Populiarių prekių kainos, kurias paskelbsiu šiame rašinyje, tikrai nustebins. Kai kas Vokietijoje kainuoja net 4 ar 5 kartus pigiau nei Lietuvoje.

Tai, kas šiuo metu dedasi gražiausiame Vokietijos mieste Hamburge, – sunku nupasakoti žodžiais. Ten prasidėjo visuotinis pamišimas dėl nupigintų prekių. Panašiai, kaip žmonės stumdosi kalėdiniu laikotarpiu ieškodami vieni kitiems dovanų, tik dabar pirkėjų kiekis dar didesnis. Įsivaizduokite, kad „Jamam“ diena, ar „Didysis nuolaidų penktadienis“ vyktų ilgiau nei vieną dieną. Tai būtų labai panašu.

Vos tik pasibaigia Kalėdos, parduotuvės ir prekybos centrai Vokietijoje paskelbia didįjį išpardavimą ir už nežmoniškai mažas kainas stengiasi atsikratyti visko, ką tik turi savo lentynose. Tai tarsi savotiškas išsivalymas prieš naujuosius metus. Nukainoja ne tik senesnes kolekcijas, bet ir tai, kas prekybos vietose pasirodė vos prieš kelis mėnesius.

Sunku patikėti, bet gruodžio 27 dieną prasidėjusių nuolaidų daug kas laukia net labiau nei didžiųjų žiemos švenčių. Yra žmonių, kurie specialiai, tikėdamiesi sutaupyti, net ir savo artimiausius žmones sveikina pavėlavę. Specialiai, kad dovanoms išleistų mažiau pinigų, jas perka tarpušvenčiu. Vokiška spauda tokius taupuolius vadina „pramiegojusius Kalėdas“, o tarpušvenčio dienas, kai keičiamasi pigesnėmis dovanomis, – „ekonominėmis Kalėdomis“. Šie terminai pradėti naudoti prieš keletą metų, taip bandant sugėdinti tuos, kurie nenori išleisti daug pinigų. Tačiau paprastiems žmonėms tokie epitetai nerūpi. Vadinkit, kaip norit, bet taupyti norisi.

Dėl ypač didelių nuolaidų šiuo metu Hamburge suaktyvėjo ir turizmas, kai kuriuose viešbučiuose trūksta kambarių ir yra padidintos nakvynės kainos. Žmonės iš visos Europos atvyksta tuščiais lagaminais, kad apsipirktų, o tada prisikrovę kalną naujų pirkinių keliauja namo. Taip daro olandai, belgai, danai, švedai, lenkai. Beje, sutikau ir nemažai lietuvių.

Po Kalėdų atvykstantis didelis srautas miesto svečių naudingas ir tradicinių kalėdinių vokiškų mugių prekeiviams. Tai tarsi nauja banga valgytojų, kurie, skirtingai nei vietiniai Hamburgo gyventojai, dar neatsivalgė nei kario padaže išmaudytų dešrų, nei troškintų kopūstų, nei bulvinių blynų. Prie mugių ir vėl nusidriekia eilės, todėl mugės paliekamos dar keletą dienų po Kalėdų. Bet vakar, gruodžio 29-ąją, didžioji dalis jau buvo uždarytos ir išardytos.

Prieš keletą dienų prasidėjęs nuolaidų maratonas tęsiasi iki sausio galo, tačiau tie, kurie nori nusipirkti trokštamus batus ar svajonių striukę, – ilgai nemiega. Jie skuba būti pirmieji, nes kuo toliau – tuo labiau mažėja prekių asortimentas, lieka vis mažiau dydžių, kol galiausiai lentynos visai ištuštėja ir į jas pradeda dėti visokių naujienų be nuolaidų.

Tie, kurie susivilios nuolaidomis, įsidėmėkite gatvę Mönckebergstrasse. Tai vietinis Hamburgo Gedimino prospektas ar Laisvės alėja. Parduotuvių ir prekybos centrų širdis, kur ir vyksta visas veiksmas. Nesumeluosiu: norint padoriai apsipirkti jums prireiks ne tik kantrybės, fizinių jėgų, bet ir daug laiko. Na, maždaug 4–5 ar net 6 valandų, žiūrint kiek ir ko sumąstėte pirkti. Žmonių gatvėje tūkstančiai, srautai slenka lėtai, gana chaotiškai, todėl garantuoju, kad išvargsite.

Dažnai sakoma, kad parduotuves šturmuoti apsimoka kuo anksčiau ryte, atseit tada mažiau žmonių. Tik ne Hamburge. Kažkas tiems vokiečiams yra. Jie, matyt, anksti keliasi ir iškart puola pirkti. Vos tik atsidaro durys – parduotuvės pilnos. Ir kiekvieną valandą žmonių vis daugiau ir daugiau. Paklausiau pardavėjų, kada geriausias laikas, kada būna ramiausia, – jie man rekomendavo užsukti vakare, prieš pat uždarant parduotuves. Bijodami rizikuoti, kad nespės visko nusipirkti, daug kas vengia apsipirkti vakarais. Tuo metu verčiau renkasi restoranus ar kultūrines vietas. Aš įsitikinau, kad maždaug nuo 18 valandos vakaro prasideda parduotuvių tuštėjimo laikas.

Vienas keistas dalykas, kurį turėtumėte žinoti, – kai kuriose parduotuvėse Hamburge, matyt, ir kitur Vokietijoje, likus dešimčiai minučių iki uždarymo nebeleidžia naudotis matavimo kabinomis. Atseit taip žmonės skubinami greičiau apsipirkti. Bet ne visiems tai rūpi. Atkaklesni būsimus pirkinius matuojasi tiesiog tarp žmonių, prekybinėje salėje, todėl ten galima prisižiūrėti ir nuogybių. Jautresnius asmenis įspėju: apsaugokite nuo to savo vaikus.

O dabar – svarbiausia dalis: kur ir ką galite įsigyti pigiau. Ir kiek pigiau. Nenorėdamas erzinti Lietuvos verslininkų, palyginimų su konkrečiomis parduotuvėmis mūsų šalyje nedarysiu.

Apsipirkinėdamas ir ieškodamas prekių sau, kai kuriais radiniais dalijausi savo „Instagram“ paskyroje ir sulaukiau nemažai mane sekančių žmonių dėmesio. Jie komentavo, siuntė pavyzdžius, kiek tokios pačios prekės kainuoja Klaipėdoje, Ignalinoje, Kaune, Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose. Gavau net porą pasiūlymų užsidirbti: „Tu nupirk man tą suknelę, aš tau papildomai dešimt eurų sumokėsiu.“ Ačiū, verslas gal ir būtų neblogas, bet lagamine tiesiog nebebuvo vietos, nes pats visko prisipirkau.

Daugiausia sekėjų dėmesio neabejotinai sulaukė populiaraus visame pasaulyje amerikiečių prekių ženklo „Timberland“ batai. Hamburge, sportinės avalynės parduotuvėse, jie šiuo metu yra nupiginti iki 60 eurų. Ant etikečių netgi skelbiama „Last chance“, supraskite, „paskutinis šansas“ nusipirkti juos taip pigiai.
Žmonės, kurie tokio paties modelio batus pirko Lietuvoje, man rašė, kad už juos mokėjo net daugiau kaip 200 eurų. Tiesa, šiuo metu kai kuriose lietuviškose parduotuvėse jiems irgi taikoma nuolaida, tačiau gerokai mažesnė nei Vokietijoje. Tokius batus pas mus galima nusipirkti maždaug už 160 eurų.

Kalbant apie batus, privalau paminėti ir kitą labai gerą atradimą. Amerikiečių prekių ženklo „Vans“ batai, kurie Lietuvoje įprastai kainuoja nuo 70 iki 100 eurų, o, pritaikius nuolaidą, – apie 50–60 eurų, Hamburge dabar parduodami už 30 eurų.

Mano sekėjus taip pat nustebino parduotuvės, kuriose džinsai nuo 100 ar 120 eurų šiuo metu nupiginti iki 10 ar 20 eurų. Be to, su 80–90 proc. nuolaida galima nusipirkti vyriškų ir moteriškų švarkų, liemenių ir marškinių.

