei Lietuvoje“, – pagyrų negailėjo ji. Sakė, kad dar grįš pati, o taip pat ir draugėms rekomenduos, tačiau su savimi atsiveš užkandžių ir gėrimų, nes pirkti vietinėse užkandinėse nebenori.

Didžiausias Europos vandens parkas kaimelyje Wrecza – dar ne pabaiga. Į šią vietovę 150 mln. eurų investavę akcininkai tikisi, kad ateityje ji taps vienu iš svarbiausių Lenkijos traukos centrų. Greta „Suntago“ jau statomi du keturių ir penkių žvaigždučių viešbučiai, jie su vandens parku bus sujungti tuneliu. Tad žmonės bus skatinami atvykti čia kelioms paroms, su nakvyne.

Ir tai – dar ne viskas. Ruošiamasi statyti prekybos centrą, konferencijoms skirtą renginių erdvę ir dar vieną linksmybių vietą – dydžiu ir pasiūla ypatingą pramogų parką. Todėl artimiausiu laiku visus, kurie vyks išbandyti vandens parko kaimynystėje, laukia net ne viena statybų aikštelė.

Beje, pats naujausias skandalas, kurį skelbia Lenkijos spauda, yra tai, kad „Park of Poland Suntago“ jau atsidūrė net ir prokuratūros akiratyje. Žurnalistai nuogąstauja, kad visos Europos dėmesį atkreipęs parkas gali būti nesaugiai pastatytas. Ar taip ir yra, atsakys nuodugnus tyrimas. O kol lenkai kelia skandalus, pykstasi ir svarsto, džiaugtis nauja vieta ar vis dėlto keikti, lietuviai veržiasi pas juos, nes mūsų tauta mėgsta naujoves, ypač kai jos taip lengvai pasiekiamos iš Lietuvos. Ir šiaip, gerai pagalvojus, kai nesupranti lenkų kalbos, gal ir visai gerai, nes tada tiesiog nežinai, kokių baisybių apie parką kalba vietiniai žmonės ir rašo spauda. O kai nežinai, tai ir galvos neskauda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)