Kol kas vyksta spartūs restauravimo darbai, kad būtų laikomasi 2024 m. gruodžio mėn. atidarymo datos, kurią prezidentas Emmanuelis Macronas nustatė iškart po gaisro. Deja, iki 2024 m. vasarą Paryžiuje vyksiančių olimpinių žaidynių jis nebus visiškai paruoštas.

„Mano tikslas – būti pasirengusiems atidaryti šią katedrą 2024 m., ir mes tai padarysime“, – sako armijos generolas Jeanas-Louis Georgelinas, atsakingas už atstatymo projektą. – Dėl to kovojame kiekvieną dieną ir einame geru keliu“.

Pasak kultūros ministrės Rimos Abdul-Malak, nors katedra bus atvira lankytojams, tai „nereiškia, kad visi renovacijos darbai baigti“. Ji pridūrė, kad „2025 m. dar bus atliekami tam tikri remonto darbai“.

Notre Dame katedros restauravimas

Vieno garsiausių Paryžiaus paminklų atnaujinimas buvo nemenkas iššūkis. Jis prasidėjo 2022 m., po dvejus metus trukusių darbų, užtikrinusių, kad paminklas būtų pakankamai stabilus ir saugus, kad darbininkai galėtų pradėti jo atstatymą.

Valdžios institucijos nusprendė atkurti XII a. gotikos meno šedevrą tokį, koks jis buvo anksčiau. Tai apima ir architekto Eugène'o Viollet-le-Duc'o XIX a. suprojektuoto 96 m aukščio bokšto atkūrimą.

Gaisro metu sugriuvęs ikoninis katedros centrinis elementas šiemet vėl iškils virš paminklo, taip duodamas galingą ženklą, kad katedra atgimsta. „Smailės sugrįžimas į Paryžiaus dangų, mano nuomone, bus simbolis, kad mes laimime mūšį dėl Notre Dame“, – sako generolas Jorgelinas.

Prie Notre Dame atstatymo kasdien dirba apie 1 000 žmonių.

„Turime atlikti daug įvairių darbų: įrėminimo, dažymo, akmenų, skliauto, vargonų, vitražų atkūrimo ir t. t.“, – aiškina generolas.

Nauja paroda, skirta Notre Dame

Paroda „Paryžiaus Notre Dame de Paris: statybų centre“ atiduoda duoklę šimtams prie rekonstrukcijos dirbusių meistrų. Ji atidaryta kovo 7 d., antradienį, Paryžiuje.

Paroda įrengta požeminėje patalpoje priešais katedrą, įėjimas į ją nemokamas. Joje pasakojama apie vykstančius katedros restauravimo darbus, demonstruojama darbininkų patirtis ir įgūdžiai, rodomi kai kurie per gaisrą išgelbėti meno kūriniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją