Atleiskite patriotiški lietuviai, atleiskite man druskininkiečiai, atleiskite ir jūs, Druskininkų imperatoriau, ponas mere, bet man atrodo – po šito rašinio – jūsų kurortas gali šiek tiek nukentėti. Aš asmeniškai labai mėgstu poilsį Druskininkuose, bet žinau, kad daug kas mūsų šalyje renkasi ne pagal pomėgius ar jausmus, o pagal kainą. Štai šioje vietoje jūs stipriai pralaimite.

Masažai už porą eurų

Taupuoliai, gerbiamieji, ką pasakytumėte jeigu pasiūlyčiau SPA gydyklą už kiek daugiau nei šimtą eurų savaitei? Arba jūs, ponia, kuri mėgstate viso kūno masažą... Gal susiviliosite masažistės paslaugomis už porą eurų?

Truskavecas – nėra joks naujokas kurortų rinkoje. Tikrai ne. Jau greičiau tai legenda. Mūsų visų močiučių, gal net ir mamų svajonių vieta. Tik jos jau pačios apie tai greičiausiai pamiršo.

Žmonės iš lūpų į lūpas skleidė gandus apie nepaprasto gerumo sanatorijas, apie modernią gydymo techniką, apie gerus miesto restoranus, apie labai dėmesingus vietinius žmones

Tais gūdžiais ir liūdnais laikais, tarybinės moterys iš visos Sovietų sąjungos svajojo bent kartą gyvenime pailsėti Ukrainoje, šiame mineralinių vandenų kurorte. Buvo kalbama, kad miestas visai šalia Karpatų kalnų yra pati geriausia vieta norint pasigydyti, atsigauti nuo streso ir tiesiog pailsėti. Žmonės iš lūpų į lūpas skleidė gandus apie nepaprasto gerumo sanatorijas, apie modernią gydymo techniką, apie gerus miesto restoranus, apie labai dėmesingus vietinius žmones. Nebuvo jokios komercinės reklamos, pati liaudis pūtė burbulą, koks čia gėris. Norint čia atvykti reikėjo turėti „blatą“, pažįstami per pažįstamus gaudavo specialius siuntimus, tais laikais vadintus „kelialapiais“.

Po Černobylio katastrofos, Truskavecas buvo vieta, kur nukentėjusieji bandė sugrįžti į gyvenimą. Ilgus mėnesius jie čia buvo gydomi tais laikais pačia moderniausia technika, naujausiais būdais ir preparatais. Miesto žmonės iki šiol prisimena kiek daug sunkių ligonių tuo metu čia būdavo ir kokie žiaurūs jų likimai.

Truskavecas

Dabar laikai pasikeitė. Vilniuje ar Kaune vargu ar daug kas girdėjo Truskaveco pavadinimą ir apie ten siūlomą gydymą. Griuvus sovietams 30 tūkstančių gyventojų turintis miestelis merdėjo. Sanatorijos veikė, bet daug kuklesniais pajėgumais. Galiausiai visa technika paseno, gydyklos susidėvėjo... Kvepėjo bankrotu. Bet valdžia ir vietos verslininkai to neleido.

Per 2012 metų Europos futbolo čempionatą, Truskavecas buvo pasirinktas dalies fanų apgyvendinimui. Nuo tada viskas įsibėgėjo: prasidėjo naujos statybos, renovacijos darbai. Ir štai jums, kad norit: viešbučių, privačių vilų ir SPA centrų kambarių esama daugiau nei 14 000 – daugiau nei bet kur kitur Ukrainoje. Ir skaičius vis auga. Prasidėjo antras šio gydyklų miesto gyvenimas. Ant kiekvieno kampo išdygo iškabos ir reklamos su frazėmis „europietiškas stilius“, „europietiškas lygis“, „europietiška kokybė“, „europietiškas modernumas“. Jos lyg ir turėtų sufleruoti, kad paslaugos neatsilieka nuo tų, kurias tarkime siūlo mūsų šalies sanatorijos, arba kur nors tolimojoje Šveicarijoje. Tik, žinoma, viskas daug pigiau. Tad kodėl mums, praktiškiems lietuviams, tuo nepasinaudojus? Išsiruošiau į kelionę šia kryptimi, kad patikrinčiau, ar tikrai verta.

Nakvynės viešbučiuose arba pas vietines močiutes

Pats patogiausias ir greičiausias būdas nuvykti į Truskavecą – skristi lėktuvu į Lvovą, Ukrainos miestą netoli Lenkijos sienos. Kompanija „Airbaltic“ skrydžius iš Vilniaus per Rygą šia kryptimi siūlo už 58 eurus. Tad nuskrendate į Lvovą, iš ten persėdate į autobusą, arba imate privatų taksi. Aš siūlau mėgautis absoliučiu komfortu ir važiuoti mašina. Tai jums kainuos apie 20 eurų į vieną pusę. Jeigu važiuosite keturiese – viso gausis vos po 5 eurus žmogui. Taksi galite pasigauti tiesiog Lvovo gatvėse, vairuotojai mielai imasi tokio užsakymo. Juk tai geri ir užtikrinti pinigai.

Truskavecas

Kad būtų pigiau apsistoti Truskavece siūloma rezervuotis kambarį ar visą gydymo kursą iš anksto. Geriausia mėnesį ar du prieš kelionę. Sakoma, kad taip bus daug pigiau, jums pritaikys kažkokias ypatingesnes nuolaidas. Tačiau jeigu tokios prabangos, viską planuotis iš anksto neturite – nesijaudinkite, net ir paskutinę minutę nuvykę, tikrai nesijausite permokėję. Aš taip ir dariau, nuvykau ten be jokių rezervacijų. Vos įvažiuosite į miestą, galite sustoti prie bet kurio praeivio, jeigu tai ne turistas, o vietinis žmogus – jums iškart ims siūlyti visokius variantus, kur ir pas ką galite nakvoti. Už 3 eurus nakčiai pas tetą Liudą, už 5 eurus pas giminaitę Galiną, už 7 pas draugę Nadieždą, bet pas ją privalumai – atskira vonia ir televizorius su kabeline. Čia variantai patiems taupiausiems, tiems, kurie Palangoje renkasi poilsį pas vietos močiutes.

Vietiniai sako, kad kainos už dvivietį viešbučio kambarį prasideda nuo 7 eurų dviem žmonėms. SPA ir sveikatingumo centrų kambario kainos prasideda nuo 22 eurų su pusryčiais

Jeigu nenorite privatininkų paslaugų – tiesiog gatvėje prašykite rekomendacijų, kuri sanatorija ar kuris viešbutis čia pats geriausias. Kiekvienas jums pasiūlys skirtingai, pats tuo įsitikinau. Juk žmonių skonis ne vienodas, kažkam patinka apsilaupiusi, tarybinių laikų gydykla. Kažką traukia pigus devyniasdešimtųjų modernumas. Bet yra ir tokių, kurie nori vakarietiško komforto. Gausite, Truskavece siūlomi visi įmanomi variantai. Vietiniai sako, kad kainos už dvivietį viešbučio kambarį prasideda nuo 7 eurų dviem žmonėms. SPA ir sveikatingumo centrų kambario kainos prasideda nuo 22 eurų su pusryčiais. Savaitė atostogų gali kainuoti nuo 50 iki 350 eurų. Tiesa, yra labai prabangios vietos už 700, bet išlaidauti tikrai nebūtina.

Keli variantai gegužės mėnesiui: „SPA Villa Jasmin“ už septynių dienų, šešių naktų poilsį paprašys 106 eurų, nakvynės namai „Gerkules“ už tokį patį laikotarpį paims 71 eurą, ekonominis, bet labai gerai vertinamas „mini viešbutis Olga“ kainuos 77 eurus, o legendinė sanatorija „Almaz“ už savaitės poilsį prašo 326 eurų. Rinktis jums.

Truskavecas

Stebuklus žadantys mineraliniai vandenys

Mieste yra du mineralinio vandens kambariai, dvi SPA klinikos, dvi poliklinikos, 20 sveikatingumo centrų (sanatorijų) ir 21 viešbutis. Skaičiuojama, kad kas mėnesį šiame kurorte ilsisi apie 13 tūkstančių žmonių. Daugiausiai turistai atvyksta iš Lenkijos, Moldovos ir pačios Ukrainos. Šiek tiek mažiau iš Rusijos, Vokietijos, Kanados ir Kaukaze esančių šalių. Kaip man aiškino vietinė, kineziterapeute dirbanti Pavlina, daugelis atvykstančių į šį kurortą – itin taupūs, kuklaus poilsio ieškantys poilsiautojai. Niekas nesitiki, kad turistai čia švaistysis pinigais, dalins arbatpinigius ir nesiderės dėl kainų. Visa tai vyksta, nes čia neatvyksta tie, kurie turi daug pinigų.

Didžiausias šio miesto privalumas yra ypatingas vanduo. Pirmosios gydomosios vonios čia įkurtos dar 1827 metais. Sieros prisotintas, kiaušiniais kiek smirdantis vanduo, sakoma, daro stebuklus. Vietiniai jam net turi pavadinimą – „Naftusya“. Šį žodį Truskavece matysite ir girdėsite visur. Visos procedūros atliekamos būtent su „Naftusya“. Pardavėjai sakys, kad su šiuo vandeniu marinavo agurkus, virė kompotus, kuriuos norės jums prakišti. Vietinėje kirpykloje aiškins, kad su „Naftusya“ vandeniu išskalavus galvą jūsų plaukai atsigaus ir taps daug sveikesni. Sanatorijų baseinuose žadės, kad atsigaus jūsų oda. Bet į komerciją, jeigu nenorite, galite nesivelti. „Naftusya“ yra viešai prieinama kiekvienam. Didžiausi ir žinomiausi jos telkiniai turi vardus: Sofia, Maria ir Bronislava.

Truskavecas

Be stebuklus darančio vandens, čia yra ir dalyko vadinamo „ozokerite“. Tai – juodasis kalnų vaškas, dėl kurio devynioliktame amžiuje į Truskavecą plūdo visos Europos aukštuomenė, o Sovietų sąjungos laikais – sportininkai, turtuoliai ir sergantieji. Ką jau kalbėti apie vietinę druską „Barbara“, kuri, sako, savo nauda sveikatai nenusileidžia Čekijos Karlovy Vary druskoms.

Šis kurortas giriasi ir švariausiu oru ne tik šalyje, bet, kai kurių teigimu, net ir Europoje. Aplinkui nėra gamyklų, mažai transporto

Šis kurortas giriasi ir švariausiu oru ne tik šalyje, bet, kai kurių teigimu, net ir Europoje. Aplinkui nėra gamyklų, mažai transporto.

Apsilankymas pas gydytoją – už kelis eurus

Jeigu tikėtume vietinių kalbomis, tai Truskavecas yra vienas seniausių SPA kurortų mūsų žemyne. Viliodami turistus pas save miestelio žmonės sako, kad čia galima atsigauti nuo visko: kurorte dirba pačių įvairiausių sričių specialistai. Tad jeigu gavote traumą darbe, jeigu perpūtė vėjas prie atidaryto lango, jeigu kritote nuo dviračio, jeigu susitrenkėte galvą, jeigu buvusi mylimoji sudaužė jums širdį, jeigu smarkiai užkimote, jeigu plaučiuose atsirado karkalų, jeigu niekaip nepraeina sloga – Truskavece esate laukiamas svečias.

Truskavecas

Apsilankyti pas gydytoją čia galima nelaukiant eilėse ir už nebrangiai. Pavyzdžiui, už 3 eurus gastroenterologas jus apžiūrės ir išrašys dozes stebuklingojo smirdinčio kiaušiniais, bjauraus skonio, tačiau pilno magijos, sieros vandens. Už 5 eurus jums atliks kepenų ir skrandžio ultragarsą bei paskirs gydymo programą, jei tokios reikia. Už 4 eurus pulmunologas atliks plaučių tyrimą ir pasodins pakvėpuoti jodu.

Tiesa, jeigu nekalbate rusiškai, būtinai turėkite „Lietuvių-rusų“ kalbos žodynėlį, nes „We speak English“ (mes kalbame angliškai - liet.) ženklai gali būti klaidinantys. Žinoma, yra tokia tendencija: kuo brangesnė įstaiga, tuo daugiau šansų, kad susikalbėsite anglų kalba.

Nors čia gydosi nemažai sergančių žmonių, žmonės į miestą plūsta ir tiesiog norėdami pailsėti. Jei pavargote nuo SPA, kuriame apsistojate, 3 kilometrai nuo miestelio yra Pomyarki miškas su ežeru, kur ateina maudytis ne tik atvykėliai, bet ir vietiniai. Stebuklingosios mineralinio vandens versmės lepina visus panorusius jomis pasinaudoti.

