Neseniai Emilijos–Romanijos regione per 36 valandas iškrito tiek kritulių, kiek įprastai iškrenta per pusę metų. Patvino daug upių, jų vanduo užliejo ištisus miestus, daugybė gyvenviečių ir kaimų tapo visiškai neprieinami. Tūkstančiai savanorių jau pradėjo valymo bei tvarkymo darbus, tačiau gegužės 21 d. regione tebebuvo raudonas, t. y. didžiausias pavojaus lygis, rašoma portale „Euronews“.

Potvyniai, nuošliaužos vargina ir Kroatiją, Bosniją ir Hercegoviną bei Slovėniją, o ekspertai įspėja – pietų Europai gresia įvairios klimato nelaimės.

Potvynis Italijoje

Regiono sostinėje Bolonijoje turizmo atstovybės ragina žmones keliauti tik esant būtinybei. Jungtinėje Karalystėje vyriausybė išplatino įspėjimą, kuriame „patariama vengti upių krantų bei žalių plotų, kuriuos užliejo potvynis. Jei vis dėlto nuspręsite keliauti, būtinai apsidrauskite.

Į regioną nebevyks ir „Formulės 1“ sirgaliai – ateinantį savaitgalį turėjusias vykti lenktynes „F1 Grand Prix“ Emilijoje–Romanijoje atšaukė, nes gelbėjimo tarnybos ir taip vos susidoroja su darbo krūviu.

Jei planavote kelionę į šiaurės Italiją, štai ką reikėtų žinoti

Bolonijos oro uostas dėl potvynių nenukentėjo, lėktuvai leidžiasi ir kyla pagal tvarkaraštį. „Italijos geležinkeliai“ įspėja, kad greitieji, tarpmiestiniai bei regioniniai traukiniai vėluos, dalis jų bus atšaukti. Gegužės 17-osios pranešime primygtinai rekomenduojama kuo mažiau keliauti ateinančiomis dienomis. Be abejo, reikia nuolat sekti naujausią informaciją.

Ar turistams galima vykti į Boloniją ir Raveną? Tiems, kas nusprendė vis dėlto vykti į regioną, reikia žinoti, kad pavyks pamatyti ne visus objektus. Bolonijoje dauguma turistinių objektų tebėra atidaryti (gegužės 21 d. duomenimis), tačiau universitetas ir muziejai uždaryti. Istorinis centras neapsemtas, įstaigos, parduotuvės veikia.

Šiaurės Italiją siaubia potvyniai

Turistiniai autobusai vis dar važinėja po miestą, Nacionalinė galerija veikia, kaip ir Asinelli bokštas. Žygiai pėsčiomis ir dviračiais Bolonijos apylinkėse griežtai nerekomenduojami. Turistų dažnai lankomas Ravenos miestas, garsėjantis Bizantijos laikų mozaikomis, stipriai nukentėjo, evakuota daugiau nei 27 tūkst. gyventojų, kai kur trūksta geriamojo vandens ir maisto.

„Po patirtos žalos Ravena neatpažįstama“, – per radiją RAI sakė miesto meras Michele de Pascale.

Toskana, Roma, Neapolis: ar ir kitose Italijos dalyse – potvyniai?

Kaip matyti iš Italijos vyriausybės paskelbto raudono pavojaus lygio, sudėtingiausia padėtis Emilijos-Romanijos regione.

Markės ir Toskanos regionuose taip pat būta liūčių, juose įvestas švelnesnis (angl. amber) pavojaus lygis. Toliau į pietus, Romoje, Neapolyje paskelbtas geltonas pavojaus lygis.

Liūčių būta ne vien Italijoje. Balkanuose patvinusi Unos upė užtvindė šiaurės Kroatijos ir šiaurės vakarų Bosnijos dalis, ten paskelbtas pavojus. Bosanska Krupos miesto Bosnijoje meras pranešė, kad apsemti šimtai namų.

„Pas mus – apokalipsė, – „N1“ teigė Aminas Halitovicius. – Nebesuskaičiuojame apsemtų pastatų. To dar nėra buvę.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją