Lietuvius vis labiau domina poilsis ir nuotykiai egzotiškuose Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Tačiau ten keliauti susiruošę turistai dažniausiai būna visiškai nepasiruošę ir nežino pačių svarbiausių dalykų. Nenoriu jūsų labai gąsdinti, bet turėkite omenyje, kad tai – neeilinė šalis. Jie turi labai daug savitų taisyklių, kurias pažeidus verksite jūs, verks jūsų giminės ir draugai. Žinote kodėl? Nes už paprasčiausias smulkmenas galite gauti kosminio dydžio baudų arba net sėsti į kalėjimą. Nors ir skamba neįtikėtinai, aš nejuokauju, tvarka šioje šalyje griežta ir su pažeidėjais niekas nesicackina.

Jungtiniai Arabų Emyratai ruošdamiesi kitais metais jų šalyje vyksiančiai pasaulinei „Expo 2020“ parodai stengiasi kiek įmanydami. Viskas atnaujinama, valoma, gražinama, puošiama. Daroma taip, kad kiekvienas aplankęs šią šalį išsižiotų ir norėtų sugrįžti dar ne kartą. Visas Abu Dabis (Emyratų sostinė) kalba apie tai, kad valdžia, o, tiksliau, lyderiaujantys šeichai, į šalies įvaizdžio gerinimą ir reklamą investavo milijardus eurų. Tačiau skirtingai nei mūsų Lietuvėlėje, žmonės už šalies reklamavimą nepyksta ir supranta, kad tai labai protinga investicija. Juk atvykę turistai yra „vaikštantys pinigai“: kuo daugiau jų atvyks – tuo daugiau pinigų liks Emyratuose, dažniausiai daug daugiau, nei buvo investuota. To visa šalis dabar ir laukia.

Žurnalisto kelionė į Abu dabį

Mano subjektyvia nuomone, pati ryškiausia ir labiausiai matoma reklama yra su trimis visame pasaulyje žinomomis moterimis. Joje aktorės Gwyneth Paltrow, Kate Hudson ir Zoe Saldana demonstruoja, kaip smagiai atostogauja ir pramogauja Emyratuose. Mėgaujasi skaniu maistu, apsipirkinėja madingose parduotuvėse ir aukso turguje, lanko šventas vietas, lydi saulę dykumoje ir dar daug visko veikia. Išvardyti būtų sunku, geriausia yra pamatyti patiems. Ilgąją reklamos versiją (daugiau nei 8 min.) galima pamatyti internete, geriausia ieškoti „Youtube“ platformoje arba specialiame Emyratų turizmo puslapyje. O trumpoji, minutės trukmės, versija nuolat sukasi per pasaulinius TV kanalus, pavyzdžiui, per CNN tą reklamą rodo dažniau nei bet kurią kitą.

Kūrėjai šį projektą su garsiomis moterimis pavadino „A Story Takes Flight”. Jo tikslas – paskatinti būtent dailiosios lyties atstovių turizmą. Toji reklama tokią žinutę ir bando perduoti: merginoms ir moterims Emyratuose yra saugu, atostogos bus smagios, nebijokite atvykti. Ko gero, bus daug susiviliojusių. Na, bent jau mane tokios reklamos labai paveikia.

Žurnalisto kelionė į Abu dabį

Prie nuolat augančio Emyratų populiarumo prisideda ir vis krentančios lėktuvų bilietų kainos ta kryptimi. Baltijos šalyse į Abu Dabį tiesiogiai skraidina vienintelės latvių avialinijos „Airbaltic“. Jie siūlo jungiamuosius skrydžius iš Vilniaus arba Palangos oro uostų su trumpu persėdimu Rygoje. Pavyzdžiui, keliauti į Abu Dabį sausio–vasario mėnesiais kainuotų apie 250 eurų į abi puses.

Įdomu tai, kad keičiasi patys keliautojai, kurie renkasi atostogas Emyratuose. Anksčiau čia dažniau vykdavo verslo bendruomenė, labiau pasiturintys žmonės. Dabar prasidėjo masinis šeimų su vaikais periodas, taip pat suaktyvėjo pavienis jaunimas, tie vadinamieji „solo“ keliautojai.

Mane labiausiai nustebino, kad vis daugiau į Dubajų arba Abu Dabį skrenda didelės jaunimo kompanijos. Švenčia išleistuves, mergvakarius, bernvakarius ir panašiai. Kodėl stebiuosi? Nes tokie vakarėliai ir šios šalies kultūra, papročiai bei taisyklės nelabai suderinami. Bet turistai nesuka sau galvos. Paskui taip ir būna, kad prisidirba bėdų. Kaip ir minėjau šio rašinio pradžioje – labai rimtų bėdų. Kai tenka net samdytis teisininkus.

Labiausiai su vakarėliais susijęs įstatymas ir draudimas – dėl alkoholio viešoje vietoje. Jokiu būdu negalima nei jo gerti, nei neštis butelio rankose. Nei atsukto, nei uždaryto. Jeigu turite su savimi alkoholio, privaloma jį kuo giliau paslėpti. Kitaip policijos pareigūnai jus gali tiesiog nubausti už viešosios tvarkos pažeidimą – skirs tūkstantinę baudą. Jeigu pajaustų, kad nuo jūsų dar ir sklinda alkoholio tvaikas, o gal dar ir triukšmavote, tada jau greičiausiai būsite nuvežti į sulaikymo vietą. O ten spręs, kiek žalos pridarėte miestui ir jo moraliniam veidui. Jeigu labai daug – sėsite į kalėjimą nuo pusės metų iki metų.

Žurnalisto kelionė į Abu dabį

Kitas, ne mažiau svarbus, dalykas, ko kai kuriems lietuviams dažnai nepavyksta pažaboti – tai keiksmažodžiai ir visokie nepadorūs gestai. Pavyzdžiui, vidurinio piršto rodymas kitam asmeniui. Jeigu nusikeiksite, kaip nors negražiai pavadinsite jums svetimą žmogų arba jam atkišite pirštą, brangūs keliautojai, gali baigtis išties prastai. Pagal Jungtinių Arabų Emyratų Baudžiamojo kodekso 373 straipsnį – keiktis viešai yra visiškai draudžiama. Ten trumpas angliškas žodelis iš „f“ raidės arba rusiškas iš „b“ raidės yra nusikaltimas. Nesvarbu, net jeigu tuos žodelius panaudosite kaip kokį ištiktuką ar jaustuką, jeigu kas nors pasiskųs – galite gauti 10 000 dirhamų (2458 eurų) baudą arba net vienų metų kalėjimo bausmę.

Pats įdomiausias dalykas, apie kurį man papasakojo mažyčio libanietiško restorano Abu Dabyje padavėjas, – keiktis negalima ne tik gatvėje ar įstaigoje, bet ir virtualioje erdvėje. Supraskite: kol keliaujate po Emyratus, jūsų pokalbiai feisbuke, instagrame, „WhatsApp“ programėlėje yra prižiūrimi tam tikrų tarnybų. Ir kažkokia tik jiems žinoma tvarka pasirinkę „auką“ ima stebėti, kaip tas asmuo bendrauja susirašinėdamas.

Žinoma, vietiniai žmonės keikiasi. Specialiai paklausiau kelių draugų, kurie gyvena Dubajuje, ar susirašinėdami programėlėse jie būna labai šventi. Kaip ir tikėjausi, draugai atsakė, kad apie tokį dalyką pirmą kartą girdi. Pasirodo, jų niekas neįspėjo, kad net socialiniuose tinkluose nesikeikiama. Bet gyvena jau ne vienus metus ir dar niekas nenubaudė. Tik svarbu žinoti: jeigu norėtų – policija galėtų patikrinti viską, ką turite telefone, ir už kiekvieną keiksmažodį skirtų po atskirą baudą.

Šiaip čia gal visai gera reabilitacija nuo visų tų negatyvių dalykų. Nuvykstate atostogauti, ilsitės sau ir nevartojate nė vieno keiksmo. Grįžtumėte namo kaip po kokio sielos išsivalymo. Šaunus dalykas. Arba bent jau pereinate prie tų lietuviškų keiksmų, tokių kaip „po perkūnais“ ir panašiai.

Vienas žiauriausių draudimų, nuo kurio stengiausi nenukentėti pats, – tai svetimų telefonų žiūrėjimas. Taip, viešai prisipažįstu, kad turiu kažkokį keistą smalsumą, – jeigu po mano ilga nosimi kažkas su kažkuo susirašinėja, aš tiesiog negaliu tvardytis, imu ir paskaitau, kas ir apie ką ten vyksta.

Tai jeigu taip pasielgčiau Emyratuose – gaučiau baudą. Jeigu tik dirstelėčiau viena akimi, tai dar nieko, baustų nestipriai. Bet jeigu šioje šalyje įvyktų taip, kad, tarkim, susipyko porelė, liguistai pavydus vaikinas nusprendė patikrinti draugės telefoną ir neatsiklausęs peržiūrėjo jos nuotraukų albumą, patikrino socialinius tinklus, SMS žinutes. Čia jau labai rimtas nusikaltimas. Žinote, kokią baudą galite gauti? Mane ištiko lengvas šokas – nuo 20 iki 100 tūkstančių eurų. Ir dar grėstų pusės metų kalėjimas.

Štai kodėl Emyratuose nusikalstamumas lygus beveik nuliui. Sakoma, jeigu bare pamirši telefoną, grįžęs po valandos ar dviejų rasi jį toje pačioje vietoje, kur ir palikai. Ir tikrai niekas nebus patikrinęs jūsų žinučių. Žmonės tiesiog bijo kalėjimo ir baudų.

Su telefonais susijusių įstatymų yra ir daugiau. Viešose vietose negalima fotografuoti kitų žmonių be oficialaus leidimo. Tai nereiškia, kad apskritai negalite fotografuoti gatvės, kurioje yra žmonių. Bet tai reiškia, kad negalite iš arti prieiti ir paveiksluoti. Ar tuo labiau, jeigu žmogus parodo, kad nenori papulti į nuotraukas, – tuoj pat privalote nutraukti tai ir ištrinti viską, ką nufotografavote ir nufilmavote. Jeigu ne – bauda, kalėjimas. Ypač jeigu fotografavote vietinių moterų veidus ir jos dėl to supyko. Parašiusios pareiškimą policijai, tos moterys bus šimtu procentų teisios ir pripažintos nukentėjusiomis, o jūs, gerbiamas smalsautojau, gausite nusikaltėlio etiketę.

Kai su bičiuliais važiavome garsiąja Abu Dabio Corniche pakrante, pamatėme ten eismo įvykį. Buvo susidūrusios dvi labai brangios mašinos, jeigu neklystų tai „Ferrari“ ir „Tesla“. Sutikite, Lietuvoje tai būtų išskirtinis reiškinys. Mes su kiemo vaikais bėgdavome ir į paprastesnes avarijas paspoksoti. Iki šiol nesuprantu kodėl, bet mes tikrai taip darydavome.

Todėl ir dabar Abu Dabyje aš norėjau greit tą eismo įvykį nufotografuoti. Bet mano draugas, vietinis lietuvis, trenkė man per ranką. Ir pamokė, kad to daryti jokiais būdais negalima. Jokių nelaimių, nusikaltimų, blogybių Emyratuose niekas nefotografuoja, o jeigu tai vis dėl to padaro – gaus baudą, praras telefoną ar fotoaparatą ir dar gali gauti pasėdėti Emyratų kalėjime. Tai laikoma gana rimtu nusikaltimu.

Dar į tą pačią temą – pasirodo, šios šalies žiniasklaidoje iš viso nėra jokių kriminalų. Nei avarijų, nei plėšimų, nieko blogo, nieko liūdno. Tik geri dalykai. Atseit, taip sugalvota dėl žmonių, kad neliūdintų jų, kad nekeltų bangų be reikalo. Taip saldžiai liaudžiai paaiškinama paprasčiausia cenzūra.

Apie automobilius taip pat yra ką pasakyti. Vairuodami transporto priemonę būkite itin tvarkingi, tiesiog pedantiški, nes jeigu ne, vėl prisišauksite bėdų.

Kodėl turite apie tai žinoti? Daugelis turistų lankydamiesi Emyratuose nuomojasi mašiną. Kitaip toje šalyje būtų labai sunku, pėstiesiems ji nepritaikyta. Jeigu būsite ilgiau nei dvi ar tris dienas ir jeigu važinėsite ne tik miesto centre, bet ir kur nors arčiau dykumos, visuomet atidžiai pažiūrėkite į mašiną, ar ji pakankamai švari. Nes jeigu ne – bauda. Pasirodo, vairuoti purvinus automobilius šioje šalyje yra draudžiama. Tai kontroliuoja ne tik policija, bet ir Emyratų savivaldybių pareigūnai. Eina per miestą, mato, kad stovi murzilka, – duoda baudą.

Taip pat įdomu, kad žmonėms draudžiama patiems plauti automobilį. Kažkodėl manoma, kad šis procesas gadina miesto vaizdą. Ir tai galima daryti tik specialiose įstaigose.

Labiausiai mane prajuokinęs Emyratų draudimas yra skirtas žmonėms, mėgstantiems paskalas. Už neteisingos informacijos skleidimą, už privačių žmonių aptarinėjimą, už vertinimą „per storas“, „per plonas“, „blogai kvepia“ ir panašiai skiriamos baudos. Jeigu paskalų paskleista buvo labai daug, arba labai rimtų – gresia deportacija iš šalies arba net kalėjimas. Oi, liūdėtų Emyratuose merginos ir vaikinai, kurie forumuose aptarinėja Lietuvos žvaigždes. Už tokius dalykus visi būtų uždaryti į atskiras vienutes.

Pabaigoje – keli paprastesni perspėjimai, dėl ko dažnai į bėdą pakliūva keliautojai. Atsiminkite, kad visame viešajame transporte Emyratuose negalima vartoti nei gėrimų, nei maisto produktų. Tai reiškia, kad važiuodami taksi ar autobusu negalite gerti net vandens. Nors savo akimis mačiau, kad žmonės tai tikrai daro. Bet jeigu kas nors paskųs, tas „vandalas“ tikrai gaus baudą.

Lietuviams privaloma žinoti ir tai, kad šioje šalyje yra visiškai uždraustos aguonos. Ir visi patiekalai, produktai su aguonomis. Negalima nei kūčiukų su jomis, nei bandelių. Turėsite – sėsite į kalėjimą. Nes aguonos priskiriamos vos ne narkotikų kategorijai. Aišku, už bandelę į kalėjimą gal ir nesodins, bet baudą gali skirti. Todėl palikite visas aguonas namuose. Emyratuose galėsite valgyti humuso, avienos ir kitų vietinių skanumynų.

Jeigu laikysitės šių ribojimų, manau, kad jūsų atostogos Jungtiniuose Arabų Emyratuose bus įspūdingos. Norėsite čia sugrįžti dar ne kartą. O ką veikti šioje šalyje, kokių įdomybių galima pamatyti, ką skanaus paragauti, – netrukus DELFI Kelionėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)