Vokietijos parduotuvėse daug kur galima pastebėti, kad nuolaidos skelbiamos ne procentais, – prekės tiesiog priskirtos tam tikrai kategorijai pagal kainą. Net neaišku, kiek kas kainavo anksčiau, tik parašyta, kad dabar kaina yra 5, 10 ar 20 eurų. Gražus, apvalus ir nedidelis skaičius. Pavyzdžiui, už 5 eurus parduodamos nedidelės rankinės, kuprinės, kepurės, pirštinės ir apatiniai drabužiai.

Daugiausia iš parduotuvių šluojamos žiemos sezono prekės – paltai ir striukės. Daug kur Hamburge šios prekės nupigintos iki 20–40 eurų. Mačiau, kad merginos iš parduotuvių nešasi iškart po du ar tris paltus. Juk norisi demonstruoti madas, pasivyti visas tendencijas.

Gaila, nespėjau užfiksuoti nuotraukoje vyriškio, išeinančio iš technika prekiaujančio prekybos centro „Saturn“. Prekių turėjo tiek, kad nesimatė jo veido, žmogus vos panešė savo naujus nukainotus pirkinius. Televizoriams, kompiuteriams, smulkiajai technikai ten taip pat taikomos didelės nuolaidos, kai kurių prekių kainos – ypač patrauklios. Pardavėjai sakė, kad daugiausia žmonės perka mobiliuosius telefonus. Pavyzdžiui, populiarus „Samsung A80“ modelis nuo 649 Eur nupigintas iki 299 Eur. Lietuvoje šis telefonas parduodamas 200 ar net 300 eurų brangiau.

Norint sutaupyti, nebūtina pirkti didelių pirkinių. Įspūdingomis nuolaidomis vilioja kosmetika ir parfumerija prekiaujančios parduotuvės. Pavyzdžiui, dantų pasta „Sensodyne“, kuri Lietuvoje kainuoja gerokai daugiau kaip 4 eurus, kartais siekia net ir 5, Vokietijoje dabar parduodama už beveik 2 eurus. Perpus pigiau.
Brangios kosmetikos „Filorga“ kremams – taip pat akcijos. Pavyzdžiui, nuo raukšlių skirtas kremas Lietuvoje kainuoja apie 75–80 eurų, Hamburge per išpardavimą jis parduodamas už 50–60 eurų.

Daugybei kvepalų taikoma milžiniška nuolaida, nuo pradinės kainos, 40–70 eurų, jie nukainoti iki 12,99–19 Eur. Perkant reikia išsirinkti savo kvapą, tad į konkrečius pavyzdžius nesileiskime.

Kelios parduotuvės ir prekybos centrai, kur Hamburge šiuo metu paskelbtos nuolaidos: didelis prekybos centras „Europa Passage“, aprangos visai šeimai parduotuvių tinklas „Peek and Cloppenburg“, sportinių drabužių ir avalynės parduotuvė „SportScheck“, viena didžiausių Europoje avalynės parduotuvė „Görtz“, brangesnių prekės ženklų išparduotuvė „TkMaxx“, sportinių prekių parduotuvės „Adidas“ ir „Nike“, batų parduotuvė „Foot Locker“, kosmetikos ir parfumerijos parduotuvės „Douglas“ ir „Sephora“, namų apyvokos, kosmetikos ir sveikatingumo prekės „BUDNI Drogeriemarkt“ ir t. t.

Į Hamburgą keliavau su „Airbaltic“, skrydžiai į šį Vokietijos miestą vykdomi kiekvieną dieną iš Vilniaus arba Palangos oro uostų, trumpas persėdimas Rygoje. Gera naujiena – nuo kovo mėnesio iš Vilniaus į Hamburgą turėsime tiesioginį skrydį.

Didžiosios metų nuolaidos taikomos ne tik Hamburge – jomis pasinaudoti galite visoje Vokietijoje. Tiesa, didžiuosiuose miestuose – didesnis pasirinkimas parduotuvių ir prekių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (438)