Viskas prasidėjo, kai būdama 14 metų Meda sau ir savo mamai suplanavo pirmąją kelionę į Paryžių. Mergina surado pigiausius lėktuvo bilietus, apartamentus bei suplanavo veiklas kiekvienai dienai. „Tos kelionės metu ir įgavau mamos pasitikėjimą, nes įrodžiau, kad galiu suplanuoti kelionę, susigaudyti svetimoje šalyje, išspręsti kelionės metu kilusias problemas, galiu ir moku tinkamai elgtis ištikus kritinėms situacijoms“, – pasakoja keliautoja Meda.

Įgavusi mamos pasitikėjimą tais pačiais metais Meda dar kelis kartus viena išvyko į užsienį – aplankė ten gyvenančias giminines. Sulaukusi 15 metų ir degdama dideliu noru užsidirbti pinigų, ji vasarai išvyko į Olandiją dirbti maisto išvežiotoja. Ir nors darbas nebuvo lengvas, mergina džiaugėsi užsidirbusi pinigų tolimesnėms kelionėms.

„Aš jau nuo vaikystės buvau auklėjama būti savarankiška ir žinojau, kad nieko negausiu už dyką, viską turiu užsidirbti ir pasiekti pati. Maisto išvežiotojos darbas Olandijoje mane tikrai užgrūdino, nes dirbdavau kasdien, per dieną numindavau 20–50 km. Dirbdavau ir per smarkų lietų, ir audras (Olandijoje tai dažnas reiškinys), nes tada daugiau mokėdavo. Buvau patekusi į avariją ir dviratį mano buvo pavogę, bet prasidėjus karantinui vis tiek ten grįžau, nes turėjau galimybę mokytis nuotoliniu būdu ir ten dirbti. Taip susitaupiau nemažai pinigų, o kadangi moku keliauti taupiai, man jų užteko ilgam.

Na, o būdama Lietuvoje aš daug savanoriaudavau, taip sutikau ir susipažinau su nemažai žmonių, kurie man padėjo „prasimušti“, – kai kurios mano savanorystės tapo ir darbais. Ilgą laiką dirbau įvairiose renginių bei pardavimo sferose, o prieš daugiau nei metus pradėjau po truputį mokytis užsidirbti nuotoliniu būdu, jog galėčiau dirbti ir keliaudama. Tad dabar dirbu įmonėse su pardavimais ir socialiniais tinklais, turiu savo klientų“, – pasakoja Meda ir neslepia, kad hobį keliauti norėtų paversti darbu, o galvoje knibžda daugybė verslo idėjų. Tačiau šiuo metu dvyliktoje klasėje besimokančiai merginai išties trūksta laiko, todėl įgyvendinti savo svajonę ketina baigusi mokyklą.

Drąsos nestokojanti mergina sako, kad jos galėtų paskolinti ir kitiems. Gaila, to neįmanoma padaryti, todėl ji stengiasi drąsinti žmones savarankiškai keliauti kurdama turinį apie savo keliones ir rodydama, kad tai nėra taip baisu ir brangu, kaip atrodo. Keliones Medai susiplanuoti padeda visagalis internetas: „Esu perskaičiusi visus Makaliaus ir Orijaus straipsnius, peržiūrėjusi visus vaizdo įrašus, o pagrindinę informacija susirandu anglų kalba.“

Didžiąją dalį Europos apkeliavusi dvyliktokė sako dažniausiai traukianti ten, kur randa pigių skrydžio bilietų, kur draugai pasikviečia arba kur jaučia, kad bus nuotykių.

Pasakodama, kas keliaujant labiausiai padeda sutaupyti, Meda sako, kad kelionės planavimas iš anksto yra pats efektyviausias būdas, nes paskutinės minutės išvykos būna daug brangesnės. Norintiems nepermokėti ji rekomenduoja daugiau laiko skirti skrydžio bilietų bei apartamentų paieškai.

„Neimkite iškart pirmo pasitaikiusio varianto. Kartais ilgiau paieškojus ar palaukus galima rasti pigesnių variantų. Visada ieškokite alternatyvų, pavyzdžiui, iš oro uosto važiuokite autobusu, o ne taksi arba vieną kartą per dieną kelionės metu gaminkite namie, neikite valgyti į restoranus“, – pataria Meda.

Paklausta, kiek šalių jau spėjo aplankyti, mergina atsako jų jau kurį laiką neskaičiuojanti, nes keliauja ne dėl kiekybės, o dėl kokybės.

„Manau, kad jau bus virš 25 šalių aplankyta. Kai antrą kartą vykau į Albaniją, manęs pažįstamas paklausė: „Meda, o tu žinai, kad, be Albanijos, yra ir kitų šalių?“ Be abejo, žinau, bet po pirmo apsilankymo ten supratau, kad reikės dar bent kelių, jog visą jos grožį pamatyčiau. Taip man nutinka su daugeliu šalių. Kai kuriose jų buvau 5 ir daugiau kartų, nes aš keliauju dėl patirčių, nuotykių, vaizdų, prisiminimų, o ne dėl kiekybės, kad galėčiau girtis, jog aplankiau 195 šalis. Aišku, būtų žiauriai smagu ir taip kada nors pasakyti, bet dabar susitelkiu ne į tai. Dabar man nerūpi, kiek kartų grįšiu į tą pačią šalį. Grįšiu tol, kol jausiu tam poreikį ir kol bus ką joje pamatyti bei patirti.“

Kelionių patarimais, nuotykiais ir įspūdžiais aktyviai socialiniuose tinkluose besidalijanti Meda pastebi, kad sekėjus labiausiai domina viskas, kas susiję su pinigais. „Žmonėms patinka žinoti, kiek kiti turi pinigų ir kaip juos išleidžia. Viskas, kur minimas žodis „pinigai“ ar „pigiau“, žmonėms patinka. Vis dėlto, savo paskyroje renku tikrai nuoširdžių žmonių bendruomenę, kuri labai mane palaiko, ir jiems patinka mano turinys ne tik apie pinigus, – be galo tai vertinu“, – pasakoja Meda ir džiaugiasi, kad jos veikla įkvepia ir kitus, yra naudinga ne tik jai.

Pernai Meda aplankė net 13 šalių, tačiau šiemet dvyliktoje klasėje besimokanti mergina ruošiasi egzaminams, tad, kaip sako, keliems mėnesiams keliones teks pamiršti, bet visiškai jų atsisakyti neketina.

„Šiais metais visas savo keliones stengiuosi planuoti savaitgalių arba atostogų metu. Dar turėsiu kelias keliones sausį ir vasarį, o po jų, manau, reikės bent trumpam tai pamiršti ir susikaupti – ruoštis egzaminams. Nežinau, kaip seksis taip ilgai išverti, galbūt reikės nusipirkti bilietus kur nors kitai dienai iškart po paskutinio egzamino. Tai būtų puiki motyvacija.“

Kaip pasakoja Meda, draugai ir giminės jau pripratę prie tokio jos gyvenimo būdo, bet su mokytojais – visai kiti reikalai. Yra labai suprantančių ir palaikančių, bet didžioji dauguma neigiamai vertina moksleivės keliones.

„Aš jau susitaikiau su tuo. Ir suprantu, kad mano egzaminų rezultatai priklauso tik nuo manęs pačios bei nuo mano įdėto darbo, tad tas mokytojų spaudimas ar neigiama nuomonė nelabai mane veikia.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją