Nežinau ar nustebinsiu, tačiau į Rusiją turistauti atvykstantys žmonės ypatingai sureikšmina šios šalies lyderio Vladimiro Putino asmenybę. Vieni jaučiasi atvykę į kažkokią žiaurią vietą, kurioje karaliauja monstras prezidentas, kiti atvirkščiai – giria Putiną ir laiko jį kone super herojumi. Tarsi būtų svečiuose pas „supermeną“ ar galiūną „Halką“. Juokingai skamba, ar ne? Bet juoko čia mažai, nes būtent taip Putiną vaizduoja ir patys rusai.

Tiek tiems, kurie nekenčia Putino, tiek tiems, kurie jį garbina, smalsu išgirsti istorijų apie beveik dvidešimt metų Rusiją valdantį žmogų. Atvykėliai ieško šiai asmenybei skirtų biografinių knygų, perka atvirukus, ženkliukus ir kitokią atributiką su jo atvaizdu. Gatvėse, metro stotyse, kone ant kiekvieno kampo vyksta prekyba marškinėliais, kuriuose tas pats Putinas vaizduojamas kaip nenugalimas kovotojas. Už penkiolika eurų galima nusipirkti marškinėlius, kur jis vaizduojamas kaip slaptasis agentas, tarsi koks Džeimsas Bondas, yra ir tokie, kur ginkluotas joja ant arklio, arba galinėjasi su dideliu meškinu.

„Dėl tokios atributikos ypač pamišę prancūzai, kinai ir amerikiečiai“, - sako Sankt Peterburge, turistų informaciniame centre „Visit Petersburg“ dirbanti Galina. Jai kiekvieną dieną tenka atsakinėti į įvairiausius su Putinu susijusius klausimus. Tačiau apie daug ką profesionali gidė yra priversta patylėti. „Pavyzdžiui, kai manęs paklausia, ką aš manau apie dabartinę politinę padėtį šalyje. Net rankos nusvyra. Dirbdama šito tikrai negaliu komentuoti, nes paprasčiausiai neteksiu darbo“, - sako ji.

Rusai drąsiai galėtų atidaryti atskirą kelionių agentūrą, kuri specializuotųsi vien tik šios šalies lyderio – Vladimiro Putino – biografiniais faktais ir objektais. Kur mokėsi Putinas, kur sportavo, kuriame KGB skyriuje pradėjo karjerą, galiausiai – kur šitoks žmogus užaugo?

Būtent Putino namai – anot „Visit Petersburg“ dirbančios gidės, viena iš labiausiai turistus dominančių vietų. Tikriausiai ne veltui, juk sakoma, kad būtent vaikystėje susiformuoja daug asmeninių savybių, kurios vėliau gyvenime kenkia arba padeda. Tad žmonės, nagrinėjantys Putino veiklą ir elgesį, svajoja pamatyti, kokioje aplinkoje jis užaugo, kaip atrodė jo žaidimų aikštelė, su kokiais vaikais draugavo, o su kuo pykosi.

Putino namas

Ypatingai Putino turizmas paplitęs jo vaikystės mieste Sankt Peterburge, čia žymiai daugiau su juo susijusių objektų, nei šalies sostinėje. Maskvoje juk yra tik Raudonoji aikštė su Kremliaus rūmais, kur 2000-iais metais įlindo Vladimiras ir tikriausiai nežada iš ten pasitraukti. Na, gal kokį kartą užleis vietą bičiuliui Dmitrijui Medvedevui, bet tada ir vėl sugrįš. O atgal į Sankt Peterburgą Putinui jau tikriausiai nesinori.

Tiek rusams, tiek turistams patinka šios šalies lyderio biografija. Kaip paprastas vaikinas iš neturtingos šeimos tapo didžiausios pasaulio valstybės vadovu, juk tai taip holivudiška. Visai kaip filmuose, kur mergaitė iš kaimo tampa garsia aktore.


Štai todėl žmonės ir nori savomis akimis pamatyti tą namą, kur Putinas augo. Nors jis vis dar nėra įtrauktas į oficialius turistinius gidus, ir niekaip ypatingai neišskirtas, esu tikras, kad netrukus tai turėtų įvykti. Na, bent jau kokią nors atminimo lentelę tikrai užkabins. Nebūtinai to pareikalaus Putinas, tiesiog vieną dieną, to namo gyventojams trūks kantrybė atsakinėti į smalsuolių klausimus. „Tai čia, ar ne čia, gyveno jis?“, - kasdien priversta aiškinti Jevgenija, mergina, kuri nuomojasi butą tame pačiame kieme, adresu Baskov pereulok 12, Sankt Peterburgas. Tai centrinė miesto dalis, trisdešimt aštuonios minutės pėsčiomis iki garsiojo „Ermitažo“ muziejaus.

Putino namas

„Yra tokių išprotėjusių močiučių, kurios čia atsiveda savo anūkus ir liepia paliesti namo sienas. Tikriausiai galvoja, kad jos turi kokių nors stebuklingų galių“, - kiek suirzusi pasakoja Jevgenija, dažnai tokius smalsuolius tiesiog varanti iš savo namo kiemo. 

Galite įsivaizduoti tas bobutes, ateinančias čia kaip į kokią šventą vietą, kur pasireiškė koks nors pranašas? Tikriausiai jas velniop varytumėte ir jūs. Pasitaiko ir žmonių, kurie atneša prie prezidento vaikystės namo gėlių ar kitokių dovanėlių. „Negi jie nesupranta, kad iki Putino visą tai tikrai nenukeliaus“, - pečiais gūžčiojo gyventoja.

Moters teigimu, ypatingai turistų padaugėja, kai atšyla orai. Birželį ir liepą atvyksta grupės kinų, kurie fotografuoja kiekvieną namo kampą. Prie laiptinės durų prieina dešimt ar dvidešimt smalsuolių, tada nei Jevgenija nei kiti kaimynai negali išvažiuoti iš kiemo. Barasi, keiksnojasi, bet turistus iškrapštyti sunku. 

Dar vienas minusas, kuris be galo erzina šią jauną moterį – ji priversta visą laiką langus dengti užuolaidomis, nes kitaip, į kiemą suvažiavę smalsuoliai matys viską, kas ten pas ją viduje dedasi. Ne tik matys, bet ir nufotografuos.

Prabangų, baltą „Mercedes“ markės automobilį vairuojanti Jevgenija išgirdusi, kad esu žurnalistas sutriko, jai šis faktas akivaizdžiai nepatiko. „Dar to betrūko, kad čia televizijos ims važiuoti, duokite prašau ramybės“, - greitai pokalbį baigė ji ir fotografuotis DELFI Kelionių rubrikai atsisakė.

1840-ais metais statytas namas Putino vaikystės laikais buvo eilinė „komunalkė“, sovietinės šeimos gyveno atskiruose kambariuose, bet naudojosi bendromis virtuvėmis, tualetais ir vonios kambariais. Palyginus su dabartiniais laikais – namas buvo apgyvendintas penkis kartus tankiau.
Kai atėjus geresniems laikams šeimos galėjo išsipirkti būstus, ar tai padarė Putino tėvai Maria Shelomova ir Vladimiras Putinas vyresnysis niekur nėra skelbiama. Kaip ir neaišku, ar dabartinis šalies prezidentas turi nekilnojamo turto šiuo adresu.

Putino namas

Kalbėti apie tai kaimynai nenori. Iš laiptinės išėjusi vyresnio amžiaus moteris nesutiko atsakyti, ar savo akimis čia kada nors yra regėjusi prezidentą. „Šia tema nei vienas kaimynas su jumis nekalbės“, - sakė ji. Paklausta, kodėl tai tokia didelė paslaptis, moteris aiškino, kad šito jos ir kitų gyventojų kažkas paprašė. 


- Ar gyvenote čia, kai Putinas buvo vaikas?, - pabandžiau paklausti.

- Aš jums neatsakinėsiu, negaliu to daryti, - atsakė ji.

- Paprasčiausiai man įdomu, ar jo vaikystėje – čia, šiame kieme, buvo vaikų žaidimų aikštelė, ir jeigu buvo, ką labiausiai mėgdavo žaisti Putinas? - mėginau provokuoti sutiktą moterį.

- Niekada nebuvo aikštelės, bet turėjome suoliuką pasėdėti. Vaikai žaisdavo ant gatvės. Bėgiodavo, gaudydavo vienas kitą, - šiek tiek apie praeitį vis tik papasakojo ši gyventoja, matyt, senbuvė.

Putino vaikystės namas saugomas labiau nei kiti daugiaaukščiai Baskov pereulok gatvėje. Ant šio namo kabo šešios stebėjimo kameros, o kiemo viduje net įrengta apsaugos būdelė tamsintais langais. Tiesa, atrodo, kad ji skirta ne namo gyventojams, bet tame pačiame kieme veikiančioms įmonėms. Iškaba skelbia, kad ten yra įsikūrusi bendrovė „Germes group“. Apsaugos darbuotojas sakė nežinantis, kuo ši bendrovė užsiima, jo darbas tik saugoti teritoriją.

Įdomu apžvelgti Rusijos prezidento vaikystės kiemo automobilių parką. Jis toks pats įvairus, kaip ir šios šalies visuomenė. Kol vieni vis dar gyvena skurdžiais, sovietiniais laikais, kiti mėgaujasi vakarietiška prabanga. 


Pirmasis automobilis, stovintis prie pat kiemo vartų – baltas, kietų vyrukų mėgstamas „BMW“, prie pat jo priparkuota tarybinių laikų kelių žvaigždė „VAZ-2106“, šis automobilis priklausė „Žigulių“ serijai, o užsienyje buvo pardavinėjamas pavadinimu „Lada-1600“. Be jau minėto, gyventojai Jevgenijai priklausančio prabangaus „Mercedes“, kieme stovi ir žvilgantis, liukso klasės „Range Rover“.
Jeigu galima apie gyventojus spręsti pagal šių automobilių kainą – atrodo ten, kur užaugo Putinas dabar gyvena tikri turtuoliai.

Putino namas

Prie garsiojo namo, pusės kilometro spinduliu nėra ne tik jokios turistams skirtos parduotuvės, bet ir jokių prezidento atributika prekiaujančių kioskų. Vienintelė įstaiga, kur gali užsukti turistai – a rbatos ir kaljano baras bei knygynas „Farengeit 451“. Paėjus kiek toliau – veikia pigių daiktų ir drabužių parduotuvė pavadinimu „Ekonominės klasės parduotuvė“.

Nuo Putino vaikystės namo mane paimti atvažiavęs taksistas net nusijuokė. Iš Kazachstano kilęs vyras, jau daugiau nei dešimt metų gyvena Sankt Peterburge, karts nuo karto turistai ir jo paprašo atvežti šiuo adresu. „Dažniausiai būna nusivylę, kad nieko čia įdomaus nepamato. Visi tikisi kažkokio ypatingo dvaro. Jokios lentelės, jokios istorijos nėra. Eilinis namas, dar ir ne pats gražiausias mieste“, - kritiškai buvo nusiteikęs taksistas. Jis asmeniškai net nerekomenduotų čia važiuoti žmonėms, kurie mieste yra tik porai dienų. „Nusibodo tas Putinas, visur jis. Per televiziją, per radiją, kada tik įsijungsi – Putinas, visur jis. Geriau lankykite muziejus, galerijas arba barus“, - parekomendavo vyras, akivaizdžiai nelabai simpatizuojantis šalies lyderiui.

Taksistas dar pasipiktino ir tuo, kad Putinui atvykus į Sankt Peterburgą mieste būna uždaromos centrinės miesto gatvės, sustoja eismas, įsivyrauja chaosas. Todėl, anot vairuotojo, vietiniai žmonės nemėgsta prezidento vizitų. „Geriau jis ten Maskvoje tegul sėdi“, - komentavo kazachstanietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)