Vandens rezervuaras, valčių prieplauka, muziejus, kino teatras – veiklos čia surasti galima. Jei kartais esate vietinės folkloro muzikos mėgėjas, pasibastykite gatvėmis – šokiai, dainos ir rateliai čia kasdienybė.

Ir svarbu nepamiršti, kad visai šalia yra įstabieji Karpatų kalnai. Juos galima aplankyti užsisakius dienos kelionę.

Individualios paslaugos

Vis labiau mieste populiarėja vienadieniai turistai. Kurie iš Lvovo atvyksta penkioms-šešioms valandoms. Specialiai jiems daugelis sanatorijų ir gydyklų siūlo specialią, vienos dienos programą. Susimokate tam tikrą sumą ir galite naudotis visomis voniomis, baseinais, pirtimis ir panašiai. Pigiausias variantas – diena tokių pramogų už 3 eurus. Bet vietiniai man nerekomendavo, sakė – mokėk daugiau – gausi geriau. Todėl pasirinkau bene brangiausią vietą mieste – penkių žvaigždučių viešbučio „Mirotel Resort and SPA” gydyklą. Įėjimas kainavo 9 eurus. Dar tiek pat sumokėjau už gydomąjį nugaros masažą, kurį man atliko jaunas specialistas Vitalijus. Šis vaikinas pasakojo, kad jaunimas į jų gydyklą užsuka gana retai, daugiausiai vien tik vyresni ponai ir ponios, kurie skundžiasi visokiais skausmais. Vitalijus skundėsi, kad Truskavece sunku užsidirbti, kad visi jo draugai išvyko į kitus miestas arba į Lenkiją. O jis liko, nes su masažisto profesija niekur kitur darbo greičiausiai negautų. Bet Vitalijus jau turi planą – tikisi susitvarkyti dokumentus ir emigruoti į Kanadą pas gimines. „Čia neįmanoma užsidirbti, paslaugos tokios pigios, kad atlyginimas nesiekia net poros šimtų eurų”, – pasiskundė jis man. Nežinau ar tai buvo triukas iškaulyti arbatpinigių ar nuoširdus išsikalbėjimas, bet mano širdį suvirpino, palikau žmogui daugiau nei 9 eurus, kurių paprašė.

Truskavecas
Vitalijus skundėsi, kad Truskavece sunku užsidirbti, kad visi jo draugai išvyko į kitus miestas arba į Lenkiją. O jis liko, nes su masažisto profesija niekur kitur darbo greičiausiai negautų

Jeigu norite – galite užsisakyti individualių paslaugų pas vietinius specialistus. Daugelis jų savo telefono numerius ir kainas išsikabinę ant skelbimų lentų visame mieste. Kai kurie paslaugas siūlo tiesiog gatvėje. O jeigu tokių variantų nerasite, vėl gi – nebijokite klausti žmonių. Sakykite: noriu masažo! Ir jį jums akimirksniu suorganizuos. Tiesa, teks eiti pas „specialistą“ į namus, greičiausiai pilkame daugiabutyje. Gultis į paprastą namų lovą. Bet nebijokite, jokių skandalų su privatininkais čia nekyla, ribų jie neperžengia. Tiesiog nori uždirbti tiesiai į kišenę, neatiduoti procento gydykloms. Toks variantas gali kainuoti vos kelis eurus. Galima ir visą kursą užsisakyti už 10 ar 15.

Bijantiems, kad čia gali būti nuobodu – labai didelių pramogų pažadėti negaliu. Truskavecas ramus miestas, tačiau turi savo pėsčiųjų alėją, kurioje veikia daug parduotuvių ir kavinių. Nors ir ten ant kiekvienos įstaigos rašoma, kad paslaugos ar prekės „europietiškos“, vaizdelis pakankamai liūdnas. Pavyzdžiui parduotuvėse siūlomi drabužiai labiau primena tuos, kuriuos pas mus parduoda turguje.

Kavinės šiek tiek labiau susitvarkiusios, daugelyje jų vakarais groja muzikantai, atlieka rusiškos estrados hitus. Geras dalykas ten – maisto kainos. Vakarienė Truskavece, kurortiniame miestelyje – pigesnė nei Kijeve ar Lvove. Pakankamai neblogoje vietoje galima pavalgyti už 3-4 eurus.

Vasaros sezonu kurorte vyksta koncertai, parodos, visokios mugės. Tad ką rasite – priklauso nuo laiko, kada atvyksite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (475)